De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingMaarn (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Mooie wandeltochten over de Utrechtse Heuvelrug, daar kun je er nooit genoeg van hebben. Ook deze Trage Tocht Quatre Bras vanuit Maarn is een topper, met een afwisseling van bos, boerenland en bezienswaardigheden uit de Franse tijd, zoals de Pyramide van Austerlitz. Een wandeling die in alle quattro stagioni fraai is.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

Over boerenland

Vanuit het dorp Maarn bereik je al snel het boerenland waar de eerste kilometers overheen voeren. Op de onverhard laan, omhuld door hoge bomen en struweel, is het fijn wandelen. Tussen de herfstige bomen krijg je fraaie doorkijkjes over de velden, met vandaag troepjes verregende paarden en koeien.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Landgoed Den Treek-Henschoten

Op landgoed Den Treek-Henschoten verwelkomt de herfst ons met open armen – met kleurexplosies van geel, oranje en rood. We slaan een statige laan in, met joekels van beuken. Verderop pakt een even mooie laan met monumentale eiken het stokje over.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Prachtige heide

We vervolgen langs een schilderachtig heideveld, nog verfraaid met zilveren berkjes en diepgroene dennen. Een zonnetje zou de idylle afmaken, maar we zien nu vooral regenwolken en houden de plu binnen grijpbereik.

Bankje op De Treekerput

Op een veel groter heideveld bij de Treekerput zien we dat we inmiddels flink gestegen zijn: over de uitgestrekte heide kunnen we ver kijken. Aan de horizon doemen de prachtig verkleurde Heuvelrug-bossen op. Op het mooiste punt staat een bankje, waar we onze lunch verorberen, ondertussen uitkijkend over magnifiek landschap. En zowaar schiet er af en toe een lief zonnetje door de dreigende wolken.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Kruispunt van wegen

Beneden in het dal ligt een van de drukke wegen waar we overheen moeten, het enige minpuntje van deze Trage Tocht. Maar ze zorgen wel voor die leuke naam van deze tocht, waardoor hij in het oog sprong: Quatre Bras – Frans voor ‘vier armen’.

Herberg Quatre Bras

Die naam danken we aan de Napoleontische tijd, toen doorgaande wegen elkaar hier kruisten. Bij dat kruispunt lag herberg Quatre Bras. Beneden treffen we nog steeds een soort herberg – pannenkoekenhuis Bergzicht. Die is open voor koffie to go en take away stamppotten. Je moet creatief zijn als horeca-ondernemer in corona-tijden.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Pyramide van Austerlitz

Dan gaan we flink stijgen over de Oude Utrechtseweg, een fraai onverhard pad dat ons bij het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de wandeling brengt: de Pyramide van Austerlitz. Vandaag is de Pyramide gesloten vanwege corona, maar in betere tijden loont een klim naar de top vanwege de adembenemende uitzichten.

Dankzij de verveling

Die Pyramide hebben we te danken aan de verveling. Want in de Franse tijd waren hier 18.000 napoleontische soldaten gelegerd die de ganse dag met hun duimen lagen te draaien. Om de verveling tegen te gaan, moesten ze van hun generaal De Marmont de Pyramide bouwen. Je gelooft het bijna niet, maar dit 36 meter hoge kunststukje voltooiden ze in 27 dagen. Of ze daarna weer met hun duimen gingen draaien, vertelt het verhaal niet.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Gevaarlijk bos?

Wij vervelen ons in ieder geval geen moment, terwijl alweer een prachtig bos ons opslokt. Met gevaar voor eigen leven, lezen we, want dit is tevens een gebied waar ze serieus met vuurwapens schieten en springstoffen laten ontploffen. Ondanks dat is het hier idyllisch, met een afwisseling van beukenlanen, dennenbos en heideveldjes.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Koepel van Stoop

De tocht voert langs een charmant koepelvormig gebouwtje: de Koepel van Stoop. Genoemd naar de Amsterdamse bankier J.B. Stoop die hem in 1840 liet bouwen in neoclassicistische stijl door tuinarchitect J.D. Zocher jr. De pilaren zijn afkomstig van de voormalige Koopmansbeurs in Amsterdam, die in 1836 werd afgebroken. Vroeger was het een theehuis, tegenwoordig geven ze hier klassieke concertjes en kun je er een ‘mini-heidag’ houden.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Landgoed De Hoogt

Door bossen en langs velden vervolgen we ons pad. Op een fraai landweggetje kijken we even achterom: een landschap met weilanden, heggen en een groot landhuis dat Frans aandoet. Wat verder komen we bij het nog grotere landhuis De Hoogt aan de rand van een immens grasveld.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Koeheuvels

En dan komt Maarn alweer in zicht, met nog de Koeheuvels als toetje: een klein stuifzand- en heidegebied. En we nemen ons voor deze tocht in alle vier seizoenen te gaan lopen, zo mooi vinden we hem.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Trage Tocht Austerlitz

Vorige week liep ik de even mooie Trage Tocht Austerlitz. Die gaat door hetzelfde gebied, maar heeft toch een ander karakter. Ook een aanrader!

Bekijk Trage Tocht Austerlitz >>

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>