Groene Wissel Bunnik (nr. 49): Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen Groene Wissel Bunnik (nr. 49): Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen
Utrecht – Groene Wissel – 23km

Groene Wissel Bunnik (nr. 49): Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen

Groene Wissel Bunnik (nr. 49): Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen Groene Wissel Bunnik (nr. 49): Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen
Utrecht – Groene Wissel – 23km

Groene Wissel Bunnik (nr. 49): Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen

Na een mooi stuk over het jaagpad langs de Kromme Rijn, wandel je over smalle paadjes door boerenlandschap. Driebergen, halverwege de wandeling, maakt helder hoe je óók kunt wonen (als je geld hebt). Geen wandeling voor watjes: 23 kilometer maar liefst.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Jaagpad langs de Kromme Rijn
  • Mooi kerkje
  • Kasteel Beverweert
  • Heidetuin
  • Hoor- en zichtbare snelweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kromme Rijnpad

Het eerste deel van de wandeling haakt aan bij het Kromme Rijnpad, dat van Utrecht naar Wijk bij Duurstede 29 kilometer lang de slingerende Kromme Rijn volgt.

Fraai kerkje

De wandeling begint in Bunnik, waar je je eerst door mistroostige nieuwbouw moet werken om vervolgens te ontdekken dat het best een aardig plaatsje is met een fraai kerkje.

Groene Wissel Bunnik (nr. 49) | Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Geluid van de A12

Waar het kerkje naar de hemel reikt, zak jij af naar de Kromme Rijn, om een uur lang het jaagpad te volgen. Nadeel is hier de snelweg A12 waar je een flink stuk op hoor- en zichtafstand langsloopt. Heel storend vond ik dat overigens niet.

Klompenpaden

Langs het prachtige Kasteel Beverweert ga je door boerenakkerland naar het chique Driebergen. Over landgoederen, klompenpaden en een mooie houtkade wandel je – met 23 kilometer in de benen – weer terug naar het station. Overigens kom je na 16 kilometer langs station Driebergen-Zeist waar je ook de trein kunt pakken. Je hebt dan het mooiste deel van de wandeling gelopen, de laatste 7 kilometer zijn wat minder.

Groene Wissel Bunnik (nr. 49) | Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen

Kasteel Beverweert

Kasteel Beverweert ligt even van de route af op een eilandje langs de Kromme Rijn. Loop er even heen, het is een mooi intiem kasteel zonder bombarie van horeca en toeristenterrorisme. Het ligt ook niet te pronken en te pralen en toch (of misschien: juist daardoor) heeft het wat.

Ridder Zweder van Zuylen

Zo’n kasteel heeft altijd een geschiedenis. Beverweert stamt uit de 13e eeuw, met als eerste bewoner een heuse ridder: Zweder van Zuylen. Daarna kwam het in handen van de Oranjes en vervolgens van een hele schare adellijke families. In de twintigste eeuw wil het niet meer zo vlotten met Beverweert. Er zou een internationale Quakerschool in komen, maar het kasteel bleef tientallen jaren leegstaan.

Groene Wissel Bunnik (nr. 49) | Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen

Oudere vegetariërs

In 2005 kocht Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum het kasteel. Er zouden appartementen komen voor een wat aparte doelgroep: oudere vegetariërs. Maar de stichting heeft weinig vlees op de botten: in 2009 stokten de werkzaamheden wegens geldgebrek.

Driebergen & heide

Leuk dat deze wandeling door Driebergen komt. Het chique plaatsje is de moeite waard om even doorheen te slenteren, met mooie ruime lanen en natuurlijk jaloersmakende huizen voor de rijken van Nederland.

Groene Wissel Bunnik (nr. 49) | Kromme Rijnpad & Zeister Landgoederen

Heidetuin

Verrassend (en gratis) is de heidetuin aan het randje van Driebergen. Verbluft sta je opeens te kijken naar heide die begin maart staat te bloeien dat het een lieve lust is. Huh, dat kan toch niet waar wezen?

150 heivariëteiten

Op een bordje las ik de verklaring: hier zijn zo’n 150 heivariëteiten bijeengebracht, waarvan het hele jaar door wel enkele soorten in bloei staan. De tuin is in 1953 aangelegd, nadat in het bos na de zware februaristorm van dat jaar een grote open plek was ontstaan. Als experiment heeft de plantsoenendienst toen een heidetuin ontworpen, die steeds verder uitgroeide en zelfs internationale faam verwierf.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan op vrijdag 2 maart 2012. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

GW-Bunnik009
GW-Bunnik013
GW-Bunnik019
GW-Bunnik020
GW-Bunnik023
GW-Bunnik025
GW-Bunnik029
GW-Bunnik033
GW-Bunnik036
GW-Bunnik037
GW-Bunnik041
GW-Bunnik042
GW-Bunnik047
GW-Bunnik051
GW-Bunnik053
GW-Bunnik054
GW-Bunnik058
GW-Bunnik069
GW-Bunnik070
GW-Bunnik075
GW-Bunnik079
GW-Bunnik091
GW-Bunnik092
GW-Bunnik093

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy