Trage Tocht Quatre Bras: Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels Trage Tocht Quatre Bras: Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels
Utrecht – Trage Tocht – 15km

Trage Tocht Quatre Bras: Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Trage Tocht Quatre Bras: Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels Trage Tocht Quatre Bras: Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels
Utrecht – Trage Tocht – 15km

Trage Tocht Quatre Bras: Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Mooie wandeltochten over de Utrechtse Heuvelrug, daar kun je er nooit genoeg van hebben. Ook deze Trage Tocht Quatre Bras vanuit Maarn is een topper, met een afwisseling van bos, boerenland en bezienswaardigheden uit de Franse tijd, zoals de Pyramide van Austerlitz. Een wandeling die in alle quattro stagioni fraai is.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Bossen & boerenland
  • Pyramide van Austerlitz
  • Landgoed Den Treek
  • Lekker lunchbankje met uitzicht
  • Landhuis De Hoogt
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Over boerenland

Vanuit het dorp Maarn bereik je al snel het boerenland waar de eerste kilometers overheen voeren. Op de onverhard laan, omhuld door hoge bomen en struweel, is het fijn wandelen. Tussen de herfstige bomen krijg je fraaie doorkijkjes over de velden, met vandaag troepjes verregende paarden en koeien.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Landgoed Den Treek-Henschoten

Op landgoed Den Treek-Henschoten verwelkomt de herfst ons met open armen – met kleurexplosies van geel, oranje en rood. We slaan een statige laan in, met joekels van beuken. Verderop pakt een even mooie laan met monumentale eiken het stokje over.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Prachtige heide

We vervolgen langs een schilderachtig heideveld, nog verfraaid met zilveren berkjes en diepgroene dennen. Een zonnetje zou de idylle afmaken, maar we zien nu vooral regenwolken en houden de plu binnen grijpbereik.

Bankje op De Treekerput

Op een veel groter heideveld bij de Treekerput zien we dat we inmiddels flink gestegen zijn: over de uitgestrekte heide kunnen we ver kijken. Aan de horizon doemen de prachtig verkleurde Heuvelrug-bossen op. Op het mooiste punt staat een bankje, waar we onze lunch verorberen, ondertussen uitkijkend over magnifiek landschap. En zowaar schiet er af en toe een lief zonnetje door de dreigende wolken.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Kruispunt van wegen

Beneden in het dal ligt een van de drukke wegen waar we overheen moeten, het enige minpuntje van deze Trage Tocht. Maar ze zorgen wel voor die leuke naam van deze tocht, waardoor hij in het oog sprong: Quatre Bras – Frans voor ‘vier armen’.

Herberg Quatre Bras

Die naam danken we aan de Napoleontische tijd, toen doorgaande wegen elkaar hier kruisten. Bij dat kruispunt lag herberg Quatre Bras. Beneden treffen we nog steeds een soort herberg – pannenkoekenhuis Bergzicht. Die is open voor koffie to go en take away stamppotten. Je moet creatief zijn als horeca-ondernemer in corona-tijden.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Pyramide van Austerlitz

Dan gaan we flink stijgen over de Oude Utrechtseweg, een fraai onverhard pad dat ons bij het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de wandeling brengt: de Pyramide van Austerlitz. Vandaag is de Pyramide gesloten vanwege corona, maar in betere tijden loont een klim naar de top vanwege de adembenemende uitzichten.

Dankzij de verveling

Die Pyramide hebben we te danken aan de verveling. Want in de Franse tijd waren hier 18.000 napoleontische soldaten gelegerd die de ganse dag met hun duimen lagen te draaien. Om de verveling tegen te gaan, moesten ze van hun generaal De Marmont de Pyramide bouwen. Je gelooft het bijna niet, maar dit 36 meter hoge kunststukje voltooiden ze in 27 dagen. Of ze daarna weer met hun duimen gingen draaien, vertelt het verhaal niet.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Gevaarlijk bos?

Wij vervelen ons in ieder geval geen moment, terwijl alweer een prachtig bos ons opslokt. Met gevaar voor eigen leven, lezen we, want dit is tevens een gebied waar ze serieus met vuurwapens schieten en springstoffen laten ontploffen. Ondanks dat is het hier idyllisch, met een afwisseling van beukenlanen, dennenbos en heideveldjes.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Koepel van Stoop

De tocht voert langs een charmant koepelvormig gebouwtje: de Koepel van Stoop. Genoemd naar de Amsterdamse bankier J.B. Stoop die hem in 1840 liet bouwen in neoclassicistische stijl door tuinarchitect J.D. Zocher jr. De pilaren zijn afkomstig van de voormalige Koopmansbeurs in Amsterdam, die in 1836 werd afgebroken. Vroeger was het een theehuis, tegenwoordig geven ze hier klassieke concertjes en kun je er een ‘mini-heidag’ houden.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Landgoed De Hoogt

Door bossen en langs velden vervolgen we ons pad. Op een fraai landweggetje kijken we even achterom: een landschap met weilanden, heggen en een groot landhuis dat Frans aandoet. Wat verder komen we bij het nog grotere landhuis De Hoogt aan de rand van een immens grasveld.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Koeheuvels

En dan komt Maarn alweer in zicht, met nog de Koeheuvels als toetje: een klein stuifzand- en heidegebied. En we nemen ons voor deze tocht in alle vier seizoenen te gaan lopen, zo mooi vinden we hem.

Trage Tocht Quatre Bras | Pyramide van Austerlitz & Koeheuvels

Trage Tocht Austerlitz

Vorige week liep ik de even mooie Trage Tocht Austerlitz. Die gaat door hetzelfde gebied, maar heeft toch een ander karakter. Ook een aanrader!

Bekijk Trage Tocht Austerlitz >>

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in november 2020. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht maarn-11
trage tocht maarn-12
trage tocht maarn-13
trage tocht maarn-14
trage tocht maarn-15
trage tocht maarn-16
trage tocht maarn-17
trage tocht maarn-18
trage tocht maarn-19
trage tocht maarn-20
trage tocht maarn-21
trage tocht maarn-22
trage tocht maarn-23
trage tocht maarn-24
trage tocht maarn-25
trage tocht maarn-26
trage tocht maarn-27
trage tocht maarn-28
trage tocht maarn-29
trage tocht maarn-30
trage tocht maarn-31
trage tocht maarn-32
trage tocht maarn-33
trage tocht maarn-34

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy