NS-wandeling Elsterberg | Rhenen - Veenendaal

NS-wandeling over de Elsterberg van Rhenen naar VeenendaalPrachtige NS-wandeling door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Bij de start kijk je uit over de Nederrijn. Magnifiek wordt het op de Elsterberg, met uitzicht om van te watertanden.

Bos, heide & Grebbeberg

De wandeling is buitengewoon gevarieerd. Bij de Utrechtse Heuvelrug denk je al snel aan dichte bossen, maar deze wandeling trekt ook door talrijke heide- en zandstuifgebieden, en langs de akkers van de geaccidenteerde Grebbeberg. En dat allemaal over grotendeels onverharde paden.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Elsterberg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17,5 of 11 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingRhenen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Grebbeberg, Cunerakerk & Egelmeer

Vanaf station Rhenen loop je tussen de akkers op de flanken van de Grebbeberg naar de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Door dit uitgestrekte bosgebied kom je bij de Elsterberg, die prachtig zicht biedt op de Gelderse Vallei.

Egelmeer

Verderop kom je nog langs het verstilde Egelmeer, een voormalig hoogveengebied. Via een oud heide- en stuifzandgebied bereik je de Slaperdijk. Deze dijk werd aangelegd om Utrecht te beschermen tegen doorbraken van de Gelderse Rijndijk ten oosten van Rhenen. En de naam? Slaperdijk werd zo genoemd, omdat ze haar rustende bestaan slechts verloor bij dijkdoorbraken. Trusten.

Cunerakerk

Overigens kon Rhenen mij niet bekoren. Kunnen ze daar ook niks aan doen: de Duitsers bombardeerden het stadje plat in de oorlog waarna zielloze nieuwbouw in noodtempo het woonleed moest lenigen. Gelukkig bleef de Cunerakerk bewaard: ze staat bekend als een van Neerlands mooiste laatgotische hallenkerken. En inderdaad: een gothic beauty.

Fenomenale uitzichten

NS-wandeling over de Elsterberg van Rhenen naar VeenendaalSterkste troef van deze wandeling: de uitzichten. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen, en op gezette tijden opent het bos zich en kun je van fantastische vergezichten genieten.

Elsterberg

Vooral op de Elsterberg is het uitzicht fenomenaal: je staat aan de top van een uitgestrekt heideveld en kijkt zo de diepte in van de Gelderse Vallei in het noorden. In zuidelijke richting kun je kijken tot in de Betuwe. In de verte zie je ook de Rijn schitteren.

Mont Blanc van NL

 

Met 62,5 meter (ja ja mensen: 6.250 centimeterrrrrs!) behoort de Elsterberg tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. De Mont Blanc van de Lage Landen, zeg maar. Vooral die 0,5 meter is veelzeggend.

Vakantiegevoel

Maar alle gekheid op een stokje: het zijn uitzichten die je eerder in de Ardennen verwacht dan in Nederland. Sowieso hebben grote delen van de wandeling een licht ‘buitenlands accent’. Dat geeft een vakantiegevoel, ondanks die bedekte hemel en frisse wind.

Amerongse Bos & Kasteel Amerongen

NS-wandeling over de Elsterberg van Rhenen naar VeenendaalIn het tweede deel van de wandeling kom je door het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770.

Lekker jagen in het bos

Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen, die het bos lieten aanleggen om er te kunnen jagen. De imposante oude en grote bomen met een weelderige ondergroei doen denken aan een oerbos.

Hoogtepuntje: bomenkerkhof

NS-wandeling over de Elsterberg van Rhenen naar VeenendaalKun je genieten van een bomenslagveld? Jazeker. Het mooiste deel van de wandeling was voor mij een gebied dat de natuurbeheerders aan het ontwikkelen zijn tot schrale heide.

Surrealistisch landschap

Het bos is daarvoor met straffe hand gekapt. Wat rest zijn kale heuvels gelardeerd met gesneuvelde bomen en boomstronken. Alleen een paar ‘bijzondere’ exemplaren zijn gespaard. Schuchter staan ze daar (“wij kunnen het ook niet helpen, toch?”), als laatsten der Mohikanen in een surrealistische landschap.

Routebeschrijving weer helemaal up to date

Een tijdlang stond op deze plek dat er geen klap meer deugt van de markeringen van deze NS-wandeling. Heeft de directeur van de NS dat gelezen? In ieder geval is het aantal rood-witte tekens onderweg flink opgeschroefd. Fantastisch: daardoor is de wandeling vrijwel zonder beschrijving uitstekend te lopen. NS, bedankt!


Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg Mooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Fletcher Hotel-Restaurant de Wageningsche Berg

Echt een schitterend hotel op een toplocatie is Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg. Weergaloos uitzicht op Nederrijn en uiterwaarden. Krijgt van 726 gasten op Trivago.nl een 8,7: “Ruime en mooie moderne kamers, schitterende ligging. Het terras geeft een mooi uitzicht over de omgeving. Leuke wandelroute in het bos gelijk naast het hotel.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!