Trage Tocht Utrechtse Heuvelrug | Rondwandeling vanuit Hollandsche Rading

Trage Tocht over de Utrechtse Heuvelrug rond Hollandsche Rading

De laatste blaadjes klampen zich krampachtig aan hun takken vast. Beducht voor de herfststorm die binnenkort zeker z’n tol zal eisen. Maar niet vandaag. Vandaag schijnt een vrolijk najaarszonnetje dat de bossen rond Hollandsche Rading in een gouden gloed zet. Alweer een heerlijke Trage Tocht, ondanks het gezoef van voortjakkerende auto’s in de verte. Reden te meer om je pas te vertragen tot het tempo van het hier en nu (of zoiets).

Utrechtse Heuvelrug

Een tocht met twee gezichten is het, op de overgang van de droge bosgebieden van de Utrechtse Heuvelrug naar het natte veenweidegebied. De eerste helft trek je door mooi dicht bos, tijdens de tweede helft opent het landschap zich en staan fraaie vergezichten op het wandelmenu.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Station

Trage Tocht over de Utrechtse Heuvelrug rond Hollandsche RadingLet op station Hollandsche Rading even op de prachtige bovenleidingportalen over de sporen, in de vorm van gotische bogen. Sinds 2001 staan ze op de lijst van Rijksmonumenten. Het station dateert van 1885. De gotische bogen zijn gebouwd rond 1930. Van beton, want staal was toen uiterst schaars.

Oerhollands

De bogen hebben dichter Felix Wilbrink aangezet tot zijn gedicht ‘Oerhollands’:

Ranke vrouwen zijn het
Balletdanseressen waar overal elders
Schonkige Russische gewichthefsters de bedrading tillen
Nee, gedichten in het landschap
Vormen, die zowel functioneel als bloedmooi zijn

Rading=grens

Hollandsche Rading is sowieso best bijzonder. ‘Rading’ is een hypercorrecte vorm van raaiing, dat lijn of grens betekent. De naam verwijst naar de destijds omstreden grens van Holland en Utrecht. Die grens was in de middeleeuwen telkens aanleiding voor een lekker potje oorlog. In 1719 bleek het nodig de grens van Eemnes tot Loosdrecht te voorzien van stenen grenspalen, die nu nog bestaan. Je komt op de wandeling langs een aantal van die palen.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!