NS-wandeling Elsterberg | Station Rhenen – Veenendaal West

De mooiste actieve vakanties van ANWB

NS-wandeling Elsterberg | Station Rhenen – Veenendaal West

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling11 of 18 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingRhenen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 75/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Prachtige NS-wandeling door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Bij de start kijk je uit over de Nederrijn. Magnifiek wordt het op de Elsterberg, met uitzicht om van te watertanden. Zeker een aanrader deze wandeling!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Bos, heide & Grebbeberg

De wandeling is buitengewoon gevarieerd. Bij de Utrechtse Heuvelrug denk je al snel aan dichte bossen, maar deze wandeling trekt ook door talrijke heide- en zandstuifgebieden, en langs de akkers van de geaccidenteerde Grebbeberg. En dat allemaal over grotendeels onverharde paden.

Grebbeberg, Cunerakerk & Egelmeer

Vanaf station Rhenen loop je tussen de akkers op de flanken van de Grebbeberg naar de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Door dit uitgestrekte bosgebied kom je bij de Elsterberg, die prachtig zicht biedt op de Gelderse Vallei.

NS-wandeling Elsterberg | Station Rhenen – Veenendaal West De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Egelmeer

Verderop kom je nog langs het verstilde Egelmeer, een voormalig hoogveengebied. Via een oud heide- en stuifzandgebied bereik je de Slaperdijk. Deze dijk werd aangelegd om Utrecht te beschermen tegen doorbraken van de Gelderse Rijndijk ten oosten van Rhenen. En de naam? Slaperdijk werd zo genoemd, omdat ze haar rustende bestaan slechts verloor bij dijkdoorbraken. Trusten.

Cunerakerk

Overigens kon Rhenen mij niet bekoren. Kunnen ze daar ook niks aan doen: de Duitsers bombardeerden het stadje plat in de oorlog waarna zielloze nieuwbouw in noodtempo het woonleed moest lenigen. Gelukkig bleef de Cunerakerk bewaard: ze staat bekend als een van Neerlands mooiste laatgotische hallenkerken. En inderdaad: een gothic beauty.

NS-wandeling Elsterberg | Station Rhenen – Veenendaal West

Fenomenale uitzichten

Sterkste troef van deze wandeling: de uitzichten. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen, en op gezette tijden opent het bos zich en kun je van fantastische vergezichten genieten.

Elsterberg

Vooral op de Elsterberg is het uitzicht fenomenaal: je staat aan de top van een uitgestrekt heideveld en kijkt zo de diepte in van de Gelderse Vallei in het noorden. In zuidelijke richting kun je kijken tot in de Betuwe. In de verte zie je ook de Rijn schitteren.

NS-wandeling Elsterberg | Station Rhenen – Veenendaal West

Mont Blanc van NL

Met 62,5 meter (ja ja mensen: 6.250 centimeterrrrrs!) behoort de Elsterberg tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. De Mont Blanc van de Lage Landen, zeg maar. Vooral die 0,5 meter is veelzeggend.

Vakantiegevoel

Maar alle gekheid op een stokje: het zijn uitzichten die je eerder in de Ardennen verwacht dan in Nederland. Sowieso hebben grote delen van de wandeling een licht ‘buitenlands accent’. Dat geeft een vakantiegevoel, ondanks die bedekte hemel en frisse wind.

NS-wandeling Elsterberg | Station Rhenen – Veenendaal West

Amerongse Bos & Kasteel Amerongen

In het tweede deel van de wandeling kom je door het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770.

Lekker jagen in het bos

Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen, die het bos lieten aanleggen om er te kunnen jagen. De imposante oude en grote bomen met een weelderige ondergroei doen denken aan een oerbos.

NS-wandeling Elsterberg | Station Rhenen – Veenendaal West

Hoogtepuntje: bomenkerkhof

Kun je genieten van een bomenslagveld? Jazeker. Het mooiste deel van de wandeling was voor mij een gebied dat de natuurbeheerders aan het ontwikkelen zijn tot schrale heide.

Surrealistisch landschap

Het bos is daarvoor met straffe hand gekapt. Wat rest zijn kale heuvels gelardeerd met gesneuvelde bomen en boomstronken. Alleen een paar ‘bijzondere’ exemplaren zijn gespaard. Schuchter staan ze daar (“wij kunnen het ook niet helpen, toch?”), als laatsten der Mohikanen in een surrealistische landschap.

NS-wandeling Elsterberg | Station Rhenen – Veenendaal West

Routebeschrijving weer helemaal up to date

Een tijdlang stond op deze plek dat er geen klap meer deugt van de markeringen van deze NS-wandeling. Heeft de directeur van de NS dat gelezen? In ieder geval is het aantal rood-witte tekens onderweg flink opgeschroefd. Fantastisch: daardoor is de wandeling vrijwel zonder beschrijving uitstekend te lopen. NS, bedankt!

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

NS-Elsterberg 001
NS-Elsterberg 011
NS-Elsterberg 016
NS-Elsterberg 018
NS-Elsterberg 021
NS-Elsterberg 022
NS-Elsterberg 024
NS-Elsterberg 029
NS-Elsterberg 033
NS-Elsterberg 035
NS-Elsterberg 040
NS-Elsterberg 042
NS-Elsterberg 043
NS-Elsterberg 044
NS-Elsterberg 046
NS-Elsterberg 048
NS-Elsterberg 050
NS-Elsterberg 051
NS-Elsterberg 052
NS-Elsterberg 055
NS-Elsterberg 057
NS-Elsterberg 058
NS-Elsterberg 061
NS-Elsterberg 063
NS-Elsterberg 064
NS-Elsterberg 065
NS-Elsterberg 070
NS-Elsterberg 071
NS-Elsterberg 073
NS-Elsterberg 076
NS-Elsterberg 082
NS-Elsterberg 083
NS-Elsterberg 085
NS-Elsterberg 089
NS-Elsterberg 090
NS-Elsterberg 092
NS-Elsterberg 094
NS-Elsterberg 095
NS-Elsterberg 096
NS-Elsterberg 098

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

NS-wandelingen, 15-20 km

  • Hits: 25233

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy