De traag stromende Heiligenbergerbeek is je vaste reisgenoot tijdens deze leuke wandeling. Je komt hem telkens weer tegen. Mooier nog is landgoed Den Treek, dat je trakteert op prachtig bos, heidevelden, oude boerderijen en natuurreservaatjes.
Vele jaren geleden maakte ik deze wandeling al eens, middenin een zinderende zomer. Heerlijk relaxt om dan langs een koele beek te lopen. Nu, in het nog kille voorjaar, was het meer rillen dan chillen.
Geweldig vind ik het altijd om langs een beekje of riviertje te lopen. Het geeft het landschap zoveel meer leven. Langs de Heiligenbergerbeek bereidden al vele watervogels zich voor op de lente. Flink in de weer met nestjes of met elkaar. Van al dat drukke gedoe werd ik vanzelf vrolijk. Want chagrijnig was ik vanwege die stomme wolken die mijn zonsverduistering om zeep hielpen.
Je loopt het eerste stuk over een mooi dijkpad langs het Valleikanaal met weids uitzicht over de Gelderse Vallei. Ziet er leuk uit, maar bedenk dat die vallei als een kom ingeklemd ligt tussen de stuwwallen van Utrechtse Heuvelrug en Veluwe. Al het water loopt hiernaartoe, en vroeger zorgde dat voor flink wat overstromingen. Pas nadat het Valleikanaal was gegraven tussen 1937 en 1948 kwam er een einde aan de wateroverlast.
Verderop, kom je voor de eerste keer bij de Heiligenbergerbeek. Je wandelt hier door een kleinschalig landschap, met houtwallen, knotwilgen en boerderijen die als decorstukken over de weilanden zijn verspreid. Coulisselandschap heet dat, en het is een mooi toneelstuk al met al.
De 8 kilometer lange beek dankt haar naam aan landgoed Heiligenberg, een oude buitenplaats waar ze langs stroomt. De Heiligenbergerbeek voert overtollig water uit de Gelderse Vallei af en voorziet de Amersfoortse stadsgrachten van schoon water. Let later in Amersfoort even op de poort ‘Monnikendam’, een van de drie overgebleven stadspoorten. Hier stroomt de beek onder de oude stads- muur de binnenstad in. Mooi gezicht.
Het mooiste deel voert je dwars over landgoed Den Treek-Henschoten. Het landgoed ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug, een uitgestrekte keten van heuvels. Vroeger was het hier één grote vlakte met heide en stuifzand. Nu zijn grote delen bebost met naald- en loofbomen. Je wandelt langs boerenhoeven en natuurreservaatjes, door bos en over uitgestrekte heidevelden. De heide van Den Treek stond helaas nog niet in bloei, maar een afwisselend landschap is het wel.
Den Treek werd al in 1334 vermeld in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam is afkomstig van de 'treck' van het vee naar de Leusderheide. In 1807 kocht Willem Hendrik de Beaufort het landgoed. Nu, twee eeuwen later, is het landgoed nog steeds in handen van de familie De Beaufort. De vele nazaten zijn tegenwoordig allemaal aandeelhouder van Landgoed Den Treek-Henschoten BV.
Langs de Heiligenbergerbeek wandel je ongemerkt Amersfoort binnen. De stad is ontstaan aan het begin van de 11e eeuw als een kleine nederzetting aan de Eem, die toen nog Amer heette. Omdat de plaats aan een populaire handelsroute lag, groeide ze snel uit tot een levendige marktplaats. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten en er werd een stadsmuur opgetrokken die de inwoners beschutting gaf.
Over die oude verdedigingsgordels – de Monnikendam en Muurhuizen – wandel je het centrum binnen. Vervolgens loop je door rustige middeleeuwse straatjes en over grachtjes naar het station. Een mooi slotakkoord van dit wandeltoneelstuk.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!