Groene Wissel Utrechtse Heuvelrug | Rondwandeling vanuit Leersum

Groene Wissel Leersum, wandeling over de Utrechtse Heuvelrug

Een heerlijke Wissel die gebaande paden verlaat, en soms zelfs alle paden links laat liggen! Trek er daarom extra tijd voor uit. Zeker het eerste deel is het soms puzzelen welk bospad je moet hebben. Maar dan kom je ook ergens: zelfs op zonnige zondagen is het stil op de struinpaden over de Utrechtse Heuvelrug. En halverwege verruil je dichte bossen voor open boerenland. Via schitterende klompenpaden loop je door modderige weilanden waar lodderige koeien naar je loeien.

Eén jammertje

De wandeling is bijna perfect. Eén jammertje: ruim twee kilometers gaan over onprettig asfalt, een weg waar auto’s hard rijden en elkaar ternauwernood kunnen passeren. Maar de balans slaat al met al door naar: wandel deze Wissel anders mis je echt wat.

Overigens mailde collega-wandelaar Rolf me dat er sinds kort (augustus 2015) ergens halverwege een huiseigenaar zijn tuin heeft opengesteld voor recreanten: "Hij verkoopt dranken en wat hapjes. Kleinschalige maar sympathieke horeca dus."

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

De paadjes

Groene Wissel Leersum, wandeling over de Utrechtse HeuvelrugVan de vele wandelgeneugten tijdens deze Groene Wissel staan de leuke paadjes absoluut op nummer 1. Nog meer dan op andere Wissels heeft de routier een ware collectie struin- en slingerpaadjes weten op te sporen. Soms moet je echt wat struiken opzij duwen om erdoor te kunnen (je kapmes kun je thuislaten hoor).

Into the wild

Een paar keer ga je even zonder pad op pad. Dan krijg je aanwijzingen als: “Loop langs het bord Stiltegebied in het wild (er is hier geen pad) naar de takken-wal, klim daaroverheen en ga daarachter rechtdoor.” Niet bepaald rolstoelvriendelijk, maar mij klinkt het altijd als muziek in de oren. Alsof je terra incognita binnentreedt.

Let op: als de routemaker schrijft ‘let op’, let dan ook echt even op. Of je moet coûte que coûte willen verdwalen natuurlijk, zoek het dan zelf maar uit.

Lekker stil in het bos

En stil dat het hier is. Ik liep de Wissel op een zonnige zondagmiddag. Op de Utrechtse Heuvelrug verwacht je dan hordes gezinnen met krijsende kinderen plus busladingen actieve ouderen die het bos onveilig maken met nordic walking-stokken. Maar nee, soms liep ik een uur lang waarbij ik op een roodborstje en een mestkever na niemand tegenkwam. Heerlijk!

Drassige paden

Overigens een tip: na een natte periode kan het flink drassig zijn, zowel in de bossen als op de klompenpaden door de weilanden. Goed om hier qua schoeisel rekening mee te houden.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

 

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!