De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 of 17 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingWoerden (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Bijzondere tocht. Na een mooi stuk over jaagpaden langs de Oude Rijn wandel je over grassige kaden dwars door het Groene Hart. Trek oude kleren aan: na afloop zit de modder tot boven je knieën.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Hollands landschap

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Echt Hollands landschap krijg je voorgeschoteld op deze wandeling (al loop je hier in de provincie Utrecht). Je loopt over kaarsrechte kaden tussen weilanden en kunt weer eens aan den lijve ervaren hoe nat en plat Nederland eigenlijk is.

Jaagpad langs de Oude Rijn

De eerste zes kilometers voeren over een jaagpad langs de Oude Rijn. Het pad is rond 1660 aangelegd, waarbij 100 bruggen moesten verrijzen, en herinnert aan de trekschuitvaart.

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Putkop

Een mooi stuk, maar je blijft wel dichtbij bebouwing en hoort voortdurend een parallel lopende provinciale weg. Na het deprimerende Putkop loop je de kades op, verreweg het mooiste deel van deze route. Wat een rust en ruimte! Alleen in de verte zie je wat bebouwing en wegen zijn er al helemaal niet.

Knotwilgen & ganzen

Bijzonder zijn de vele oude knotwilgen die je pad omzoomen, als wachters in het landschap. Het is ook een echt vogelgebied, ik zag regelmatig zwermen ganzen overvliegen, op weg naar overwintering. Na Kockengen wordt de wandeling minder: eentoniger en je loopt weer parallel aan een vrij drukke provinciale weg.

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Hollandse Kade

De Hollandse Kade is een van de karakteristieke houtkaden in het Hollandse en Utrechtse veenweidegebied. Bij de ontginning werd het gebied door middel van deze kaden beschermd tegen wateroverlast.

Koos van Zomeren

De Hollandse Kade is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de verhalen van schrijver Koos van Zomeren. In ‘Een Vederlichte Wanhoop’ schrijft hij: “De winter eindigde op 4 maart, 's middags om kwart over twaalf, toen het begon te regenen. Binnen een dag staken groene scheuten de kop op in het savannebruine weiland en flapwiekten de eerste kieviten over de Hollandse kade. Alles leek in gereedheid voor een stormachtige doorbraak van de lente, maar op het laatste moment kwam er een door de Azoren geproduceerd hogedrukgebied tussen.” Prachtig!

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Diepe rust

Het landschap ademt diepe rust. Waarschijnlijk door het miezerige weer kwam ik weinig mensen tegen. Alleen een verwaaide fietser, een gemoedelijke pensionado en een natte hond die z’n chagrijnige baasje uitliet.

Rechttoe rechtaan

Hoe kaarsrecht de kades zijn is goed te zien op de topografische kaart. Rechte sloten, soms wel acht meter breed, doorsnijden het gebied en verdelen het land in regelmatige lange stroken.

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Gerverscop, Heicop & Nieuwkoop

Het strokenpatroon herinnert aan de ontginning van dit oude veengebied, zo’n 1000 jaar geleden. Dit type verkaveling wordt ook wel boerderijstroken of copen genoemd. Het woord ‘cope’ is in veel plaatsnamen nog terug te vinden, zoals Gerverscop, Heicop, Nieuwkoop.

Kockengen

Echt prachtig is het bezienswaardige Kockengen. Neem even de tijd om door het oude dorpje heen te lopen. Het ligt tussen de schilderachtige waterlopen de Heicop (gegraven in 1385) en de Bijleveld (gegraven in 1413).

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Dorpskerk

Kockengen heeft tijdenlang, vooral op religieus gebied, een centrumfunctie vervuld, en de fraaie dorpskerk, de Maria Hemelvaartkerk uit 1350 is een pareltje.

Abrona Kunst & Koffie

Mocht je trek hebben in koffie met taart, dan is Abrona Kunst & Koffie een aanrader. Dit aparte combi-tentje is gevestigd in een gerestaureerd kerkje. Zelfs op een druilerige dag is het binnen licht en sfeervol. Extra leuk is de vrolijke bediening door mensen met een verstandelijke beperking. De wisselende expositie toont werk uit eigen atelier en van lokale kunstenaars.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>