Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Aan de wandel?
16 km
Utrechtpad
Utrecht (Centraal Station)
Frankwandelt-rating: 76/100

Modderige paden
Deze eerste etappe voert voornamelijk langs de Kromme Rijn, een aftakking van de Rijn. Een prachtig paadje, maar buitengewoon modderig. Trek waterdichte schoenen aan en een oude broek.
Middeleeuwse binnenstad & Dom
De start in Utrecht is aangenaam. Je loopt van het station naar De Dom door de middeleeuwse binnenstad. Mocht je goede moed hebben, beklim dan de Domtoren. Je krijgt een fenomenaal uitzicht en de hele provincie ligt aan je voeten. Een mooiere terreinverkenning voor het Utrechtpad is ondenkbaar.

Domtoren
De Domtoren is Utrechts trots en oriëntatiepunt, gebouwd tussen 1321 en 1382. Met 112 meter is het de hoogste kerktoren van Nederland. Het carillon met 50 klokken speelt elk kwartier. En al vind ik het persoonlijk nogal een takkenherrie, bijzonder is het wel. Je kunt de toren elke dag onder leiding van een gids beklimmen.
Winkel van Sinkel
Trek sowieso wat tijd uit voor de binnenstad van Utrecht. Er is zoveel te zien vlakbij het Utrechtpad. Van het middeleeuwse stadhuis met neoclassicistische gevel uit 1824 tot de Winkel van Sinkel: het eerste warenhuis van Nederland dat in 1844 zijn deuren opende (43 jaar eerder dan V&D). En nog heel veel meer.

Kromme Rijn
Langs de Oude Gracht met z’n leuke winkeltjes, cafeetjes en terrasjes aan het water wandel je stap voor stap de stad uit. Werp vooral nog even een blik op de ruim 130 jaar oude platanen; ze groeien schuin naar het zonlicht toe. Verderop haak je aan op de Kromme Rijn: je wandelt over een aarden paadje pal aan het water. Hier kan het erg druk zijn met joggers, en het is te smal om naast elkaar te lopen.
Bijzonder sfeervol
Hoe verder je de stad uitloopt, hoe mooier deze wandeling wordt. Vooral als je de snelweg achter je hebt gelaten wordt het landschap bijzonder sfeervol. Kabbelende rivier, knotwilgen, boomgaarden, monumentale boerderijen en kastelen. Je loopt overigens over een ‘jaagpad’. Die naam herinnert aan de tijd van de trekschuiten. Bij gebrek aan wind werden die door een paard of een man voortgetrokken.

Landgoed Amelisweerd
Daarvoor kom je nog over Landgoed Amelisweerd, een oase van groen en rust in de drukke Randstad. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1224. Het bestaat uit Oud- en Nieuw-Amelisweerd, beide voorzien van een imposant landhuis waar deze wandeling langsvoert.
Lodewijk Napoleon Bonaparte
Van 1808 tot 1810 was heel Amelisweerd in het bezit van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte (het broertje van). Hij wilde van het landgoed de koninklijke residentie maken en op Oud-Amelisweerd gaan wonen. Om onbekende redenen bracht hij uiteindelijk maar 8 dagen door in het landhuis.

Museum Oud Amelisweerd
Heb je ruim de tijd, bezoek dan het museum dat in landhuis Oud-Amelisweerd is gevestigd. Museum Oud Amelisweerd (MOA) is vooral bekend vanwege de Armando Collectie (van het voormalig Armando Museum in Amersfoort). Maar zeker zo bijzonder is de collectie Chinese behangsels. Ze zijn uniek in de wereld: nergens anders vind je ze nog in originele staat. Niet missen dus.
Theehuis Rhijnauwen
Onderweg kun je nog even een drankje of een pannenkoekje doen in het befaamde Theehuis Rhijnauwen, gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. Voor ons was het te druk. We konden wachten op een tafeltje. Maar wij zijn niet gek.

Ridderhofstad Rhijnauwen
Daarom togen wij naar de buren: de Stay-Okay jeugdherberg. En eigenlijk is dat veel leuker vanwege de bijzondere plek. Sinds 1933 is die herberg namelijk gevestigd in Ridderhofstad Rhijnauwen, die al dateert uit 1304. Het huidige (schitterende) huis en het fraaie poortgebouw zijn 18e-eeuws. In het aanpalende theehuis in Amsterdamse Schoolstijl serveren ze prima koffie. Over de appeltaart laat ik me verder niet uit.
Fort Rijnauwen
Tot slot nog een tip: waarschijnlijk omdat we liepen te beppen hebben we het hele Fort Rijnauwen gemist. Jammer, want we hebben het hier wel over het allergrootste fort van de Hollandse Waterlinie. Bijzonder is dat het door jarenlange afsluiting een paradijs is geworden voor ijsvogels, ringslangen en vleermuizen. Misschien toch nog eens overdoen dus, deze etappe...
Supermooi gidsje
Plan je wandelvakantie bij SNP voor 2021
Vakantieplannen maken
Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.
Foto’s van deze wandeling
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: Utrechtpad, LAW's