Rondwandeling Oudewater: Ruige Weide, Tiendweg & polders Rondwandeling Oudewater: Ruige Weide, Tiendweg & polders
Utrecht – rondwandeling – 14km

Rondwandeling Oudewater: Ruige Weide, Tiendweg & polders

Rondwandeling Oudewater: Ruige Weide, Tiendweg & polders Rondwandeling Oudewater: Ruige Weide, Tiendweg & polders
Utrecht – rondwandeling – 14km

Rondwandeling Oudewater: Ruige Weide, Tiendweg & polders

Afwisselende wandeling door het mooiste gedeelte van het Groene Hart: rond Oudewater. Dat stadje is zelf al om van te watertanden zo mooi. En de omgeving is zoals je hier mag verwachten: weids, groen, eindeloos. We zien vele knobbelzwanen. En een angsthaas die een duik neemt!

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Mooiste deel Groene Hart
  • Historisch stadje
  • Weggetje door Ruigeweide
  • Onverharde Tiendweg
  • Sympathieke horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Oudewater: wonderschoon stadje

Deze wandeling begint direct goed, in het wonderschone oud-Hollandse stadje Oudewater (stadsrechten vanaf 1265). Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, dan kom je op de eerste kilometer enorm aan je historische trekken. Tientallen monumenten wachten op (stille) bewondering.

Oudewaterse Moord

Neem de St. Ursulakapel uit 1412, het oudste gebouw van Oudewater. Deze kapel is het restant van een voormalig klooster van de zuster Franciscanessen. Het enige gebouw dat de verwoesting van Oudewater door de Spanjaarden in 1575 heeft overleefd. De bewoners van Oudewater verzetten zich destijds heftig. Dit leidde tot een waar bloedbad, dat bekendstaat als de ‘Oudewaterse Moord’.

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Swiebertje & Heksenwaag

Vervolgens kom je langs plekken waar een fotograaf een moord voor zou doen: de Visbrug (met een beeld van zwerver Swiebertje), de Markt met z’n heerlijke trapgeveltjes en uiteraard de historische Heksenwaag, waar ze vrouwen wogen die van hekserij werden beschuldigd. Op de brede Visbrug vind je vele uitnodigende terrassen.

Oudste familiebedrijf van NL

De Oudewaters staan ook wel bekend als ‘geelbuiken’. Velen werkten vroeger in een van de touwfabrieken. De gele hennepvezels die daar gebruikt werden, wikkelden de touwslagers om hun buik. In Oudewater tref je het oudste familiebedrijf van Nederland. Je raadt het al: een touwfabriek (opgericht in 1545).

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Genieten langs de Ruigeweide

Maar goed, na al dat geslenter gaan we nu toch echt op pad. En even moeten we doorbijten door niet al te mooie nieuwbouw langs een weg. Maar dan is het keihard genieten langs Ruigeweide. Dit pittoreske hobbeldebobbel asfaltweggetje leidt je heerlijke kilometers langs de prachtige polder Groot Hekendorp.

Ganzen & knobbelzwanen

Smalle slootjes schieten op de horizon af, die alleen onderbroken wordt door af en toe een charmant kerktorentje. Ganzen in V-formatie breken de (vandaag) blauwe lucht. Knobbelzwanen waggelen over intens groene velden met een blik van ‘wie doet ons wat’.

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Prachtige boerderijen

Wij niet, wij wandelen en genieten. Af en toe naar de berm uitwijkend voor een auto die ons op dit smalle weggetje passeert. Rechts van ons zien we een hele serie prachtige oude boerderijen. En we onderdrukken onze jaloezie: wat een prachtige uitzichten hebben de bewoners hier!

Eetcafé Goejanverwelle

Bij Hogebrug verlaten we met tegenzin de Ruigeweide. En we vervolgen ons pad over een graspad langs de Lange Weidsche Boezem dat glibberig is van de modder. Bij Hekendorp is het gezellig toeven in het sympathieke eetcafé Goejanverwelle.

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Tiendweg: schitterend!

En dan volgt een schitterend traject van 7 kilometer dwars door de polder: de Tiendweg die tussen brede sloten loopt. Hier dompel je je helemaal onder in het lage polderland van het Groene Hart. Heerlijk wandelen, met alsmaar gras onder onze voeten. Zo nu en dan krijgen we als gymnastiekoefening een om- of overstapje voor onze kiezen.

Een hondje... of toch niet?

Opeens zien we vanaf de andere kant van de smalle Tiendweg medewandelaars naderen met een klein, driftig dribbelend hondje. “Maar hallo, wat een merkwaardig hondje”, denken we opeens. “En wat maakt-ie grote sprongen.” Even later valt het kwartje: het is een fikse haas. Die kan geen kant op en pendelt zenuwachtig heen en weer tussen ons en onze wandel-collega’s.

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Zwemmende angsthaas

Opeens neemt onze haas een ferm besluit: hij plonst de sloot in, zwemt heel behendig naar de overkant en gaat er als de spreekwoordelijke haas vandoor over de velden. Prachtig gezicht, maar wel zielig, want het water moet koud zijn. Zeer voldaan arriveren we weer in het heerlijke Oudewater.

Groene Wissel & Trage Tocht

Deze bijzondere rondwandeling komt uit de mooie gids ‘De groenste wandelingen in de Randstad’ (zie kadertje hieronder). Aanrader om aan te schaffen. De wandeling is niet online te vinden. Goed online alternatief is de ANWB-wandeling Oudewater. Hij loopt net net anders, niet over de prachtige Ruigeweide, dus die mis je dan. Als goedmakertje krijg je dan wel het jaagpad langs de Hollandse IJssel.

ANWB-wandeling Oudewater >>

 

Wandelgids 'De groenste wandelingen in de Randstad'

Deze wandeling komt uit de supermooie gids ‘De groenste wandelingen in de Randstad’ van Loek Heskes. Met 12 verfrissende tochten door het Groene Hart.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling oudewater-100
rondwandeling oudewater-101
rondwandeling oudewater-102
rondwandeling oudewater-103
rondwandeling oudewater-104
rondwandeling oudewater-105
rondwandeling oudewater-106
rondwandeling oudewater-107
rondwandeling oudewater-108
rondwandeling oudewater-109
rondwandeling oudewater-110
rondwandeling oudewater-111
rondwandeling oudewater-112
rondwandeling oudewater-113
rondwandeling oudewater-114a
rondwandeling oudewater-120
rondwandeling oudewater-121
rondwandeling oudewater-122
rondwandeling oudewater-123
rondwandeling oudewater-124

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy