Groene Wissel Westbroekse Zodden | Rondwandeling vanuit Hollandsche Rading

Groene Wissel-wandeling Westbroekse Zodden vanuit Hollandsche Rading

Een Groene Wissel met vele gezichten. Je komt door de mooie bossen rond Hollandsche Rading en trekt over uitgestrekt polderlandschap dwars door de Westbroekse Zodden, een laagveenmoeras. Tot zover is het allemaal puur genieten. Maar dan is het een heel stuk doorbijten: over druk bereden asfalt ploeter je door de lintdorpen Westbroek en Achttienhoven, waarbij je telkens moet uitwijken voor voortrazend verkeer (vooral op zondag). Toch vind ik deze Wissel een aanrader, vanwege de Zuper Zalige Zodden!

Mooie boerderijen

Troost op de ‘asfalt shuffle’ bieden de vele prachtige boerderijen waar je langskomt in Westbroek en Achttienhoven. En het uitzicht blijft magnifiek. In Westbroek zag ik bovendien een ooievaar én een zilverreiger. Mijn dag kon niet meer stuk en jubelend ontweek ik een patser in een Porsche.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Westbroekse Zodden

Groene Wissel-wandeling Westbroekse Zodden vanuit Hollandsche RadingNa een paar kilometer door mooi bos komen de Westbroekse Zodden in zicht: een open gebied met laagveenmoeras. Drassige weiden, donker moerasbos, trilveen en open water wisselen elkaar af en vormen een werkelijk schitterend tafereel. De vergezichten worden versierd door de molen en de stoere kerktoren van Westbroek.

Rietvelden & schraallanden

Staatsbosbeheer heeft er wel z’n handen vol aan. Want als we de natuur haar gang laten gaan, zou alles dichtgroeien tot een groot moerasbos van elzen en wilgen. Staatsbosbeheer kapt het bos en zorgt met graafmachines voor open water. Hierdoor krijgen de rietvelden en de zeldzame schraallanden en trilvenen weer een kans.

Wat is een trilveen?

Een trilveen – je durfde vast niet te bekennen dat je het niet wist – is een drijvende mat van plantenresten, waarop nieuwe planten kunnen groeien. Dit alles dankzij het zuivere water dat hier naar boven borrelt. Slank wollegras is een van de zeldzame planten die hierdoor goed gedijt. Bloeit prachtig dat slanke wollegras (maar nu even niet, het is bijna winter).

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!