De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Woudenberg | Utrechtse Vallei, Den Treek & Geerestein

Trage Tocht Woudenberg | Utrechtse Vallei, Den Treek & Geerestein

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingWoudenberg (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Deze Trage Tocht komt moeizaam uit de startblokken maar wordt allengs mooier en mooier. Je wandelt door het authentieke boerenland rond Woudenberg en over de schitterende landgoederen Den Treek en Geerestein. En dat betekent bossen met een hoog oergehalte, veel onverharde paadjes en lanen met indrukwekkende eiken. Lekker de lente beleven.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Zand & modder

Trage Tochten staan bekend om hun vele onverharde paden. 'Zandpadgarantie' noemt routier Rob Wolfs dat. Veel van zijn tochten hobbelen voor minstens 80% over zachte bodem. Deze Trage Tocht start met een paar kilometer kneiterhard asfalt. Gelukkig komen daarna de zandliefhebbers goed aan hun trekken. Frankwandelt geeft er zelfs een 100% modderpadgarantie bij. Waterdichte schoenen aanbevolen dus!

Schilderachtige knotwilgen

Na die asfalt-aanslag op je zolen schiet je een heel mooi fietspaadje in dat door boerenland slingert. Akkers en graslanden, doorsneden door slootjes en rijen schilderachtige knotwilgen. Prachtige vergezichten met – als je geluk hebt – van die typisch Hollandse wolkenluchten erboven.

Trage Tocht Woudenberg | Utrechtse Vallei, Den Treek & Geerestein

Utrechtse Vallei

Je wandelt hier door de Utrechtse Vallei. In het halfopen coulisselandschap wisselen frisgroene weilanden stuivertje met net ingezaaide akkers. Houtwallen en lange rijen knotwilgen geven het landschap lekker veel diepte.

Mot tussen de coulissen

Geloof het of niet maar je kunt discussie, nee bijna ruzie krijgen over de term 'coulisselandschap'. Eén deelnemer van ons tweekoppige wandelgezelschap vindt die term onzin en ziet alleen rijen bomen met daartussen grasland. De andere deelnemer ziet een weids podium waarop telkens nieuwe landschappen verschijnen en weer verdwijnen, als decors in een verrassend toneelstuk vol onverwachte plotwendingen. Die tweede deelnemer is iemand met een zwaar poëtische ziel, zoveel mag duidelijk wezen. Einde discussie.

Trage Tocht Woudenberg | Utrechtse Vallei, Den Treek & Geerestein

Monnickendijk

Coulissen of niet, we lopen stevig te genieten op het leuke dijkje dat dwars door de weilanden golft. De Monnickendijk heet het: al in 1130 werd het door monniken van de Abdij van Leusden aangelegd. Doel: het gebied bewoonbaar te maken.

Woudenbergse Grift

Verderop lopen we over een graspaadje langs de kaarsrechte Woudenbergse Grift die al in de zeventiende eeuw werd gegraven. Die Grift diende voor de ontwatering van de venen bij Veenendaal en voor het transport van turf.

Trage Tocht Woudenberg | Utrechtse Vallei, Den Treek & Geerestein

Landgoed Den Treek-Henschoten

Aan de rand van de Heuvelrug kronkelt de route langs het Henschotermeer en door bos en hei over het uitgestrekte landgoed Den Treek-Henschoten. Laat dat nou net een van mijn lievelingslandgoederen wezen. Zo'n landgoed waar oeroude eiken en beuken al eeuwen schouder aan schouder staan en de beheerders lekker veel rottende stammen laten rondslingeren. Waardoor je het gevoel hebt in oerbos te wandelen.

Elegante ree

Aan de rand van zo'n stukje oerbos-look-a-like, vlak voor een overduidelijke coulisse, staan we ineens oog in oog met een ree. Hij kijkt naar ons met ogen op steeltjes, een beetje verschrikt maar afwachtend. Wanneer ik m'n camera hef lijkt het alsof ik op een knopje druk: hij suist er als een speer vandoor. Met buitengewoon elegante sprongen waar een balletdanser jaloers op zou worden.

Trage Tocht Woudenberg | Utrechtse Vallei, Den Treek & Geerestein

Heide & stuifzand

'Twee reebruine ogen' zingend lopen we verder over het superzalige landgoed Den Treek-Henschoten. Het landgoed ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug, een uitgestrekte keten van heuvels. Vroeger was het hier één grote vlakte met heide en stuifzand. Nu zijn grote delen bebost met naald- en loofbomen.

Grootste familielandgoed van NL

Den Treek-Henschoten is sowieso een bijzonder landgoed. Al is het maar omdat het het grootste familielandgoed van Nederland is. Den Treek-Henschoten is een N.V. met liefst 540 aandeelhouders die allen nazaten zijn van de stichter van het landgoed: Jonkheer W.H. de Beaufort. In 1807 kocht hij buitenplaats Den Treek met omliggende bossen en landerijen.

Trage Tocht Woudenberg | Utrechtse Vallei, Den Treek & Geerestein

Boerenhoeven & natuurreservaatjes

Gelukkig zijn de aandeelhouders de beroerdsten niet: we mogen gewoon vrij rondwandelen over hun grootgrondbezit van liefst 2200 hectare (ruim 4 hectare per nazaat). En dus wandelen we lekker vrij over vele onverharde paadjes langs boerenhoeven en natuurreservaatjes, door bos en over uitgestrekte heidevelden.

Landgoed Geerestein

Na Den Treek gaat de wandeling naadloos over in het aangename landgoed Geerestein. We lopen langs een lommerrijke vaart met schuine oevers en overhangende takken. IJsvogels zijn hier dol op, weet ik, terwijl mijn ogen gespitst zijn op felblauwe flitsen. Helaas zijn de ijsvogels net vandaag even niet thuis. Een laan met hoge eiken leidt ons Woudenberg weer binnen. Hè, wat een lekker dagje.

Wandelgids: Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Dit is een van de wandelroutes uit de heerlijke gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard. Met 15 dagtochten in hartje Nederland. Zandpadgarantie: 75%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, landgoedwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>