NS-wandeling Landgoed Groeneveld | Baarn - Hilversum

NS-wandeling over Landgoed Groeneveld vanuit BaarnNS-wandeling Landgoed Groeneveld: het leek me altijd een ommetje voor ouden van dagen. Niets is minder waar: deze wandeling is echt heel gevarieerd. Anders dan de naam doet vermoeden, voert de tocht grotendeels door dicht bos en open heidevelden. Jammer dat ze het schitterende Kasteel Groeneveld net aan het verbouwen waren.

Romantische laantjes & vijvers

Het landgoed is de moeite waard, met z'n romantische laantjes en mooie vijvers. Nadeeltje vond ik de vele moet-toch-kunnen-baasjes die hun dat-doet-ie-anders-nooit-hoor-honden los laten rondrennen. Een bijzonder lelijk exemplaar had het op mijn dierbare kuitjes voorzien, waardoor Frankwandelt er even flink de sokken in moest zetten.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Landgoed Groeneveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingBaarn (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mooi landgoed, prachtig kasteel

De start in Baarn is bijzonder. Al moet je niet jaloers zijn aangelegd, want je komt langs huizen die je alleen kunt betalen als je stervoetballer bent. Of topcrimineel. Of een combinatie van beide.

Heide, heel veel heide

De tocht voert vervolgens over een mooi landgoed met een prachtig kasteel. Na een stuk door oud bos, ga je over heide, heel veel heide. Dat is tevens het mooiste deel van de wandeling. In de bloeitijd van de heide – halverwege augustus – zal deze wandeling helemaal prachtig zijn. Ik ga zeker nog een keer terug.

 

Park Groeneveld

NS-wandeling over Landgoed Groeneveld vanuit BaarnVlak na Baarn loop je zo park Groeneveld in. En dat is zeker geen straf: het is aangenaam wandelen door dit in Engelse stijl aangelegde landgoed.

Kronkelende paden & waterpartijen

Bos werd afgewisseld met gazon, maar ook met weiland en akkers. Men probeerde een natuurlijke variatie aan te brengen door de aanleg van kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en heuvels.

 

Marius de Mamuchet

Echt mooi is het kasteel, dat rond 1710 werd gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Rond 1745 is het gebouw fors uitgebreid. Aan weerszijden zijn vleugels bijgebouwd, die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw geworden. Leuk is ook de ijskelder van het kasteel.

Staatsbosbeheer

In 1940 kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Na een restauratie rond 1980 vestigde het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap zich in het kasteel. Er worden exposities gehouden over thema’s rond natuur en milieu (openingstijden dinsdag t/m zondag 11-17 uur). Op de benedenverdieping van het kasteel is het restaurant.

 

Weidse heide, grazende schapen

NS-wandeling over Landgoed Groeneveld vanuit BaarnDe wandeling voert over weidse heidevelden. Zeker door de week is het daar lekker rustig, en heb je soms de halve heide voor jezelf. De andere helft is voor de schapen en runderen die de heide begrazen en zo vergrassing en het dichtgroeien met bomen en struiken tegengaan. Lief van ze.

Schapen: lekker belangrijk

Die schapen, die vormen een verhaal apart. Ze staan daar een beetje dromerig te suffen. Maar ondertussen spelen ze al meer dan honderd jaar een belangrijke rol op de heide en voor de landbouw in dit gebied. Ze vraten de heide kaal. De boeren staken heideplaggen af en bedekten hiermee de vloer van de schaapskooi.

Broodje poep

Schapenkeutels belandden op de schapenvloer. Schapenpoten vermaalden ze tot een smakelijk cocktail van poep en plaggen. Als de schapen bijna met de rug tegen de zolder stonden, maakte de boer de stal schoon en gooide hij de plaggenpoep over de akkers. En het graan groeide dat het een lieve lust was. Lust je ook een broodje poehoep?

 

Villa HeidebosMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekend. Mijn tip: Villa Heidebos. Krijgt van 108 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,7.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, 10-15 km, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!