De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling11 km

Wat voor soort wandeling?Heuvelrugroute

Startplaats of station van deze wandelingLage Vuursche (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Heerlijke Heuvelrugroute over onverharde paadjes door stille oude bossen. Fraaie beuken- en eikenlanen staan op het program, maar ook weidse uitzichten over boerenland. Dit is een van de mooiste wandelingen vanuit pannenkoekendorp Lage Vuursche. Aanrader voor de herfst: kleuren- en paddenstoelenexplosies gegarandeerd.

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Muisstille beukenlaan

Wandelen rond Lage Vuursche op een mooie zondag in de herfst, is dat een goed idee? Worden de bossen dan niet overspoeld door hondenuitlaters en gezinnen met kinderen? Dat valt reuze mee. In en vlak rond het dorp is het inderdaad een drukte van belang vandaag. Maar al na een halve kilometer betreed ik een muisstille beukenlaan. En die stilte begeleidt me op vrijwel de hele wandeling.

Rustgevend paadje

Even verderop slaat de route een lang pad in waarop rijen hoge eiken, beuken en berken je helemaal omhullen. Aan weerszijden wild begroeide slootjes. En daar weer achter hobbelige weilanden met grazende charlerois runderen. Rustgevend tafereeltje. Op de slootkanten tref je in het juiste seizoen de mooiste paddenstoelen.

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Kleur in de bossen

Verderop trek je de bossen weer in, met eeuwenoude, gedrongen beuken en knoestige eiken. Nu, eind september, zijn die nog lang niet in herfsttooi, maar dat kan deze Heuvelrugroute niet helpen. Stervende koningsvarens zorgen gelukkig voor kleur in de bossen, vooral als het lage zonlicht ermee speelt. Eikels en beukenootjes knerpen onder m’n Vibram-zolen, een heerlijk geluid.

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Natuurgebied Nonnenland

Nu kom je bij een halfopen landschap dat luistert naar de naam Nonnenland. Die naam heeft dit natuurgebiedje gekregen omdat het rond 1600 eigendom was van een vrouwenklooster in De Bilt. Een prachtig traject voert over een kronkelpaadje door de bosrand.

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Ringslang & zonnedauw

Je krijgt zicht op uitgestrekte weilanden bespikkeld met gelukkige koeien. Een beekje meandert door de velden, het is een nat gebied met een grote soortenrijkdom. Hier kun je de ringslang treffen, en het vleesetende plantje zonnedauw.

Ridderoordse bossen

Nu betreed je de Ridderoordse bossen, op de westhelling van de Utrechtse Heuvelrug. Bossen wisselen af met heide en natte veenweide. Ideaal voor de das, die hier ‘s nachts rondscharrelt. Dassen bouwen hun burchten graag in zandige bossen en voelen zich daarom thuis in dit bos. In de lagere delen gaan ze op zoek naar hun favoriete maaltje: aardwormen. Smullen!

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Geschubde inktzwam

In de bomen vind je meer dan dertig soorten zangvogels. Die zie ik allemaal niet, maar wel de geschubde inktzwam, een opmerkelijke paddenstoel (zie foto).

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Eyckenstein & Roverestein

Even moet je een stukje langs een drukke weg, om ter hoogte van de landhuizen Eyckenstein en Roverestein een volgend Koninklijk landgoed te betreden. Zorg wel dat je die landhuizen ziet, ze staan een stukje van het pad af, vlakbij café-restaurant Mauritshoeve.

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Schitterende tocht

Zelf luister ik niet naar m’n eigen advies: ik loop er straal aan voorbij, zo ben ik inmiddels opgegaan in deze schitterende tocht. Dus moet ik een heel stuk teruglopen om ze speciaal voor jullie op de foto te zetten. Doe ik graag hoor, geen dank.

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Tuinarchitect Springer

Eyckenstein ligt vol in het zicht pompeus te pronken met z’n vier enorme zuilen. Roverestein is veel bescheidener en ligt verscholen in de bosrand. Beide buitenplaatsen hebben tuinen die zijn aangelegd door de bekende tuinarchitect Leonard Springer.

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Kruip-door-sluip-door

Na wat boerderijen met bio-runderen en een landwinkel ga je weer de bossen in. Eerst over een kruip-door-sluip-door paadje, waarvan ik me afvraag of het wel de bedoeling is dat ik hier loop. Dan volgt de route een drooggevallen maar woest begroeid beekdalletje. Oude beuken klampen zich met al hun wortels vast aan oeverwallen die overwoekerd zijn door hoge varens. Een prachtig traject.

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Kasteel Drakesteijn

Aan het eind kom je nog langs het optrekje van Beatrix: kasteel Drakensteijn (anno 1640). Helaas zie je alleen het hoge, met klimop begroeide hek: de prinses is op haar privacy gesteld.

Heuvelrugroute Lage Vuursche | Koninklijke Landgoederen

Café-restaurant De Lage Vuursche

Mocht je nog wat willen eten of drinken in Lage Vuursche dan is het oude café-restaurant De Lage Vuursche een absolute aanrader. De appeltaart is bijna net zo goddelijk als deze Heuvelrugroute.

Wandelgids: Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Dit is een van de wandelroutes uit de heerlijke gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard. Met 15 dagtochten in hartje Nederland. Zandpadgarantie: 75%!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Utrechtse Heuvelrug, 10-15 km, Heuvelrugroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>