Trage Tocht Utrechtse Heuvelrug | Rondwandeling vanuit Leersum

Trage Tocht vanuit Leersum over de Utrechtse Heuvelrug

Knisperend lenteweer. De natuur stond op springen en ik sprong mee. Wat had ik een zin om te wandelen. En wat sloot deze Trage Tocht daar goed bij aan. Heuveltje op, heuveltje af ga je langs alle hoogtepunten van de Utrechtse Heuvelrug. Met als klapper uitzichttoren De Kaap, vanwaar je het halve land kunt overzien. Op de terugweg stiefel je van landgoed naar landgoed. Aangenaam terras halverwege. Wat wil een/deze mens nog meer? Frankwandelt-rating AAA+.

Historische Postweg

Halverwege ruilt deze wandeling dichte oude bossen in voor meer open gebied. Op de rand van het bos wandel je over de historische Postweg. Ooit reed hier de tram tussen Utrecht en Rhenen, nu is het een prachtige laan, omzoomd met oude, statige beuken.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Kaapse Bossen

Trage Tocht vanuit Leersum over de Utrechtse HeuvelrugDeze Trage Tocht trekt langs alle hoogtepunten van de Utrechtse Heuvelrug. Steeds kom je langs mooie uitzichtpunten, bijvoorbeeld bij de graftombe van Nellestein op de Donderberg, op De Kaap en bij St. Helenaheuvel. De wandeling voert voor een groot deel door de uitgestrekte Kaapse Bossen.

Familie Swellengrebel

Haha, gekke naam, Kaapse Bossen. Heeft dat iets met De Kaap in Zuid-Afrika te maken?, dacht ik direct. Verdomd het is zo: na terugkomst uit Zuid-Afrika kocht de familie Swellengrebel (haha, gekke naam) rond 1750 dit gebied, dat destijds uit heide en zandverstuivingen bestond. Zij gaven het de naam Kaapse Bossen.

Hart van de Utrechtse Heuvelrug

Die Kaapse Bossen, in het hart van de Heuvelrug, vormen een favoriet wandelgebied. Het kan er op zondag stikdruk zijn. Op deze zonnige zaterdag was het vooral druk met vogeltjes die de lente in de bol hadden. Sowieso is er een grote variatie aan dieren en planten. Dankzij Natuurmonumenten: die heeft het oorspronkelijk eentonige productiebos omgevormd tot een natuurlijk en gevarieerd bos. Fijne organisatie, ga zo door!

Appelvink & bosuil

In deze bossen leven appelvinken, bosuilen en verschillende soorten spechten (“haha”, lachte de Groene Specht me uit). De boommarter gebruikt oude spechtenholen om zijn jongen in groot te brengen. In de herfst barst het hier van de paddenstoelen, in alle kleuren en vormen. De das schijnt hier overigens ook voor te komen, da’s leuk. Haha, énige woordspeling.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!