De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingWoudenberg

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Gevarieerd Klompenpad door de Gelderse Vallei. Je komt over het prachtige landgoed Den Treek-Henschoten en langs Ridderhofstad Geerestein. Het traject over de hooggelegen Grebbelinie biedt schitterende vergezichten over boerenland. En de eindeloze rij zomereiken langs de Woudenbergse Grift staat nog lang in ons geheugen gegrift.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Betoverend mooi

Wij starten aan het randje van het dorp Woudenberg, want in de nieuwbouwwijk kun je je auto prima kwijt. De route voert direct over een onverharde eikenlaan, met links het nieuwbouwrafelrandje van Woudenberg en rechts winterkale velden. Het pak sneeuw dat er vandaag ligt, maakt alles betoverend mooi. Maar glad is het wel.

Ridderhofstad Geerestein

We glibberen naar ons eerste hoogtepunt: Ridderhofstad Geerestein gloort tussen hoge bomen. Die naam alleen al doet onze fantasie op hol slaan, maar ridders ontmoeten we vandaag niet. Wel een kasteel, rond 1400 gebouwd door Jacob van Zuylen van Nijevelt. Zijn beide zoons waren aanvoerders tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, ook al zo’n prikkelende naam.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Kinderhuisje Heiligerlee

Het kasteel ligt er decoratief bij aan het einde van een markant ‘grand canal’ dat er vandaag stijf bevroren bijligt. Let even op het schattige Kinderhuisje Heiligerlee dat in de bosrand schuilt. Een hans-en-grietjehuisje met een pannendak en geelgroene luikjes voor de ramen. De toenmalig eigenaar van Geerenstein bouwde het rond 1850 voor zijn zeven kinderen in de stijl van een Zwitsers chalet. Het is een rijksmonument.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Winterse ansicht

Door een winterse ansichtkaart met besneeuwde eiken en sparren lopen we verder over de slingerpaden en eikenlanen van het landgoed. Het Termatenpad komt langs de witgepleisterde boerderij Griftpark, gebouwd in chaletstijl in 1837, ook al een rijksmonument.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Woudenbergse Grift

Direct achter de boerderij haakt de route aan bij de Woudenbergse Grift. Al in 1133 staken monniken de eerste schop in de grond voor de aanleg van dit kanaal. Pas eeuwen later werd dit monnikenwerk voltooid. De Grift gaat over in de Heiligenbergerbeek die tot in hartje Amersfoort stroomt.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Zomereiken

Over een heerlijk graspad wandelen we langs de oevers van de Grift. Vaders trekken hun kinderen voort op sleetjes. Een fiere rij oude zomereiken reikt verder dan het oog. Ook in de herfst moet dit een schitterend gezicht zijn. We zijn vast van plan dit Klompenpad dan te herhalen.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Naamgever Termatenpad

Door een Hollands landschap van weiden met schaapjes, knotwilgen en sloten vervolgt het Termatenpad, dat is vernoemd naar Frans ter Maten, oud-directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. Frans groeide hier op en ‘zijn’ pad doet natuurlijk allerlei plekken aan uit zijn jeugd. Zoals de Bewaarschool en het oude wachthuisje Post 43 waar hij vaak bij zijn opa logeerde.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Landgoed Den Treek-Henschoten

Op landgoed Den Treek-Henschoten ploffen we neer op een bankje bij een reeks bijzondere landhuizen. We hebben zicht op Huize den Treek, dat vroeger een chic hotel was en bekend werd door opnames van het tv-programma Pisa. Een koperwiek wroet bij de voet van een eeuwenoude eik naar wormen en kondigt de lente aan, die ondanks vrieskou en sneeuw in de lucht hangt.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Vrijwilligers van het Termatenpad

Twee keurige grijze heren – de één met een plastic zakje, de ander met een afvalgrijpertje – groeten ons vriendelijk. Of het Klompenpad ons bevalt, willen ze weten. En of we nog vullis zijn tegengekomen onderweg. Net als we denken ‘wat hebben we nou aan onze klomp hangen?’, stellen ze zich voor. Het zijn twee van de zestien vrijwilligers die het Termatenpad regelmatig checken en vuilvrij houden. Hulde!

Spoorlopen

We wandelen verder – onbewust speurend naar afval – en scheren verhard langs Leusdense nieuwbouw. Dan gaan we legaal spoorlopen over de voormalige spoorbaan Amersfoort-Kesteren. Let op de mooie wachthuisjes uit het jaar 1886, toen deze lijn werd aangelegd.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Bruinenburgersluis & Grebbelinie

Verderop krijgen we een hoogtepunt waar je U tegen zegt. Bij de schilderachtige Bruinenburgersluis klimmen we namelijk de Liniedijk op die onderdeel is van de beroemde Grebbelinie. Die 40 kilometer lange waterlinie legden ze in de 18de eeuw aan om de vijand uit het oosten natte voeten te kunnen bezorgen.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Kazematten & bunkers

Haar bekendheid ontleent de Grebbelinie vooral aan de periode 1939-1940 toen ze deel uitmaakte van de Nederlandse verdediging. Na de oorlog nam de natuur bezit van de kazematten en bunkers die je op sommige plekken nog tussen het woekerende groen ziet liggen.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Langs het Valleikanaal

De boomrijke Liniedijk voert hier langs het Valleikanaal in de diepte, met daarachter weids boerenland. Op de dijk ontmoeten we opnieuw onze vriendelijke Klompenpad-vrijwilligers, inmiddels met een goed gevuld plastic zakje.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

(Het hek van) Ridderhofstad Groenewoude

Vlak voor ons eindpunt staan we stil voor Ridderhofstad Groenewoude. Of liever: wat ervan over is. Een hek uit de 18de eeuw namelijk. Onze fantasie moet alle zeilen bijzetten om hier nog wat van te maken. Maar inmiddels hebben we zo’n rijke buit met wandelgenoegens veroverd dat we het hek graag het hek laten.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, Klompenpaden

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>