Mooie wandeling over de Utrechtse Heuvelrug die het zelfs bij dichte mist goed doet. Onze wereld wordt klein en sfeervol – en als je er aanleg voor hebt zelfs romantisch. Boswachterij Amerongse Berg biedt behalve gevarieerd bos ook hei plus de nodige heuvels. Op het uiterste randje van de Heuvelrug kijk je uit richting Nederrijn. Maar nu even niet. Aanrader!
Zijn winderige, kille herfsten en winters eigenlijk wel geschikt om te wandelen? De natuur is doods, de bomen zijn kaal, de gure wind jakkert om je oren en mistslierten zetten een streep door je uitzicht. Maar toch, het heeft wel wat hier in de bossen tussen Veenendaal en Elst, merken we vandaag. Sterker nog: we genieten met volle (maar koude) teugen.
Een vraag van levensbelang: heb ik wel genoeg kleren voor deze waterkoude decemberdag? Ik ben een laagjesmens en liefst 5 lagen omhullen m’n goddelijke lichaam. Minder was ook niet wijs geweest. Zelfs met al die lagen moet ik constant in beweging blijven, anders verkleum ik, goddelijk lichaam of niet.
Zo koud is het dat spinnenwebben aan boomtakken zijn omgetoverd tot witte snoeren mini-pareltjes. Een prachtig gezicht, sommige bomen zijn er helemaal mee versierd, en zo raken we alvast in hogere Kerstsferen.
Na een aanloop door de niet bijster interessante nieuwbouwstenen van Veenendaal West duiken we de bossen in via een klein, modderig spoortje. Dat spoortje zigzagt richting ons eerste heideveld, want deze wandeling knoopt heuvelende bossen aan heuvelende heide. Een heerlijke combinatie.
Op de heide is het ook al zo sfeervol, hoewel hij natuurlijk het mooist is in de bloeiperiode (vanaf half augustus). Maar nu doemen eenzame bomen op uit heidevelden die in de mist oplossen en die in je fantasie doorlopen tot het einde van de wereld.
Na een traject door stille bossen plus een forse klim komen we bij een juweeltje: een solitaire eik, omringd door bankjes. Die staat hier al sinds de aanleg van het omringende ‘sterrenbos’ in 1792. Dat sterrenbos is ook al apart. Het heeft de vorm van een wagenwiel met spaken, waarbij de spaken de paden zijn. De omtrek van de ‘velg’ is 900 meter, en de spaken zijn elk 135 meter lang.
Dat sterrenbos is destijds op het hoogste punt van de Amerongse Berg aangelegd door de heren van Kasteel Amerongen. Die hadden weinig beters te doen dan lekker op hun paard door het bos crossen en wild afknallen. Grappig is dat ze de plek waar de solitaire eik staat, het binnenste van de cirkel dus, ook wel ‘De Manege’ noemen.
Verkleumd draven we verder en we dwalen van de route af op weg naar de enige horecatent in deze contreien: Het Berghuis. Hier serveren ze pannenkoeken als wagenwielen. Maar natuurlijk ook onze onvermijdelijke appeltaart. We warmen op bij de open haard, temidden van een compleet bataljon stoere fietsmannen.
Het vervolg van deze Trage Tocht is zo mogelijk nog mooier. Een paar kilometer scheren we langs de randjes van de Utrechtse Heuvelrug, voor ons uitzichtloos. We passeren wat grafheuvels en klimmen weer naar de Elsterberg op 62.5 meter hoogte.
Dan arriveren we bij een schitterend heideveld. Via een miniem strompelpaadje trekken we het dalende heideveld dwars over. Een prachtig traject dat overgaat in eeuwig groen naaldbos.
De laatste kilometers voeren ons door de glooiende bossen van landgoed Prattenburg. Mooie beuken- en eikenlanen leiden ons naar Kasteel Prattenburg, dat de schuwe kasteeldames en -heren met hoge heggen aan het zicht hebben onttrokken. Jammer.
Bijna hadden we deze prachtige tocht overgeslagen. Hij kreeg op Wandelzoekpagina maar 3.4 van de 5 punten. Wat na een snelle rekensom resulteert in het rapportcijfer 6.8. Een 7 min dus, terwijl ik normaal gesproken alleen wandelingen kies die minimaal een 7 scoren. Bij ons krijgt hij meer punten. Het is een topper die we zeker in de herhaling gooien in lente of heidebloeitijd.
Deze wandeling hebben we gedaan in november 2018. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!