Utrechtpad etappe 7 | Woudenberg - Amersfoort Utrechtpad etappe 7 | Woudenberg - Amersfoort
Utrecht – langeafstandspad – 18km

Utrechtpad etappe 7 | Woudenberg - Amersfoort

Utrechtpad etappe 7 | Woudenberg - Amersfoort Utrechtpad etappe 7 | Woudenberg - Amersfoort
Utrecht – langeafstandspad – 18km

Utrechtpad etappe 7 | Woudenberg - Amersfoort

Schitterend is deze etappe van het Utrechtpad, van Woudenberg naar Amersfoort. Maar ik ga me er met een Jantje van Leiden van afmaken. Dit is namelijk een exacte kopie van NS-wandeling Heiligenbergerbeek, die ik pas geleden beschreven heb. We liepen hem met het onverwacht zonnige weer op Koningsdag. De wandeling is nóg mooier dan ik hem al vond. Koninklijk, zou ik bijna zeggen.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Langs de Heiligenbergerbeek
  • Landgoed Den Treek
  • Veel watervogels
  • Uitgestrekte heidevelden
  • Historische binnenstad van Amersfoort
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Heiligenbergerbeek >>

Verdwenen paden

Toch een klein verhaaltje. Elk jaar maak ik met Koningsdag een wandeling. Een Koningswandeling, zal ik maar zeggen. Lekker de stad uit, waar het voor rustzoekers op dat soort dagen een crime is om te vertoeven. Vorig jaar liep ik van Purmerend naar Amsterdam, over het voormalige traject van het Trekvogelpad. Het jaar daarvoor van Weesp naar Amsterdam, ook over het voormalige traject van het Trekvogelpad. Voormalige paden, ik ben er dol op.

Utrechtpad etappe 7 | Wandeling van Woudenberg naar Amersfoort

Feestgangers & rustzoekers

Het leuke van wandelen op Koningsdag is dat het buiten de stad nóg rustiger is dan anders. Je merkt het al als je de trein pakt: overvolle treinstellen met luidruchtige feestgangers rollen Amsterdam binnen. Vrijwel lege treinwagons met een paar rustige rustzoekers rollen de stad weer uit. Dan begint voor mij het feest.

Utrechtpad etappe 7 | Wandeling van Woudenberg naar Amersfoort

Oranje-ontvluchters

Onderweg op het Utrechtpad van Woudenberg naar Amersfoort kwamen we een handjevol andere wandelaars tegen. Je lacht nog wat vriendelijker naar elkaar: oh, jullie zijn ook van dat soort types, Oranje-ontvluchters. Wat fietsers zagen we ook, en een stelletje in een kano. Want over de Heiligenbergerbeek kun je ook kanoën, mocht dat je ding zijn.

Utrechtpad etappe 7 | Wandeling van Woudenberg naar Amersfoort

Oergezellig feesten

Hoe meer we de mooie stad Amersfoort naderden, hoe luider het feestgedruis tot ons doordrong. Boem-boem-boem deed de ‘muziek’. Misschien word ik een zuurpruim, maar het lijkt of dit soort evenementen steeds meer een aanleiding is om heel veel herrie te maken. Het is feest dus je laad je boot vol met bier en geluidsboxen en lang leve de luidruchtige lol. Stil is synoniem met saai, herrie is gezellig. In Amsterdam is het tegenwoordig vaak oergezellig.

Serene sfeer

Afijn, Amersfoort bleek ondanks dat heel mooi. In het oude deel van de stad was het verrassend rustig, er hing een bijna serene sfeer. Zonlicht van de namiddag streelde middeleeuwse huizen. Op de middeleeuwse deurknop van huize Bollenburgh hadden de bewoners Willy-en-Max-poppen bevestigd. Terug naar Amsterdam was het ook al zo stil in de trein. Het was, kortom, een topdag.

 

Wandelgids Utrechtpad (editie 2024)

Het Utrechtpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids, waarvan een volledig herziene editie in februari 2024 is verschenen. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

utrechtpad woudenberg amersfoort-10
utrechtpad woudenberg amersfoort-11
utrechtpad woudenberg amersfoort-12
utrechtpad woudenberg amersfoort-13
utrechtpad woudenberg amersfoort-14
utrechtpad woudenberg amersfoort-15
utrechtpad woudenberg amersfoort-16
utrechtpad woudenberg amersfoort-17
utrechtpad woudenberg amersfoort-18
utrechtpad woudenberg amersfoort-19
utrechtpad woudenberg amersfoort-20
utrechtpad woudenberg amersfoort-21
utrechtpad woudenberg amersfoort-22
utrechtpad woudenberg amersfoort-23
utrechtpad woudenberg amersfoort-24
utrechtpad woudenberg amersfoort-25
utrechtpad woudenberg amersfoort-26
utrechtpad woudenberg amersfoort-27
utrechtpad woudenberg amersfoort-28
utrechtpad woudenberg amersfoort-29
utrechtpad woudenberg amersfoort-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy