natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Driebergen-Zeist | Bornia, Heidestein & Austerlitz

Trage Tocht Driebergen-Zeist | Bornia, Heidestein & Austerlitz Superlekkere wandeltocht door bosrijk gebied dat we op ons duimpje kennen. Toch ontdekken we weer spannende nieuwe struinpaadjes. Wat is het toch een feest om hier in herfst of lente te wandelen. Mijd bij voorkeur mooie zondagen. Dan laten kinderen in groten getale hun ouders uit, en honden hun baasjes...

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

Bossen én heide

Het mooie van Bornia en Heidestein: je wandelt niet alleen maar door gevarieerde bossen, maar komt ook over prachtige, glooiende heidevelden en zandverstuivingen. Halverwege vind je op het dorpsplein van Austerlitz prima horeca: eetcafé Ouwekamp.

Trage Tocht Driebergen-Zeist | Bornia, Heidestein & Austerlitz

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingDriebergen-Zeist (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vermoeiende zandpaadjes

Maar daar zijn we nog lang niet. Eerst wandelen we (na de mega bouwput rond station Driebergen-Zeist) gelijk op met de nog wat mooiere NS-wandeling Driebergen-Zeist. We komen langs een kanaaltje dat gortdroog staat door de extreem warme zomer van 2018. En arriveren op een flink heideveld met zandverstuivingen. Prachtig stukje, wel vermoeiend lopen op de zandpaadjes.

Schaapskudde

Landgoed Heidestein doet z’n naam eer aan: heide genoeg. Een kudde schapen zorgt ervoor dat het gebied open blijft door gras en jonge boompjes op te peuzelen. In het zand kun je zandhagedissen treffen die loom liggen te luieren.

Kanaaltjes en een spoorlijn

Heidestein is nog jeugdig. Het landgoed is zo’n 100 jaar geleden aangelegd door de welgestelde familie De Wetstein Pfister, die terugkeerde uit Nederlands-Indië. Een statige villa en een theehuis met ijskelder verrezen. De familie liet vennen en kanaaltjes graven en legde zelfs een spoorlijn aan.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Spannende tunneltjes

De villa ging helaas in 1939 in vlammen op, maar verschillende bouwwerkjes zijn er nog, inclusief 2 spannende tunneltjes. In de tweede helft van de tocht ‘moet’ je door die aardedonkere tunneltjes. Ook zie je nog wat vervallen perronnetjes van het oude spoor.

Landgoed Bornia

De tocht gaat verder over het glooiende landgoed Bornia. In de herfst staat het landgoed hier in vuur en vlam. Schitterend gezicht: wij blijven maar foto’s schieten en vergeten even de wereld om ons heen. We transformeren gewoonweg in blije dozen. Wat een Trage Tocht al niet met je doet!

Austerlitz en Napoleon

Dan kom je bij het niet overdreven sexy dorpje Austerlitz. Wel spannend is z’n geschiedenis. De lange boslanen verraden hier namelijk de contouren van het voormalige Franse legerkamp, dat hier ten tijde van Napoleon heeft gestaan. Rond 18.000 Franse soldaten legerden hier van 1804 tot 1808, ter voorbereiding op de grote slag met Engeland.

Nieuwe kansen voor stuifzand

In die tijd was de omgeving trouwens nog één grote heidevlakte. Staatsbosbeheer en stichting het Utrechts Landschap koesteren het bos, maar geven ook stuifzand en heide nieuwe kansen. Dat maakt dit gebied zo enorm gevarieerd voor wandelaars.

Landgoed Den Breul

Na de horeca van Austerlitz gaat de tocht door stille bossen (behalve op zonnige zondagen...). Verderop trek je nog over een prachtig, heuvelachtig gebied met kanaaltjes en vijvers. En dan komen dus die enge, pikkedonkere tunneltjes op je pad. Dankzij mooie paden op landgoed Den Breul (mét landhuis) loop je aangenaam onverhard terug naar station Driebergen-Zeist. Heerlijke dag al met al.

 

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, Utrechtse Heuvelrug, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>