Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld
Utrecht – rondwandeling – 16km

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld
Utrecht – rondwandeling – 16km

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

‘Koninklijke’ rondwandeling door het Baarnse Bos, langs Paleis Soestdijk en over het romantische landgoed Groenewoud. Het gevarieerde bomenbestand zorgt voor spectaculaire herfstkleuren. Houd wel rekening met een al even gevarieerde drukte, vooral op zonnige weekenddagen.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Stationnetje van Baarn
  • Paleis Soestdijk
  • Romantisch landgoed
  • Fraai kasteel
  • Lekker oud bos
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooi stationnetje

Kijk als je de trein uitstapt vooral om naar het mooie stationsgebouwtje uit 1874, een rijksmonument. De wachtkamer is al even mooi. Sterker nog: hij is koninklijk. Paleis Soestdijk ligt vlakbij, dus kregen koningin Juliana en prins Bernhard hun eigen luxueuze wachtkamer. Wachten op de trein is tot daaraan toe, maar liever niet tussen het plebs.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Vorstelijk wandelen

Net uit de trein ben je al goed in de stemming voor deze wandeling uit het gidsje ‘Vorstelijk wandelen’, met twaalf wandelingen rondom historische plekken waar de voorouders van onze koning woonden en wandelden. In de omgeving van Baarn woonden voormalig koningin Juliana en prins Bernhard. Onderweg kom je langs nogal wat tekenen van deze Oranjes.

Baarnse Bos

Je wandelt – langs horecatopper De Generaal – het Baarnse Bos binnen. Vooral op weekenddagen kan het druk zijn. Maar ook op deze vrijdag wemelt het hier van het volk. Van groepen kinderen met kabouterpuntmutsjes op jacht naar paddenstoelen tot langs flitsende mountainbikers en hondenuitlaters: iedereen wil uit het Baarnse Bos halen wat erin zit.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Eeuwenoude beuken en eiken

Dat heeft een goede reden: het is hier ontzettend mooi is, vooral als de herfstkleuren de bossen opluisteren. Dankzij de vele soorten bomen, waaronder eeuwenoude eiken en beuken, die allemaal op hun eigen manier en in hun eigen tijd verkleuren. En dat betekent genieten, ondanks alle drukte.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Van Frans naar Engels

In de 18de eeuw was het Baarnse Bos nog een buitenplaats in de strakke, formele Franse stijl met brede lanen en vijvers. Een eeuw later werd het aangepast in de Engelse landschapsstijl die toen in zwang was. Gelukkig is veel van het 18e eeuwse parkbos bewaard gebleven. Zoals de mooie vijver en de beukenlaan waar je in het begin overheen loopt.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Wandelende Oranjes

In 1765 kwam het landgoed in handen van de familie Oranje-Nassau. De Oranjes maakte er graag een wandelingetje. Vooral koningin Emma was hier vaak te vinden, te voet of in een rijtuigje. Ongetwijfeld wandelde ze ook door het ‘berceau’ uit 1732 dat je op je pad treft: een tunnel van met elkaar vervlochten beuken en eiken. Vroeger was het schoonheidsideaal voor de elite namelijk een bleke huid, en in een berceau kun je mooi buiten flaneren, maar toch uit die afschuwelijke zon blijven.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Naald van Waterloo

Je volgt deels bekende routes, zoals de populaire NS-wandeling De Vuursche. Maar deze vorstelijke route kiest ook z’n eigen pad. Zo kom je langs de ‘Naald van Waterloo’, een hoge zuil die in 1815 werd opgericht ter ere van Willem Frederik, prins van Oranje. Heel dapper sloeg hij namelijk een aanval van de Fransen af.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Paleis Soestdijk & bloemendefilé

Vandaar wandel je over een kaarsrechte laan met dubbele rijen lindebomen naar Paleis Soestdijk, dat je in de verte al ziet liggen. Ook een presentje voor Willem Frederik vanwege zijn dappere overwinning. Wij kennen het vooral omdat het bijna zeventig jaar de residentie was van kroonprinses / koningin Juliana. Jaarlijks was hier op Koninginnedag het bloemendefilé, waarbij vele vertegenwoordigers van de samenleving een bloemenhulde brachten aan de jarige vorstin. Die stond met haar familie op het bordes te wuiven tot ze een ons woog.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Modderige paadjes & glanzende zwammetjes

Een taai stuk langs de drukke Amsterdamsestraatweg brengt je bij een stil bos. De wandeling rijgt onverharde beuken- en eikenlanen aan elkaar via kleine, soms modderige paadjes door naaldbossen. Gek genoeg zijn er eind oktober nog weinig paddenstoelen te bekennen in de bossen. Wel glanzende zwammetjes op dooie bomen.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Jointje bij de Pannekoekvijver

De verstilde Pannekoekvijver doet z’n naam geen eer aan – z’n vorm lijkt meer op een halve maan – maar op een van de bankjes kun je heerlijk zitten voor de lunch. Ik neem plaats op het bankje van Maarten. Getuige het bordje zat hij hier met z’n hondje; hij “genoot van het leven en rookte een jointje”. Ik hou het bij een boterham met pindakaas, genietend van hallucinerende herfstkleuren.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Landgoed Groeneveld

De vorstelijke tocht kruist het spoor en het prachtige landgoed Groeneveld ligt aan je voeten. Langs weilanden met grazende paarden en een langgerekte spiegelende vijver gaat de wandeling. Je steekt romantische bruggetjes over met fraai zicht op het kasteel in een entourage van rododendrons. Let op de eeuwenoude bomen waar je langskomt; de dooie exemplaren vormen een welkom hotel voor vele dieren en insecten.

Vorstelijk wandelen: Baarnse Bos & landgoed Groeneveld

Kasteel en villawijk

Kasteel Groeneveld ligt er ongenaakbaar bij. Maar hoe koninklijk de uitstraling ook is, de Oranjes hebben geen banden met kasteel of landgoed. De wandeling eindigt in stijl: via een wijk met de prachtigste villa’s wandel je terug naar station Baarn.

 

Wandelgids 'Vorstelijk wandelen'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘Vorstelijk wandelen’ van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

In deze prachtige gids vind je twaalf wandelroutes rondom historische plekken waar de voorouders van onze koning woonden maar ook wandelden. Geniet van mooie verhalen en fraaie landgoederen. Ook een aanrader voor republikeinen!

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
vorstelijk wandelen baarn-10
vorstelijk wandelen baarn-11
vorstelijk wandelen baarn-12
vorstelijk wandelen baarn-13
vorstelijk wandelen baarn-14
vorstelijk wandelen baarn-15
vorstelijk wandelen baarn-16
vorstelijk wandelen baarn-17
vorstelijk wandelen baarn-18
vorstelijk wandelen baarn-19
vorstelijk wandelen baarn-20
vorstelijk wandelen baarn-21
vorstelijk wandelen baarn-22
vorstelijk wandelen baarn-23
vorstelijk wandelen baarn-24
vorstelijk wandelen baarn-25
vorstelijk wandelen baarn-26
vorstelijk wandelen baarn-27
vorstelijk wandelen baarn-28
vorstelijk wandelen baarn-29
vorstelijk wandelen baarn-30
vorstelijk wandelen baarn-31
vorstelijk wandelen baarn-32
vorstelijk wandelen baarn-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy