Trage Tocht Kwintelooyen & Plantage Willem III

Trage Tocht Rhenen | Kwintelooyen & Plantage Willem III Wat krijg je als je heerlijke, gevarieerde bossen, kleine kronkelpaadjes, een oude tabaksplantage en eindeloze vergezichten bij elkaar voegt? Een waanzinnig mooie wandeling. Aanrader voor de herfst! En voor winter, zomer en lente.

Residence Rhenen

Bij de start van mijn wandeling (bushalte Koetshuis bij punt 2) lonkt een horecagelegenheid: Residence Rhenen. Alleen: de Residence ziet er gesloten uit. Ik bons op de deur, maar durf dat niet al te hard te doen. Je kunt er ongelofelijk idyllisch trouwen, lees ik via m'n iPhone op hun website. En swingende party's organiseren ze ook al. Maar voor een naar koffie snakkende wandelaar geven ze vandaag niet thuis. Nah ja.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Trage Tocht Rhenen | Kwintelooyen & Plantage Willem III

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingElst, bushalte Koetshuis

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Direct vanaf de koffieloze Residence duik ik de bossen in. En wat zijn ze prachtig! Heuvelachtig en gevarieerd. Nu, in de herfst, ogen alleen de dennen en sparren nog fris groen. De overige bomen schamen zich vuurrood. Ergeren zich geel. Of hebben de moed en al hun blad'ren verloren.

Hoe minder zielen...

Moederziel alleen loop ik hier op deze vrijdag. En dat zal de komende uren zo blijven. Het hele bos heb ik voor mijzelf. En wat geniet ik in m'n uppie! Soms is het gewoon zo: hoe minder zielen, hoe meer vreugd. Gek mens ben ik hè?

Dikkenberg, Prattenburg & Remmerstein

Over het zuidelijkste randje van de Utrechtse Heuvelrug scheert deze Trage Tocht, ergens tussen Rhenen en Elst. Met landgoederen die luisteren naar illustere namen als Dikkenberg, Prattenburg en Remmerstein.

Plantage Willem III

Die loop ik later onder de voet. Nu daal ik eerst af van de Heuvelrug naar het dal van de Nederrijn. Plantage Willem III heet het hier, een oude tabaksplantage. En dat is tegelijk het hoogtepunt van deze wandeling. Wat een schitterend, uniek natuurgebied is dit!

 

Russische steppen (of toendra's)

Het lijkt echt een beetje alsof je hier in het buitenland wandelt. De glooiende met grassen begroeide heuvels doen me aan de Russische steppen denken. Of toendra's. Niet dat ik daar ooit geweest ben. Maar de grassige heuvels bezorgen me een steppengevoel. Of een toendragevoel dus.

Schraalgraslanden & heide

Droge schraalgraslanden bedekken die heuvels. Plus verderop een flink heideveld. Een kudde halfwilde gallowayrunderen kom ik tegen. Even verderop komen konikpaarden poolshoogte nemen. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is: in de verte zie ik een stuk of 30 wilde damherten grazen.

Schaapskudde plus herder

Door het droge schraalgras tijgerend probeer ik ze te naderen om ze te schieten (met m'n camera). Maar potverdorie, ze hebben me in de smiezen! En gaan er voor deze schraalhans als de hazen vandoor. Jammer. Als je geluk hebt kun je op de plantage ook nog een herder met schaapskudde rond zien trekken.

Gevarieerd menu

Voor die enorme beestenboel valt op Plantage Willem III in ieder geval genoeg te grazen. Een gevarieerd menu krijgen ze voorgeschoteld: kruidenrijke graslanden, boomgroepjes en struweel.

Roodborsttapuit, geelgors e.v.a.

Flink wat vogels en ander gedierte trekt de oude tabaksplantage ook al. Roodborsttapuit, geelgors, gekraagde roodstaart en boomleeuwerik kun je hier treffen. Ook zandhagedis, vele vlindersoorten, sprinkhanen en tal van kleine zoogdieren voelen zich hier prima thuis.

Houten tabaksschuren

Leuk om te bedenken dat ze hier vroeger echt tabak verbouwden. De plantage werd in 1853 op de warme zuidhelling van de Heuvelrug gesticht door de familie Ruys. Eindeloze velden met tabaksplanten zag je hier. Op verschillende plekken zie je nog steeds de karakteristieke houten schuren waarin ze tabaksbladeren droogden. Vanaf 1900 was het finito basta met de tabak, door een virus in het gewas en de aanvoer van betere tabak uit het buitenland.

Paasheuvel (52,9 meter boven NAP)

De tocht gaat verder over landgoed Roghairsparren, met flink wat... sparren. En middenin het Remmersteinsche Bosch klim je puffend omhoog naar de Paasheuvel, waar vroeger paasvuren werden ontstoken. Z'n liefst 52,9 meter boven NAP bieden je schitterende uitzichten over herfstige bossen (als het herfst is tenminste...).

Zandafgraving Kwintelooyen

Via het bos rond landhuis Remmerstein klim je omhoog over de steile paadjes van Kwintelooyen (start je bij punt 1, dan ontmoet je Kwintelooyen juist in het begin). Een voormalige zandafgraving uit de jaren 70 is het. En dat zie je nog als je op een hoog uitzichtpunt aankomt: over brede zandbanen kijk je in de verte richting de machtige Rijn.

Grafheuvels & beukenlanen

Hier heeft de ijstijd flink huisgehouden. Diepe erosiedalen met hoogteverschillen van 50 meter vind je op Kwintelooyen. Op de hoge delen zie ik uitgestrekte heidevelden. En afdalend beland ik in moerassig gebied. Achter de bomen schemert een koppel vennetjes. Prehistorische grafheuvels vind je hier. En prachtige beukenlanen. Dan komt Residence Rhenen weer in zicht. Die van de koffie die er niet was... Heerlijke tocht al met al.


Restaurant Hotel Buitenlust in AmerongenMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Restaurant Hotel Buitenlust in Amerongen

Schitterend gelegen hotel in het heerlijke dorp Amerongen. Prima restaurant, ruim terras. Krijgt van 179 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,4: "Hartelijke ontvangst, vriendelijk en attent personeel. Prima ontbijt (met 'echte' koffie en vers fruitsap), originele mooie kamer met ruime zitgelegenheid en goed bed.".

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Utrechtse Heuvelrug, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!