De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingHollandsche Rading (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk de wandelgidsBekijk de wandelgids

Superleuke wandeling rond Lage Vuursche. Een dorpje waar ze 395.000 pannenkoeken per jaar bakken. Minstens evenveel bomen tref je in het gevarieerd bos, dat speels wordt afgewisseld met grasland, weilanden en akkers. De tocht voert bijna helemaal over heerlijke onverharde paadjes. In de herfst knalt het bos uit elkaar van de paddenstoelen. Zware aanrader!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooi in voorjaar én herfst

Deze Trage Tocht heb ik nog maar pas in het voorjaar gelopen. En op deze herfstige dag gooien we hem in de herhaling. Vandaag is ons pad bezaaid met paddenstoelen. Nog nooit zoveel op één dag gezien. Ontelbare vliegenzwammen (die gezellige rood-met-witte-stippen-kabouterhuisjes), boleten, zwavelzwammen, bovisten, grote parasolzwammen en nog veel meer. Je struikelt er zowat over.

Stiller en stiller

De Trage Tocht start op station Hollandsche Rading, een kippeneindje met de trein van Hilversum of Utrecht. Vanaf het station loop je bijna direct over minipaadjes de dichte bossen in. Eerst over de Hengstenberg, waar je snelweg A27 nog goed kunt horen. Maar met elke stap wordt het stiller en stiller. En mooier en mooier

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

Markant torentje

In het Smithuyserbos zigzaggen die paadjes tussen kleine stuifduintjes door. Oplettende wandelaars schijnen daar een markant torentje te kunnen zien. In de lente heb ik hem gemist, maar nu letten we extra goed op en zien hem even van het pad af liggen. Als de bomen vol in blad zitten, mis je hem zeker.

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

Vogelconcerten

Het mooie van gevarieerd bos is dat de vogelstand lekker meevarieert. De stilte wordt dan ook aangenaam verstoord door de prachtigste vogelconcerten, helemaal gratis. Tevreden constateer ik dat ik steeds meer vogelgeluiden herken. De vérdragende twee- of drieklank van de koolmees, de meanderende riedel van het roodborstje, de tjiftjaf die z’n eigen naam repeteert en vanwege die eentonigheid ‘de metronoom onder de vogels’ wordt genoemd, het heldere trillertje van het winterkoninkje.

Wandelgeluk

Laatst hoorde ik een natuurfilosoof op tv vertellen dat wandelen stress verlaagt en de sluizen voor je gelukshormonen openzet. Ik ervaar dat vandaag als nooit tevoren: chagrijnig vertrok ik van huis, maar nu loop ik vrolijk (maar vals) te fluiten. Veel gekker moet het toch niet worden.

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

Nonnenland

Helemaal happy word ik in het Nonnenland, dat zo heet omdat het rond 1600 in het bezit was van een vrouwenklooster in De Bilt. Een lang, kaarsrecht graspad leidt me door een erehaag van eiken. Aan beide zijden uitgestrekte weilanden met een kudde Belgische Witblauwe koeien met hun kalfjes.

Hoeve Ravestein

Overigens ben ik geen koeiendeskundige: die naam pluk ik van een blij bordje langs het pad. Dat vertelt me dat de koeienbelgen op een natuur- en diervriendelijke wijze gehouden worden door de familie Tupker van Hoeve Ravenstein. Top! Al belanden de koeien uiteindelijk toch in de vleespakketten die je van de Tupkertjes kunt afnemen.

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

70 wandelroutes per jaar

Verderop verruil ik open grasland weer voor dicht bos. En terwijl ik het zoveelste schitterende kronkelpaadje inschiet, besef ik weer eens dat die ongeveer 70 routes die ik jaarlijks bewandel, allemaal gratis en voor niks gemaakt worden door routemakers. En opeens voel ik me dankbaar: dankzij hen kom ik in natuurgebieden waar ik anders nooit geweest zou zijn.

Hulde voor de routemakers!

En daarom mijn Stelling van de Dag: de routemakers van Trage Tochten, Groene Wissels, NS-wandelingen en al die andere wandelingen vergroten het Bruto Nationaal Geluk in Nederland. Applaus! Hulde! Koninklijk lintje!

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

Leukste pannenkoekenrestaurant

Maar nu weer terug naar de route, want ik kom net langs het leukste pannenkoekenrestaurant van Lage Vuursche, met een weinig creatieve naam: De Lage Vuursche. Dit is het oudste etablissement van het dorp, uit 1648. Van een vorig bezoek weet ik: de appeltaart is van grootmoeders kwaliteit, de bediening ouderwets goed.

De Vliegende Huisvrouw

Geheel terzijde: Fanny Blankers-Koen is geboren in Lage Vuursche. Ze won 4 gouden plakken op de Olympische Spelen van 1948 en kreeg als bijnaam ‘De Vliegende Huisvrouw’.

Trage Tocht Lage Vuursche | Smithuyserbos, Nonnenland & Venwoude

Kasteel Drakesteyn

Geen vliegende huisvrouw, maar een Koningin-in-ruste resideert op Kasteel Drakesteyn, waar ik nu vlak langskom. Stiekem schiet ik boven het hoge hek uit wat foto’s van het kasteel, dat mooi verscholen ligt tussen hoge bomen in alle tinten groen. Zou ze thuis zijn, Beatrix?

Topwandeling

De Trage Tocht rondt nog een bijzonder mooi veld tussen bosranden, voert langs een immense zandkuil, en dan komt station Hollandsche Rading helaas al weer in zicht. Koninklijke topwandeling, als een parelketting zonder zwakke schakels.

Wandelgids: Wandelen in Utrecht

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke gids ‘Wandelen in Utrecht’ van Rob Wolfs en Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen in de veelzijdige wandelprovincie Utrecht. Zandpadgarantie: 80%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

Trage Tochten & Groene Wissels: betaald per 2021

Trage Tochten en Groene Wissels waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde route. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling in de herfst

Foto’s van deze wandeling in de lente

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>