Heerlijke natuurwandeling over landgoed Den Treek-Henschoten, op de overgang van Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei. Wat ons betreft de mooiste wandeling die je in dit gebied kunt maken. Groot pluspunt van Trage Tochten is het hoge percentage onverharde paden. Deze wandeling is daar een uitstekend voorbeeld van.
Lastig puntje van deze Trage Tocht is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Je bent ruim 1 kilometer onderweg vanaf de bushalte in Leusden. En dat moet je dus 2 keer doen. Wij waren met de auto, dan heb je dat nadeel niet.
Landgoed Den Treek-Henschoten, ik was er al een paar keer overheen gekomen. Een Groene Wissel, het Trekvogelpad, NS-wandeling Heiligenbergerbeek. En elke keer viel me op hoe geweldig wandelen het hier is. Deze Trage Tocht steekt de andere routes naar de kroon. Louter natuur. Wauw!
Den Treek-Henschoten is een bijzonder landgoed. Al is het alleen maar omdat het het grootste familielandgoed van Nederland is. Den Treek-Henschoten is een N.V. met liefst 540 aandeelhouders die allen nazaten zijn van de stichter van het landgoed: Jonkheer W.H. de Beaufort. In 1807 kocht hij buitenplaats Den Treek met omliggende bossen en landerijen. Hier stichtte hij het landgoed als bosbouwbedrijf. De buitenplaats was zijn woonhuis.
Gelukkig gaan de aandeelhouders ruimhartig met hun bezit om: je mag gewoon vrij rondwandelen in het uitgestrekte gebied dat 2200 hectare beslaat. Aardige familie toch?
De naam Den Treek is afkomstig van de 'treck' van het vee naar de Leusderheide. Vroeger was het hier één grote vlakte met heide en stuifzand. Jonkheer de Beaufort heeft grote delen bebost met naald- en loofbomen.
Je wandelt over vele onverharde paadjes langs boerenhoeven en natuurreservaatjes, door bos en over uitgestrekte heidevelden. De heide van Den Treek stond helaas nog niet in bloei, maar een afwisselend landschap is het wel. Lekker smullen met je ogen.
Vooral in het noordelijk deel van het landgoed laten veldnamen als Hazenwater, ’t Was Water en Langeveen goed zien dat het hier vroeger een natte boel geweest moet zijn. En nog steeds staan hier vele bomen met de voetjes in het water.
Verderop lopen we over de zacht glooiende Treekerduinen. Je scheert langs de rand van het landgoed, waar het dichte bos plaatsmaakt voor het halfopen landschap van de Gelderse Vallei. Rechte lanen, sloten met knotwilgen en elzen-met-katjes. Vriendelijk landschap, vonden we. En vonden ook de vele spechten die de berken en Amerikaanse eiken driftig aan het bekloppen waren.
Op de weg terug kom je langs een serie bijzondere gebouwen. Kijk even goed om je heen. Het vreemde rechthoekige gebouw met de ronde ramen is 'De Ossenstal'. In 1887 gebouwd, vermoedelijk als droogschuur voor hop of tabak. Het stalgedeelte werd in 1949 tot woonruimte verbouwd. Het gebouw is nu in gebruik als woonhuis en als kantoor van landgoed Den Treek-Henschoten.
Het opvallende spierwitte huis aan de overzijde luistert naar de naam 'Italiaanse boerderij'. Dit koetshuis in laat neoclassicistische bouwstijl werd rond 1890 gebouwd door de toenmalige eigenaar, Jonkheer De Beaufort.
Verderop kom je langs het pronkstuk: het statige Huize Den Treek dat er schitterend bij ligt en in 1807 eveneens werd gebouwd door de jonkheer die blijkbaar een broertje dood had aan stilzitten. Rond 1820 kreeg het landhuis een park naar ontwerp van J.D. Zocher jr., die ook het Vondelpark ontwierp.
Wonen hier nou de aandeelhouders, vroegen we ons af? Het is in ieder geval in particuliere handen, nadat het een tijd een hotel was geweest. “Best lekker wonen”, zeiden we tegen elkaar, met gevoel voor understatement.
Jammer genoeg misten we nog iets bijzonders. Er staat namelijk een hele speciale boom: de Treeker Eik. Voor zover bekend is dit de oudste boom van het landgoed. Deze joekel is al rond 1753 ontkiemd. Grappig: vanaf 1813 is het familietraditie om de boom elke 5 jaar op te meten op een hoogte van vijf Rhijnlandse Voet (1.57 meter) boven de grond. En nog even voor de cijferfetisjisten: de Treeker Eik heeft een omtrek van 5 meter en een hoogte van 24 meter. Zo, nou weet je alles.
Deze wandeling heb ik gedaan in februari 2016. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!