Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland
Utrecht – rondwandeling – 11km

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland
Utrecht – rondwandeling – 11km

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Fantasie heb je wel nodig om deze Vinex-wandeling door Amersfoort te kunnen waarderen. Tussen Schothorst en Vathorst wandel je namelijk van metafoor naar metafoor. Kun jij in een verzameling stenen het verglijden van de tijd bespeuren? Gewoon doen deze wandeling en laat je gedachten scharrelen als een vrije uitloop-kip.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Interessante architectuur
  • Wandeling vol metaforen
  • Hof der Gedachten
  • Het Russische Paleisje
  • Leuke horeca onderweg
  • Je moet wel fantasie hebben…
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

(Hadden we maar) stralend zonnig weer

Somber weertje vandaag. Nooit de beste omstandigheden om je in een Vinex-wijk te wagen. Stralende zon heb je nodig om de moed erin te houden. Voor je het weet grijpt Vinex je naar de strot. De eerste kilometers wandelen we door mistroostige nieuwbouwwijken. Maar officieel zijn we nog niet in een Vinex-wijk, dus daar zeuren we verder niet over.

In de ban van Vinex

Begrijp ons goed: wij vinden Vinex helemaal leuk. Sterker nog, we zijn in de ban geraakt van Vinex. We moeten zelfs oppassen dat het geen Vinex-verslaving wordt. Ook nu weer geldt, net zoals bij onze tocht door Leidsche Rijn: een mooie wandeling is het niet, wel een boeiende.

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Drie voor de prijs van één

Twee Vinex-wijken voor de prijs van één krijgen we vandaag. Of eigenlijk drie, als je de wijk Kattenbroek meetelt. Daar voert deze Vinex-wandeling eerst een flink end doorheen, vervolgens door Nieuwland en tot slot krijg je Vathorst voor je kiezen.

Moeder der Vinex-wijken

Kattenbroek is een soort Moeder der Vinex-wijken-wijk. Het ontwerp van Indiase architect Ashok Bhalotra stamt al uit 1988, toen de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra nog het licht moest zien (in 1991). Die Vierde Nota is afgekort tot Vinex. Een zeer onlogische afkorting. Maar anders hadden we met VNROE-wandelingen door VNROE-wijken gezeten. En dat bekt bijzonder slecht.

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Poëtische metaforen

Het doel van architect Ashok Bhalotra: een gezonde, veilige en vrolijke omgeving scheppen, waar mensen zich thuis voelen en kriebels krijgen om te dromen. Ashok Bhalotra – een naam die als vanzelf doet dromen – heeft hiervoor verleidelijke beelden en poëtische metaforen gebruikt. Vanaf dat moment zou dat vaker toegepast worden in de stedenbouw, die tot dan toe vooral grauwe, zielloze massa-nieuwbouw afleverde.

Het Hof der Gedachten

En dus wandelen we door buurtjes met klinkende namen als: De Ring, Hof der Gedachten, De Verborgen Zone, Het Masker en De Kreek. En moet onze fantasie opeens alle zeilen bijzetten.

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Het Masker

Het Masker, dat klinkt intrigerend. En het wordt ook wel wat als je die lange rij oudere nieuwbouwwoningen door je oogharen bekijkt en je verstand op nul parkeert. Een middeleeuwse stadswal zie je dan, met daarin een heuse stadspoort. “Ach ja logisch: een masker”, mompel je dan peinzend tegen jezelf. Het helpt als je er intelligent bij kijkt.

Het Russische Paleisje

Even later kun je je fantasie even laten afkoelen. Je wandelt langs een grappig gebouwtje dat je direct doet denken aan een paleisje. En verdomd, dat is het ook. Ontworpen door architect Piet Blom als woning voor de vrouw van de projectontwikkelaar van Kattenbroek, een Russische pianiste. Vanwege de uivormige koepels staat de woning bekend als 'Het Russische Paleisje'.

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Volg je dromen & driften

Verderop komen we langs De Kreek: een kronkelende beek met daarin opvallende woningen op eilanden. En ik waarschuw je vast: dit is de metafoor van dromen en driften, prettige nonchalance, spelevaren. Niet te diep over nadenken. Geen 'ja maar'. Geef je hoofd gewoon even vrijaf. En erváár het. Belééf het. Doe nou gewoon eens lekker gek.

