Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 14 km

Wat voor soort wandeling?Klompenpad

Startplaats of station van deze wandelingWoudenberg

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Gevarieerd Klompenpad door de Gelderse Vallei. Je komt over het prachtige landgoed Den Treek-Henschoten en langs Ridderhofstad Geerestein. Het traject over de hooggelegen Grebbelinie biedt schitterende vergezichten over boerenland. En de eindeloze rij zomereiken langs de Woudenbergse Grift staat nog lang in ons geheugen gegrift.

Snel prachtig wandelen? De mooiste Klompenpaden >>

Betoverend mooi

Wij starten aan het randje van het dorp Woudenberg, want in de nieuwbouwwijk kun je je auto prima kwijt. De route voert direct over een onverharde eikenlaan, met links het nieuwbouwrafelrandje van Woudenberg en rechts winterkale velden. Het pak sneeuw dat er vandaag ligt, maakt alles betoverend mooi. Maar glad is het wel.

Ridderhofstad Geerestein

We glibberen naar ons eerste hoogtepunt: Ridderhofstad Geerestein gloort tussen hoge bomen. Die naam alleen al doet onze fantasie op hol slaan, maar ridders ontmoeten we vandaag niet. Wel een kasteel, rond 1400 gebouwd door Jacob van Zuylen van Nijevelt. Zijn beide zoons waren aanvoerders tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, ook al zo’n prikkelende naam.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Kinderhuisje Heiligerlee

Het kasteel ligt er decoratief bij aan het einde van een markant ‘grand canal’ dat er vandaag stijf bevroren bijligt. Let even op het schattige Kinderhuisje Heiligerlee dat in de bosrand schuilt. Een hans-en-grietjehuisje met een pannendak en geelgroene luikjes voor de ramen. De toenmalig eigenaar van Geerenstein bouwde het rond 1850 voor zijn zeven kinderen in de stijl van een Zwitsers chalet. Het is een rijksmonument.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Winterse ansicht

Door een winterse ansichtkaart met besneeuwde eiken en sparren lopen we verder over de slingerpaden en eikenlanen van het landgoed. Het Termatenpad komt langs de witgepleisterde boerderij Griftpark, gebouwd in chaletstijl in 1837, ook al een rijksmonument.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Woudenbergse Grift

Direct achter de boerderij haakt de route aan bij de Woudenbergse Grift. Al in 1133 staken monniken de eerste schop in de grond voor de aanleg van dit kanaal. Pas eeuwen later werd dit monnikenwerk voltooid. De Grift gaat over in de Heiligenbergerbeek die tot in hartje Amersfoort stroomt.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Zomereiken

Over een heerlijk graspad wandelen we langs de oevers van de Grift. Vaders trekken hun kinderen voort op sleetjes. Een fiere rij oude zomereiken reikt verder dan het oog. Ook in de herfst moet dit een schitterend gezicht zijn. We zijn vast van plan dit Klompenpad dan te herhalen.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Naamgever Termatenpad

Door een Hollands landschap van weiden met schaapjes, knotwilgen en sloten vervolgt het Termatenpad, dat is vernoemd naar Frans ter Maten, oud-directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. Frans groeide hier op en ‘zijn’ pad doet natuurlijk allerlei plekken aan uit zijn jeugd. Zoals de Bewaarschool en het oude wachthuisje Post 43 waar hij vaak bij zijn opa logeerde.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Landgoed Den Treek-Henschoten

Op landgoed Den Treek-Henschoten ploffen we neer op een bankje bij een reeks bijzondere landhuizen. We hebben zicht op Huize den Treek, dat vroeger een chic hotel was en bekend werd door opnames van het tv-programma Pisa. Een koperwiek wroet bij de voet van een eeuwenoude eik naar wormen en kondigt de lente aan, die ondanks vrieskou en sneeuw in de lucht hangt.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Vrijwilligers van het Termatenpad

Twee keurige grijze heren – de één met een plastic zakje, de ander met een afvalgrijpertje – groeten ons vriendelijk. Of het Klompenpad ons bevalt, willen ze weten. En of we nog vullis zijn tegengekomen onderweg. Net als we denken ‘wat hebben we nou aan onze klomp hangen?’, stellen ze zich voor. Het zijn twee van de zestien vrijwilligers die het Termatenpad regelmatig checken en vuilvrij houden. Hulde!

Spoorlopen

We wandelen verder – onbewust speurend naar afval – en scheren verhard langs Leusdense nieuwbouw. Dan gaan we legaal spoorlopen over de voormalige spoorbaan Amersfoort-Kesteren. Let op de mooie wachthuisjes uit het jaar 1886, toen deze lijn werd aangelegd.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Bruinenburgersluis & Grebbelinie

Verderop krijgen we een hoogtepunt waar je U tegen zegt. Bij de schilderachtige Bruinenburgersluis klimmen we namelijk de Liniedijk op die onderdeel is van de beroemde Grebbelinie. Die 40 kilometer lange waterlinie legden ze in de 18de eeuw aan om de vijand uit het oosten natte voeten te kunnen bezorgen.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Kazematten & bunkers

Haar bekendheid ontleent de Grebbelinie vooral aan de periode 1939-1940 toen ze deel uitmaakte van de Nederlandse verdediging. Na de oorlog nam de natuur bezit van de kazematten en bunkers die je op sommige plekken nog tussen het woekerende groen ziet liggen.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

Langs het Valleikanaal

De boomrijke Liniedijk voert hier langs het Valleikanaal in de diepte, met daarachter weids boerenland. Op de dijk ontmoeten we opnieuw onze vriendelijke Klompenpad-vrijwilligers, inmiddels met een goed gevuld plastic zakje.

Termatenpad | Prachtig Klompenpad vanuit Leusden

(Het hek van) Ridderhofstad Groenewoude

Vlak voor ons eindpunt staan we stil voor Ridderhofstad Groenewoude. Of liever: wat ervan over is. Een hek uit de 18de eeuw namelijk. Onze fantasie moet alle zeilen bijzetten om hier nog wat van te maken. Maar inmiddels hebben we zo’n rijke buit met wandelgenoegens veroverd dat we het hek graag het hek laten.

Snel prachtig wandelen? Alle Klompenpaden >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

termatenpad-10
termatenpad-11
termatenpad-12
termatenpad-13
termatenpad-14
termatenpad-15
termatenpad-16
termatenpad-17
termatenpad-18
termatenpad-19
termatenpad-20
termatenpad-21
termatenpad-22
termatenpad-23
termatenpad-24
termatenpad-25
termatenpad-26
termatenpad-27
termatenpad-28
termatenpad-29
termatenpad-30
termatenpad-31
termatenpad-32
termatenpad-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, 10-15 km, Klompenpaden

  • Hits: 2683

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy