‘Koninklijke’ rondwandeling door het Baarnse Bos, langs Paleis Soestdijk en over het romantische landgoed Groenewoud. Het gevarieerde bomenbestand zorgt voor spectaculaire herfstkleuren. Houd wel rekening met een al even gevarieerde drukte, vooral op zonnige weekenddagen.
Kijk als je de trein uitstapt vooral om naar het mooie stationsgebouwtje uit 1874, een rijksmonument. De wachtkamer is al even mooi. Sterker nog: hij is koninklijk. Paleis Soestdijk ligt vlakbij, dus kregen koningin Juliana en prins Bernhard hun eigen luxueuze wachtkamer. Wachten op de trein is tot daaraan toe, maar liever niet tussen het plebs.
Net uit de trein ben je al goed in de stemming voor deze wandeling uit het gidsje ‘Vorstelijk wandelen’, met twaalf wandelingen rondom historische plekken waar de voorouders van onze koning woonden en wandelden. In de omgeving van Baarn woonden voormalig koningin Juliana en prins Bernhard. Onderweg kom je langs nogal wat tekenen van deze Oranjes.
Je wandelt – langs horecatopper De Generaal – het Baarnse Bos binnen. Vooral op weekenddagen kan het druk zijn. Maar ook op deze vrijdag wemelt het hier van het volk. Van groepen kinderen met kabouterpuntmutsjes op jacht naar paddenstoelen tot langs flitsende mountainbikers en hondenuitlaters: iedereen wil uit het Baarnse Bos halen wat erin zit.
Dat heeft een goede reden: het is hier ontzettend mooi is, vooral als de herfstkleuren de bossen opluisteren. Dankzij de vele soorten bomen, waaronder eeuwenoude eiken en beuken, die allemaal op hun eigen manier en in hun eigen tijd verkleuren. En dat betekent genieten, ondanks alle drukte.
In de 18de eeuw was het Baarnse Bos nog een buitenplaats in de strakke, formele Franse stijl met brede lanen en vijvers. Een eeuw later werd het aangepast in de Engelse landschapsstijl die toen in zwang was. Gelukkig is veel van het 18e eeuwse parkbos bewaard gebleven. Zoals de mooie vijver en de beukenlaan waar je in het begin overheen loopt.
In 1765 kwam het landgoed in handen van de familie Oranje-Nassau. De Oranjes maakte er graag een wandelingetje. Vooral koningin Emma was hier vaak te vinden, te voet of in een rijtuigje. Ongetwijfeld wandelde ze ook door het ‘berceau’ uit 1732 dat je op je pad treft: een tunnel van met elkaar vervlochten beuken en eiken. Vroeger was het schoonheidsideaal voor de elite namelijk een bleke huid, en in een berceau kun je mooi buiten flaneren, maar toch uit die afschuwelijke zon blijven.
Je volgt deels bekende routes, zoals de populaire NS-wandeling De Vuursche. Maar deze vorstelijke route kiest ook z’n eigen pad. Zo kom je langs de ‘Naald van Waterloo’, een hoge zuil die in 1815 werd opgericht ter ere van Willem Frederik, prins van Oranje. Heel dapper sloeg hij namelijk een aanval van de Fransen af.
Vandaar wandel je over een kaarsrechte laan met dubbele rijen lindebomen naar Paleis Soestdijk, dat je in de verte al ziet liggen. Ook een presentje voor Willem Frederik vanwege zijn dappere overwinning. Wij kennen het vooral omdat het bijna zeventig jaar de residentie was van kroonprinses / koningin Juliana. Jaarlijks was hier op Koninginnedag het bloemendefilé, waarbij vele vertegenwoordigers van de samenleving een bloemenhulde brachten aan de jarige vorstin. Die stond met haar familie op het bordes te wuiven tot ze een ons woog.
Een taai stuk langs de drukke Amsterdamsestraatweg brengt je bij een stil bos. De wandeling rijgt onverharde beuken- en eikenlanen aan elkaar via kleine, soms modderige paadjes door naaldbossen. Gek genoeg zijn er eind oktober nog weinig paddenstoelen te bekennen in de bossen. Wel glanzende zwammetjes op dooie bomen.
De verstilde Pannekoekvijver doet z’n naam geen eer aan – z’n vorm lijkt meer op een halve maan – maar op een van de bankjes kun je heerlijk zitten voor de lunch. Ik neem plaats op het bankje van Maarten. Getuige het bordje zat hij hier met z’n hondje; hij “genoot van het leven en rookte een jointje”. Ik hou het bij een boterham met pindakaas, genietend van hallucinerende herfstkleuren.
De vorstelijke tocht kruist het spoor en het prachtige landgoed Groeneveld ligt aan je voeten. Langs weilanden met grazende paarden en een langgerekte spiegelende vijver gaat de wandeling. Je steekt romantische bruggetjes over met fraai zicht op het kasteel in een entourage van rododendrons. Let op de eeuwenoude bomen waar je langskomt; de dooie exemplaren vormen een welkom hotel voor vele dieren en insecten.
Kasteel Groeneveld ligt er ongenaakbaar bij. Maar hoe koninklijk de uitstraling ook is, de Oranjes hebben geen banden met kasteel of landgoed. De wandeling eindigt in stijl: via een wijk met de prachtigste villa’s wandel je terug naar station Baarn.
In deze prachtige gids vind je twaalf wandelroutes rondom historische plekken waar de voorouders van onze koning woonden maar ook wandelden. Geniet van mooie verhalen en fraaie landgoederen. Ook een aanrader voor republikeinen!
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!