De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Hollandsche Rading | Heuvelrug & veenweide

Trage Tocht Hollandsche Rading | Heuvelrug & veenweide

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingHollandsche Rading (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Mooie Trage Tocht door de dichte bossen rond Hollandsche Rading. Je wandelt over de Utrechtse Heuvelrug en de groene veenweides bij Maartensdijk. Mooie rondwandeling, ondanks de voortjakkerende auto’s in de verte.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Utrechtse Heuvelrug

Een tocht met twee gezichten is het, op de overgang van de droge bosgebieden van de Utrechtse Heuvelrug naar het natte veenweidegebied. De eerste helft trek je door mooi dicht bos, tijdens de tweede helft opent het landschap zich en staan fraaie vergezichten op het wandelmenu.

Station Hollandsche Rading

Let op station Hollandsche Rading even op de prachtige bovenleidingportalen over de sporen, in de vorm van gotische bogen. Sinds 2001 staan ze op de lijst van Rijksmonumenten. Het station dateert van 1885. De gotische bogen zijn gebouwd rond 1930. Van beton, want staal was toen uiterst schaars.

Trage Tocht Hollandsche Rading | Heuvelrug & veenweide

Oerhollands

De bogen hebben dichter Felix Wilbrink aangezet tot zijn gedicht ‘Oerhollands’:

Ranke vrouwen zijn het
Balletdanseressen waar overal elders
Schonkige Russische gewichthefsters de bedrading tillen
Nee, gedichten in het landschap
Vormen, die zowel functioneel als bloedmooi zijn

Rading=grens

Hollandsche Rading is sowieso best bijzonder. ‘Rading’ is een hypercorrecte vorm van raaiing, dat lijn of grens betekent. De naam verwijst naar de destijds omstreden grens van Holland en Utrecht. Die grens was in de middeleeuwen telkens aanleiding voor een lekker potje oorlog. In 1719 bleek het nodig de grens van Eemnes tot Loosdrecht te voorzien van stenen grenspalen, die nu nog bestaan. Je komt op de wandeling langs een aantal van die palen.

Trage Tocht Hollandsche Rading | Heuvelrug & veenweide

Bossen

Tijdens de eerste helft van deze Trage Tocht wandel je door de uitgestrekte en afwisselende bossen van het Goois Natuurreservaat, de Maartensdijkse bossen en de bossen van de landgoederen Ridderoord, Eijckenstein, de Leyen en Beukenburg. Prachtige bossen zijn het. Ik zag een hele kolonie roodborstjes druk in de weer die het driftig fluitend met me eens waren.

Pareltjes

De tocht wisselt kleine kronkelpaadjes af met statige rechte beuken- en eikenlanen. Vooral die rechte lanen maken indruk. Pareltjes zijn het. Nergens zijn de bossen verstikkend, ze worden regelmatig afgewisseld met halfopen landschappen, met zicht op graslanden en akkers, die in dit jaargetijde braakliggen.

Trage Tocht Hollandsche Rading | Heuvelrug & veenweide

Dassen in het bos

In het Maartensdijkse Bos huist de meest westelijke dassen-populatie van Nederland. Dassen bouwen hun burchten graag in zandige bossen en voelen zich daarom thuis in dit bos. In de lagere delen gaan ze op zoek naar hun favoriete maaltje: aardwormen, jammie! Wat jammer is het nou dat ik nooit een das tref, al was het maar om gezellig samen een aardworm op te peuzelen.

Verloren Kerkhof

Middenin Beukenburg kom je opeens langs een merkwaardige plek. Een houten hek met twee palen en een grote zwerfkei daarachter. Wat is daar te beleven? Dit is het ‘Verloren Kerkhof’: een kleine, intieme begraafplaats waar sinds 1874 zwervers, zelfmoordenaars, verschoppelingen en een enkele Joodse onderduiker hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Trage Tocht Hollandsche Rading | Heuvelrug & veenweide

Dirk de Korstkop & Betje Bitter

Daklozen, vaak spiritusdrinkers, met namen als Betje Bitter, Bram Hommesbart en Dirk de Korstkop kregen een eer- en naamloos graf in de bossen. Alleen een gemeentewerker en een veldwachter begeleidden hun laatste gang. In de boeken zijn ze niet meer terug te vinden.

Schooierskerkhof

"Op dit schooierskerkhof zijn tot aan de oorlog zes a zeven mensen begraven", legt historicus Koos Kolenbrander uit in de Gooi en Eemlander. “Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat er een stukje mens zit in de bomen die boven de graven zijn gaan groeien.”
Kolenbrander deed onderzoek naar de verhalen rond het bosperceel van veertig bij veertig meter. “In stilte werden ze begraven. Een van hen had een schurftig hondje. Nadat zijn baasje was begraven, werd het dier doodgeschoten." Zielig!

Trage Tocht Hollandsche Rading | Heuvelrug & veenweide

Boerenland

Op het tweede deel van de route wandel je door het halfopen boerenland rond Maartensdijk. Deze agrarische gemeente maakte vroeger deel uit van een uitgestrekt veengebied. Sporen van de ontginning zijn nog altijd zichtbaar in de langgerekte kavels.

Mr. Frank Visser

Leuk weetje: mr. Frank Visser, presentator van het programma De Rijdende Rechter, woont in Maartensdijk. Zouden er veel burenruzies zijn in het dorp?

Trage Tocht Hollandsche Rading | Heuvelrug & veenweide

Snelweg Blues

Het is dat het schitterende weer mijn endorfinen goedgemutst met elkaar liet flikflooien, anders was ik tijdens het tweede deel van deze Trage Tocht ongetwijfeld door de Snelweg Blues bevangen. Zeker de laatste kilometers loop je op oor- en oogafstand van het voortrazende verkeer. Dat is een stukkie minder, al blijft het landschap aan de andere kant prachtig: weids grasland, gelardeerd met oude knotwilgen en in mootjes gehakt door slootjes. Ja, het was weer een lekkere Trage Tocht.

Wandelgids: Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Dit is een van de wandelroutes uit de heerlijke gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard. Met 15 dagtochten in hartje Nederland. Zandpadgarantie: 75%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Utrechtse Heuvelrug

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>