De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 24) | Westbroekse Zodden

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 24) | Westbroekse Zodden

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingHollandsche Rading

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Groene Wissel met vele gezichten. Je komt door de mooie bossen rond Hollandsche Rading en trekt over uitgestrekt polderlandschap door de Westbroekse Zodden, een laagveenmoeras. Dan is het doorbijten: over druk bereden asfalt ploeter je door lintdorpen Westbroek en Achttienhoven. Toch een aanrader, vanwege de Zuper Zalige Zodden!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooie boerderijen

Troost op de ‘asfalt shuffle’ bieden de vele prachtige boerderijen waar je langskomt in Westbroek en Achttienhoven. En het uitzicht blijft magnifiek. In Westbroek zag ik bovendien een ooievaar én een zilverreiger. Mijn dag kon niet meer stuk en jubelend ontweek ik een patser in een Porsche.

Westbroekse Zodden

Na een paar kilometer door mooi bos komen de Westbroekse Zodden in zicht: een open gebied met laagveenmoeras. Drassige weiden, donker moerasbos, trilveen en open water wisselen elkaar af en vormen een werkelijk schitterend tafereel. De vergezichten worden versierd door de molen en de stoere kerktoren van Westbroek.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 24) | Westbroekse Zodden

Rietvelden & schraallanden

Staatsbosbeheer heeft er wel z’n handen vol aan. Want als we de natuur haar gang laten gaan, zou alles dichtgroeien tot een groot moerasbos van elzen en wilgen. Staatsbosbeheer kapt het bos en zorgt met graafmachines voor open water. Hierdoor krijgen de rietvelden en de zeldzame schraallanden en trilvenen weer een kans.

Wat is een trilveen?

Een trilveen – je durfde vast niet te bekennen dat je het niet wist – is een drijvende mat van plantenresten, waarop nieuwe planten kunnen groeien. Dit alles dankzij het zuivere water dat hier naar boven borrelt. Slank wollegras is een van de zeldzame planten die hierdoor goed gedijt. Bloeit prachtig dat slanke wollegras (maar nu even niet, het is bijna winter).

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 24) | Westbroekse Zodden

Oudhollands landschap

Het prachtige Oudhollands landschap krijgt meer diepte en kleur als je iets over de historie weet. Geschiedenis – gaap – is vaak enorm slaapverwekkend. Maar in dit geval is die geschiedenis direct ervaarbaar in het landschap

Petgaten

Neem die open waterpartijen in de Westbroekse Zodden die je ziet. Die luisteren naar de naam petgaten: langgerekte brede sloten. Een sloot is een sloot, wat zeur je nou, hoor ik je denken. Maar weet dan dat hieruit vroeger – al in de 12e eeuw – het veen werd gebaggerd.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 24) | Westbroekse Zodden

Turfindustrie

Van dat veen, dat op de smalle akkers te drogen werd gelegd, werden turfjes gestoken die dienden als brandstof voor jullie opoes en over-opoes. En er ontstond ook een levendige turfindustrie.

Staatsbosbeheer

Toen de behoefte aan turf afnam, rond 1910, groeide het water langzaam dicht. Ook het riet, dat werd gebruikt als strooisel voor de koeien en als dakbedekking, werd niet meer gemaaid. Uiteindelijk werd dit waterrijke gebied een moerasbos. Tot Staatsbosbeheer ermee aan de slag ging en het weer in de oorspronkelijke staat herstelde. Hulde!

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 24) | Westbroekse Zodden

Bert Bospad

Je trekt door de Westbroekse Zodden over het Bert Bospad. Dat is een prachtig vijf kilometer lang graspad tussen het water door, genoemd naar Bert Bos, die hier vanaf 1991 boswachter was.

Ambassadeur van Staatsbosbeheer

Bert Bos spande zich in om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de natuur. Hij deed dit met een enorm aanstekelijk enthousiasme, waardoor hij een echte ambassadeur werd van Staatsbosbeheer. Het pad loopt dwars door ‘zijn’ gebied, waar hij zijn ziel en zaligheid inzette voor de natuur. Bert overleed in 1996, veel te jong, hij was pas vijftig.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 24) | Westbroekse Zodden

Verrekijker mee

Neem je verrekijker mee! Ik had ontzettende spijt dat ik ‘m niet bij me had, want onderweg zag ik schichtige reeën in de bossen rond Maartensdijk, een zilverreigert (zeldzaam!), een ooievaart en talloze boomkruiperts. De zeer schuchtere roerdomp schijnt hier ook voor te komen. Zijn beetje dommige maar wel zalige Oemp Oemp heb ik helaas niet mogen horen.

Blauwborat & visarend

De Westbroekse Zodden is een trekpleister voor moeras-, weide- en watervogels. In voorjaar en zomer zit het moerasgebied vol insecten en dieren. De smaragdlibel, platbuik, viervlek en vuurjuffer voelen zich er goed thuis en behalve de zilverreiger zijn ook visarend, snor, rietzanger, rietgors, ijsvogel en blauwborat hier rijkelijk vertegenwoordigd.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 24) | Westbroekse Zodden

Zwanenpaartjes

Frankwandelt houdt van alle vogels, zeldzaam of niet. Zwanen behoren natuurlijk tot het standaard meubilair van elk landschap. Toch, al die zwanenpaartjes die met z’n tweetjes zijn achtergebleven na het uitvliegen van hun kroost, ik vond het ontroerend om te zien. Zwanen hebben bij mij sowieso een streepje voor vanwege de enorme trouw ten opzichte van elkaar. En misschien niet zo respectvol: ze zijn erg decoratief in het landschap.

Winter op komst in de Lage Landen. Koeien staan schouder aan schouder op stal en vermalen traag kauwend de hooivoorraad van hun boer. Paarden draven met dekjes op bevroren velden, wolken stoom dampen uit hun neusgaten. De taferelen in dit winterlandschap zijn Hollandscher dan Hollandsch.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 20-25 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>