NS-wandeling Hollandse Kade: van Woerden naar Breukelen NS-wandeling Hollandse Kade: van Woerden naar Breukelen
Utrecht – NS-wandeling – 18km

NS-wandeling Hollandse Kade: van Woerden naar Breukelen

NS-wandeling Hollandse Kade: van Woerden naar Breukelen NS-wandeling Hollandse Kade: van Woerden naar Breukelen
Utrecht – NS-wandeling – 18km

NS-wandeling Hollandse Kade: van Woerden naar Breukelen

Leuke NS-wandeling over het jaagpad langs de Oude Rijn en de grassige (én drassige) kades dwars door het Groene Hart. Je krijgt weidse uitzichten en ziet heel veel vogels, maar er zitten ook mindere stukken tussen. Trek oude kleren aan: na afloop zit de modder tot boven je knieën.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Jaagpad langs de Oude Rijn
  • Over de Hollandse Kade
  • Vogels spotten
  • Pittoresk Kockengen
  • Bijzondere horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Hollands landschap

Puur Hollands landschap krijg je voorgeschoteld op deze wandeling – al loop je hier in de provincie Utrecht. Je wandelt over kaarsrechte kades tussen weilanden en kunt weer eens aan den lijve ervaren hoe nat en plat Nederland eigenlijk is.

Jaagpad langs de Oude Rijn

De eerste zes kilometers voeren over een jaagpad langs de Oude Rijn. Het pad is rond 1660 aangelegd, waarbij 100 bruggen moesten verrijzen, en herinnert aan de trekschuitvaart. Vandaag zie ik alleen een schuitje met twee vissersmannen.

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Putkop

Een mooi traject langs soms prachtige villa’s aan het water. Helaas hoor je voortdurend voorbijrazende auto’s over de parallel lopende provinciale weg. Na Putkop – wat is dat eigenlijk? – loop je de groene kades op, verreweg het mooiste deel van deze route. Wat een rust en ruimte! Alleen in de verte zie je wat bebouwing en wegen zijn er al helemaal niet.

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Knotwilgen & ganzen

Bijzonder zijn de vele oude knotwilgen die je pad omzoomen, als wachters in het landschap. Het is ook een echt vogelgebied, ik zag regelmatig zwermen ganzen overvliegen en zelfs een zwerm aalscholvers. Na Kockengen wordt de wandeling minder: eentoniger en je loopt weer parallel aan een vrij drukke provinciale weg.

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Hollandse Kade

De Hollandse Kade is een van de karakteristieke houtkades in het Hollandse en Utrechtse veenweidegebied. Bij de ontginning werd het gebied door middel van deze kades beschermd tegen wateroverlast.

Koos van Zomeren

De Hollandse Kade is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de verhalen van schrijver Koos van Zomeren. In ‘Een Vederlichte Wanhoop’ schrijft hij: “De winter eindigde op 4 maart, 's middags om kwart over twaalf, toen het begon te regenen. Binnen een dag staken groene scheuten de kop op in het savannebruine weiland en flapwiekten de eerste kieviten over de Hollandse kade. Alles leek in gereedheid voor een stormachtige doorbraak van de lente, maar op het laatste moment kwam er een door de Azoren geproduceerd hogedrukgebied tussen.” Prachtig!

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Diepe rust

Het landschap ademt diepe rust. Op deze donderdag kom ik maar weinig mensen tegen. Een elektrische fietser, een hardloper met oranje schoenzolen, twee medewandelaars.

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Rechttoe rechtaan

Hoe kaarsrecht de kades zijn is goed te zien op de topografische kaart. Rechte sloten, soms wel acht meter breed, doorsnijden het gebied en verdelen het land in regelmatige lange stroken.

Gerverscop, Heicop & Nieuwkoop

Het strokenpatroon herinnert aan de ontginning van dit oude veengebied, zo’n 1000 jaar geleden. Dit type verkaveling wordt ook wel boerderijstroken of copen genoemd. Het woord ‘cope’ is in veel plaatsnamen nog terug te vinden, zoals Gerverscop, Heicop, Nieuwkoop.

Pittoresk Kockengen

Bezienswaardig is het dorpje Kockengen. Het ligt tussen de schilderachtige waterlopen Heicop (gegraven in 1385) en Bijleveld (gegraven in 1413). Kockengen heeft tijdenlang, vooral op religieus gebied, een centrumfunctie vervuld, en de fraaie dorpskerk, de Maria Hemelvaartkerk uit 1350 is een pareltje.

NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen NS-wandeling Hollandse Kade | Van Woerden naar Breukelen

Abrona Kunst & Koffie

Mocht je trek hebben in koffie met taart (en er is geen lockdown), dan is Abrona Kunst & Koffie een aanrader. Dit aparte combi-tentje is gevestigd in een gerestaureerd kerkje. Zelfs op een druilerige dag is het binnen licht en sfeervol. Extra leuk is de vrolijke bediening door mensen met een verstandelijke beperking. De wisselende expositie toont werk uit eigen atelier en van lokale kunstenaars.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
ns wandeling hollandse kade-10
ns wandeling hollandse kade-11
ns wandeling hollandse kade-12
ns wandeling hollandse kade-13
ns wandeling hollandse kade-14
ns wandeling hollandse kade-15
ns wandeling hollandse kade-16
ns wandeling hollandse kade-17
ns wandeling hollandse kade-18
ns wandeling hollandse kade-19
ns wandeling hollandse kade-20
ns wandeling hollandse kade-21
ns wandeling hollandse kade-22
ns wandeling hollandse kade-23
ns wandeling hollandse kade-24
ns wandeling hollandse kade-25
ns wandeling hollandse kade-26
ns wandeling hollandse kade-27
ns wandeling hollandse kade-28
ns wandeling hollandse kade-29
ns wandeling hollandse kade-30
ns wandeling hollandse kade-31
ns wandeling hollandse kade-32
ns wandeling hollandse kade-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy