NS-wandeling Lange Duinen | Wandeltocht van Amersfoort naar Hollandsche Rading

NS-wandeling Lange Duinen vanuit Amersfoort

Met de lage najaarszon van half november was deze pittige NS-wandeling Lange Duinen een waar genot. Je kon goed zien dat ook de herfst laat is dit jaar: de bomen stonden nog vol dieprood blad. Een kleurenpracht waar ik vrolijk van werd. De open vlaktes van de Lange en Korte Duinen geven veel ruimte aan deze verder dichtbeboste route. Lonkt naar Frankwandelt-rating AAA+.

Matig gemarkeerd

Hou de routebeschrijving erbij: er lopen nogal wat langeafstandroutes door dit gebied en de wandeling is ook matig gemarkeerd. NS, vergeet even de herfstbladeren op de rails en de Fyra-ellende, en kom in actie voor je wandelaars!

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Bergkwartier

NS-wandeling Lange Duinen vanuit AmersfoortVanaf station Amersfoort loop je een flink stuk langs een verkeersweg. Denk niet dat dit een straf is: je loopt onderlangs het indrukwekkende Bergkwartier, dat z’n naam ontleent aan de nabijgelegen Amersfoortse Berg.

Rietveld

Het Bergkwartier is een schitterende villawijk, gebouwd op de flank van een stuwwal. Je wandelt langs huizen van architecten als Rietveld, Van der Tak, Margadant, Kam, Kroes, Van Hoogevest, Klijnstra, Wijdeveld en Van Wamelen.

Het Gymnasium

Bekijk de allermooiste NS-wandelingen

Heb je de smaak van het NS-wandelen flink te pakken? Bekijk dan de 5 allermooiste NS-wandeltochten. Heb ik speciaal voor jou geselecteerd. Aardig van mij hè?

Pronkstuk is het voormalige Gymnasium, nu een bedrijfsverzamelgebouw. Dit schitterende schoolgebouw uit 1932 is met zijn strakke, opgeruimde lijnen een fotogeniek juweeltje. Het heeft architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een gymnasium, uitgevoerd in een zakelijk expressionistische stijl met invloeden van het werk van W.M. Dudok. Het gebouw behoort tot de belangrijkste ontwerpen van stadsarchitect ir. C.B. Van der Tak, die later helaas lid werd van de NSB.

De Galgenberg

Wil je even gruwelen? Op de nabijgelegen Amersfoortse Berg werden in de achttiende eeuw lijken van geëxecuteerde misdadigers ter afschrikking tentoongesteld. Tegenwoordig heet dit gebied toepasselijk de Galgenberg.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen