Nederland plat? Deze wandeling bewijst het tegendeel: via een trap met 261 treden klauter ik de Grebbeberg op. Mijn beloning: fenomenaal zicht over natuurgebied De Blauwe Kamer. Langs de 'bergwand' kronkelt mijn paadje door betoverend bos. Tussen de bomen het zilver van de Nederrijn, daarachter vervaagt de Betuwe in ijle mist.
De Grebbeberg en ook natuurgebied Laarsenberg bieden mooi oud bos, afgewisseld met open velden. Herfst hangt in de lucht: akkers liggen braak, de lucht is vochtig. In het kleurrijke bos schieten paddenstoelen op tussen stervende varens. Weemoedig verlang ik naar de mooie zomer die voorbij is.
Het uitzicht op de Blauwe Kamer is groots, ik heb er geen ander woord voor. Stilletjes heb ik daarvan zitten genieten op de brede halfronde bank langs het pad. Er is zoveel te zien in dit natuurgebied, ondanks de wat heiige dag waar ik het mee moest doen. Het water van de Nederrijn heeft hier vrij spel, het gebied stroomt regelmatig onder en dat zorgt voor een levendig schouwspel.
De dynamische rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke graslanden, wilgenbossen en moerassen beschilderen het landschap in vele tinten groen. En ze bieden ruimte aan 200 vogelsoorten en 300 plantensoorten. Ook de bever voelt zich thuis in de Blauwe Kamer. Alleen al om dit uitzicht kan ik je deze wandeling aanbevelen.
De steile Grebbeberg is ontstaan doordat de rivier duizenden jaren zand en grind van de stuwwal heeft weggespoeld. Een strategische ligging bij gevechten, wisten de Neanderthalers al in de prehistorie. Veel vooruitgang heeft de mensheid niet geboekt op sommige terreinen: ook in de Tweede Wereldoorlog is hier zwaar gevochten.
Ik kom langs een militair ereveld, met een waardige tentoonstelling. De laatste rustplaats van 400 militairen, lees ik. Begraven in de grond die zij in 1940 met hun leven verdedigden. In vrijheid wandel ik verder.
Deze wandeling heb ik gedaan in oktober 2013. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!