Oppad-wandeling Landschappen van Soest Oppad-wandeling Landschappen van Soest
Utrecht – Oppad-wandeling – 21km

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Oppad-wandeling Landschappen van Soest Oppad-wandeling Landschappen van Soest
Utrecht – Oppad-wandeling – 21km

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Een lekker lange en gevarieerde route van Oppad. Je wandelt door uitgestrekte naald- en loofbossen en over het stuivende zand van de Korte en Lange Duinen. Ook op het programma: het fraaie landgoed De Paltz van Herman van Veen en Park Vliegbasis Soesterberg, die militaire historie met natuur combineert. Aanrader!

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Zeer gevarieerde wandeling
  • Uitgestrekte naald- en loofbossen
  • Korte & Lange Duinen
  • Landgoed De Paltz van Herman van Veen
  • Park Vliegbasis Soesterberg: historie én natuur
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Psychiatrische inrichting

Vlak na de start bij station Den Dolder kom je langs de voormalige psychiatrische inrichting Willem Arntsz Hoeve uit 1906. De gebouwen in Amsterdamse School-stijl liggen in een idyllische omgeving met bos en heide. De gedachte achter de fraaie locatie was dat de natuur bevorderlijk zou zijn voor de genezing van patiënten. Nog steeds is hier opvang voor psychiatrische patiënten, maar in een aantal gebouwen huizen tegenwoordig kunstenaars.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Over de stuwwal

Je wandelt het Willem Arntszbos in, met brede lanen waar vandaag – half maart – nog wat sneeuw ligt. Even verder klim je een steile wal op. Een stuwwal van zo’n 80.000 jaar oud, ontstaan in de ijstijd, lees ik in de SNP-app waarmee je deze wandeling loopt (zie het kadertje onderaan). Over die stuwwal gaat het een ruime kilometer, en dat is plezierig: het stille, weinig betreden paadje kronkelt door de bossen en je krijgt goed zicht op het landschap rondom.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Een bos met karakter

Omgevallen, bemoste bomen liggen naast en soms over het pad. Verderop heffen dikke beuken hun takken naar de hemel en krijgen de bossen iets sprookjesachtigs. Een laan met stokoude en soms dode beuken voegt nog meer karakter toe aan dit deel van de route.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Koningswegen

Een lange beukenlaan neemt nu het stokje over. Het is een van de Koningswegen die in de 17de eeuw in Nederland zijn aangelegd door Willem III, zo lees ik in de SNP-app. Ze verbonden paleizen en jachtgebieden met elkaar, zoals de paleizen Het Loo, Soestdijk en Noordeinde.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Door een mini-woestijn

Net als ik het gevoel krijg dat ik wel eens wat anders zou willen zien dan bomen, opent het bos zich voor een eindeloos lijkende zandvlakte: de Lange Duinen. Zonder paden maar vertrouwend op de app doorkruis ik deze mini-woestijn.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Laat maar waaien

De oorsprong van deze duinen ligt in de laatste ijstijd toen een dik pakket zand kwam aanwaaien uit het noorden. Nadat het ijs zich terugtrok, ontstonden bossen en heidevelden. Door het plaggen van de heide en overbegrazing verdween de vegetatie en ging het zand stuiven. Tegenwoordig stuift dat zand niet meer vanzelf. Een hersteloperatie onder de naam ‘Laat maar waaien’ is ingezet en een kudde grazende schapen houdt de stuifduinen ‘levend’.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Honden en vliegdennen

Een fraai traject, al kan het hier – weet ik van andere tochten – razend druk zijn met hondenuitlaters. Zelfs op deze woensdag ben ik bepaald niet alleen. Maar mooi is het wel, met op duintopjes van die stokoude vliegdennen die al heel wat zandstormen doorstaan hebben. Van eentje zijn de wortels dusdanig ontbloot dat het lijkt alsof hij over de zandvlakte wandelt.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Korte Duinen

Alweer zo’n fraai paadje over een stuwwal leidt je al snel naar de Korte Duinen, met een zalige herhaling van zetten: eindeloze zandvlaktes, schilderachtige bomen die zijn ondergewaaid met zand, of juist op hun wortels lijken rond te trippelen. En soms een uitgelaten hond.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Monumentaal gebouw

