Heuvelrugroute Austerlitz | Van Austerlitz naar de pyramide

Heuvelrugroute Austerlitz | Van Austerlitz naar de pyramide Mooie wandeltocht door het hart van de Utrechtse Heuvelrug. En dat betekent: heuvelende bossen plus de schilderachtige heidevelden van landgoed Heidestein. De wandeling begint officieel in het dorpje Austerlitz, maar je kunt ook prima bij NS-station Driebergen-Zeist starten. Aanrader!

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug

Deze Heuvelrugroute volgt deels het traject van de bekende NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug, die ook niet te versmaden is. Maar hij voegt er aardig wat paadjes aan toe waar ik nog nooit een voet had gezet. En dat is knap, want ik heb in deze omgeving al zeker 10 verschillende routes gelopen.

Mooiste Heuvelrug-tochten >>

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug >>

Stichtse Lustwarande

Heuvelrugroute Austerlitz | Van Austerlitz naar de pyramide

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Heuvelrugroute

Startplaats of station van deze wandelingDriebergen-Zeist (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De aanloop naar Klein Heidestein overtroeft die van de NS-wandeling. Je wandelt hier op het randje van de Stichtse Lustwarande: een lint van prachtige landgoederen met grootse landhuizen, omringd door parken met imposante woudreuzen. Al snel leidt een droogstaand beekje ons naar een meertje, verscholen tussen het groen. Herfstige bomen weerspiegelen zich in rimpelloos water. Een ansicht is er niets bij.

Klein Heidestein

Langs de kronkelende beekoevers gaat het verder door de dichte bossen. Tot we ons voegen bij de NS-wandeling en de heidevelden van Klein Heidestein betreden. En die zijn schitterend, zelfs als de heide niet bloeit. Kleine zandpaadjes, ruige heide, wat meertjes, een zandverstuiving. Keihard genieten.

Geen beheer = goed beheer

Na een half uurtje heide slokken de herfstige loofbossen ons weer op. Bossen die tegenwoordig gelukkig steeds meer aan zichzelf worden overgelaten. Geen beheer is goed beheer. Dus zien we veel dooie bemoste bomen. En rottende stammen die langzaam wegzakken in de aarde. Met hun holen en scheuren zijn ze een walhalla voor vogels, kleine zoogdieren en insecten.

Austerlitz & Napoleon

 

Dan komt het dorpje Austerlitz in zicht. Het heeft z’n bijzondere naam te danken aan de Franse troepen die hier kort na 1800 gelegerd waren. Onder leiding van Auguste de Marmont, generaal van Napoleon Bonaparte, kwamen hier zo’n 18.000 soldaten ‘te liggen’. Hollandse handelaren zagen hier brood in: ze streken bij het legerkamp neer om met de soldaten handel te drijven. Hun nederzetting was het begin van het dorp Austerlitz.

Leef je droom

Het dorp is zacht gezegd niet bijzonder spannend, maar het ligt wel schitterend als een kleine enclave tussen de uitgestrekte bossen. En het mooie is: er is prima horeca. Vroeger had je hier het oubollige café-restaurant Bonaparte. Tegenwoordig is dat omgetoverd tot het veel hippere Grand Café Het Plein (elke dag open vanaf 10 uur). De eigenaar heeft als levensmotto ‘Droom niet je leven maar leef je droom’, lees ik op zijn website.

Wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug Mooie gids

Deze Heuvelrugroute is een van de wandelingen uit de heerlijke gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard. Met 15 dagtochten in hartje Nederland. Zandpadgarantie: 75%!

Pyramide van Austerlitz

En met die tegeltjeswijsheid op zak wandelen we Austerlitz weer uit over een prachtige brede eikenlaan. Dan komen we aan bij een letterlijk hoogtepunt: de Pyramide van Austerlitz. Een bouwwerk dat in opdracht van generaal De Marmont werd gebouwd door zijn soldaten, naar verluidt vooral om de verveling tegen te gaan.

Prachtige uitzichten

De Pyramide, gemaakt van aarde, is 36 meter hoog en ligt op de Botterstop, een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Leuk om hem te beklimmen en te genieten van weidse uitzichten over de bossen. Je moet wel een kaartje kopen; handel drijven kunnen ze in Austerlitz nog steeds.

Schaapskooi

Door nog veel meer bos wandelen we. En tegen het eind van deze mooie Heuvelrugroute komen we nog langs een heuse schaapskooi. Leuk om even bij de schapen langs te gaan. Zij houden onder andere de heidevelden open waar we eerder overheen kwamen. Prachtige herfst- of lentewandeling al met al.

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Utrechtse Heuvelrug, Heuvelrugroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!