natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Veenendaal West | Amerongse Berg & Prattenburg

Trage Tocht Veenendaal West | Amerongse Berg & Prattenburg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingVeenendaal West (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mooie wandeling over de Utrechtse Heuvelrug die het zelfs bij dichte mist goed doet. Onze wereld wordt klein en sfeervol – en als je er aanleg voor hebt zelfs romantisch. Boswachterij Amerongse Berg biedt behalve gevarieerd bos ook hei plus de nodige heuvels. Op het uiterste randje van de Heuvelrug kijk je uit richting Nederrijn. Maar nu even niet. Aanrader!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Herfst: geschikt om te wandelen?

Zijn winderige, kille herfsten en winters eigenlijk wel geschikt om te wandelen? De natuur is doods, de bomen zijn kaal, de gure wind jakkert om je oren en mistslierten zetten een streep door je uitzicht. Maar toch, het heeft wel wat hier in de bossen tussen Veenendaal en Elst, merken we vandaag. Sterker nog: we genieten met volle (maar koude) teugen.

Ik ben een laagjesmens

Een vraag van levensbelang: heb ik wel genoeg kleren voor deze waterkoude decemberdag? Ik ben een laagjesmens en liefst 5 lagen omhullen m’n goddelijke lichaam. Minder was ook niet wijs geweest. Zelfs met al die lagen moet ik constant in beweging blijven, anders verkleum ik, goddelijk lichaam of niet.

Trage Tocht Veenendaal West | Amerongse Berg & Prattenburg

Spinnenwebben als parelsnoeren

Zo koud is het dat spinnenwebben aan boomtakken zijn omgetoverd tot witte snoeren mini-pareltjes. Een prachtig gezicht, sommige bomen zijn er helemaal mee versierd, en zo raken we alvast in hogere Kerstsferen.

Modderig spoortje

Na een aanloop door de niet bijster interessante nieuwbouwstenen van Veenendaal West duiken we de bossen in via een klein, modderig spoortje. Dat spoortje zigzagt richting ons eerste heideveld, want deze wandeling knoopt heuvelende bossen aan heuvelende heide. Een heerlijke combinatie.

Trage Tocht Veenendaal West | Amerongse Berg & Prattenburg

Mistige heide

Op de heide is het ook al zo sfeervol, hoewel hij natuurlijk het mooist is in de bloeiperiode (vanaf half augustus). Maar nu doemen eenzame bomen op uit heidevelden die in de mist oplossen en die in je fantasie doorlopen tot het einde van de wereld.

Solitaire eik uit 1792

Na een traject door stille bossen plus een forse klim komen we bij een juweeltje: een solitaire eik, omringd door bankjes. Die staat hier al sinds de aanleg van het omringende ‘sterrenbos’ in 1792. Dat sterrenbos is ook al apart. Het heeft de vorm van een wagenwiel met spaken, waarbij de spaken de paden zijn. De omtrek van de ‘velg’ is 900 meter, en de spaken zijn elk 135 meter lang.

Trage Tocht Veenendaal West | Amerongse Berg & Prattenburg

Hoogste punt Amerongse Berg

Dat sterrenbos is destijds op het hoogste punt van de Amerongse Berg aangelegd door de heren van Kasteel Amerongen. Die hadden weinig beters te doen dan lekker op hun paard door het bos crossen en wild afknallen. Grappig is dat ze de plek waar de solitaire eik staat, het binnenste van de cirkel dus, ook wel ‘De Manege’ noemen.

Het Berghuis mét open haard

Verkleumd draven we verder en we dwalen van de route af op weg naar de enige horecatent in deze contreien: Het Berghuis. Hier serveren ze pannenkoeken als wagenwielen. Maar natuurlijk ook onze onvermijdelijke appeltaart. We warmen op bij de open haard, temidden van een compleet bataljon stoere fietsmannen.

Trage Tocht Veenendaal West | Amerongse Berg & Prattenburg

Elsterberg

Het vervolg van deze Trage Tocht is zo mogelijk nog mooier. Een paar kilometer scheren we langs de randjes van de Utrechtse Heuvelrug, voor ons uitzichtloos. We passeren wat grafheuvels en klimmen weer naar de Elsterberg op 62.5 meter hoogte.

Strompelen over de heide

Dan arriveren we bij een schitterend heideveld. Via een miniem strompelpaadje trekken we het dalende heideveld dwars over. Een prachtig traject dat overgaat in eeuwig groen naaldbos.

Trage Tocht Veenendaal West | Amerongse Berg & Prattenburg

Landgoed Prattenburg

De laatste kilometers voeren ons door de glooiende bossen van landgoed Prattenburg. Mooie beuken- en eikenlanen leiden ons naar Kasteel Prattenburg, dat de schuwe kasteeldames en -heren met hoge heggen aan het zicht hebben onttrokken. Jammer.

Trage Tocht Veenendaal West | Amerongse Berg & Prattenburg

Wandelzoekpagina: te laag gewaardeerd

Bijna hadden we deze prachtige tocht overgeslagen. Hij kreeg op Wandelzoekpagina maar 3.4 van de 5 punten. Wat na een snelle rekensom resulteert in het rapportcijfer 6.8. Een 7 min dus, terwijl ik normaal gesproken alleen wandelingen kies die minimaal een 7 scoren. Bij ons krijgt hij meer punten. Het is een topper die we zeker in de herhaling gooien in lente of heidebloeitijd.

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Wandelgids: Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Deze Heuvelrugroute is een van de wandelingen uit de heerlijke gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard. Met 15 dagtochten in hartje Nederland. Zandpadgarantie: 75%!

Bekijk deze gids>>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km, Utrechtse Heuvelrug, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>