Groene Wissel Landgoed Den Treek | Rondwandeling vanuit Amersfoort

Groene Wissel-wandeling over Landgoed Den Treek

Het is lente en het is bitter koud. Een poolwind blaast recht in m’n gezicht. Is er een nieuwe ijstijd aangebroken? Heeft God z’n koelkast open laten staan? Afijn, een wandeling moet van goeden huize komen wil zij mij onder deze omstandigheden kunnen bekoren. En dat zit wel snor: deze Groene Wissel heeft een vorstelijke villa als domicilie. Want wat een mooie combi van stads- en natuurschoon. Niet helemaal herrievrij (tweemaal snelweg), maar toch: aanradertje!

Historische binnenstad

Amersfoort, ik kende het stadje eigenlijk niet goed, en ik had een flink vooroordeel: saaie woongemeente met saaie blokkendozen omringd door kantoorkolossen. Niets is minder waar: de historische binnenstad is echt prachtig.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Klein Zwitserland

Groene Wissel-wandeling over Landgoed Den TreekNa de aanloop door een aardige Amersfoortse villawijk beland je in een mooi bosgebied, waar je over kleine paadjes doorheen slingert. Dit gebied staat vanwege de hoogteverschillen bekend als ‘Klein Zwitserland’.

Amersfoortse Berg

Een tikkeltje overdreven is dat wel. Meer ‘Lilliputter Zwitserland’: de hoogste top is de Amersfoortse Berg met tweeënveertig en een halve meter (ik schrijf het even voluit, dan lijkt het hoger; en die halve meter is vast afgerond naar boven, het precieze aantal centimeters en millimeters wordt helaas nergens vermeld).

Gletsjertongzoen

Die hoogteverschillen zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd (de huidige ijstijd niet meegerekend), zo’n 200.000 jaar geleden. Gletsjertongen vanuit het noorden drongen toen steeds verder landinwaarts (lekker hoor zo’n ijzige tongzoen). Op het hoogste punt stond in de Middeleeuwen een galg. Zo kon iedereen zien dat met de rechtspraak in Amersfoort niet viel te spotten. Dát waren nog eens tijden...

Arme bossen & landkaartjes

De bodem is hier erg arm. Eiken en berken zal dat worst wezen, dus die gedijen hier prima. Dit bostype is zeldzaam in Nederland en kent een gevarieerde ‘ondergroei’, met struiken boordevol bosbessen en bramen. Fruitige wandelaars komen hier dus flink aan hun trekken. En vlinders blijkbaar ook, want in ijsvrije lentes wemelt het hier van de LandkaartjesLandkaartje, zo heet deze vlinder , Bonte Zandoogjes, Grote Dikkopjes en Eikenpages (ik verzin die namen niet hoor).

Belgenmonument (geen mop)

Voor wie het leuk vindt: op de Amersfoortse Berg staat het grootste monument van Nederland: het Belgenmonument. Het is door België geschonken aan Nederland ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je moet dan wel even van de route af.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!