NS-wandeling Beerschoten: van Bunnik naar Bilthoven NS-wandeling Beerschoten: van Bunnik naar Bilthoven
Utrecht – NS-wandeling – 17km

NS-wandeling Beerschoten: van Bunnik naar Bilthoven

NS-wandeling Beerschoten: van Bunnik naar Bilthoven NS-wandeling Beerschoten: van Bunnik naar Bilthoven
Utrecht – NS-wandeling – 17km

NS-wandeling Beerschoten: van Bunnik naar Bilthoven

Leuke en gevarieerde nieuwe NS-wandeling! Je wandelt over het jaagpad langs de Kromme Rijn. Die slingert sloom door een landschap vol weilanden, slootjes, knotwilgen en vergezichten. Bij Rhijnauwen loop je langs de forten van de Hollandse Waterlinie. Dan volgt nog een zalig stuk door de stille bossen van landgoed Beerschoten. Aanrader!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Jaagpad langs de Kromme Rijn
  • Schilderachtig Bunnik
  • Boerenland met slootjes
  • Ridderhofstad Rhijnauwen
  • Lekkere horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kloppen de markeringen?

Verslaafd als ik ben aan mijn Garmin-gps weet ik het niet zeker, maar volgens mij missen hier en daar markeringen van deze route. Bij de reacties op Eropuit.nl trof ik ook een verdwaalde wandelaar. Dus hou de routebeschrijving goed bij de hand als je zonder gps loopt.

Schilderachtig Bunnik

Na een saai kilometertje arriveer je in het schilderachtige centrum van Bunnik, een middeleeuwse brinkdorp dat is ontstaan aan de oever van de Kromme Rijn. Een prachtig Romaans kerkje, met een kerktoren uit de 12e eeuw, siert de brink.

NS-wandeling Beerschoten | Van station Bunnik naar Bilthoven

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Wapen van Bunnik

Mocht je al toe zijn aan koffie, dan is het aanpalende Wapen van Bunnik een aanrader: een oud café-restaurant gevestigd in een voormalige smederij.

Jaagpad langs Kromme Rijn

Dan wandel je vele heerlijke kilometers over het jaagpad langs de Kromme Rijn door sfeervol landschap. Kalm kabbelend riviertje, knotwilgen, boomgaarden, monumentale boerderijen en prachtige landhuizen. Het jaagpad waar je over loopt herinnert aan de tijd van de trekschuiten. Bij gebrek aan wind werden die voortgetrokken door een paard. Of door een man met flink wat pk’s in z’n kuiten.

NS-wandeling Beerschoten | Van station Bunnik naar Bilthoven

Onstuimige rivier

Die Kromme Rijn stroomt traag door oneindig laagland richting de stad Utrecht. Ooit was het een onstuimige rivier, die getemd werd door de aanleg van een dam in 1122 bij Wijk bij Duurstede. Het Rijnwater stroomde na 1122 via de Lek naar zee en de Kromme Rijn werd zo tam als een gecastreerde kater.

NS-wandeling Beerschoten | Van station Bunnik naar Bilthoven

Theehuis Rhijnauwen

Onderweg kun je nog even een drankje of een pannenkoekje doen in het befaamde Theehuis Rhijnauwen, gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. Het kan er enorm druk zijn op zonnige dagen. Vorige keer mocht ik achterin de rij gaan staan voor een tafeltje. Ja doei.

Ridderhofstad Rhijnauwen

Vlak daarvoor kom je ook langs horeca: de Stay-Okay jeugdherberg, al sinds 1933 gevestigd in Ridderhofstad Rhijnauwen. Het schitterende huis en het fraaie poortgebouw zijn 18e-eeuws. In het aanpalende theehuis in Amsterdamse Schoolstijl serveren ze prima koffie. Overigens is dit de oudste jeugdherberg van Nederland.

NS-wandeling Beerschoten | Van station Bunnik naar Bilthoven

Hollandse Waterlinie

Dan wandel je voorbij Fort Rhijnauwen. Pas op, je mist het zo. Dat is mij nu dus voor de tweede keer overkomen. Gewoon voorbijgelopen. Helemaal vergeten op te letten. Wat een slome sukkel! Jammer, want we hebben het hier wel over het allergrootste fort van de Hollandse Waterlinie (liefst 31 ha). Het werd rond 1868 aangelegd, om Utrecht en Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten. Bijzonder is dat het door jarenlange afsluiting een paradijs is geworden voor ijsvogels, ringslangen en vleermuizen.

NS-wandeling Beerschoten | Van station Bunnik naar Bilthoven

Universiteit Utrecht

Je wandelt verder over het niet bijster mooie maar wel interessante De Uithof: het universiteitscentrum van Utrecht. Tegenwoordig studeren hier ongeveer 50.000 studenten en hebben 20.000 werknemers er een baan. Dat staat in schril contrast met de oprichting van de Universiteit Utrecht in 1636, toen zeven hoogleraren les gaven aan enkele tientallen (mannelijke) studenten.

Landgoed Beerschoten

Het mooie landgoed Beerschoten waar je hierna overheen wandelt, vormt samen met Houdringe en het aanpalende Panbos een aaneengesloten natuurgebied van 367 hectare. Parkbos, stuifduinen, weiden met boomgroepen en oude lanen wisselen elkaar af. Huize Beerschoten zie je alleen in de verte liggen.

NS-wandeling Beerschoten | Van station Bunnik naar Bilthoven NS-wandeling Beerschoten | Van station Bunnik naar Bilthoven

Beeldentuin van Jits Bakker

In het koetshuis van het landhuis is tegenwoordig Paviljoen Beerschoten gevestigd. Dit is het informatiecentrum over de Stichtse Lustwarande: de unieke gordel van buitenplaatsen tussen De Bilt en Rhenen. Achter het paviljoen kun je de leuke beeldentuin van Jits Bakker een bezoekje brengen. Neem wat lege waterflesjes mee: het paviljoen heeft een tappunt voor zuiver bronwater uit de Utrechtse Heuvelrug. Lekker!

NS-wandeling Beerschoten | Van station Bunnik naar Bilthoven

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling bilthoven beerschoten-10
ns wandeling bilthoven beerschoten-11
ns wandeling bilthoven beerschoten-12
ns wandeling bilthoven beerschoten-13
ns wandeling bilthoven beerschoten-14
ns wandeling bilthoven beerschoten-15
ns wandeling bilthoven beerschoten-16
ns wandeling bilthoven beerschoten-17
ns wandeling bilthoven beerschoten-18
ns wandeling bilthoven beerschoten-19
ns wandeling bilthoven beerschoten-20
ns wandeling bilthoven beerschoten-21
ns wandeling bilthoven beerschoten-22
ns wandeling bilthoven beerschoten-23
ns wandeling bilthoven beerschoten-24
ns wandeling bilthoven beerschoten-25
ns wandeling bilthoven beerschoten-26
ns wandeling bilthoven beerschoten-27
ns wandeling bilthoven beerschoten-28
ns wandeling bilthoven beerschoten-29
ns wandeling bilthoven beerschoten-30
ns wandeling bilthoven beerschoten-31
ns wandeling bilthoven beerschoten-32
ns wandeling bilthoven beerschoten-33
ns wandeling bilthoven beerschoten-34

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy