Heuvelrugroute Baarn: twee kastelen en een paleis Heuvelrugroute Baarn: twee kastelen en een paleis
Utrecht – rondwandeling – 14km

Heuvelrugroute Baarn: twee kastelen en een paleis

Heuvelrugroute Baarn: twee kastelen en een paleis Heuvelrugroute Baarn: twee kastelen en een paleis
Utrecht – rondwandeling – 14km

Heuvelrugroute Baarn: twee kastelen en een paleis

Al zien wij maar één kasteel en géén paleis: dit is een van de mooiste wandelingen die je rond Baarn kunt maken. Je loopt door dichte, gevarieerde bossen, en over het halfopen landgoed Groeneveld, met z’n romantische vijvers en overdreven dikke beuken en eiken. Heidegebied De Stulp drijft de afwisseling nog verder op. Topper!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Gevarieerde bossen
  • Romantisch landgoed Groeneveld
  • Eeuwenoude eiken en beuken
  • Fraai kasteel
  • Heidegebied De Stulp
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelkersen plukken

NS-wandeling De Vuursche meets NS-wandeling Landgoed Groeneveld, zo zou je deze wandeling ook kunnen beschrijven. Want hij voert over delen van beide routes, waarbij hij van beide alleen de heerlijkste kersen plukt.

De villa’s van Baarn

Een van die kersen hangt direct na station Baarn voor het grijpen: de route voert door de groene zoom van deze gemeente, en langs een hele batterij jaloersmakende villa’s van rond 1900. We kijken onze ogen uit. En we vragen ons af welke geluksvogels toch in dit soort droomhuizen wonen.

Heuvelrugroute Baarn | Kasteel Groeneveld & Paleis Soestdijk

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Landgoed Groeneveld

Even verder lopen we het royaal aangelegde landgoed Groeneveld binnen. Het gelijknamige kasteel ligt er schitterend bij, met een terras waar op deze frisse herfstdag mensen buiten zitten te kleumen bij een vuurkorf. Wij zijn natuurlijk niet gek en gaan het warme kasteelcafé binnen voor onze onvermijdelijke koffie met appelgebak. Hoeveel kilo gebak zouden we op onze wandelingen inmiddels hebben verorberd? Ik geloof niet dat ik het wil weten.

Kasteel van een Hugenoot

Het kasteel is echt prachtig. Rond 1710 werd het gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Rond 1745 is het gebouw fors uitgebreid. Aan weerszijden zijn vleugels bijgebouwd, die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw geworden.

Heuvelrugroute Baarn | Kasteel Groeneveld & Paleis Soestdijk

Heerlijk tuttig

Denk niet dat je op een mooie zondag de enige bent. Het is zeg maar een gezellig drukte in het kasteel. Ook in het omliggende park zijn we lang niet de enigen. Maar het is hier ook zo prettig wandelen over slingerende lanen langs dikke oude eiken en beuken in de meest grillige vormen. Schattige houten bruggetjes over vijvers maken het romantische plaatje helemaal af. Is Landgoed Groeneveld niet een beetje tuttig? Ja, het is heerlijk tuttig.

Wanneer is de herfst op z’n mooist?

Af en toe hebben we betoverende doorkijkjes op koerijke weilanden en bosranden die flink met hun herfsttooi staan te pronken. “Maar”, vragen wij ons af, “is de herfst nu op z’n mooist? Of volgende week?” Misschien moeten we dat volgend weekend maar even gaan checken.

Heuvelrugroute Baarn | Kasteel Groeneveld & Paleis Soestdijk

Kasteel Hooge Vuursche (gemist)

Dan wordt het bos dichter en dichter, de paadjes smaller en smaller, de omgeving stiller en stiller. We komen nu in de buurt van kasteel Hooge Vuursche, dat we helaas gemist hebben. Hebben we niet goed opgelet? Jammer, want van Groene Wissel Baarn weet ik dat het een bijzonder kasteel is.

Bekijk mijn blog over deze Wissel >>

Introvert kasteel

Terwijl kasteel Groeneveld geheel zonder schroom z’n schoonheid etaleert, is Hooge Vuursche veel introverter, verscholen achter hoge bomen. Het kasteel stamt uit 1912. Vooraanstaande Nederlandse kunstenaars hebben de inrichting en de versieringen aan de buitenkant voor hun rekening genomen. Je kunt er trouwen voor € 5.395,- lees ik op de website. Maar daar ben ik nog veel te jong voor.

Heuvelrugroute Baarn | Kasteel Groeneveld & Paleis Soestdijk

Heideveld De Stulp

Na dat gemiste kasteel openen de glooiende bossen zich voor een uit de kluiten gewassen heideveld: De Stulp. Ook buiten heidetijd is het hier bijzonder aangenaam wandelen, met verre uitzichten over de heide, omzoomd door altijd groene bosranden. Grote grazers geven zich over aan hun core business: grazen.

Afstand bewaren

Al staan ze – net als wij verschijnen – verdomd irritant met z’n allen te dringen bij een hekje dat we over moeten. Het zijn natuurlijk superlieve dieren die niets kwaads in de zin hebben. Maar tegelijk heb je liever niet dat ze met hun kolossale gewicht op je kleine teen gaan staan. Als we het hekje over zijn, lezen we dat we afstand moeten bewaren van de dieren. Ja hallo hé, laten ze lekker zelf afstand bewaren! Dûh!

Heuvelrugroute Baarn | Kasteel Groeneveld & Paleis Soestdijk

De Grote Kom & kaboutertjes

Dan passeren we de tuinen van Paleis Soestdijk, maar het paleis zelf zien we niet. Geeft niet, want we hebben al zo vaak gezien welke bloemetjes Juul en Bernard buitenhingen. Door het prettige Baarnse Bos met de bekende vijver ‘De Grote Kom’ lopen we terug naar het station. Begeleid door een hele zwerm kinderen met rode koontjes en puntmutsjes die volkomen opgaan in hun kabouterwandeling.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
heuvelrugroute baarn-10
heuvelrugroute baarn-11
heuvelrugroute baarn-12
heuvelrugroute baarn-13
heuvelrugroute baarn-14
heuvelrugroute baarn-15
heuvelrugroute baarn-16
heuvelrugroute baarn-17
heuvelrugroute baarn-18
heuvelrugroute baarn-19
heuvelrugroute baarn-20
heuvelrugroute baarn-21
heuvelrugroute baarn-22
heuvelrugroute baarn-23
heuvelrugroute baarn-24
heuvelrugroute baarn-25
heuvelrugroute baarn-26
heuvelrugroute baarn-27
heuvelrugroute baarn-28
heuvelrugroute baarn-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy