Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 15 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingPolsbroekersdam (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Bijzondere Groene Wissel door natuurgebied Willeskop in het Groene Hart. Dit gebied noemen ze ook wel ‘vogelmagneet’, door de enorme aantallen vogels die hier broeden en foerageren. Een mensenmagneet is het niet, want als wij er zijn is het heerlijk rustig. Over grassige houtkades doorkruis je Willeskop. Genietend van de vergezichten. En van de vele vogels natuurlijk!

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Rietgedekte boerderijen

Op deze zonnige zaterdagochtend is het heerlijk rustig in Polsbroekerdam, een lintdorpje waar niet overdreven veel te beleven valt. Maar waar ze wel pronken met rietgedekte boerderijen voorzien van versierde kroonlijsten.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Protesteren tegen windmolens

Een kaarsrecht asfaltfietspad voert ons door de weidsheid van het Groene Hart, en we genieten nu al van het uitzicht. Geplande windmolens dreigen dat wreed te verstoren, zo vertellen verontwaardigde protestborden ons. Op internet staat dat de windmolens voorlopig in de ijskast zijn gezet.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Glibberige paden

We betreden natuurgebied Willeskop en verruilen asfalt lange tijd voor grassige houtkades. Die zijn soms zo glibbermodderig dat we alle zeilen moeten bijzetten om op de been te blijven. Dat blijkt tijdens deze prachtige tocht een onverwachte uitdaging.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Hoge overstapjes

Even verder komen we bij een tweede uitdaging: een van de vele hekjes die we over moeten. Heb je lange benen, dan is dat geen enkel probleem. Korte benen geven ongemak in het kruis.

Vogelkraamkamer van jewelste

Het is direct schitterend, met adembenemende uitzichten over plassen waar het inderdaad barst van de watervogels. Ze komen hier om te rusten, te foerageren en, zoals nu, te overwinteren. In de lente schijnt dit een van de grootste vogelkraamkamers van het Groene Hart te zijn, en wij kunnen ons daar alles bij voorstellen.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Witvleugelstern & ralreiger

Door de ‘magneetwerking’ heeft Willeskop ook regelmatig bezoek van zeldzame vogelsoorten, waaronder de witvleugelstern, Amerikaanse wintertaling en ralreiger. Op de voedselarme grond gedijen al even zeldzame planten, zoals het moerasvergeet-mij-nietje en de beschermde zwanenbloem.

15.000 vrachtwagens

Willeskop is niet natuurlijk ontstaan: tot 2002 was dit een polder waar koeien graasden. Maar liefst 300.000 kubieke meter grond – 15.000 volle vrachtwagens – is afgegraven waardoor dit water- en moerasrijk natuurgebied ontstond.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Heerlijke houtkade

Kilometerslang gaat de tocht over een heerlijke houtkade, omzoomd met wilgen, elzen en berken. En we krijgen telkens mooie doorkijkjes over de uitgestrekte plassen. Geen mens te bekennen. Of toch: een vogelaar met kaplaarzen en een enorme telescoop op z’n rug. Echt vriendelijk groet hij niet, maar wij verstoren natuurlijk zijn tête-à-tête met de vogelwereld.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Sijsjes & drijfsijsjes

Deze Groene Wissel drukt ons wel met de neus op de feiten: onze vogelkennis schiet schromelijk tekort om chocola te kunnen maken van de vele verschillende soorten die hier te vinden zijn. Het niveau van ‘je hebt sijsjes en je hebt drijfsijsjes’ zijn we weliswaar ontsproten. En een grutto herkennen we omdat hij zich altijd netjes voorstelt. Maar heel veel verder komen we niet.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Schuwe roerdompen & jagende slechtvalken

Gelukkig schiet een bord langs het pad ons te hulp. Gekuifde kieviten, trotse blauwborsten, snoezige smienten, schuwe roerdompen (oemp oemp), vrolijke veldleeuweriken, sierlijke zilverreigers, jagende slechtvalken, wufte waterrallen, kranige kiekendieven: een kleine greep uit de vele soorten die je hier kunt spotten.

We nemen ons vast voor om tijdens de lange winteravonden onze kennis eens te gaan bijspijkeren. Dat hebben we ons eerder voorgenomen. Maar nu echt 😉

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Hoge uitkijktoren

Verderop komen we langs een hoge uitkijktoren die smeekt om een beklimming. Prachtig om dit hele gebied te kunnen overzien en de grote groepen vogels voorbij te zien zeilen. Wát een rust straalt dit gebied uit.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Dwars door de weilanden

Verderop verlaten we het plassengebied en na een (hoge!) overstap trekken we zonder pad dwars door de lekker sappige weilanden. Schapen, koeien en een enkele gevaarlijke stier kijken verlangend onze richting op. Gelukkig zit er een sloot tussen.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Groene snelwegen

We betreden een tweede houtkade. In de middeleeuwen waren de kades vaak de begrenzing van oude ontginningsgebieden en polders. Tegenwoordig vormen ze ideale ‘groene snelwegen’ voor kleine dieren als vogels, vlinders, vleermuizen, bunzingen, hermelijnen en soms een verdwaald kippetje. Door de beschutting van de bomen voelen ze zich veilig voor jagende roofvogels.

Groene Wissel Polsbroekerdam (nr. 677) | Vogelmagneet Willeskop

Horeca onderweg

Veel horeca kom je niet tegen op deze Groene Wissel. Bij Gasterij De Toren (halverwege) kun je in de winter alleen op zondagmiddagen terecht voor je natje en je droogje. Aan het eind tref je pannenkoekenboerderij Midden in ‘t Land.

Maar er zijn meer dan genoeg bankjes-met-uitzicht om je zelf meegebrachte lunch te verorberen. Kies voor deze tocht een stralende dag: met wind en regen heb je zeer weinig beschutting.

Provinciewandelgids Utrecht

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Utrecht van Bart van der Schagt. Met 21 leuke rondwandelingen door de veelzijdige provincie Utrecht. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

groene wissel polsbroekerdam-10
groene wissel polsbroekerdam-11
groene wissel polsbroekerdam-12
groene wissel polsbroekerdam-13
groene wissel polsbroekerdam-14
groene wissel polsbroekerdam-15
groene wissel polsbroekerdam-16
groene wissel polsbroekerdam-17
groene wissel polsbroekerdam-18
groene wissel polsbroekerdam-19
groene wissel polsbroekerdam-20
groene wissel polsbroekerdam-21
groene wissel polsbroekerdam-22
groene wissel polsbroekerdam-23
groene wissel polsbroekerdam-24
groene wissel polsbroekerdam-25
groene wissel polsbroekerdam-26
groene wissel polsbroekerdam-27
groene wissel polsbroekerdam-28
groene wissel polsbroekerdam-29
groene wissel polsbroekerdam-30
groene wissel polsbroekerdam-31
groene wissel polsbroekerdam-32
groene wissel polsbroekerdam-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 10-15 km

  • Hits: 3761

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy