Leuke en gevarieerde nieuwe NS-wandeling! Je wandelt over het jaagpad langs de Kromme Rijn. Die slingert sloom door een landschap vol weilanden, slootjes, knotwilgen en vergezichten. Bij Rhijnauwen loop je langs de forten van de Hollandse Waterlinie. Dan volgt nog een zalig stuk door de stille bossen van landgoed Beerschoten. Aanrader!
Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?
Verslaafd als ik ben aan mijn Garmin-gps weet ik het niet zeker, maar volgens mij missen hier en daar markeringen van deze route. Bij de reacties op Eropuit.nl trof ik ook een verdwaalde wandelaar. Dus hou de routebeschrijving goed bij de hand als je zonder gps loopt.
Schilderachtig Bunnik
Na een saai kilometertje arriveer je in het schilderachtige centrum van Bunnik, een middeleeuwse brinkdorp dat is ontstaan aan de oever van de Kromme Rijn. Een prachtig Romaans kerkje, met een kerktoren uit de 12e eeuw, siert de brink.
Wapen van Bunnik
Mocht je al toe zijn aan koffie, dan is het aanpalende Wapen van Bunnik een aanrader: een oud café-restaurant gevestigd in een voormalige smederij.
Jaagpad langs Kromme Rijn
Dan wandel je vele heerlijke kilometers over het jaagpad langs de Kromme Rijn door sfeervol landschap. Kalm kabbelend riviertje, knotwilgen, boomgaarden, monumentale boerderijen en prachtige landhuizen. Het jaagpad waar je over loopt herinnert aan de tijd van de trekschuiten. Bij gebrek aan wind werden die voortgetrokken door een paard. Of door een man met flink wat pk’s in z’n kuiten.
Onstuimige rivier
Die Kromme Rijn stroomt traag door oneindig laagland richting de stad Utrecht. Ooit was het een onstuimige rivier, die getemd werd door de aanleg van een dam in 1122 bij Wijk bij Duurstede. Het Rijnwater stroomde na 1122 via de Lek naar zee en de Kromme Rijn werd zo tam als een gecastreerde kater.
Theehuis Rhijnauwen
Onderweg kun je nog even een drankje of een pannenkoekje doen in het befaamde Theehuis Rhijnauwen, gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. Het kan er enorm druk zijn op zonnige dagen. Vorige keer mocht ik achterin de rij gaan staan voor een tafeltje. Ja doei.
Ridderhofstad Rhijnauwen
Vlak daarvoor kom je ook langs horeca: de Stay-Okay jeugdherberg, al sinds 1933 gevestigd in Ridderhofstad Rhijnauwen. Het schitterende huis en het fraaie poortgebouw zijn 18e-eeuws. In het aanpalende theehuis in Amsterdamse Schoolstijl serveren ze prima koffie. Overigens is dit de oudste jeugdherberg van Nederland.
Hollandse Waterlinie
Dan wandel je voorbij Fort Rhijnauwen. Pas op, je mist het zo. Dat is mij nu dus voor de tweede keer overkomen. Gewoon voorbijgelopen. Helemaal vergeten op te letten. Wat een slome sukkel! Jammer, want we hebben het hier wel over het allergrootste fort van de Hollandse Waterlinie (liefst 31 ha). Het werd rond 1868 aangelegd, om Utrecht en Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten. Bijzonder is dat het door jarenlange afsluiting een paradijs is geworden voor ijsvogels, ringslangen en vleermuizen.
Universiteit Utrecht
Je wandelt verder over het niet bijster mooie maar wel interessante De Uithof: het universiteitscentrum van Utrecht. Tegenwoordig studeren hier ongeveer 50.000 studenten en hebben 20.000 werknemers er een baan. Dat staat in schril contrast met de oprichting van de Universiteit Utrecht in 1636, toen zeven hoogleraren les gaven aan enkele tientallen (mannelijke) studenten.
Landgoed Beerschoten
Het mooie landgoed Beerschoten waar je hierna overheen wandelt, vormt samen met Houdringe en het aanpalende Panbos een aaneengesloten natuurgebied van 367 hectare. Parkbos, stuifduinen, weiden met boomgroepen en oude lanen wisselen elkaar af. Huize Beerschoten zie je alleen in de verte liggen.
Beeldentuin van Jits Bakker
In het koetshuis van het landhuis is tegenwoordig Paviljoen Beerschoten gevestigd. Dit is het informatiecentrum over de Stichtse Lustwarande: de unieke gordel van buitenplaatsen tussen De Bilt en Rhenen. Achter het paviljoen kun je de leuke beeldentuin van Jits Bakker een bezoekje brengen. Neem wat lege waterflesjes mee: het paviljoen heeft een tappunt voor zuiver bronwater uit de Utrechtse Heuvelrug. Lekker!
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!