De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen

NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingRhenen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 85/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Prachtige nieuwe NS-wandeling die hoogtepunten aaneenrijgt als parels aan een ketting. Eerst struin je onverhard door de uiterwaarden van de Nederrijn. Dan wandel je het vogelrijke natuurgebied De Blauwe Kamer binnen. Waarna je de Grebbeberg bestijgt en van waanzinnig mooie uitzichten geniet. Wandeltopper!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Weidse uitzichten

Vanaf station Rhenen gaan we de lange brug over de Nederrijn over. Links en rechts de eerste weidse uitzichten over de brede rivier met z’n mooie uiterwaarden. Die uiterwaarden betreden we snel daarna, over een mooi graspad. Zicht op het water in de verte, uiterwaarden bespikkeld met gul bloeiende meidoorns, decoratieve koeien. Wat wil een wandelaar nog meer?

Grebbelinie: de boel onder water zetten

We komen langs voormalige verdedigingswerken van de Grebbelinie, een verdedigingslinie uit de 18de eeuw. Hollanders maakten hier handig gebruik van het laaggelegen land. Ze konden de hele bliksemse boel onder water zetten. Daardoor liep de vijand – meestal Spanjolen – te soppen in z’n sokken. Olé! En konden ze het achterliggende gebied, de Gelderse vallei, niet bereiken. Slim bezig!

NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen

Genieten in het Veerhuis

Verderop, bij het Opheusdense Veer, gaan we aan de koffie bij het gezellige restaurant ‘t Veerhuis. Als het lekker weer is, heb je op het terras prachtig zicht op het water. Buien zitten ons op de hielen, dus we gaan naar binnen, waar we van goede appeltaart en bruine-kroeg-interieur genieten.

Varen, varen

Even later varen we de Nederrijn over met het veerpontje (70 cent per persoon, contant betalen, in ruil ontvang je een lief bonnetje voor je plakboek). Dan maken we een rondje door de uiterwaarden, waarvan we vooraf dachten: is dat nou wel nodig? En we kunnen je vertellen: het is zeker wel nodig. Sterker nog: je bent een domkop als je het overslaat.

NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen

Natuurgebied De Blauwe Kamer

Hier wandel je namelijk door het natuurgebied waar het allemaal om draait op deze wandeling: De Blauwe Kamer. Het water van de Nederrijn heeft hier vrij spel. Daardoor is een dynamisch gebied ontstaan met moerassen en graslanden. Planten als rolklaver, boerenwormkruid, distels en klit gedijen hier goed. Wij ook.

Vogelparadijs

Voor vogels is de Blauwe Kamer een waar paradijs. Zo’n 200 vogelsoorten telt het natuurgebied. Waaronder de visarend. Vogelaars komen van heinde en ver om ze te spotten.

500.000 bakstenen & vleermuizen

Ook bijzonder: je passeert een hoge bakstenen schoorsteenpijp, restant van een oude steenfabriek. Tussen 1890 en 1975 bakte de fabriek stenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog rolden wekelijks 500.000 bakstenen uit de oven. De Utrechtse wijk Tuindorp is gebouwd met stenen uit de Blauwe Kamer. De bijbehorende oven is in de winter een ideale verblijfplaats voor vleermuizen. Wij steken onze neus even om de hoek. Maar we zien ze niet vliegen.

NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen

Kuitenbijter door de bossen

Na het rondje-dat-overbodig-leek-maar-het-niet-was gaan we klimmen. Eerst langs een vervelend druk weggetje waar we goed moeten oppassen niet van onze wandelsokken gereden te worden. Maar al snel schieten we een onverhard pad op voor een echte kuitenbijter door dichte bossen.

Hoogtevrees in Nederland

Dan wandelen we een flink stuk over een mooi kronkelpaadje waar brutale boomwortels ons proberen te laten struikelen. Rechts is het mooie dichte bos, links is de afgrond: de Grebbeberg – ruim 50 meter hoog – loopt hier steil naar beneden. Zo steil dat hoogtevrezers wat lastige kilometers te verstouwen krijgen.

NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen

Oorlog op de Grebbeberg

Die Grebbeberg is niet alleen mooi, maar huisvest ook akelige historie. Tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940 vormde hij het toneel van zware gevechten. Het Nederlandse leger probeerde de Duitsers tegen te houden volgens beproefd recept: het gebied langs de Grebbelinie onder water zetten. De overmacht bleek te groot, waardoor al na drie dagen onze capitulatie volgde. De route voert pal langs het Militaire Ereveld op de Grebbeberg, waar de gesneuvelde soldaten begraven werden.

Mooiste kilometers

Langs de steile Grebbeberg maken we misschien wel de mooiste kilometers van de route. De bossen zijn verkoelend, de uitzichten over de Nederrijn tot aan de Betuwe zijn schitterend. Hier groeien voornamelijk eikenbomen en bosplanten als vingerhoedskruid, salomonszegel en adelaarsvaren.

NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen

Samen met koning Frederik V

We ploffen neer op lange banken bij een heerlijk uitzichtspunt. En genieten van zichten op de Blauwe Kamer en de uiterwaarden, waar we eerder vandaag liepen. We zijn niet de enigen: op dit prachtige stukje is meer volk op de been. En leuk om te weten: in de 17de eeuw genoot de Boheemse koning Frederik V hier van hetzelfde uitzicht. Intussen uitrustend van uitputtende jachtpartijen.

Op je bucketlist

Vol energie zakken we weer af richting de Nederrijn. Een mooi paadje brengt ons terug naar Rhenen. Het extra rondje door de binnenstad met z’n markante Cunerakerk laten we voor wat het is, want dat kennen we al van een andere wandeling. Maar zet deze wandeltopper zeker op je bucketlist.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, NS-wandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>