Groene Wissel Utrecht | Stadswandeling door de Domstad

Groene Wissel door Utrecht

Een paar jaar lang bezocht ik wekelijks hartje Utrecht. Maar aan deze bijzondere stadswandeling merkte ik dat ik de Domstad eigenlijk helemaal niet ken. De wandeling voert langs rustige groene singels én door het drukke centrum. Laat je bijzondere hofjes en kloosters zien én prachtige stadsparken. Een wandeltocht met vele gezichten. Dat van de âchtelijke dâkhaos zagen we helaas niet.

Zonnige zondagmiddag

De tegenstellingen tijdens de wandeling zijn soms groot. Op een zonnige zondagmiddag liepen we rond de Dom in een ware ‘Kalverstraat-drukte’. Om een straatje verder te chillen in de serene rust van een voormalig klooster.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Groene Wissel door Utrecht
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling14 km
  Wat voor soort wandeling?Groene Wissel
  Startplaats of station van deze wandelingUtrecht cs
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanuit Hoog Catharijne, een van de lelijkste plekken van Nederland, wandel je al snel over de rustige en groene Catharijnesingel. Die deel je met wat verdwaalde joggers en flanerende stelletjes. En tussen de bomen krijg je telkens aangename doorkijkjes op oude volkswijkjes. Let even op de bomen langs de singel. Er staan een paar reuzen bij, waaronder de dikste plataan van Utrecht, geplant in 1835.

Singels & stadswal

De singels waar je overheen wandelt, zijn onderdeel van de zes kilometer lange Stadsbuitengracht. Die heeft zich als een slapende slang rond de oude binnenstad gedrapeerd. De gracht is aangelegd in de 12de eeuw als verdedigingswerk. Behalve de gracht verrees ook een dikke stadsmuur met ruim 20 torens.

Prachtige singels: bijna gedempt

Wandel je lekker? Bedenk dan dat deze Stadsbuitengracht er bijna niet meer geweest was. In 1958 kreeg de Duitse verkeerskundige Max Erich Feuchtinger de opdracht te onderzoeken hoe de binnenstad voor autoverkeer bereikbaar kon blijven. Met een Deutsche Gründlichkeit wilde Feuchtinger de Stadsbuitengracht compleet dichtplempen en vervangen door een rondweg met parkeergarages. De Utrechtse bevolking kwam massaal in opstand. Resultaat: bolwerken en wallen belandden op de monumentenlijst, het plan in de prullenbak.

Natuurpark Bloeyendael

Na de Catharijnesingel kom je aan de rand van de stad in Natuurpark Bloeyendael. En dat is heerlijk rustig wandelen. Af en toe steekt een flatgebouw z’n brutale snoet boven de bomen uit, verder merk je hier weinig van de stad. En kun je genieten van de rijke natuur. Je treft hier geen gladgeschoren gazonnetjes en saaie picknickplaatsen. Wel prachtige slingerpaadjes, bloemenweiden, een heemtuin, een wildakker, een waterlelievijver en een imkerij. Puur genieten.

Op pad met een stadsgids

Als je echt alles wilt weten over de schitterende historische binnenstad van Utrecht, maak dan eens een wandeling met een stadsgids. Hartstikke leuk en leerzaam. Alle info vind je op www.stadsgidsutrecht.com.

Oude binnenstad

Het oude centrum van Utrecht is natuurlijk prachtig. Misschien is een zondag niet de meest geschikte dag om hier te zijn: het was er ‘gezellig’ druk. Maar de schitterende Oudegracht met z’n aanlokkelijke terrasjes aan het water, het imposante Stadhuis, de authentieke Vis- en Zoutmarkt, de verstilde hofjes en voormalige kloosters, het is allemaal even leuk. Bedenk dat rond de plek waar de Dom staat al in het jaar 50 na Christus een soort stadje lag. In 1121 kreeg Utrecht stadsrechten.

Domtoren: hoogste kerktoren van NL

Over die Dom gesproken: mocht je nog puf hebben, dan loont het zeer de moeite om de toren te beklimmen. Bereid je voor op 465 traptreden die leiden naar de top (112,32 meter) van de hoogste kerktoren van Nederland. Maar dan heb je ook wat: het uitzicht over stad en regio is adembenemend. Bij helder weer zie je zelfs de andere drie grote steden liggen. En daar zijn weer hele andere leuke stadswandelingen te doen...

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!