Voorbij De Soesterduinen – een café-restaurant waar ze lekkere appeltaart serveren – kom je langs nog iets bijzonders: het monumentale gebouw van de Utrechtsche Waterleiding Maatschappij uit 1902.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

De Stompert: 51.2 meter hoog

Dan sla je af en over een kasseienweg wandel je de bossen rond De Stompert in, met 51.2 meter de hoogste ‘berg’ in de omgeving. Hier vind je eikenstrubben: knoestige, uit één stam gegroeide eikenbomen die zijn ontstaan doordat ze het bos vroeger gebruikten voor hakhout. De kronkelige bomen geven het landschap iets mysterieus.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Mooiste laan van Utrecht

Nog meer variatie biedt landgoed De Paltz. Om dat te bereiken, moet je wel over een hek klimmen dat nieuw lijkt neergezet. Ongeveer een meter hoog. Is te doen. Een collega-wandelaar berichtte mij overigens dat dat hek 50 tot 100 meter naar rechts ophoudt en je gewoon kunt oversteken. Vervolgens wandel je over een kaarsrechte laan met driedubbele rijen beuken. Volgens een bordje de allermooiste laan van de provincie Utrecht, en mooi is-ie zeker. De laan is waaiervormig beklinkerd. Een stratenmaker heeft hiervoor tien jaar op z’n knieën gezeten, elk klinkertje in de juiste vorm bikkend.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Opzij opzij opzij

Het landgoed is ontworpen in 1876, met een afwisseling van beukenlanen, reusachtige douglas-sparren, vijvers, een koetshuis en een herderswoning. In de witgepleisterde villa bestiert zanger en theatermaker Herman van Veen – “Opzij opzij opzij” – z’n Art Center. Verderop wandel je langs een weidse zandafgraving, die nu is teruggegeven aan de natuur.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Zeldzame vogels en atoombunkers

En nog is de koek niet op, want nu wandel je het volgende hoogtepunt binnen: vliegbasis Soesterberg, een voormalig militair vliegveld. De militairen zijn wegbezuinigd, de natuur heeft het stokje overgenomen. Die doet het niet zuinig aan, waardoor een eldorado is ontstaan voor zeldzame vogels en hagedissen. Restanten van het militaire verleden zijn ook te ontdekken, zoals een atoombunker, een schietmuur, shelters voor straaljagers en munitiedepots.

Oppad-wandeling Landschappen van Soest Oppad-wandeling Landschappen van Soest

Natuurgebied De Zoom

De laatste kilometers van deze mooie wandeling gaan door natuurgebied De Zoom, met een afwisseling van heide en zanderige bossen. Langs het spoor bereik je al snel station Den Dolder.

 

Wandelen met de SNP Reis App

Deze Oppad-wandeling kun je doen met de gratis SNP Reis App van SNP Natuurreizen (die overigens ook heerlijke wandelreizen aanbiedt). Met deze handige app kun je ruim 40 wandelingen van Oppad.nl lopen.

Informatie over de app >>

Alle routes van Oppad >>

Alle wandelreizen van SNP >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T5, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
oppad-wandeling-soest-10
oppad-wandeling-soest-11
oppad-wandeling-soest-12
oppad-wandeling-soest-13
oppad-wandeling-soest-14
oppad-wandeling-soest-15
oppad-wandeling-soest-16
oppad-wandeling-soest-17
oppad-wandeling-soest-18
oppad-wandeling-soest-19
oppad-wandeling-soest-20
oppad-wandeling-soest-21
oppad-wandeling-soest-22
oppad-wandeling-soest-23
oppad-wandeling-soest-24
oppad-wandeling-soest-25
oppad-wandeling-soest-26
oppad-wandeling-soest-27
oppad-wandeling-soest-28
oppad-wandeling-soest-29
oppad-wandeling-soest-30
oppad-wandeling-soest-31
oppad-wandeling-soest-32
oppad-wandeling-soest-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy