Groene Wissel Leersum (nr. 328): struinen langs de Utrechtse Heuvelrug Groene Wissel Leersum (nr. 328): struinen langs de Utrechtse Heuvelrug
Utrecht – Groene Wissel – 17km

Groene Wissel Leersum (nr. 328): struinen langs de Utrechtse Heuvelrug

Groene Wissel Leersum (nr. 328): struinen langs de Utrechtse Heuvelrug Groene Wissel Leersum (nr. 328): struinen langs de Utrechtse Heuvelrug
Utrecht – Groene Wissel – 17km

Groene Wissel Leersum (nr. 328): struinen langs de Utrechtse Heuvelrug

Lekkere wandeling tussen Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn. Op de heuvelige rug klim je door dichte bossen. Maar de wandeling gaat vooral over het halfopen landschap van de landgoederen Sandenburg en Broekhuizen. Heerlijke struinpaadjes, een schattig kasteeltje en een romantisch landhuis, wat wil een wandelaar nog meer?

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Heuvelende bossen
  • Stille slingerpaadjes
  • Romantisch landgoed Broekhuizen
  • Kasteel Sandenburg
  • Dwars door de weilanden
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Landgoed Dartheide

Direct vanaf de start bij bushalte Donderberg is het klimmen geblazen. Over een slingerpaadje door de bossen gaat het, richting die Donderberg waar de bushalte z’n naam aan dankt. Je wandelt hier over de bospaden van landgoed Dartheide.

Rafelige bosranden

Na een flinke afdaling trek je over stille slingerpaadjes door de rafelige bosranden onderlangs de Utrechtse Heuvelrug. Landgoed Sandenburg heet het hier, en het is prachtig wandelen.

Groene Wissel Leersum (nr. 328) | Struinen langs de Utrechtse Heuvelrug

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Slootjes met knotwilgen

Onverharde paadjes voeren je langs bosranden met uitzichten op eindeloze weilanden, doorsneden door slootjes met knotwilgen. Wat paarden en schapen zorgen voor leven in de brouwerij. Verder is het hier heerlijk rustig, zelfs op zo’n zondag dat heel Nederland naar buiten gaat.

Mooi boerenweggetje

Een mooi boeren-asfaltweggetje (mooi asfalt is niet lelijk!) voert door het dorpje Darthuizen – niet meer dan een handvol landhuizen en boerderijen. Vriendelijke bewoners knikken naar me. In een weiland rolt een merrie de vliegen van haar rug. Als ik niet oppas word ik nog relaxt.

Groene Wissel Leersum (nr. 328) | Struinen langs de Utrechtse Heuvelrug

Het is weer lente!

Het voorjaar komt weer op gang. Frisgroene blaadjes aan sommige bomen, narcissen kleuren de bermen geel, en de magnolia’s komen weer in bloei. Zwanen treffen voorbereidingen voor hun nest. Overal klinken vrolijke vogelgeluiden en driftig hamerende spechten. Een van de mooiste tijden van het jaar wat mij betreft. Dat hele prille, de geboorte van weer een vers jaar.

Dichter Gerrit Achterberg

In de verte schittert het spierwitte kasteel Sandenburg. Het kasteeltje werd al genoemd in 1391. In het koetshuis van Sandenburg is de dichter Gerrit Achterberg geboren (in 1905). Langs het pad tref je panelen met zijn bijzondere gedichten. De Groene Wissel loopt hier gelijk op met het Gerrit Achterberg-pad, dat ik ooit ook nog wil lopen.

Groene Wissel Leersum (nr. 328) | Struinen langs de Utrechtse Heuvelrug

Kasteelheer Frankwandelt

Op een bankje op het mooiste plekje van de wandeling, met uitzicht op het kasteel, peuzel ik m’n boterhammen op. En bedenk ik hoe fijn het zou zijn om hier te wonen. Kasteelheer spelen en wandelen, ik zou m’n dagen goed doorkomen.

Mamils & auto’s

Dan volgt een minder stuk over een smalle asfaltweg. Hele kuddes Mamils (middle-aged men in lycra) verstoren m’n rust. En erger: voortrazende auto’s dwingen me telkens de berm (en bijna de sloot) in. Jammer. Het is ook best een lang stuk van bijna 2 kilometer. De teller van de Frankwandelt-rating schiet naar beneden.

Groene Wissel Leersum (nr. 328) | Struinen langs de Utrechtse Heuvelrug

Dwars door de weilanden

Gelukkig slaat de Wissel verderop een smal paadje in. Een prachtige traject dwars door de weilanden maakt weer veel goed. Pal langs slootjes en knotwilgen gaat het over een ruig graspad, met in de verte zicht op de beboste glooiingen van de Utrechtse Heuvelrug. In de verte een oud wit boerderijtje met rode luikjes. Heerlijk landschap, een genot voor je ogen.

Romantisch landgoed Broekhuizen

En dan moet de slagroom op de taart nog komen: het super romantische Broekhuizen. Dit landgoed toont je het schoolvoorbeeld van de Engelse landschapsstijl, met een graftombe in de vorm van een tempel, vijverpartijen en statige lanen. Rond het landhuis zijn bomen uit de hele wereld geplant. Het landgoed stamt uit de 15e eeuw.

Groene Wissel Leersum (nr. 328) | Struinen langs de Utrechtse Heuvelrug

Een gordijn vatte vlam...

In 1736 werd een mooi landhuis gebouwd. Helaas ging dat in 1906 in vlammen op doordat een gordijn vlam vatte. Hierna is het huis opnieuw, maar simpeler, herbouwd. Het ligt er prachtig bij, zich ijdel spiegelend in een rimpelloze vijver.

Café-restaurant Darthuizen

Over een schattig beukenlaantje loop je de wandeling uit naar bushalte Donderberg. Pal naast de bushalte kun je nog de inwendige mens versterken op het terras van café-restaurant Darthuizen, dat overigens pas vanaf 12 uur geopend is (maandag gesloten).

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

groene wissel leersum-10
groene wissel leersum-11
groene wissel leersum-12
groene wissel leersum-13
groene wissel leersum-14
groene wissel leersum-15
groene wissel leersum-16
groene wissel leersum-17
groene wissel leersum-18
groene wissel leersum-19
groene wissel leersum-20
groene wissel leersum-21
groene wissel leersum-22
groene wissel leersum-23
groene wissel leersum-24
groene wissel leersum-25
groene wissel leersum-26
groene wissel leersum-27
groene wissel leersum-28

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy