natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trage Tocht Baarnse Bos, De Stulp & Groeneveld

Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp, Pijnenburg & Groeneveld Deze leuke Trage Tocht knoopt delen van NS-wandelingen De Vuursche, Lange Duinen en Landgoed Groeneveld mooi aan elkaar. En voegt er een hoop veel stillere paadjes aan toe. Zelfs op een drukke zondag zijn de bossen en heidevelden rond Baarn en Soest een genot voor de(ze) wandelaar.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Trage Tochten >>

Kabouter puntmuts

Stap je op een mooie zondag vanuit station Baarn langs restaurant De Generaal de bossen binnen, dan struikel je zowat over kinderen-met-rode-puntmutsjes-en-knapzakjes. De kabouterroute begint namelijk precies hier.

Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp, Pijnenburg & Groeneveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Trage Tocht

Startplaats of station van deze wandelingBaarn (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 74/100

Bekijk het wandelkaartjeKaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Druk op zondag

Wij geloven niet in kabouters. Wel in mooie bossen, en dit gebied is daar rijkelijk mee bedeeld. Vandaar dat het ook drukker is dan elders in Nederland. Die drukte weet deze Trage Tocht niet geheel te mijden.

Wandelaars, bikers & edele dieren

Vooral als we gelijk opgaan met de NS-wandelingen die dit gebied doorkruisen, is het file lopen. En dan heb je nog de vele mountainbike-routes die je op je pad vindt. Wees niet verbaasd als een paard in je nek komt hijgen, want routes voor edele dieren hebben ze hier in groten getale.

Stille, onverharde paadjes

Maar even uit de zeur-modus: gelukkig weet de wandeling flink wat stille paadjes aan te boren. Onverharde paadjes die wij nog niet kennen, en dat is altijd genieten.

Weelderige tuinen, fraaie parkbossen

En dus lopen we vrolijk door boswachterij De Vuursche. Dit was in de 17e eeuw een uitgestrekt heidegebied, maar door de bouw van buitenhuizen ontstonden hier weelderige tuinen en fraaie parkbossen. We komen langs monumentale bomen en over prachtige oude beukenlanen.

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Grote & Kleine Kom

De vijvers Grote en Kleine Kom zijn ook al mooi. Evenals het fraaie berceau van gevlochten beuken dat we passeren. De route vervolgt door het heuvelachtige Paardenbos. Vroeger hoorde dit bij Paleis Soestdijk. Namen als Amalialaan en Koninginnelaan herinneren hieraan.

Heideveld De Stulp

Verderop passeren we het uitgestrekte heideveld De Stulp. Via een overstapje gaan we die heide ook verkennen. Weidse wolkenvelden tekenen mooi af tegen stuifzand en heide. In de verte grazen machtige witte Charolais-koeien, die de heide open houden, waarvoor dank.

Bekakte kraai

Als het stil is, kun je hier ree, das en vos treffen. En zeldzame raven. Op de website van IVN leer ik hoe je een raaf herkent: “Als u een 'bekakte' kraai hoort, kunt u ervan uitgaan dat het een raaf is.”

Buiten in de Kuil

Even later schrijden we over een imposante dubbele beukenlaan landgoed Pijnenburg binnen. Halverwege komen we bij ‘Buiten in de Kuil’. Volgens de routebeschrijving is dit een ‘leuke uitspanning’. Dat kan zo wezen, maar hij barst deze zondag zowat uit z’n voegen van dagjesmensen en krijsende kinderen. Snel lopen we verder.

Theehuis 't Hooge Erf

Bij Theehuis 't Hooge Erf wagen we een herkansing. Daar is het een stuk rustiger, kun je lekker buiten zitten en is de appeltaart (heb je hem weer) uitstekend.

Spiegelende vijvers

We steken het spoor over en komen op het prachtige landgoed Groeneveld. Langs spiegelende vijvers wandelen we. En we steken diepzwarte dreven over via romantische bruggetjes. Slingerpaden leiden ons naar alweer een prachtige berceau, waar we dit keer induiken.

Kasteel Groeneveld

Als we weer daglicht zien, stevenen we af op Kasteel Groeneveld. De route laat het kasteel links liggen, maar het loont de moeite het even te gaan bewonderen, of in de kasteeltuin iets te nuttigen. Ook hier is uiteraard weer bijzonder veel leven in de brouwerij. Overigens is hier in de jaren zestig Pipo de Clown opgenomen. Sapperdeflap!

Kasten van villa’s

Via bossen en een grappig paadje langs het spoor lopen we terug naar station Baarn. Let even op de kasten van villa’s langs het pad. Of let er niet op als je jaloers van aard bent... Zeker een aanrader deze wandeling, maar probeer zondagen te mijden.

Snel prachtig wandelen? Alle Trage Tochten >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Tags: rondwandelingen, Trage Tochten, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>