Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 17 km

Wat voor soort wandeling?Oppad-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingMaarn (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 74/100

Download de routebeschrijvingAlle Utrechtse Oppad-routes

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Leuke wandeling door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Je komt langs uitzichttoren De Kaap, waar je een fenomenaal uitzicht krijgt over het uitgestrekte bosgebied. Chalet Helenaheuvel en landgoed Den Treek zijn de volgende hoogtepunten. De laatste kilometers is de snelweg helaas hoorbaar. Al is het traject pal langs de A12 niet te versmaden…

Raadhuis van Maarn

Bij de start van deze Oppad-wandeling krijg je al gelijk iets moois te zien: het voormalige Raadhuis van Maarn, een karakteristiek gebouwtje pal tegenover het station, een Rijksmonument uit 1925. Je wandelt Maarn uit en na de bebouwing trekken de dichte bossen je naar binnen.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Ruiter in de mist

Op deze mooie dag begin november zijn die bossen lekker herfstig. De kaarsrechte beukenlaan waar de route overheen voert is uitbundig aan het verkleuren. De zon schijnt dwars door de mist en daaruit stapt een ruiter te paard me tegemoet. Heerlijk gezicht.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Kaapse Bossen

Kronkelige paadjes nemen het over en voeren je door de Kaapse Bossen. Door de ontelbare blaadjes die het pad bezaaien is het soms flink speuren waar die mini-paadjes lopen. De SNP Route App houdt je goed op koers (meer over die app aan het eind van dit artikel).

Vliegenzwammen

In de gevarieerde bossen leven appelvinken, bosuilen en verschillende soorten spechten. De boommarter gebruikt oude spechtenholen om zijn jongen in groot te brengen en de das scharrelt hier rond. In de herfst barst het hier van de paddenstoelen, ik zag de eerste vliegenzwammen van het jaar.

Blijkbaar speur ik te fanatiek naar paddenstoelen, want ik mis Huis te Maarn waar de route langsvoert. Jammer, want dat witte huis lijkt sprekend op z’n grote broer in Washington.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Uitzichttoren De Kaap

Dan doemt tussen de herfstkleuren iets bijzonders op: de 25 meter hoge uitzichttoren De Kaap. Natuurmonumenten bouwde deze houten toren op een heuvel van 40 meter hoogte. Voor de bouw gebruikten ze hout uit de omringende Kaapse Bossen. Hij neemt de plaats in van een ijzeren toren die hier honderd jaar geleden stond.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Spectaculair uitzicht

Na de vermoeiende klim volgt als beloning spectaculair uitzicht over de hele Utrechtse Heuvelrug. Van de Amerongse Berg in het oosten tot de Domtoren van Utrecht in het westen. Bij mooi weer zie je in het zuiden zelfs de Rijn door z’n uiterwaarden stromen.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Swellengrebel uit Zuid-Afrika

Je wandelt verder door de Kaapse Bossen, die hun naam ontlenen aan De Kaap in Zuid-Afrika. De vroegere eigenaar, de familie Swellengrebel, kocht dit gebied rond 1750 toen ze terugkeerden uit Zuid-Afrika. Weet je dat ook weer.

Chalet Helenaheuvel

Destijds bestond dit gebied uit heide en zandverstuivingen. Nu vrijwel alleen uit gevarieerde bossen. Maar even verderop openen die bossen zich kortstondig voor zo’n glooiend heideveld: Helenaheuvel, vernoemd naar Swellengrebels oudste dochter Helena Johanna. Op de top van de hondenrijke heuvel tref je Chalet Helenaheuvel waar je heerlijk op het terras kunt zitten.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Den Treek-Henschoten

Na een oversteek van de provinciale weg wandel je over het even mooie Landgoed Hoog-Moersbergen. De bossen zijn hier nóg stiller, de paadjes nóg smaller. Ze leiden je naar het volgende landgoed: Den Treek-Henschoten. Dat heeft een ander, meer open karakter. De tocht gaat over weidse velden met bosranden in alle herfstkleuren die je maar kunt bedenken.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Langs de snelweg omdat het kan

Als je de bossen weer induikt, is het een beetje gedaan met de rust: je wandelt op hoorafstand van snelweg A12. Dat kost punten bij Frankwandelt, hoe mooi de bossen ook blijven. Steeds dichter kom je bij de snelweg en je wandelt er zelfs een stukje pal langs. Net als chagrijn op de loer ligt, geeft de Route App als informatie: “Even langs de snelweg lopen omdat het kan!” Ik schiet in de lach. En eigenlijk is het best een bijzonder stukje.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Zwitserse Brug

Dat snelwegrumoer verlaat je niet meer, maar je krijgt nog wel wat leuke highlights. De Zwitserse Brug bijvoorbeeld, een karakteristieke houten brug midden in het bos. Hij stamt uit 1810 en is gebouwd in ‘Zwitserse stijl’. Zwitserland was destijds populair bij de welgestelden, die Zwitserse kuuroorden bezochten.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Heidehoofdstad van Nederland

Even later loop je Heidetuin Driebergen binnen, die in 1953 is aangelegd nadat een februari-storm een gat in het bos had geslagen. Allerlei heidesoorten, rododendrons, azalea’s en jeneverbessen werden aangeplant, 600 soorten in totaal. De gemeente werd op de Floriade van 1972 zelfs uitgeroepen tot ‘Heidehoofdstad van Nederland’. Je wandelt over de slingerpaden door de tuin, waar altijd wel een heidesoort in bloei staat. Langs het glazen kantoor van Triodos loop je weer naar het station.

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

Leuk alternatief voor NS-wandeling

De routemakers van Oppad.nl presenteren deze route als “een leuk alternatief voor de populaire gemarkeerde NS-wandeling Driebergen-Maarn”. En dat is-ie ook. Voordeel van deze wandeling is dat hij veel rustiger belopen is. Maar hij haalt niet het hoge niveau van z’n NS-collega. De eerste helft is om door een ringetje te halen, maar in deel 2 hebben net iets te veel kilometers last van snelweggeluiden.

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug >>

Oppad-wandeling Maarn – Driebergen-Zeist

SNP Route App

En dan nog even over de SNP Route App. Die is duidelijk beter geworden in de loop van de tijd. Toch is er nog winst te boeken 😁 Zo crasht hij nogal eens, vooral als je op ‘Instellingen’ drukt. Ook strooit hij met onbegrijpelijke informatie. Bij ‘Duur’ staat bijvoorbeeld: ‘640…’ Geen idee wat de app daarmee bedoelt. En het is een gulzige vreetzak: halverwege de route had hij m’n complete accu leeggezogen. Gelukkig had ik een oplader bij me, anders was ik goed de sjaak geweest.

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

oppad wandeling maarn-10
oppad wandeling maarn-11
oppad wandeling maarn-12
oppad wandeling maarn-13
oppad wandeling maarn-14
oppad wandeling maarn-15
oppad wandeling maarn-16
oppad wandeling maarn-17
oppad wandeling maarn-18
oppad wandeling maarn-19
oppad wandeling maarn-20
oppad wandeling maarn-21
oppad wandeling maarn-22
oppad wandeling maarn-23
oppad wandeling maarn-24
oppad wandeling maarn-25
oppad wandeling maarn-26
oppad wandeling maarn-27
oppad wandeling maarn-28
oppad wandeling maarn-29
oppad wandeling maarn-30
oppad wandeling maarn-31
oppad wandeling maarn-32
oppad wandeling maarn-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

15-20 km, Oppad-wandelingen

  • Hits: 1153

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy