De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Utrechtpad etappe 3 | Wandeling van Cothen naar Leersum

Utrechtpad etappe 3 | Wandeling van Cothen naar Leersum

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Utrechtpad

Startplaats of station van deze wandelingCothen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Alle routebeschrijvingenAlle routebeschrijvingen Utrechtpad

De hoofdrol van deze prachtige etappe van het Utrechtpad is zeker weggelegd voor Wijk bij Duurstede. En van mij mag dit stadje een Oscar krijgen: wát een mooi plaatsje. Cothen, het startpunt van deze route is met z’n pittoreske straatjes, dito kerkje en indrukwekkend kasteel ook helemaal niet verkeerd. Bijna vergeet je dat je ook nog door mooie natuur komt. Kortom: aanrader van jewelste.

Overzichtspagina Utrechtpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Lente & modder

Wij hadden ook wel prachtig weer. De eerste mooie lentedag van 2015. Wat een bof. De zon zette het landschap in een weldadige gloed. Geen idee hoe het is als het pijpenstelen regent. Ook bij mooi weer zat er een zeer modderig glijpaadje in, wees gewaarschuwd.

Pittoresk boerendorp

De wandeling start in Cothen, een pittoresk boerendorp aan de Kromme Rijn. Het silhouet van dit plaatsje wordt bepaald door de kerktoren en stellingkorenmolen Oog in ’t Zeil. In het dorp ligt een beschermd dorpsgezicht: kasteel Rhijnestijn, brink en meent met hoogstam fruitbomen.

Utrechtpad etappe 3 | Wandeling van Cothen naar Leersum

Sint-Petrus & Pauluskerk

Wij namen een kijkje in de Sint-Petrus en Pauluskerk, met prachtige slanke kerktoren, ontworpen door de bekende kerkarchitect Wolter te Riele. Een gastvrije oude dame leidde ons rond en stelde ons aan de kerkgangers voor: de dominee uit Wijk bij Duurstede, de gemeenteleden. We vonden het best gezellig in de kerk, maar ja: we hadden nog een lange tocht voor de boeg.

Fruitbomen & paarden

Dus nadat we ons losgerukt hadden van het gemoedelijke Cothen liepen we met gezwinde pas verder langs de Kromme Rijn, die al heel vertrouwd voelt. Fruitboomgaarden, akkers, weiden met paarden die de lente en ons vrolijk toe hinnikten. Mooi gezicht, en wat ook zo fijn is: je kunt tegelijk flink doorlopen.

Utrechtpad etappe 3 | Wandeling van Cothen naar Leersum

Absoluut hoogtepunt

Dan, na een heel stuk langs anonieme buitenwijken kwamen we bij het absolute hoogtepunt van deze etappe: Wijk bij Duurstede. Ik had daar helemaal geen voorstelling van, maar wat is dit een schitterende vestingstad. Een van de mooiste van Nederland als je het mij vraagt. Er is zoveel te zien, zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om van alle schoonheden te genieten.

Dorestad: internationale handelsplaats

Op de plek waar nu Wijk bij Duurstede ligt, lag in vroeger eeuwen Dorestad. Je gelooft het bijna niet, maar dit was een van de belangrijkste en succesvolste internationale handelsplaatsen in Noordwest-Europa van het einde van de 7e tot het midden van de 9e eeuw. Waarschijnlijk was het zo belangrijk vanwege de ligging bij Rijn en Lek, twee voorname handelsroutes over water. Vanwege zijn succes trok Dorestad de aandacht van de Vikingen die de plaats massaal aanvielen en plunderden.

Utrechtpad etappe 3 | Wandeling van Cothen naar Leersum

7.69 meter boven NAP

Je maakt een rondje om het stadje. Aan de ene kant kijk je uit over de uiterwaarden van Nederrijn en Lek, aan de andere kant kom je langs een prachtige molen: Abrona De Wijkse Molen, de enige walpoortmolen in Nederland. Verderop wandel je langs een wal met steunberen. Die zogeheten beermuur scheidt rivier en haven af van het stadje. Dat is nodig ook, want het water kan hier tot grote hoogten stijgen, zo lezen wij bij het waterstandenmonument. In 1993 en 1995 kwam het water hier maar liefst tot 7.49 en 7.69 meter boven NAP.

Sluizencomplex

Je komt langs nog iets bijzonder: een groot sluizencomplex. Van Amsterdam tot Wijk bij Duurstede kun je varen zonder sluizen te passeren. Dat was een van de sterke punten van het ontwerp van het Amsterdam-Rijnkanaal door Anton Mussert (je weet wel, die NSB’er). Wij stonden een tijdje te kijken bij de Prinses Irenesluizen, terwijl Rijnaken lekker geschut werden (want zo heet dat). Flink niveauverschilletje tussen rivier en kanaal, zeker een meter of 3.

Utrechtpad etappe 3 | Wandeling van Cothen naar Leersum

Slot Duurstede

Van de sluizen wandel je terug naar de historische binnenstad. Bij de resten van slot Duurstede is het aangenaam verpozen, en wij hielden er dan ook onze pauze op de stadswal. De geschiedenis van dit kasteel gaat al terug tot de 13de eeuw. Het is een fotogeniek plekje, waar tal van tv- en filmopnames plaatsvonden.

Terrassen & verse kersen

Dan volgt nog een heerlijk stukje door het middeleeuwse binnenstadje, met de markt met raadhuis en Grote Kerk en een paar zonovergoten terrassen (tenminste, als de zon meewerkt). In de zomermaanden kun je hier nog extra genieten van heerlijke verse kersen, van oudsher het agrarisch erfgoed van deze streek.

Utrechtpad etappe 3 | Wandeling van Cothen naar Leersum

Velden met knotwilgen

Bijna vergeten we waarvoor we hier kwamen: het Utrechtpad bewandelen. Want helaas, we moeten verder. Gelukkig is dat geen straf, want ook de natuur rond Wijk bij Duurstede is mooi. Je wandelt over een door bomen omzoomd onverhard pad, waar je lekker wegschuift in vette modder. Door de bomen zie je velden met knotwilgen en heel lang niets anders dan verre horizonten.

Ridderhofstad Broekhuizen

Vlak voor de finish in Leersum kom je langs nóg een bezienswaardigheid (het kan maar niet op): ridderhofstad Broekhuizen, een van de fraaiste landgoederen van de Stichtse Lustwarande. Het omringende park in de Engelse landschapsstijl met zeer oude beuken lokt boomklevers, spechten en levendbarende hagedissen. Dan doemen de contouren van de Utrechtse Heuvelrug op, die je op de volgende etappe te wachten staat. We kunnen bijna niet wachten!

Supermooi gidsje

Het Utrechtpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen. Simpel bestellen bij Bol.com!

Bestel deze mooie gids >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Utrechtpad, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>