De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingSoest (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Wandeling bestaat niet meer!

De Korte en Lange Duinen is een stuifduingebied van jewelste. Zonder pad trek je dwars door deze zandbak voor volwassenen. Leuke korte rondwandeling rondom het mooie plaatsje Soest. Zondag kan het in de duinen flink druk zijn met jengelende kinderen/honden.

Update: deze Groene Wissel bestaat niet meer!

Deze wandeling is uit de collectie Groene Wissels verdwenen. Jammer, het was een hele mooie. Een alternatief is er gelukkig wel: Heuvelrugroute Baarn, die nog mooier is (Frankwandelt-rating: 83/100). Benieuwd naar deze wandeling?

Heuvelrugroute Baarn >>

 

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Kapitale villa’s

Behalve de prachtige stuifduinen heeft de route nog veel meer te bieden: Soest is met z’n kapitale villa’s een aardige plaats, je komt door fraai bos, en op het laatst loop je over een letterlijk hoogtepunt: een kronkelig hooggelegen paadje.

Soester Eng

Je wandelt al snel Soest uit en gaat tussen hooggelegen akkers langs een molen en een grafheuvel over de Soester Eng. Door een park en bossen trek je naar het alfa en omega van deze wandeling: de Lange Duinen.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Wandelavontuur

Dan wordt de wandeling een avontuurtje: zonder paden, maar met goede instructies, trek je dwars door deze miniwoestijn. Door bossen en over de Korte Duinen loop je via leuke kleine paadjes terug naar Soest.

In de woestijn

Die Lange Duinen, die zijn echt bijzonder. Als je door je wimpers kijkt – of in mijn geval: je bril afzet – waan je je opeens in de woestijn. Overal om je heen is spierwit zand, het lijkt plots een paar graden warmer en er is een intens verlangen om grote plassen ijskoude frisdrank naar binnen te klokken.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Groepjes berken

Met de bril weer op en prima route-aanwijzingen trekken we onverschrokken die woestijn over, ons oriënterend op groepjes berken.

IJstijd

De oorsprong van die duinen ligt in de laatste ijstijd toen een flink pakket zand kwam aanwaaien. Toen het ijs zich terugtrok, ontstonden bossen en heidevelden. Door het plaggen van de heide en overbegrazing verdween de vegetatie en ging het zand stuiven.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Levend stuifzand

Tegenwoordig stuift dat zand niet meer vanzelf. Speciaal beheer is nodig om de stuifduinen ‘levend’ te houden. Zo loopt een kudde schapen de hele dag niets anders te doen dan vegetatie opeten. Lief van ze. In 1997 heeft de provincie Utrecht de Lange en Korte Duinen tot aardkundig monument verklaard.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Mooi paa(r)dje

Aan het eind van de wandeling, voordat je Soest weer binnenloopt, krijg je nog een aardige uitsmijter: een mooi kronkelend paadje, waarover je steeds hoger klimt. Prachtige uitzichten over de lager gelegen akkers en weilanden van de Utrechtse Heuvelrug zijn je deel.

Groene Wissel Soest (nr. 76) | Korte en Lange Duinen

Paardenkamp: voor bejaarde paarden

Let daarna even op, want je komt nog langs de weilanden die deel uitmaken van Paardenkamp: een rusthuis waar oude paarden en pony’s van hun welverdiende pensioen genieten na een leven hard werken.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>