Bijzondere stadswandeling waarbij je vele aspecten van de Domstad leert kennen. De wandeling voert langs rustige groene singels én door het drukke centrum. Laat je bijzondere hofjes zien én prachtige stadsparken. Wandeltocht met vele gezichten.
De tegenstellingen tijdens de wandeling zijn soms groot. Op een zonnige zondagmiddag liepen we rond de Dom in een ware ‘Kalverstraat-drukte’. Om een straatje verder te chillen in de serene rust van een voormalig klooster.
Vanuit Hoog Catharijne wandel je al snel over de rustige en groene Catharijnesingel. Die deel je met wat verdwaalde joggers en flanerende stelletjes. En tussen de bomen krijg je telkens aangename doorkijkjes op oude volkswijkjes. Let even op de bomen langs de singel. Er staan een paar reuzen bij, waaronder de dikste plataan van Utrecht, geplant in 1835.
De singels waar je overheen wandelt, zijn onderdeel van de zes kilometer lange Stadsbuitengracht. Die heeft zich als een slapende slang rond de oude binnenstad gedrapeerd. De gracht is aangelegd in de 12de eeuw als verdedigingswerk. Behalve de gracht verrees ook een dikke stadsmuur met ruim 20 torens.
Wandel je lekker? Bedenk dan dat deze Stadsbuitengracht er bijna niet meer geweest was. In 1958 kreeg de Duitse verkeerskundige Max Erich Feuchtinger de opdracht te onderzoeken hoe de binnenstad voor autoverkeer bereikbaar kon blijven. Met een Deutsche Gründlichkeit wilde Feuchtinger de Stadsbuitengracht compleet dichtplempen en vervangen door een rondweg met parkeergarages. De Utrechtse bevolking kwam massaal in opstand. Resultaat: bolwerken en wallen belandden op de monumentenlijst, het plan in de prullenbak.
Na de Catharijnesingel kom je aan de rand van de stad in Natuurpark Bloeyendael. En dat is heerlijk rustig wandelen. Af en toe steekt een flatgebouw z’n brutale snoet boven de bomen uit, verder merk je hier weinig van de stad. En kun je genieten van de rijke natuur.
Je treft hier geen gladgeschoren gazonnetjes en saaie picknickplaatsen. Wel prachtige slingerpaadjes, bloemenweiden, een heemtuin, een wildakker, een waterlelievijver en een imkerij. Puur genieten.
Het oude centrum van Utrecht is natuurlijk prachtig. Misschien is een zondag niet de meest geschikte dag om hier te zijn: het was er ‘gezellig’ druk. Maar de schitterende Oudegracht met z’n aanlokkelijke terrasjes aan het water, het imposante Stadhuis, de authentieke Vis- en Zoutmarkt, de verstilde hofjes en voormalige kloosters, het is allemaal even leuk. Bedenk dat rond de plek waar de Dom staat al in het jaar 50 na Christus een soort stadje lag. In 1121 kreeg Utrecht stadsrechten.
Over die Dom gesproken: mocht je nog puf hebben, dan loont het zeer de moeite om de toren te beklimmen. Bereid je voor op 465 traptreden die leiden naar de top (112,32 meter) van de hoogste kerktoren van Nederland. Maar dan heb je ook wat: het uitzicht over stad en regio is adembenemend. Bij helder weer zie je zelfs de andere drie grote steden liggen. En daar zijn weer hele andere leuke stadswandelingen te doen...
Deze wandeling heb ik gedaan op zondag 4 mei 2014. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!