De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Utrechtpad

Startplaats of station van deze wandelingUtrecht (Centraal Station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 76/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Alle routebeschrijvingenAlle routebeschrijvingen Utrechtpad

Een emotioneel moment: juist als we onze eerste stapjes zetten op het Utrechtpad landt er een nieuw mens in de familie van een van ons. En alsof het zo moet zijn: het carillon van De Dom in Utrecht speelt ‘De glimlach van een kind’. Even later lopen we via het Ooievaarshof langs de Kromme Rijn. Afijn, een memorabele start van dit streekpad door de provincie Utrecht. De wandeling is ook al niet verkeerd.

Overzichtspagina Utrechtpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Modderige paden

Deze eerste etappe voert voornamelijk langs de Kromme Rijn, een aftakking van de Rijn. Een prachtig paadje, maar buitengewoon modderig. Trek waterdichte schoenen aan en een oude broek.

Middeleeuwse binnenstad & Dom

De start in Utrecht is aangenaam. Je loopt van het station naar De Dom door de middeleeuwse binnenstad. Mocht je goede moed hebben, beklim dan de Domtoren. Je krijgt een fenomenaal uitzicht en de hele provincie ligt aan je voeten. Een mooiere terreinverkenning voor het Utrechtpad is ondenkbaar.

Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Domtoren

De Domtoren is Utrechts trots en oriëntatiepunt, gebouwd tussen 1321 en 1382. Met 112 meter is het de hoogste kerktoren van Nederland. Het carillon met 50 klokken speelt elk kwartier. En al vind ik het persoonlijk nogal een takkenherrie, bijzonder is het wel. Je kunt de toren elke dag onder leiding van een gids beklimmen.

Winkel van Sinkel

Trek sowieso wat tijd uit voor de binnenstad van Utrecht. Er is zoveel te zien vlakbij het Utrechtpad. Van het middeleeuwse stadhuis met neoclassicistische gevel uit 1824 tot de Winkel van Sinkel: het eerste warenhuis van Nederland dat in 1844 zijn deuren opende (43 jaar eerder dan V&D). En nog heel veel meer.

Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Kromme Rijn

Langs de Oude Gracht met z’n leuke winkeltjes, cafeetjes en terrasjes aan het water wandel je stap voor stap de stad uit. Werp vooral nog even een blik op de ruim 130 jaar oude platanen; ze groeien schuin naar het zonlicht toe. Verderop haak je aan op de Kromme Rijn: je wandelt over een aarden paadje pal aan het water. Hier kan het erg druk zijn met joggers, en het is te smal om naast elkaar te lopen.

Bijzonder sfeervol

Hoe verder je de stad uitloopt, hoe mooier deze wandeling wordt. Vooral als je de snelweg achter je hebt gelaten wordt het landschap bijzonder sfeervol. Kabbelende rivier, knotwilgen, boomgaarden, monumentale boerderijen en kastelen. Je loopt overigens over een ‘jaagpad’. Die naam herinnert aan de tijd van de trekschuiten. Bij gebrek aan wind werden die door een paard of een man voortgetrokken.

Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Landgoed Amelisweerd

Daarvoor kom je nog over Landgoed Amelisweerd, een oase van groen en rust in de drukke Randstad. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1224. Het bestaat uit Oud- en Nieuw-Amelisweerd, beide voorzien van een imposant landhuis waar deze wandeling langsvoert.

Lodewijk Napoleon Bonaparte

Van 1808 tot 1810 was heel Amelisweerd in het bezit van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte (het broertje van). Hij wilde van het landgoed de koninklijke residentie maken en op Oud-Amelisweerd gaan wonen. Om onbekende redenen bracht hij uiteindelijk maar 8 dagen door in het landhuis.

Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Museum Oud Amelisweerd

Heb je ruim de tijd, bezoek dan het museum dat in landhuis Oud-Amelisweerd is gevestigd. Museum Oud Amelisweerd (MOA) is vooral bekend vanwege de Armando Collectie (van het voormalig Armando Museum in Amersfoort). Maar zeker zo bijzonder is de collectie Chinese behangsels. Ze zijn uniek in de wereld: nergens anders vind je ze nog in originele staat. Niet missen dus.

Theehuis Rhijnauwen

Onderweg kun je nog even een drankje of een pannenkoekje doen in het befaamde Theehuis Rhijnauwen, gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. Voor ons was het te druk. We konden wachten op een tafeltje. Maar wij zijn niet gek.

Utrechtpad etappe 1 | Wandeling van Utrecht naar Bunnik

Ridderhofstad Rhijnauwen

Daarom togen wij naar de buren: de Stay-Okay jeugdherberg. En eigenlijk is dat veel leuker vanwege de bijzondere plek. Sinds 1933 is die herberg namelijk gevestigd in Ridderhofstad Rhijnauwen, die al dateert uit 1304. Het huidige (schitterende) huis en het fraaie poortgebouw zijn 18e-eeuws. In het aanpalende theehuis in Amsterdamse Schoolstijl serveren ze prima koffie. Over de appeltaart laat ik me verder niet uit.

Fort Rijnauwen

Tot slot nog een tip: waarschijnlijk omdat we liepen te beppen hebben we het hele Fort Rijnauwen gemist. Jammer, want we hebben het hier wel over het allergrootste fort van de Hollandse Waterlinie. Bijzonder is dat het door jarenlange afsluiting een paradijs is geworden voor ijsvogels, ringslangen en vleermuizen. Misschien toch nog eens overdoen dus, deze etappe...

Supermooi gidsje

Het Utrechtpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen. Simpel bestellen bij Bol.com!

Bestel deze mooie gids >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Utrechtpad, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>