De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingOudewater (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Download de GPS-trackDownload de GPS-track

Afwisselende wandeling door het mooiste gedeelte van het Groene Hart: rond Oudewater. Dat stadje is zelf al om van te watertanden zo mooi. En de omgeving is zoals je hier mag verwachten: weids, groen, eindeloos. We zien vele knobbelzwanen. En een angsthaas die een duik neemt!

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Oudewater: wonderschoon stadje

Deze wandeling begint direct goed, in het wonderschone oud-Hollandse stadje Oudewater (stadsrechten vanaf 1265). Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, dan kom je op de eerste kilometer enorm aan je historische trekken. Tientallen monumenten wachten op (stille) bewondering.

Oudewaterse Moord

Neem de St. Ursulakapel uit 1412, het oudste gebouw van Oudewater. Deze kapel is het restant van een voormalig klooster van de zuster Franciscanessen. Het enige gebouw dat de verwoesting van Oudewater door de Spanjaarden in 1575 heeft overleefd. De bewoners van Oudewater verzetten zich destijds heftig. Dit leidde tot een waar bloedbad, dat bekendstaat als de ‘Oudewaterse Moord’.

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Swiebertje & Heksenwaag

Vervolgens kom je langs plekken waar een fotograaf een moord voor zou doen: de Visbrug (met een beeld van zwerver Swiebertje), de Markt met z’n heerlijke trapgeveltjes en uiteraard de historische Heksenwaag, waar ze vrouwen wogen die van hekserij werden beschuldigd. Op de brede Visbrug vind je vele uitnodigende terrassen.

Oudste familiebedrijf van NL

De Oudewaters staan ook wel bekend als ‘geelbuiken’. Velen werkten vroeger in een van de touwfabrieken. De gele hennepvezels die daar gebruikt werden, wikkelden de touwslagers om hun buik. In Oudewater tref je het oudste familiebedrijf van Nederland. Je raadt het al: een touwfabriek (opgericht in 1545).

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Genieten langs de Ruigeweide

Maar goed, na al dat geslenter gaan we nu toch echt op pad. En even moeten we doorbijten door niet al te mooie nieuwbouw langs een weg. Maar dan is het keihard genieten langs Ruigeweide. Dit pittoreske hobbeldebobbel asfaltweggetje leidt je heerlijke kilometers langs de prachtige polder Groot Hekendorp.

Ganzen & knobbelzwanen

Smalle slootjes schieten op de horizon af, die alleen onderbroken wordt door af en toe een charmant kerktorentje. Ganzen in V-formatie breken de (vandaag) blauwe lucht. Knobbelzwanen waggelen over intens groene velden met een blik van ‘wie doet ons wat’.

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Prachtige boerderijen

Wij niet, wij wandelen en genieten. Af en toe naar de berm uitwijkend voor een auto die ons op dit smalle weggetje passeert. Rechts van ons zien we een hele serie prachtige oude boerderijen. En we onderdrukken onze jaloezie: wat een prachtige uitzichten hebben de bewoners hier!

Eetcafé Goejanverwelle

Bij Hogebrug verlaten we met tegenzin de Ruigeweide. En we vervolgen ons pad over een graspad langs de Lange Weidsche Boezem dat glibberig is van de modder. Bij Hekendorp is het gezellig toeven in het sympathieke eetcafé Goejanverwelle.

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Tiendweg: schitterend!

En dan volgt een schitterend traject van 7 kilometer dwars door de polder: de Tiendweg die tussen brede sloten loopt. Hier dompel je je helemaal onder in het lage polderland van het Groene Hart. Heerlijk wandelen, met alsmaar gras onder onze voeten. Zo nu en dan krijgen we als gymnastiekoefening een om- of overstapje voor onze kiezen.

Een hondje... of toch niet?

Opeens zien we vanaf de andere kant van de smalle Tiendweg medewandelaars naderen met een klein, driftig dribbelend hondje. “Maar hallo, wat een merkwaardig hondje”, denken we opeens. “En wat maakt-ie grote sprongen.” Even later valt het kwartje: het is een fikse haas. Die kan geen kant op en pendelt zenuwachtig heen en weer tussen ons en onze wandel-collega’s.

Rondwandeling Oudewater | Ruige Weide, Tiendweg & polders

Zwemmende angsthaas

Opeens neemt onze haas een ferm besluit: hij plonst de sloot in, zwemt heel behendig naar de overkant en gaat er als de spreekwoordelijke haas vandoor over de velden. Prachtig gezicht, maar wel zielig, want het water moet koud zijn. Zeer voldaan arriveren we weer in het heerlijke Oudewater.

Groene Wissel & Trage Tocht

Deze bijzondere rondwandeling komt uit de mooie gids ‘De groenste wandelingen in de Randstad’ (zie kadertje hieronder). Aanrader om aan te schaffen. De wandeling is niet online te vinden. Goed online alternatief is de ANWB-wandeling Oudewater. Hij loopt net net anders, niet over de prachtige Ruigeweide, dus die mis je dan. Als goedmakertje krijg je dan wel het jaagpad langs de Hollandse IJssel.

ANWB-wandeling Oudewater >>

Mooie wandelgids met groene wandelingen

Deze wandeling komt uit de supermooie gids ‘De groenste wandelingen in de Randstad’ van Loek Heskes. Met 12 verfrissende tochten door het Groene Hart.

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>