Van metafoor naar zinnebeeld

En zo gaat het de hele wandeling door. Van duizelingwekkende metafoor wandel je naar zinderend zinnebeeld. Misschien zelfs van utopie naar visioen. En dat alles gehouwen uit onversneden Vinex-bakstenen.

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Vathorst: respect!

Vinex-wijken Nieuwland en Vathorst zijn van hetzelfde laken een verschillend pak. Beide wijken hebben een ander karakter dan Kattenbroek. Neem Vathorst. Hier is de nieuwbouw met meer respect voor het oude landschap en de bestaande bebouwing ingepast. En dus loop je langs een houtwal van weleer die splinternieuwe flats flankeert. En zie je eeuwenoude rietgedekte boerderijen rusten tussen rijen splinternieuwe stadsvilla's.

Een wereld van verschil

Vathorst werd gelanceerd met de slogan 'Een wereld van verschil'. Dat verschil duidt op de grote verscheidenheid die je hier vindt: in architectuur, in openbare ruimte, in woonbuurten. Leuk om te bedenken dat hier ook twee ontwerpers aan de slag zijn gegaan die totaal verschillende opvattingen hadden over 'de ideale stad': Zomergast Adriaan Geuze en Ashok Bhalotra (die ook wijk Kattenbroek ontwierp).

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Java-eiland op Vathorst

Zo tegen het einde van de wandeling kom je nog door een heel mooi buurtje dat ons sterk doet denken aan het Java-eiland in Amsterdam. Gave geveltjes, bolle brugjes, strakke grachtjes. Waar zou dat een metafoor voor zijn? Wij werden er in ieder geval bijna euforisch van.

Bij Daphne in de kas

Als je nog een tip wilt voor leuke horeca, en dat wil je: ga lekker koffie drinken of lunchen bij 'Bij Daphne in de kas'. Inderdaad gevestigd in een kas midden tussen de bouwwerkzaamheden. By far de leukste uitspanning op deze bijzondere wandeling. Enne: wanneer mogen we weer Vinex-wandelen?

Vinex-wandeling Amersfoort Vathorst, Kattenbroek & Nieuwland

Omleiding!

Vlak voor 'Bij Daphne in de kas', op de straat genaamd Balatonmeer, stuiten wij op bouwwerkzaamheden. De route kunnen we niet vervolgen, en we lopen om. Balatonmeer uit tot de Straat van Messina. Daar rechtsaf. Wil je naar Daphne, en dat wil je: ga dan op de Straat van Messina rechtsaf het Victoriameer op. Een groot schoolgebouw onderdoor en je ziet Daphne's kas al liggen.

Vinex-wijken Amersfoort: de feiten

  • Kattenbroek | Ontwerp: Ashok Bhalotra | Start bouw: 1991 | Aantal inwoners: 11.600
  • Nieuwland | Ontwerp: bureau Wissing | Start bouw: 1995 | Aantal inwoners: 15.000
  • Vathorst | Ontwerper: Adriaan Geuze & Ashok Bhalotra | Start bouw: 2001 | Aantal inwoners: 17.000
  • Bijzonderheid: Kattenbroek is officieel geen Vinex-wijk, maar kun je zien als Vinex-voorloper

 

Wandelgids 'De mooiste Vinex-wandelingen'

Het bewandelen van Vinex-wijken wordt een traktatie met de prachtige gids 'De mooiste Vinex-wandelingen'. Mooi vormgegeven, lekkere fotografie, boeiende, vlot geschreven achtergrondinfo.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
vinex wandeling amersfoort-10
vinex wandeling amersfoort-11
vinex wandeling amersfoort-12
vinex wandeling amersfoort-13
vinex wandeling amersfoort-14
vinex wandeling amersfoort-15
vinex wandeling amersfoort-16
vinex wandeling amersfoort-17
vinex wandeling amersfoort-18
vinex wandeling amersfoort-19
vinex wandeling amersfoort-20
vinex wandeling amersfoort-21
vinex wandeling amersfoort-22
vinex wandeling amersfoort-23
vinex wandeling amersfoort-24
vinex wandeling amersfoort-25
vinex wandeling amersfoort-26
vinex wandeling amersfoort-27
vinex wandeling amersfoort-28
vinex wandeling amersfoort-29
vinex wandeling amersfoort-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy