Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483): stadswandeling door de Domstad Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483): stadswandeling door de Domstad
Utrecht – Groene Wissel – 14km

Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483): stadswandeling door de Domstad

Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483): stadswandeling door de Domstad Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483): stadswandeling door de Domstad
Utrecht – Groene Wissel – 14km

Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483): stadswandeling door de Domstad

Bijzondere stadswandeling waarbij je vele aspecten van de Domstad leert kennen. De wandeling voert langs rustige groene singels én door het drukke centrum. Laat je bijzondere hofjes zien én prachtige stadsparken. Wandeltocht met vele gezichten.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Heerlijke stadswandeling
  • 12de eeuwse gracht
  • Natuurpark Bloeyendael
  • Oudegracht met terrasjes
  • Hoogste kerktoren van NL
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Zonnige zondagmiddag

De tegenstellingen tijdens de wandeling zijn soms groot. Op een zonnige zondagmiddag liepen we rond de Dom in een ware ‘Kalverstraat-drukte’. Om een straatje verder te chillen in de serene rust van een voormalig klooster.

Aangename doorkijkjes

Vanuit Hoog Catharijne wandel je al snel over de rustige en groene Catharijnesingel. Die deel je met wat verdwaalde joggers en flanerende stelletjes. En tussen de bomen krijg je telkens aangename doorkijkjes op oude volkswijkjes. Let even op de bomen langs de singel. Er staan een paar reuzen bij, waaronder de dikste plataan van Utrecht, geplant in 1835.

Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483) | Stadswandeling door de Domstad

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Singels & stadswal

De singels waar je overheen wandelt, zijn onderdeel van de zes kilometer lange Stadsbuitengracht. Die heeft zich als een slapende slang rond de oude binnenstad gedrapeerd. De gracht is aangelegd in de 12de eeuw als verdedigingswerk. Behalve de gracht verrees ook een dikke stadsmuur met ruim 20 torens.

Prachtige singels: bijna gedempt

Wandel je lekker? Bedenk dan dat deze Stadsbuitengracht er bijna niet meer geweest was. In 1958 kreeg de Duitse verkeerskundige Max Erich Feuchtinger de opdracht te onderzoeken hoe de binnenstad voor autoverkeer bereikbaar kon blijven. Met een Deutsche Gründlichkeit wilde Feuchtinger de Stadsbuitengracht compleet dichtplempen en vervangen door een rondweg met parkeergarages. De Utrechtse bevolking kwam massaal in opstand. Resultaat: bolwerken en wallen belandden op de monumentenlijst, het plan in de prullenbak.

Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483) | Stadswandeling door de Domstad

Natuurpark Bloeyendael

Na de Catharijnesingel kom je aan de rand van de stad in Natuurpark Bloeyendael. En dat is heerlijk rustig wandelen. Af en toe steekt een flatgebouw z’n brutale snoet boven de bomen uit, verder merk je hier weinig van de stad. En kun je genieten van de rijke natuur.

Wildakker & imkerij

Je treft hier geen gladgeschoren gazonnetjes en saaie picknickplaatsen. Wel prachtige slingerpaadjes, bloemenweiden, een heemtuin, een wildakker, een waterlelievijver en een imkerij. Puur genieten.

Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483) | Stadswandeling door de Domstad

Oude binnenstad

Het oude centrum van Utrecht is natuurlijk prachtig. Misschien is een zondag niet de meest geschikte dag om hier te zijn: het was er ‘gezellig’ druk. Maar de schitterende Oudegracht met z’n aanlokkelijke terrasjes aan het water, het imposante Stadhuis, de authentieke Vis- en Zoutmarkt, de verstilde hofjes en voormalige kloosters, het is allemaal even leuk. Bedenk dat rond de plek waar de Dom staat al in het jaar 50 na Christus een soort stadje lag. In 1121 kreeg Utrecht stadsrechten.

Groene Wissel Utrecht CS (nr. 483) | Stadswandeling door de Domstad

Domtoren: hoogste kerktoren van NL

Over die Dom gesproken: mocht je nog puf hebben, dan loont het zeer de moeite om de toren te beklimmen. Bereid je voor op 465 traptreden die leiden naar de top (112,32 meter) van de hoogste kerktoren van Nederland. Maar dan heb je ook wat: het uitzicht over stad en regio is adembenemend. Bij helder weer zie je zelfs de andere drie grote steden liggen. En daar zijn weer hele andere leuke stadswandelingen te doen...

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan op zondag 4 mei 2014. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Utrecht

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Utrecht van Bart van der Schagt. Met 21 leuke rondwandelingen door de veelzijdige provincie Utrecht. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

gw utrecht-10
gw utrecht-11
gw utrecht-12
gw utrecht-13
gw utrecht-14
gw utrecht-15
gw utrecht-16
gw utrecht-17
gw utrecht-18
gw utrecht-19
gw utrecht-20
gw utrecht-21
gw utrecht-22
gw utrecht-23
gw utrecht-24
gw utrecht-25
gw utrecht-26
gw utrecht-27
gw utrecht-28
gw utrecht-29
gw utrecht-30
gw utrecht-31
gw utrecht-32
gw utrecht-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy