NS-wandeling Elsterberg: van Rhenen naar Veenendaal West NS-wandeling Elsterberg: van Rhenen naar Veenendaal West
Utrecht – NS-wandeling – 18km

NS-wandeling Elsterberg: van Rhenen naar Veenendaal West

NS-wandeling Elsterberg: van Rhenen naar Veenendaal West NS-wandeling Elsterberg: van Rhenen naar Veenendaal West
Utrecht – NS-wandeling – 18km

NS-wandeling Elsterberg: van Rhenen naar Veenendaal West

Dit is een van de mooiere NS-wandelingen. Bij de start wandel je door de uiterwaarden van de Nederrijn, met zicht op de bekende laat-gotische Cunerakerk van het stadje Rhenen. Daarna verken je de heuvelige bossen en heidevelden van de Utrechtse Heuvelrug. Magnifiek zijn de uitzichten op de Elsterberg.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Uiterwaarden van de Nederrijn
  • Cunerakerk van Rhenen
  • Fraaie bomenlanen
  • Uitzichten Elsterberg
  • Kasteel Amerongen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Cunerakerk

Vanaf het station start de wandeling door de uiterwaarden van de Nederrijn, met telkens mooi zicht op de Cunerakerk in de verte. Die kerk staat bekend als een van de mooiste laat-gotische hallenkerken van Nederland, gebouwd rond het jaar 1500. Dat het een gothic beauty is, kun je even later ontdekken: je komt er pal langs. Rhenen heeft verder weinig moois in de aanbieding: de Duitsers bombardeerden het stadje plat in de oorlog.

NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Brede beuken- en eikenlanen

Vlak na Rhenen merk je dat je hier over een stuwwal uit de IJstijd loopt. Je wandelt over glooiende paden door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, een langgerekte zandheuvel van het Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen. Uitgestrekte bossen wisselen af met heide, stuifzand en af en toe een verscholen vennetje. Je wandelt over brede beuken- en eikenlanen, maar de route schiet af en toe ook kleine kronkelpaadjes in door het struweel.

NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West

Surrealistisch landschap

Kun je genieten van een bomenslagveld? Jazeker. Slingerende paden leiden je nu door een gebied dat de natuurbeheerders ontwikkelen tot schrale heide. Het bos is daarvoor met straffe hand gekapt. Wat rest zijn kale heuvels met boomstronken. Alleen wat bijzondere exemplaren zijn gespaard, als laatsten der Mohikanen in een surrealistische landschap.

NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West

Uitzichten vanaf de Elsterberg

Dan stijg je tot grote hoogten: je komt bij de Elsterberg, de naamgever van deze wandeling. Vanaf de ‘bergkam’ kijk je mooi uit over uitgestrekte heidevelden en de Gelderse Vallei. In zuidelijke richting kun je hier kijken tot in de Betuwe. En in de verte schittert ook de Rijn.

NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West

Hoogste toppen

Met 62.5 meter behoort de Elsterberg tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. De Mont Blanc van de Lage Landen, zeg maar. Hij biedt uitzichten die je eerder in de Ardennen verwacht dan in Nederland. Sowieso hebben grote delen van de wandeling een licht ‘buitenlands accent’, waardoor een vakantiegevoel op de loer ligt.

NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West

Egelmeer

Even verder kom je langs het verstilde Egelmeer, een voormalig hoogveengebied. Via een oud heide- en stuifzandgebied bereik je vervolgens de Slaperdijk, aangelegd om Utrecht te beschermen tegen doorbraken van de Gelderse Rijndijk ten oosten van Rhenen. En de naam? Slaperdijk werd zo genoemd, omdat ze haar rustende bestaan slechts verloor bij dijkdoorbraken.

NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West

Amerongse Bos & Kasteel Amerongen

Daarna voert deze afwisselende tocht je door het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen, die het lieten aanleggen om er te kunnen jagen. De imposante oude en grote bomen met een weelderige ondergroei doen hier en daar denken aan een oerbos.

NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal West

Op herhaling

In 2012 maakte ik deze NS-wandeling op een bewolkte, sombere dag. Ik had er toen een waardering van 75/100 voor over. Vandaag (in maart 2022) ontdek ik dat hij veel mooier en gevarieerder is dan ik dacht. Hij is zeker voor nóg een herhaling vatbaar, bijvoorbeeld in heidetijd.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
ns wandeling elsterberg-10
ns wandeling elsterberg-11
ns wandeling elsterberg-12
ns wandeling elsterberg-13
ns wandeling elsterberg-14
ns wandeling elsterberg-15
ns wandeling elsterberg-16
ns wandeling elsterberg-17
ns wandeling elsterberg-18
ns wandeling elsterberg-19
ns wandeling elsterberg-20
ns wandeling elsterberg-21
ns wandeling elsterberg-22
ns wandeling elsterberg-23
ns wandeling elsterberg-24
ns wandeling elsterberg-25
ns wandeling elsterberg-26
ns wandeling elsterberg-27
ns wandeling elsterberg-28
ns wandeling elsterberg-29
ns wandeling elsterberg-30
ns wandeling elsterberg-31
ns wandeling elsterberg-32
ns wandeling elsterberg-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy