NS-wandeling Tienhovense Plassen | Genieten van een Gouwe Ouwe

NS-wandeling Tienhovense Plassen NS-wandeling Tienhovense Plassen, ik was hem helemaal vergeten. Bij het opruimen van een oude schoenendoos stuit ik op de routebeschrijving van deze verdwenen NS-wandeling. Van die heerlijke mini-boekjes waren dat. Opeens verlang ik enorm naar deze wandeling. Prachtig!

Oud-NS-wandeling

NS heeft deze wandeling allang uit z’n collectie gehaald. Gelukkig is dit weeskindje nog te downloaden op Wandelzoekpagina.nl en met die routebeschrijving is hij uitstekend te lopen.

Download routebeschrijving >>

NS-wandeling Tienhovense Plassen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling (oude)

Startplaats of station van deze wandelingMaarssen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 79/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Rietlanden, moerasbos & water

Je gaat 16 kilometer te voet langs de Vecht, door polders en plassen tot aan de rand van het Gooi. Uitzicht op rietlanden, moerasbos en water, heel veel water. Je moet wel fan zijn van asfalt: de wandeling is grotendeels verhard. De wandeling komt het best tot z'n recht bij kraakhelder weer.

Utrechtpad

Overigens volgt het Utrechtpad grotendeels dezelfde route, maar dan in omgekeerde richting. Hij is nog iets mooier omdat hij in het begin door prachtig bos bij Hollandsche Rading voert.

Naar deze Utrechtpad-etappe >>

Mooi stuk: jaagpad langs de Vecht

NS-wandeling Tienhovense Plassen is in al die jaren geen spat veranderd. Mijn oude routebeschrijving uit 2001 is nog prima te volgen. Je wandelt dan ook vooral over lange rechte weggetjes en paden. Een van de mooiste paden vind je in het begin: het jaagpad langs de Vecht.

Monumentale herenhuizen

Puur genieten is dat jaagpad. Weidse uitzichten over de traag stromende Vecht aan je linkerhand, monumentale herenhuizen en buitenplaatsen aan je rechterhand. Plus een hele serie deftige theekoepels. Je komt ogen tekort.

Buitenplaats Goudestein

Neem Goudestein uit 1628, een zeldzaam voorbeeld van een buitenplaats aan de Vecht die nog volledig intact is. Compleet met schitterend barok landhuis, tuin in Engelse landschapsstijl, koetshuis, bakhuisje, oranjerie en vijver. Snoep voor de ogen.

Burgemeester Bal

Goudestein was bezit van mr. Joan Huydecoper, bewindhebber van de VOC en een heuse ridder. Tussen 1673-1693 was hij liefst 13 (!) keer burgemeester van Amsterdam. Beroemde dichters en andere kunstenaars waren hier kind aan (land)huis. Overigens was Huydecoper een alias. Eigenlijk heette hij Bal. Zou ik ook een alias nemen, want Burgemeester Bal klinkt natuurlijk voor geen meter.

 

Rijkelui uit Amsterdam

Je ontmoet wel meer buitenplaatsen langs het jaagpad dat je een paar kilometer volgt. Net als Goudestein zijn veel buitenplaatsen aan de Vecht gebouwd in opdracht van rijkelui uit het 17e eeuwse Amsterdam.

Tienhovense Plassen

Dan zwaai je de Vecht vaarwel en trek je het plassengebied in, de Tienhovense Plassen wel te verstaan. Over een ruig begroeide kade trek je dwars door het veengebied. Weidse uitzichten, onderbroken door troepjes koeien, schapen en boerderijtjes. De skyline van het dorpje Tienhoven in de verte, met een parmantig kerkje dat in het oog springt.

Wipwatermolen ‘De Trouwe Wachter’

Even verderop springt nog iets in het oog: wipwatermolen ‘De Trouwe Wachter’ die mooi staat te wezen temidden van de rietlanden. De molen, gebouwd in 1832, heeft tot 1948 de Oostelijke Binnenpolder bemaald.

Arie van Garderen

Zijn naam heeft-ie te danken aan Arie van Garderen, molenaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de wieken van de molen in een vooraf afgesproken stand te zetten, waarschuwde hij onderduikers in de polder, die dan een veilig heenkomen konden zoeken voor de Duitsers.

Het Olde Regthuys

In Tienhoven, een streekdorp uit de 16e eeuw, kun je een bakkie doen in het roemruchte café Het Olde Regthuys uit 1657. Een zéér authentieke kroeg, met bijbehorende morsige kleedjes op de tafels. Overigens werd hier in vroeger eeuwen ook echt recht gesproken, vandaar de naam.

Tienhovens Kanaal

Na Tienhoven wandel je al snel langs het schilderachtige Tienhovens Kanaal. Halverwege de 19e eeuw is het gegraven als verbinding tussen Vecht en Eem, maar de werkzaamheden liepen letterlijk vast in de Gooise stuwwal.

Water voor de hoofdstad

Leuk om te weten: nergens ter wereld welt zoveel grondwater op als in dit plassengebied: jaarlijks 34 miljoen kubieke meter (1000 liter per seconde). Dit water is zo schoon dat Waternet er drinkwater voor de hoofdstad van maakt.

Bekijk de allermooiste NS-wandelingen

Heb je de smaak van het NS-wandelen flink te pakken? Bekijk dan de 5 allermooiste NS-wandeltochten. Heb ik speciaal voor jou geselecteerd. Aardig van mij hè?

Egelshoek & God van de boeren

Verderop langs het Tienhovens Kanaal kom je bij de Egelshoek. Een illustere plek waar graaf Floris V, bijgenaamd ‘de God van de boeren’, in 1296 door edelen gevangen werd genomen. Let even op de oude grenspaal bij de Egelshoek. Hollandsche Rading betekent letterlijk grens met Holland.

Dassen & paarden

Aan het einde van de wandeling, vlakbij het Gooise bos, houdt een boer me staande. “Ik zag net een das op m'n terrein”, zegt hij met een blik op m'n camera. Opeens word ik heel opgewonden: de meest westelijke dassenburchten van Nederland zijn namelijk precies hier. En ik zou er zóóóó graag eens eentje ontmoeten. Helaas, ik moet het doen met een paard, dat me aankijkt met een blik van 'ben ik te min'?

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, Tienhovense Plassen, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark