De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Maarn (nr. 118) | Pyramide van Austerlitz

Groene Wissel Maarn (nr. 118) | Pyramide van Austerlitz

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingMaarn (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 77/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De NS-wandeling over de Utrechtse Heuvelrug liep ik talloze malen. Verfrissend om nu een nieuwe wandelroute te volgen door deze bosrijke omgeving. En wat voor wandeling: een van de mooiste die ik ken. Loop ‘m in de herfst, en geniet van de prachtige kleuren en de heerlijke (verrottings)geuren. En van de vele en veelsoortige paddenstoelen.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Pyramide van Austerlitz

De wandeling voert langs het Henschotermeer en de bekende Pyramide van Austerlitz (een eerbetoon aan Napoleon uit 1804). Je loopt over fraaie landgoederen, over intieme slingerpaadjes en statige beukenlanen.

Prachtige bossen

De bossen van de Utrechtse Heuvelrug zijn echt prachtig. Vooral nu, in de herfst. Dat komt door de soortenrijkdom, wat prachtige kleurschakeringen oplevert in het najaar.

Groene Wissel Maarn (nr. 118) | Pyramide van Austerlitz

Majestueuze beukenlanen

Maar ook door het afwisselende landschap: je loopt door dichte naaldbossen, over majestueuze beuken- en eikenlanen, en dan weer langs open akkers en graslanden. Verder doet de Heuvelrug z’n naam eer aan: het terrein is glooiend zonder dat je vermoeiende klimmetjes hoeft te maken. Kortom: bos zoals bos bedoeld is.

Groene Wissel Maarn (nr. 118) | Pyramide van Austerlitz

Austerlitz: op tijd voor de koffie

Akkoord, Austerlitz is niet het meest charmante dorpje op aarde. Integendeel. Maar toch fijn dat het er is halverwege de route. Al was het alleen maar om de vermoeide voeten rust te gunnen onder het genot van een kop (redelijk goede) koffie op het terras van het plaatselijke café.

Maarnse Raadhuisje

Startpunt Maarn kan bogen op meer horeca en op meer charme. Wat echt heel mooi is: het Maarnse Raadhuisje. Je komt er langs, houd de camera in de aanslag.

Groene Wissel Maarn (nr. 118) | Pyramide van Austerlitz

Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz is een waar hoogtepunt. Maar dan ook alleen omdat het op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug ligt.

Napoleon Bonaparte

In 1804 verrees het bouwwerk, als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte, de Franse bezetter (vanwaar dat eerbetoon eigenlijk?). Voor wandelaars zoals ik is de omgeving van de Pyramide echter een heus dieptepunt door een dodelijke drietrapsraket van foute horeca, jengelende kinderen (zeuren kinderen meer en luidruchtiger dan vroeger of begin ik een ouwe zeur te worden?) en onaangename drukte. Maar wie ben ik?

Groene Wissel Maarn (nr. 118) | Pyramide van Austerlitz

Routebeschrijving

Bij sommige routebeschrijvingen slaat soms de twijfel toe: lopen we nog wel goed? Vaak is dat te wijten aan niet goed lezen, of niet goed opletten. Soms aan verdwenen herkenningspunten op de route, zoals bordjes of hekken die zijn weggehaald. Op deze route hadden we daar allemaal geen last van.

Topografische kaarten & satellietfoto's

Bijzonder, want de route voert over de kleinste, smalste paadjes die je maar kunt bedenken. Probeer dat maar eens te beschrijven. Het is samensteller Bart van der Schagt gelukt. Bart licht op de site van de Groene Wissels toe: "Hoe kom ik aan al die leuke smalle paadjes? Door intensieve studie van topografische kaarten en gedetailleerde satellietfoto’s en door in het veld (heel) veel uit te proberen en ook zoeken naar die leuke paadjes…". Bedankt Bart, goed gedaan!

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: 15-20 km, Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>