NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen
Aan de wandel?
18 km
NS-wandeling
Rhenen (station)
Frankwandelt-rating: 85/100
Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Weidse uitzichten
Vanaf station Rhenen gaan we de lange brug over de Nederrijn over. Links en rechts de eerste weidse uitzichten over de brede rivier met z’n mooie uiterwaarden. Die uiterwaarden betreden we snel daarna, over een mooi graspad. Zicht op het water in de verte, uiterwaarden bespikkeld met gul bloeiende meidoorns, decoratieve koeien. Wat wil een wandelaar nog meer?
Grebbelinie: de boel onder water zetten
We komen langs voormalige verdedigingswerken van de Grebbelinie, een verdedigingslinie uit de 18de eeuw. Hollanders maakten hier handig gebruik van het laaggelegen land. Ze konden de hele bliksemse boel onder water zetten. Daardoor liep de vijand – meestal Spanjolen – te soppen in z’n sokken. Olé! En konden ze het achterliggende gebied, de Gelderse vallei, niet bereiken. Slim bezig!
Genieten in het Veerhuis
Verderop, bij het Opheusdense Veer, gaan we aan de koffie bij het gezellige restaurant ‘t Veerhuis. Als het lekker weer is, heb je op het terras prachtig zicht op het water. Buien zitten ons op de hielen, dus we gaan naar binnen, waar we van goede appeltaart en bruine-kroeg-interieur genieten.
Varen, varen
Even later varen we de Nederrijn over met het veerpontje (70 cent per persoon, contant betalen, in ruil ontvang je een lief bonnetje voor je plakboek). Dan maken we een rondje door de uiterwaarden, waarvan we vooraf dachten: is dat nou wel nodig? En we kunnen je vertellen: het is zeker wel nodig. Sterker nog: je bent een domkop als je het overslaat.
Natuurgebied De Blauwe Kamer
Hier wandel je namelijk door het natuurgebied waar het allemaal om draait op deze wandeling: De Blauwe Kamer. Het water van de Nederrijn heeft hier vrij spel. Daardoor is een dynamisch gebied ontstaan met moerassen en graslanden. Planten als rolklaver, boerenwormkruid, distels en klit gedijen hier goed. Wij ook.
Vogelparadijs
Voor vogels is de Blauwe Kamer een waar paradijs. Zo’n 200 vogelsoorten telt het natuurgebied. Waaronder de visarend. Vogelaars komen van heinde en ver om ze te spotten.
500.000 bakstenen & vleermuizen
Ook bijzonder: je passeert een hoge bakstenen schoorsteenpijp, restant van een oude steenfabriek. Tussen 1890 en 1975 bakte de fabriek stenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog rolden wekelijks 500.000 bakstenen uit de oven. De Utrechtse wijk Tuindorp is gebouwd met stenen uit de Blauwe Kamer. De bijbehorende oven is in de winter een ideale verblijfplaats voor vleermuizen. Wij steken onze neus even om de hoek. Maar we zien ze niet vliegen.
Kuitenbijter door de bossen
Na het rondje-dat-overbodig-leek-maar-het-niet-was gaan we klimmen. Eerst langs een vervelend druk weggetje waar we goed moeten oppassen niet van onze wandelsokken gereden te worden. Maar al snel schieten we een onverhard pad op voor een echte kuitenbijter door dichte bossen.
Hoogtevrees in Nederland
Dan wandelen we een flink stuk over een mooi kronkelpaadje waar brutale boomwortels ons proberen te laten struikelen. Rechts is het mooie dichte bos, links is de afgrond: de Grebbeberg – ruim 50 meter hoog – loopt hier steil naar beneden. Zo steil dat hoogtevrezers wat lastige kilometers te verstouwen krijgen.
Oorlog op de Grebbeberg
Die Grebbeberg is niet alleen mooi, maar huisvest ook akelige historie. Tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940 vormde hij het toneel van zware gevechten. Het Nederlandse leger probeerde de Duitsers tegen te houden volgens beproefd recept: het gebied langs de Grebbelinie onder water zetten. De overmacht bleek te groot, waardoor al na drie dagen onze capitulatie volgde. De route voert pal langs het Militaire Ereveld op de Grebbeberg, waar de gesneuvelde soldaten begraven werden.
Mooiste kilometers
Langs de steile Grebbeberg maken we misschien wel de mooiste kilometers van de route. De bossen zijn verkoelend, de uitzichten over de Nederrijn tot aan de Betuwe zijn schitterend. Hier groeien voornamelijk eikenbomen en bosplanten als vingerhoedskruid, salomonszegel en adelaarsvaren.
Samen met koning Frederik V
We ploffen neer op lange banken bij een heerlijk uitzichtspunt. En genieten van zichten op de Blauwe Kamer en de uiterwaarden, waar we eerder vandaag liepen. We zijn niet de enigen: op dit prachtige stukje is meer volk op de been. En leuk om te weten: in de 17de eeuw genoot de Boheemse koning Frederik V hier van hetzelfde uitzicht. Intussen uitrustend van uitputtende jachtpartijen.
Op je bucketlist
Vol energie zakken we weer af richting de Nederrijn. Een mooi paadje brengt ons terug naar Rhenen. Het extra rondje door de binnenstad met z’n markante Cunerakerk laten we voor wat het is, want dat kennen we al van een andere wandeling. Maar zet deze wandeltopper zeker op je bucketlist.
Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>
De mooiste wandelingen in de buurt
- NS-wandeling / OV-stapper Amerongse Bos | Lengte: 20km | Frankwandelt-rating: 87/100
- Trekvogelpad van Amerongen naar Rhenen | Lengte: 18km | Frankwandelt-rating: 87/100
- NS-wandeling Blauwe Kamer vanuit Rhenen | Lengte: 18km | Frankwandelt-rating: 85/100
- Oudste Wandelroute van Amerongen naar Rhenen | Lengte: 15km | Frankwandelt-rating: 82/100
- Trage Tocht Kwintelooyen & Plantage Willem III | Lengte: 14km | Frankwandelt-rating: 82/100
- Groene Wissel Veenendaal-West | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos | Lengte: 14km | Frankwandelt-rating: 82/100
Plan je wandelvakantie bij SNP voor 2021
Vakantieplannen maken
Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.
Foto’s van deze wandeling
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: rondwandelingen, NS-wandelingen, 15-20 km