Trage Tocht Baarn: Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg Trage Tocht Baarn: Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg
Utrecht – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Baarn: Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg

Trage Tocht Baarn: Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg Trage Tocht Baarn: Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg
Utrecht – Trage Tocht – 17km

Trage Tocht Baarn: Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg

Deze leuke Trage Tocht knoopt delen van NS-wandelingen De Vuursche, Lange Duinen en Landgoed Groeneveld mooi aan elkaar. En voegt er een hoop veel stillere paadjes aan toe. Zelfs op een drukke zondag zijn de bossen en heidevelden rond Baarn en Soest een genot voor de(ze) wandelaar.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Stille paadjes
  • Boswachterij De Vuursche
  • Fraaie bomenlanen
  • Heideveld De Stulp
  • Kasteel Groeneveld
  • Druk op zondagen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kabouter puntmuts

Stap je op een mooie zondag vanuit station Baarn langs restaurant De Generaal de bossen binnen, dan struikel je zowat over kinderen-met-rode-puntmutsjes-en-knapzakjes. De kabouterroute begint namelijk precies hier.

Druk op zondag

Wij geloven niet in kabouters. Wel in mooie bossen, en dit gebied is daar rijkelijk mee bedeeld. Vandaar dat het ook drukker is dan elders in Nederland. Die drukte weet deze Trage Tocht niet geheel te mijden.

Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Wandelaars, bikers & edele dieren

Vooral als we gelijk opgaan met de NS-wandelingen die dit gebied doorkruisen, is het file lopen. En dan heb je nog de vele mountainbike-routes die je op je pad vindt. Wees niet verbaasd als een paard in je nek komt hijgen, want routes voor edele dieren hebben ze hier in groten getale.

Stille, onverharde paadjes

Maar even uit de zeur-modus: gelukkig weet de wandeling flink wat stille paadjes aan te boren. Onverharde paadjes die wij nog niet kennen, en dat is altijd genieten.

Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg

Weelderige tuinen, fraaie parkbossen

En dus lopen we vrolijk door boswachterij De Vuursche. Dit was in de 17e eeuw een uitgestrekt heidegebied, maar door de bouw van buitenhuizen ontstonden hier weelderige tuinen en fraaie parkbossen. We komen langs monumentale bomen en over prachtige oude beukenlanen.

Grote & Kleine Kom

De vijvers Grote en Kleine Kom zijn ook al mooi. Evenals het fraaie berceau van gevlochten beuken dat we passeren. De route vervolgt door het heuvelachtige Paardenbos. Vroeger hoorde dit bij Paleis Soestdijk. Namen als Amalialaan en Koninginnelaan herinneren hieraan.

Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg

Heideveld De Stulp

Verderop passeren we het uitgestrekte heideveld De Stulp. Via een overstapje gaan we die heide ook verkennen. Weidse wolkenvelden tekenen mooi af tegen stuifzand en heide. In de verte grazen machtige witte Charolais-koeien, die de heide open houden, waarvoor dank.

Bekakte kraai

Als het stil is, kun je hier ree, das en vos treffen. En zeldzame raven. Op de website van IVN leer ik hoe je een raaf herkent: “Als u een 'bekakte' kraai hoort, kunt u ervan uitgaan dat het een raaf is.”

Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg

Buiten in de Kuil

Even later schrijden we over een imposante dubbele beukenlaan landgoed Pijnenburg binnen. Halverwege komen we bij ‘Buiten in de Kuil’. Volgens de routebeschrijving is dit een ‘leuke uitspanning’. Dat kan zo wezen, maar hij barst deze zondag zowat uit z’n voegen van dagjesmensen en krijsende kinderen. Snel lopen we verder.

Theehuis 't Hooge Erf

Bij Theehuis 't Hooge Erf wagen we een herkansing. Daar is het een stuk rustiger, kun je lekker buiten zitten en is de appeltaart (heb je hem weer) uitstekend.

Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg

Spiegelende vijvers

We steken het spoor over en komen op het prachtige landgoed Groeneveld. Langs spiegelende vijvers wandelen we. En we steken diepzwarte dreven over via romantische bruggetjes. Slingerpaden leiden ons naar alweer een prachtige berceau, waar we dit keer induiken.

Kasteel Groeneveld

Als we weer daglicht zien, stevenen we af op Kasteel Groeneveld. De route laat het kasteel links liggen, maar het loont de moeite het even te gaan bewonderen, of in de kasteeltuin iets te nuttigen. Ook hier is uiteraard weer bijzonder veel leven in de brouwerij. Overigens is hier in de jaren zestig Pipo de Clown opgenomen. Sapperdeflap!

Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg Trage Tocht Baarn | Baarnse Bos, De Stulp & Pijnenburg

Kasten van villa’s

Via bossen en een grappig paadje langs het spoor lopen we terug naar station Baarn. Let even op de kasten van villa’s langs het pad. Of let er niet op als je jaloers van aard bent... Zeker een aanrader deze wandeling, maar probeer zondagen te mijden.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in maart 2018. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids 'Wandelen in Utrecht'

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke gids ‘Wandelen in Utrecht’ van Rob Wolfs en Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen in de veelzijdige wandelprovincie Utrecht. Zandpadgarantie: 80%!

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht baarn-10
trage tocht baarn-11
trage tocht baarn-12
trage tocht baarn-13
trage tocht baarn-14
trage tocht baarn-15
trage tocht baarn-16
trage tocht baarn-17
trage tocht baarn-18
trage tocht baarn-19
trage tocht baarn-20
trage tocht baarn-20a
trage tocht baarn-21
trage tocht baarn-22
trage tocht baarn-23
trage tocht baarn-24
trage tocht baarn-25
trage tocht baarn-26
trage tocht baarn-27
trage tocht baarn-28
trage tocht baarn-29
trage tocht baarn-30
trage tocht baarn-31
trage tocht baarn-32
trage tocht baarn-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy