Trage Tocht Austerlitz: Pyramide, Kozakkenput & De Krakeling Trage Tocht Austerlitz: Pyramide, Kozakkenput & De Krakeling
Utrecht – Trage Tocht – 14km

Trage Tocht Austerlitz: Pyramide, Kozakkenput & De Krakeling

Trage Tocht Austerlitz: Pyramide, Kozakkenput & De Krakeling Trage Tocht Austerlitz: Pyramide, Kozakkenput & De Krakeling
Utrecht – Trage Tocht – 14km

Trage Tocht Austerlitz: Pyramide, Kozakkenput & De Krakeling

Schitterende boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug bij Austerlitz. De herfst heeft vandaag z’n hoogtepunt bereikt en verwelkomt de wandelaar met ware kleurexplosies. Statige eiken- en beukenlanen wisselen stuivertje met kruip-door-sluip-door-paadjes. Je wandelt over heidevelden en komt langs historische plekken uit de Franse tijd, zoals de Pyramide en de Kozakkenput.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Gevarieerde bos- en heidewandeling
  • Landgoed Den Treek
  • Fraaie vergezichten
  • Pyramide van Austerlitz
  • Statige eiken- en beukenlanen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Steeds meer wandelaars

In coronatijden ontdekken steeds meer mensen dat wandelen leuk is. Dat merk je vooral in de weekenden in populaire wandelgebieden, zoals de Utrechtse Heuvelrug. Maar gelukkig voert deze wandeling vooral over onbekende, stille paadjes. Zoals vrijwel elke Trage Tocht. Een van de redenen dat ik verliefd ben op deze natuurroutes.

Parkeren bij de Pyramide

Officieel begint deze wandeling bij het Beauforthuis, maar als je met de auto bent kun je beter starten bij de Pyramide van Austerlitz: vlakbij is een joekel van een parkeerplaats. Vanuit je heilige koe wandel je dan zo de dichte bossen rond Austerlitz in.

Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Adembenemende uitzichten

Landgoed Den Treek Henschoten heet het hier en een mooie beukenlaan leidt je rechtstreeks naar de Pyramide. Die is weliswaar gesloten vanwege corona, maar doet het decoratief heel goed te midden van herfstbossen. Als hij weer open is, loont het de moeite hem voor een paar grijpstuivers te beklimmen: het uitzicht vanaf de top is adembenemend, weet ik van een andere wandeling.

Hoogste toppen

De Pyramide van Austerlitz is een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Bovenop de piramide staat een stenen obelisk uit 1894. De top van de aarden heuvel ligt op 71.60 meter boven NAP.

Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling

Pyramide tegen de verveling

De Pyramide is in 1804 gebouwd door zo’n 18.000 napoleontische soldaten. Die ‘lagen’ hier om een eventuele Britse aanval af te slaan. Maar er was bar weinig te doen. Om de verveling te bestrijden en als eerbetoon aan Napoleon, moesten ze van hun generaal De Marmont de Pyramide bouwen. Dat deden ze bliksemsnel: in 27 dagen. Nu is de Pyramide een geliefd uitje voor gezinnen met kinderen. Die zich al dan niet vervelen.

Dik pakket herfstbladeren

Het drukke geroezemoes rond de Pyramide sterft snel weg terwijl m’n stappen het dikke pakket herfstbladeren op het pad laten knerpen, een verrukkelijk geluid. Voor een fotogenieke paddenstoelenfamilie langs de route ga ik even op de knietjes.

Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling

Prachtig plaatje

Verderop maakt het bos plaats voor een heideveld. Dat is natuurlijk allang uitgebloeid, maar met z’n kleurrijke bosranden schotelt het me toch een prachtig plaatje voor. Zilverwitte berkjes staan parmantig midden op de heide, alsof Bob Ross deze 'little friends' daar heeft geschilderd.

Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling

Verkleurende lariksen

De Trage Tocht schiet een fraai laantje in, aan weerszijden gelardeerd met een mengeling van enorme dennen, herfstige beuken en schitterende lariksen, de enige naaldbomen die snappen dat je in de herfst dramatisch van kleur moet verschieten.

Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling

Afwisselende tocht

Vervolgens trakteert de Trage Tocht op een aangename afwisseling van statige eiken- en beukenlanen, kleine kronkelpaadjes door dicht bos en schilderachtige heide. Verderop wandel je een flink stuk langs de rand van een groot heideveld. En aan het eind van de wandeling loop je rond een nog weidser heideveld met flinke hoogteverschillen. Ook als de heide in bloei staat, rond half augustus, is deze Trage Tocht dus een aanrader.

Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling

Put van Wallenberg

Behalve de Pyramide van Austerlitz stuit je onderweg op nog andere sporen uit de Franse tijd. Bij de Put van Wallenberg bijvoorbeeld heeft de Franse hugenoot Jean Maurice d'Amblé z’n stinkende best gedaan om onvruchtbare heide om te zetten in landbouwgrond. Tevergeefse moeite. Je ziet nog de put en de wallen die hij om zijn akkers had opgeworpen. Z’n huis stond hier ook, maar daar is niets meer van over.

Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling

Kozakkenput

En blijkbaar waren de Fransen verzot op putten, want even verder kom je langs de Kozakkenput. Dit is een van de 30 putten van 10 meter diep die de Franse troepen groeven om zichzelf en hun paarden te laven. Voor hun generaal De Marmont was dit ook een mooie manier om z’n mannen in topconditie te houden. De Marmont lijkt me trouwens een man die niet snel in de put zat.

Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling Trage Tocht Austerlitz | Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput & De Krakeling

Laantje zonder Eind

Die Kozakkenput ligt te midden van lange rechte lanen met aparte namen. Eentje heet het Boshijgerslaantje. Geen idee waarom. Een andere laan heeft een nóg intrigerender naam: ‘Het Laantje zonder Eind’. Helaas komt snel daarna toch echt een eind aan deze schitterende wandeling.

Trage Tocht Quatre Bras

Niet lang na deze wandeling liepen we de even mooie Trage Tocht Quatre Bras vanaf NS-station Maarn. Die gaat door hetzelfde gebied, maar heeft toch een ander karakter. Ook een aanrader!

Bekijk Trage Tocht Quatre Bras >>

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in november 2020. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids 'Wandelen in Utrecht'

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke gids ‘Wandelen in Utrecht’ van Rob Wolfs en Rutger Burgers. Met 15 rondwandelingen in de veelzijdige wandelprovincie Utrecht. Zandpadgarantie: 80%!

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
trage tocht austerlitz-10
trage tocht austerlitz-11
trage tocht austerlitz-12
trage tocht austerlitz-13
trage tocht austerlitz-14
trage tocht austerlitz-15
trage tocht austerlitz-16
trage tocht austerlitz-17
trage tocht austerlitz-18
trage tocht austerlitz-19
trage tocht austerlitz-20
trage tocht austerlitz-21
trage tocht austerlitz-22
trage tocht austerlitz-23
trage tocht austerlitz-24
trage tocht austerlitz-25
trage tocht austerlitz-26
trage tocht austerlitz-27
trage tocht austerlitz-28
trage tocht austerlitz-29
trage tocht austerlitz-30
trage tocht austerlitz-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy