NS-wandeling Tienhovense Plassen: van Maarssen naar Hollandsche Rading NS-wandeling Tienhovense Plassen: van Maarssen naar Hollandsche Rading
Utrecht – NS-wandeling – 16km

NS-wandeling Tienhovense Plassen: van Maarssen naar Hollandsche Rading

NS-wandeling Tienhovense Plassen: van Maarssen naar Hollandsche Rading NS-wandeling Tienhovense Plassen: van Maarssen naar Hollandsche Rading
Utrecht – NS-wandeling – 16km

NS-wandeling Tienhovense Plassen: van Maarssen naar Hollandsche Rading

NS-wandeling Tienhovense Plassen, ik was hem helemaal vergeten. Bij het opruimen van een oude schoenendoos stuit ik op de routebeschrijving van deze verdwenen NS-wandeling. Van die heerlijke mini-boekjes waren dat. Opeens verlang ik enorm naar deze wandeling. Prachtig!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Uitgestrekt plassengebied
  • Jaagpad langs de Vecht
  • Buitenplaatsen
  • Wipwatermolen ‘De Trouwe Wachter’
  • 17de eeuws café
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Oud-NS-wandeling

NS heeft deze wandeling allang uit z’n collectie gehaald. Gelukkig is dit weeskindje nog te downloaden op Wandelzoekpagina.nl en met die routebeschrijving is hij uitstekend te lopen.

Download routebeschrijving >>

Rietlanden, moerasbos & water

Je gaat 16 kilometer te voet langs de Vecht, door polders en plassen tot aan de rand van het Gooi. Uitzicht op rietlanden, moerasbos en water, heel veel water. Je moet wel fan zijn van asfalt: de wandeling is grotendeels verhard. De wandeling komt het best tot z'n recht bij kraakhelder weer.

NS-wandeling Tienhovense Plassen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Utrechtpad

Overigens volgt het Utrechtpad grotendeels dezelfde route, maar dan in omgekeerde richting. Hij is nog iets mooier omdat hij in het begin door prachtig bos bij Hollandsche Rading voert.

Naar deze Utrechtpad-etappe >>

Mooi stuk: jaagpad langs de Vecht

NS-wandeling Tienhovense Plassen is in al die jaren geen spat veranderd. Mijn oude routebeschrijving uit 2001 is nog prima te volgen. Je wandelt dan ook vooral over lange rechte weggetjes en paden. Een van de mooiste paden vind je in het begin: het jaagpad langs de Vecht.

NS-wandeling Tienhovense Plassen

Monumentale herenhuizen

Puur genieten is dat jaagpad. Weidse uitzichten over de traag stromende Vecht aan je linkerhand, monumentale herenhuizen en buitenplaatsen aan je rechterhand. Plus een hele serie deftige theekoepels. Je komt ogen tekort.

Buitenplaats Goudestein

Neem Goudestein uit 1628, een zeldzaam voorbeeld van een buitenplaats aan de Vecht die nog volledig intact is. Compleet met schitterend barok landhuis, tuin in Engelse landschapsstijl, koetshuis, bakhuisje, oranjerie en vijver. Snoep voor de ogen.

NS-wandeling Tienhovense Plassen NS-wandeling Tienhovense Plassen

Burgemeester Bal

Goudestein was bezit van mr. Joan Huydecoper, bewindhebber van de VOC en een heuse ridder. Tussen 1673-1693 was hij liefst 13 (!) keer burgemeester van Amsterdam. Beroemde dichters en andere kunstenaars waren hier kind aan (land)huis. Overigens was Huydecoper een alias. Eigenlijk heette hij Bal. Zou ik ook een alias nemen, want Burgemeester Bal klinkt natuurlijk voor geen meter.

Rijkelui uit Amsterdam

Je ontmoet wel meer buitenplaatsen langs het jaagpad dat je een paar kilometer volgt. Net als Goudestein zijn veel buitenplaatsen aan de Vecht gebouwd in opdracht van rijkelui uit het 17e eeuwse Amsterdam.

NS-wandeling Tienhovense Plassen

Tienhovense Plassen

Dan zwaai je de Vecht vaarwel en trek je het plassengebied in, de Tienhovense Plassen wel te verstaan. Over een ruig begroeide kade trek je dwars door het veengebied. Weidse uitzichten, onderbroken door troepjes koeien, schapen en boerderijtjes. De skyline van het dorpje Tienhoven in de verte, met een parmantig kerkje dat in het oog springt.

Wipwatermolen ‘De Trouwe Wachter’

Even verderop springt nog iets in het oog: wipwatermolen ‘De Trouwe Wachter’ die mooi staat te wezen temidden van de rietlanden. De molen, gebouwd in 1832, heeft tot 1948 de Oostelijke Binnenpolder bemaald.

NS-wandeling Tienhovense Plassen

Arie van Garderen

Zijn naam heeft-ie te danken aan Arie van Garderen, molenaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de wieken van de molen in een vooraf afgesproken stand te zetten, waarschuwde hij onderduikers in de polder, die dan een veilig heenkomen konden zoeken voor de Duitsers.

Het Olde Regthuys

In Tienhoven, een streekdorp uit de 16e eeuw, kun je een bakkie doen in het roemruchte café Het Olde Regthuys uit 1657. Een zéér authentieke kroeg, met bijbehorende morsige kleedjes op de tafels. Overigens werd hier in vroeger eeuwen ook echt recht gesproken, vandaar de naam.

Tienhovens Kanaal

Na Tienhoven wandel je al snel langs het schilderachtige Tienhovens Kanaal. Halverwege de 19e eeuw is het gegraven als verbinding tussen Vecht en Eem, maar de werkzaamheden liepen letterlijk vast in de Gooise stuwwal.

NS-wandeling Tienhovense Plassen

Water voor de hoofdstad

Leuk om te weten: nergens ter wereld welt zoveel grondwater op als in dit plassengebied: jaarlijks 34 miljoen kubieke meter (1000 liter per seconde). Dit water is zo schoon dat Waternet er drinkwater voor de hoofdstad van maakt.

NS-wandeling Tienhovense Plassen

Egelshoek & God van de boeren

Verderop langs het Tienhovens Kanaal kom je bij de Egelshoek. Een illustere plek waar graaf Floris V, bijgenaamd ‘de God van de boeren’, in 1296 door edelen gevangen werd genomen. Let even op de oude grenspaal bij de Egelshoek. Hollandsche Rading betekent letterlijk grens met Holland.

NS-wandeling Tienhovense Plassen NS-wandeling Tienhovense Plassen

Dassen & paarden

Aan het einde van de wandeling, vlakbij het Gooise bos, houdt een boer me staande. “Ik zag net een das op m'n terrein”, zegt hij met een blik op m'n camera. Opeens word ik heel opgewonden: de meest westelijke dassenburchten van Nederland zijn namelijk precies hier. En ik zou er zóóóó graag eens eentje ontmoeten. Helaas, ik moet het doen met een paard, dat me aankijkt met een blik van 'ben ik te min'?

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling tienhovense plassen-10
ns wandeling tienhovense plassen-11
ns wandeling tienhovense plassen-12
ns wandeling tienhovense plassen-13
ns wandeling tienhovense plassen-14
ns wandeling tienhovense plassen-15
ns wandeling tienhovense plassen-16
ns wandeling tienhovense plassen-17
ns wandeling tienhovense plassen-18
ns wandeling tienhovense plassen-19
ns wandeling tienhovense plassen-20
ns wandeling tienhovense plassen-21
ns wandeling tienhovense plassen-22
ns wandeling tienhovense plassen-23
ns wandeling tienhovense plassen-24
ns wandeling tienhovense plassen-25
ns wandeling tienhovense plassen-26
ns wandeling tienhovense plassen-27
ns wandeling tienhovense plassen-28
ns wandeling tienhovense plassen-29
ns wandeling tienhovense plassen-30
ns wandeling tienhovense plassen-31
ns wandeling tienhovense plassen-32
ns wandeling tienhovense plassen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy