Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Utrechtpad etappe 1 van Utrecht naar Bunnik

Een emotioneel moment: juist als we onze eerste stapjes zetten op het Utrechtpad landt er een nieuw mens in de familie van een van ons. En alsof het zo moet zijn: het carillon van De Dom in Utrecht speelt ‘De glimlach van een kind’. Even later lopen we via het Ooievaarshof langs de Kromme Rijn. Afijn, een memorabele start van dit streekpad door de provincie Utrecht. De wandeling is ook al niet verkeerd.

Modderige paden

Deze eerste etappe voert voornamelijk langs de Kromme Rijn, een aftakking van de Rijn. Een prachtig paadje, maar buitengewoon modderig. Trek waterdichte schoenen aan en een oude broek.

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Utrechtpad etappe 1 van Utrecht naar Bunnik
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling16 km
  Wat voor soort wandeling?Utrechtpad
  Startplaats of station van deze wandelingUtrecht CS
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 76/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De start in Utrecht is aangenaam. Je loopt van het station naar De Dom door de middeleeuwse binnenstad. Mocht je goede moed hebben, beklim dan de Domtoren. Je krijgt een fenomenaal uitzicht en de hele provincie ligt aan je voeten. Een mooiere terreinverkenning voor het Utrechtpad is ondenkbaar.

Domtoren

De Domtoren is Utrechts trots en oriëntatiepunt, gebouwd tussen 1321 en 1382. Met 112 meter is het de hoogste kerktoren van Nederland. Het carillon met 50 klokken speelt elk kwartier. En al vind ik het persoonlijk nogal een takkenherrie, bijzonder is het wel. Je kunt de toren elke dag onder leiding van een gids beklimmen.

Winkel van Sinkel

Trek sowieso wat tijd uit voor de binnenstad van Utrecht. Er is zoveel te zien vlakbij het Utrechtpad. Van het middeleeuwse stadhuis met neoclassicistische gevel uit 1824 tot de Winkel van Sinkel: het eerste warenhuis van Nederland dat in 1844 zijn deuren opende (43 jaar eerder dan V&D). En nog heel veel meer.

Kromme Rijn

Langs de Oude Gracht met z’n leuke winkeltjes, cafeetjes en terrasjes aan het water wandel je stap voor stap de stad uit. Werp vooral nog even een blik op de ruim 130 jaar oude platanen; ze groeien schuin naar het zonlicht toe. Verderop haak je aan op de Kromme Rijn: je wandelt over een aarden paadje pal aan het water. Hier kan het erg druk zijn met joggers, en het is te smal om naast elkaar te lopen.

Bijzonder sfeervol

Hoe verder je de stad uitloopt, hoe mooier deze wandeling wordt. Vooral als je de snelweg achter je hebt gelaten wordt het landschap bijzonder sfeervol. Kabbelende rivier, knotwilgen, boomgaarden, monumentale boerderijen en kastelen. Je loopt overigens over een ‘jaagpad’. Die naam herinnert aan de tijd van de trekschuiten. Bij gebrek aan wind werden die door een paard of een man voortgetrokken.

Landgoed Amelisweerd

Daarvoor kom je nog over Landgoed Amelisweerd, een oase van groen en rust in de drukke Randstad. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1224. Het bestaat uit Oud- en Nieuw-Amelisweerd, beide voorzien van een imposant landhuis waar deze wandeling langsvoert.

Lodewijk Napoleon Bonaparte

Van 1808 tot 1810 was heel Amelisweerd in het bezit van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte (het broertje van). Hij wilde van het landgoed de koninklijke residentie maken en op Oud-Amelisweerd gaan wonen. Om onbekende redenen bracht hij uiteindelijk maar 8 dagen door in het landhuis.

Museum Oud Amelisweerd

Heb je ruim de tijd, bezoek dan het museum dat in landhuis Oud-Amelisweerd is gevestigd. Museum Oud Amelisweerd (MOA) is vooral bekend vanwege de Armando Collectie (van het voormalig Armando Museum in Amersfoort). Maar zeker zo bijzonder is de collectie Chinese behangsels. Ze zijn uniek in de wereld: nergens anders vind je ze nog in originele staat. Niet missen dus.

Theehuis Rhijnauwen

Onderweg kun je nog even een drankje of een pannenkoekje doen in het befaamde Theehuis Rhijnauwen, gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. Voor ons was het te druk. We konden wachten op een tafeltje. Maar wij zijn niet gek.

Supermooi gidsje

Wandelgids Utrechtpad Het Utrechtpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Ridderhofstad Rhijnauwen

Daarom togen wij naar de buren: de Stay-Okay jeugdherberg. En eigenlijk is dat veel leuker vanwege de bijzondere plek. Sinds 1933 is die herberg namelijk gevestigd in Ridderhofstad Rhijnauwen, die al dateert uit 1304. Het huidige (schitterende) huis en het fraaie poortgebouw zijn 18e-eeuws. In het aanpalende theehuis in Amsterdamse Schoolstijl serveren ze prima koffie. Over de appeltaart laat ik me verder niet uit.

Fort Rijnauwen

Tot slot nog een tip: waarschijnlijk omdat we liepen te beppen hebben we het hele Fort Rijnauwen gemist. Jammer, want we hebben het hier wel over het allergrootste fort van de Hollandse Waterlinie. Bijzonder is dat het door jarenlange afsluiting een paradijs is geworden voor ijsvogels, ringslangen en vleermuizen. Misschien toch nog eens overdoen dus, deze etappe...

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!