De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Landgoed Den Treek-Henschoten

Trage Tocht Landgoed Den Treek-Henschoten

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingLeusden (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Heerlijke natuurwandeling over landgoed Den Treek-Henschoten, op de overgang van Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei. Wat ons betreft de mooiste wandeling die je in dit gebied kunt maken. Groot pluspunt van Trage Tochten is het hoge percentage onverharde paden. Deze wandeling is daar een uitstekend voorbeeld van.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Bereikbaarheid met OV

Lastig puntje van deze Trage Tocht is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Je bent ruim 1 kilometer onderweg vanaf de bushalte in Leusden. En dat moet je dus 2 keer doen. Wij waren met de auto, dan heb je dat nadeel niet.

Geweldig wandelgebied

Landgoed Den Treek-Henschoten, ik was er al een paar keer overheen gekomen. Een Groene Wissel, het Trekvogelpad, NS-wandeling Heiligenbergerbeek. En elke keer viel me op hoe geweldig wandelen het hier is. Deze Trage Tocht steekt de andere routes naar de kroon. Louter natuur. Wauw!

Trage Tocht Landgoed Den Treek-Henschoten

Grootste familielandgoed van NL

Den Treek-Henschoten is een bijzonder landgoed. Al is het alleen maar omdat het het grootste familielandgoed van Nederland is. Den Treek-Henschoten is een N.V. met liefst 540 aandeelhouders die allen nazaten zijn van de stichter van het landgoed: Jonkheer W.H. de Beaufort. In 1807 kocht hij buitenplaats Den Treek met omliggende bossen en landerijen. Hier stichtte hij het landgoed als bosbouwbedrijf. De buitenplaats was zijn woonhuis.

Ruimhartige familie

Gelukkig gaan de aandeelhouders ruimhartig met hun bezit om: je mag gewoon vrij rondwandelen in het uitgestrekte gebied dat 2200 hectare beslaat. Aardige familie toch?

Trage Tocht Landgoed Den Treek-Henschoten

Treck van het vee

De naam Den Treek is afkomstig van de 'treck' van het vee naar de Leusderheide. Vroeger was het hier één grote vlakte met heide en stuifzand. Jonkheer de Beaufort heeft grote delen bebost met naald- en loofbomen.

Natuurreservaatjes & heidevelden

Je wandelt over vele onverharde paadjes langs boerenhoeven en natuurreservaatjes, door bos en over uitgestrekte heidevelden. De heide van Den Treek stond helaas nog niet in bloei, maar een afwisselend landschap is het wel. Lekker smullen met je ogen.

Trage Tocht Landgoed Den Treek-Henschoten

Voetjes in het water

Vooral in het noordelijk deel van het landgoed laten veldnamen als Hazenwater, ’t Was Water en Langeveen goed zien dat het hier vroeger een natte boel geweest moet zijn. En nog steeds staan hier vele bomen met de voetjes in het water.

Treekerduinen & Gelderse Vallei

Verderop lopen we over de zacht glooiende Treekerduinen. Je scheert langs de rand van het landgoed, waar het dichte bos plaatsmaakt voor het halfopen landschap van de Gelderse Vallei. Rechte lanen, sloten met knotwilgen en elzen-met-katjes. Vriendelijk landschap, vonden we. En vonden ook de vele spechten die de berken en Amerikaanse eiken driftig aan het bekloppen waren.

Trage Tocht Landgoed Den Treek-Henschoten

De Ossenstal

Op de weg terug kom je langs een serie bijzondere gebouwen. Kijk even goed om je heen. Het vreemde rechthoekige gebouw met de ronde ramen is 'De Ossenstal'. In 1887 gebouwd, vermoedelijk als droogschuur voor hop of tabak. Het stalgedeelte werd in 1949 tot woonruimte verbouwd. Het gebouw is nu in gebruik als woonhuis en als kantoor van landgoed Den Treek-Henschoten.

Italiaanse boerderij

Het opvallende spierwitte huis aan de overzijde luistert naar de naam 'Italiaanse boerderij'. Dit koetshuis in laat neoclassicistische bouwstijl werd rond 1890 gebouwd door de toenmalige eigenaar, Jonkheer De Beaufort.

Trage Tocht Landgoed Den Treek-Henschoten

Huize Den Treek

Verderop kom je langs het pronkstuk: het statige Huize Den Treek dat er schitterend bij ligt en in 1807 eveneens werd gebouwd door de jonkheer die blijkbaar een broertje dood had aan stilzitten. Rond 1820 kreeg het landhuis een park naar ontwerp van J.D. Zocher jr., die ook het Vondelpark ontwierp.

Lekker wonen

Wonen hier nou de aandeelhouders, vroegen we ons af? Het is in ieder geval in particuliere handen, nadat het een tijd een hotel was geweest. “Best lekker wonen”, zeiden we tegen elkaar, met gevoel voor understatement.

Trage Tocht Landgoed Den Treek-Henschoten

De Treeker Eik

Jammer genoeg misten we nog iets bijzonders. Er staat namelijk een hele speciale boom: de Treeker Eik. Voor zover bekend is dit de oudste boom van het landgoed. Deze joekel is al rond 1753 ontkiemd. Grappig: vanaf 1813 is het familietraditie om de boom elke 5 jaar op te meten op een hoogte van vijf Rhijnlandse Voet (1.57 meter) boven de grond. En nog even voor de cijferfetisjisten: de Treeker Eik heeft een omtrek van 5 meter en een hoogte van 24 meter. Zo, nou weet je alles.

Wandelgids: Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Dit is een van de wandelroutes uit de heerlijke gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard. Met 15 dagtochten in hartje Nederland. Zandpadgarantie: 75%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Trage Tochten, Utrechtse Heuvelrug, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>