Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 12 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingSoest (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 75/100

Wandeling bestaat niet meer!

De Korte en Lange Duinen is een stuifduingebied van jewelste. Zonder pad trek je dwars door deze zandbak voor volwassenen. Leuke korte rondwandeling rondom het mooie plaatsje Soest. Zondag kan het in de duinen flink druk zijn met jengelende kinderen/honden.

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

 

Update: deze Groene Wissel bestaat niet meer!

Deze wandeling is uit de collectie Groene Wissels verdwenen. Jammer, het was een hele mooie. Een alternatief is er gelukkig wel: Heuvelrugroute Baarn, die nog mooier is (Frankwandelt-rating: 83/100). Benieuwd naar deze wandeling?

Heuvelrugroute Baarn >>

Kapitale villa’s

Behalve de prachtige stuifduinen heeft de route nog veel meer te bieden: Soest is met z’n kapitale villa’s een aardige plaats, je komt door fraai bos, en op het laatst loop je over een letterlijk hoogtepunt: een kronkelig hooggelegen paadje.

Soester Eng

Je wandelt al snel Soest uit en gaat tussen hooggelegen akkers langs een molen en een grafheuvel over de Soester Eng. Door een park en bossen trek je naar het alfa en omega van deze wandeling: de Lange Duinen.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Wandelavontuur

Dan wordt de wandeling een avontuurtje: zonder paden, maar met goede instructies, trek je dwars door deze miniwoestijn. Door bossen en over de Korte Duinen loop je via leuke kleine paadjes terug naar Soest.

In de woestijn

Die Lange Duinen, die zijn echt bijzonder. Als je door je wimpers kijkt – of in mijn geval: je bril afzet – waan je je opeens in de woestijn. Overal om je heen is spierwit zand, het lijkt plots een paar graden warmer en er is een intens verlangen om grote plassen ijskoude frisdrank naar binnen te klokken.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Groepjes berken

Met de bril weer op en prima route-aanwijzingen trekken we onverschrokken die woestijn over, ons oriënterend op groepjes berken.

IJstijd

De oorsprong van die duinen ligt in de laatste ijstijd toen een flink pakket zand kwam aanwaaien. Toen het ijs zich terugtrok, ontstonden bossen en heidevelden. Door het plaggen van de heide en overbegrazing verdween de vegetatie en ging het zand stuiven.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Levend stuifzand

Tegenwoordig stuift dat zand niet meer vanzelf. Speciaal beheer is nodig om de stuifduinen ‘levend’ te houden. Zo loopt een kudde schapen de hele dag niets anders te doen dan vegetatie opeten. Lief van ze. In 1997 heeft de provincie Utrecht de Lange en Korte Duinen tot aardkundig monument verklaard.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Mooi paa(r)dje

Aan het eind van de wandeling, voordat je Soest weer binnenloopt, krijg je nog een aardige uitsmijter: een mooi kronkelend paadje, waarover je steeds hoger klimt. Prachtige uitzichten over de lager gelegen akkers en weilanden van de Utrechtse Heuvelrug zijn je deel.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Paardenkamp: voor bejaarde paarden

Let daarna even op, want je komt nog langs de weilanden die deel uitmaken van Paardenkamp: een rusthuis waar oude paarden en pony’s van hun welverdiende pensioen genieten na een leven hard werken.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

237 gurbe bk
gw soest 001
gw soest 005
gw soest 019
gw soest 023
gw soest 028
gw soest 029
gw soest 031
gw soest 032
gw soest 036
gw soest 037
gw soest 044
gw soest 046
gw soest 047
gw soest 049
gw soest 052
gw soest 053
gw soest 054
gw soest 056
gw soest 057
gw soest 058
gw soest 059
gw soest 061
gw soest 062
gw soest 066
gw soest 067
gw soest 072
gw soest 079
gw soest 081
gw soest 085
gw soest 087
gw soest 094

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km

  • Hits: 23921

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy