Deze wandeling over landgoed Groeneveld is een van de populairste routes uit de stal van de NS. En terecht: hij is mooi en lekker gevarieerd. Anders dan de naam doet vermoeden, voert de tocht grotendeels door dicht bos en over open heidevelden. Pronkstuk is het schitterende Kasteel Groeneveld. Extra leuk: ze hebben er lekkere taartjes.
Kijk bij de start op het station van Baarn even naar het fraaie stationsgebouwtje, een rijksmonument uit 1874. Een uniek element vind je binnen: het heeft een koninklijke wachtkamer. Verderop in Baarn kom je langs een aantal prachtige villa’s.
Vlak na Baarn loop je park Groeneveld binnen. Een in Engelse landschapsstijl aangelegd landgoed waar je aangename kilometers maakt. Geboerd wordt er hier ook, getuige de weides met koeien, en een stel enthousiaste jonge stieren.
Bos wisselt hier af met weiland en akkers. Men probeerde een natuurlijke variatie aan te brengen door de aanleg van kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en heuvels.
Echt mooi is het kasteel, dat rond 1710 werd gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Rond 1745 is het gebouw fors uitgebreid. Aan weerszijden zijn vleugels bijgebouwd, die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw geworden. Het kasteel geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Leuk is ook de ijskelder van het kasteel.
In 1940 kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Na een restauratie rond 1980 vestigde het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap zich in het kasteel. Er worden exposities gehouden over thema’s rond natuur en milieu. Op de benedenverdieping van het kasteel is een restaurant met een ruim terras waar ze heerlijke taartjes serveren.
Je wandelt door het park achter het kasteel, langs een langwerpige vijver waar het kasteel zich mooi in spiegelt. Je komt langs reusachtige eiken en beuken en weides met grazende paarden.
Vervolgens ga je dwars over de heide, een fraai traject. In de bloeitijd van de heide – halverwege augustus – is deze wandeling op z’n mooist. Zeker door de week is het hier ook lekker rustig, en heb je soms de halve heide voor jezelf. De andere helft is voor de schapen en runderen die de heide begrazen. In de verte zie je dat je dichtbij Hilversum bent: de omroeptoren van 70 meter hoog torent overal bovenuit.
Die schapen spelen al meer dan honderd jaar een belangrijke rol op de heide en voor de landbouw in dit gebied. Ze vraten de heide kaal. De boeren staken heideplaggen af en bedekten hiermee de vloer van de schaapskooi.
Schapenkeutels belandden op de vloer, schapenpoten vermaalden ze tot een cocktail van poep en plaggen. Als de schapen bijna met de rug tegen de zolder stonden, maakte de boer de stal schoon en gooide hij de plaggenpoep over de akkers. En het graan groeide dat het een lieve lust was. Schapen zien we vandaag niet, wel grote grazers die de schaduw van een enorme eik hebben opgezocht.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!