Leuke rondwandeling aan de oostkant van de stad Utrecht. Je komt langs architectonische hoogstandjes als het Rietveld-Schröderhuis en wandelt door het fraaie Wilhelminapark. Dan wachten de schilderachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Klapstuk is een rondje door botanische tuinen. Saaiere kilometers zijn er ook, en je gaat twee keer de snelweg onderdoor.
Het botanische vuurwerk bewaren wij voor het eind. Eerst wandelen we, via Utrecht Science Park, de snelweg onderdoor. De wijk Rijnsweerd serveert als hoogtepunt Woonhuis De Waal. Die doet z’n bijnaam, De Apenrots, eer aan. Als chimpansee zou je lekker kunnen slingeren tussen de bochtige muren. Architect Ton Alberts ontwierp het antroposofische huis rond 1978 voor projectontwikkelaar Herman de Waal. Zelf heeft De Waal er nooit gewoond, zijn kinderen wel. De witte titanium platen waarmee de woning bekleed is, zijn in 2001 aangebracht om lekkage te bestrijden, want het fraaie ontwerp bleek zo lek als een mandje.
Het volgende hoogtepunt komt al snel in zicht: het Rietveld-Schröderhuis. Volgens de routemakers de meest iconische woning van Nederland. Architect Gerrit Rietveld heeft het huis rond 1924 ontworpen voor Truus Schröder-Schräder, die het tot haar dood in 1985 bewoonde. Destijds ontwierp Rietveld vooral meubels, zoals zijn beroemde rood-blauwe stoel. Een compleet woonhuis ontwerpen was voor hem een droom. Hij maakte er een uitbundig experiment van, geheel volgens de ideeën van kunstbeweging De Stijl, met strakke lijnen en primaire kleuren.
Architectuur ruilen we in voor stadsgroen: het Wilhelminapark. We wandelen over slingerende paden langs monumentale bomen. Bordjes geven naam en plantjaar prijs – veel komen uit 1890 toen het park werd aangelegd. In die tijd breidden de steden zich uit met nieuwe wijken waarbij vaak ook een stadspark werd gepland. Amsterdam kreeg het Vondelpark (1865), Utrecht het Wilhelminapark. Het park is aangelegd in de romantische Engelse landschapsstijl die destijds in de mode was. In 1898 werd het omgedoopt tot Wilhelminapark, het inhuldigingsjaar van de koningin.
Een taaier traject met saaie straten en drukke wegen leidt langs de moderne Kromhoutkazerne – een enorm complex – en stadion Galgenwaard. Waar we zien dat ze nog steeds teren op een succes uit 1958. Toen werd DOS, de voorloper van FC Utrecht, landskampioen. Nog gefeliciteerd.
We pikken de Kromme Rijn op, die inderdaad zo krom is als z’n naam doet vermoeden. Die kromming brengt ons voor de tweede keer de snelweg onderdoor, landgoed Amelisweerd op. Het jaagpad met knotwilgen langs de rivier doet zeker schilderachtig aan, maar de eerste kilometers gaan wel gepaard met snelweggeluiden. Verbazingwekkend hoe weinig effectief die geluidsschermen zijn in wat toch hun ‘core business’ is: geluid tegenhouden.
De pret mag dat niet drukken, want het landschap is een plaatje. En het wordt gaandeweg steeds mooier en stiller. De eerste tulpenbomen pronken met hun overdadige bloemen, sleedoorn kleurt de bosranden wit. Over het jaagpad mag het nu weldadig wandelen zijn, vroeger trokken hier paarden volgeladen schuiten achter zich aan. Een bordje vertelt dat je destijds veel comfortabeler per trekschuit kon reizen dan met paard en wagen, hotseklotsend over bonkige kleiwegen.
We genieten al wandelend van het uitzicht over de traag stromende Kromme Rijn, de zon breekt eindelijk door en er komt iets fraais in zicht: het landhuis uit 1684 van landgoed Nieuw Amelisweerd. Het witgepleisterde landhuis met z’n opvallende luiken ligt idyllisch te rusten in een entourage van oude bomen aan het eind van een groene weide.
Het is een voorbode van meer fraaie landhuizen, maar eerst nemen eiken- en beukenlanen ons mee over het landgoed. We passeren historische moestuin De Volle Grond, gaan via bruggetjes over beekjes, beklimmen trappen over heuvels. Zien mensen genieten van de lentezon op uitnodigende terrassen. Kijken uit over de Kromme Rijn waarover kano’s gevuld met pret voorbijglijden.
We pikken het jaagpad weer op en op de mooie zaterdag die het inmiddels is geworden, wandelen we zeker niet alleen. We zien monumentale boerderijen aan de overkant, en even monumentale bomen in de weilanden langs ons pad. De Kromme Rijn steken we weer over en we passeren het poortgebouw van landgoed Rhijnauwen en het landhuis, dat de oudste jeugdherberg van Nederland huisvest (sinds 2003 heten jeugdherbergen Stayokay’s).
Vanaf een hoge brug kijken we nog één keer uit over het landgoed waar imposante wolkenluchten zorgen voor de droom van elke landschapsschilder. Het Fort bij Rijnauwen (gek genoeg zonder h), verderop, oogt een stuk somberder. Dat kan ook aan de donkere wolken liggen die inmiddels onze lentekriebels om zeep hebben geholpen. Dit is het grootste en best bewaarde fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, rond 1870 gebouwd om het oosten van de stad Utrecht te verdedigen. De laatste decennia is het strijdlustige verleden getransformeerd in een groene oase, met een rijkdom aan plant- en diersoorten.
Op een bomenlaan schieten we een foto van de eerste anemonen van het jaar, die je pas echt fraai in beeld kunt brengen als je er iets meer moeite voor doet. Dan wandelen we de natuur uit, en de skyline van Utrecht rijst op vanuit de weilanden. De hoge nieuwbouw van Campus De Uithof verrees toen de oude universiteit in de binnenstad steeds meer uit z’n jasje knalde.
Dan is het tijd voor de laatste knaller van vandaag: de Botanische Tuinen. In de van oorsprong universitaire tuinen bewonder je een enorme collectie planten, die thematisch zijn geordend. Zo wandel je over kleine paadjes door een Noord-Amerikaanse bostuin, een bamboebos, een evolutietuin. Je kunt de tropische kassen bezoeken en op een eilandje ontdek je honderden rotsplantjes in de rotstuin, waarvoor je soms steile paadjes moet beklimmen. Toegang is gratis met Museumjaarkaart. Ze hebben ook een café met terras plus zeer vriendelijke bediening.
Deze wandeling hebben we gedaan op zaterdag 16 maart 2024. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroute uit deze gids staat ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!