Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113): Hilversums Wasmeer Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113): Hilversums Wasmeer
Utrecht – Groene Wissel – 12km

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113): Hilversums Wasmeer

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113): Hilversums Wasmeer Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113): Hilversums Wasmeer
Utrecht – Groene Wissel – 12km

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113): Hilversums Wasmeer

Verrassend mooie wandeltocht door het deel van de Utrechtse Heuvelrug dat ik op m'n duimpje dacht te kennen: de dichte bossen rond Lage Vuursche. Verschillende NS-wandelingen doorkruisen dezelfde prachtige en afwisselende bossen. Maar deze Groene Wissel steekt erbovenuit.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Boswachterij De Vuursche
  • Dorpje Lage Vuursche
  • Verscholen bosmeertje
  • Koninklijke bomenlanen
  • Lekkere horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Lage Vuursche

Je wandelt over stille bospaden door dichte sparren- en majestueuze beukenbossen naar pannenkoekendorp Lage Vuursche. Daar kan het flink druk zijn, vooral op zonnige zondagen. Daarna keert de rust weer en ga je door even prachtige bossen en langs een mooi zandverstuivinkje terug naar Hollandsche Rading.

Vergeet overigens niet goddelijke appeltaart te eten bij café-restaurant De Lage Vuursche (anno 1865).

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Koninklijke lanen

De bossen rond Lage Vuursche behoren tot de mooiste van Nederland. Er is zoveel afwisseling, met vele soorten loof- en naaldbomen, eeuwenoude beuken en eiken, en prachtige, bijna Koninklijke lanen. Vooral bij een herfstzonnetje zijn de kleuren adembenemend. En in het voorjaar lokt de gevarieerde vegetatie vele soorten vogels.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Lekker korte wandeling

Extra prettig aan deze wandeling: ze is niet al te lang, zo'n 12 kilometer. Dat nodigt uit om in sjoktempo te wandelen en extra te genieten van de schitterende omgeving en de heerlijke bosgeuren (zet al je zintuigen open!).

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Wasmeer

Na een kilometer of vijf stuit je op het meer waaraan de wandeling haar naam dankt: het Hilversumse Wasmeer. Een mooi meertje, dat vroeger een heideven was en dat pas in de 20ste eeuw door bos werd omsloten.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Schotse Hooglanders

Het gebied rond het meer is wegens zijn kwetsbare oevervegetatie niet vrij toegankelijk. Schotse Hooglanders begrazen de oevers en het omliggende gebied. Aan de oever staat een grote observatiehut waar je, zo wordt je beloofd, van het rijke vogelleven kunt genieten. Toen ik er was, was er kip noch kraai te bekennen.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Spoorzoeken

Het leuke van de Groene Wissels, ik heb het ook elders al gemeld, is dat je er wat moeite voor moet doen. Je downloadt de gratis routebeschrijving, die gedetailleerd aangeeft welke paadjes je moet nemen. Daar moet je goed je hoofd bij houden, anders raak je onherroepelijk het spoor bijster. Tenzij je de (ook al gratis) GPS-track gebruikt.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Zoeken naar wandelpaden

Op deze wandeling komt daar nog iets extra's bij: omdat de paadjes zo smal zijn en de bladeren in enorme getale gevallen zijn, zijn sommige paadjes niet meer als zodanig herkenbaar. Alsof er een dik pak sneeuw is gevallen. Bijzonder leuk, maar het nemen van "het derde paadje links" wordt dan ineens een probleem, sorry: uitdaging. Maar jij houdt wel van een uitdaging, toch?

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik voor het laatst gedaan op vrijdag 18 september 2020. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel hollandsche rading-10
groene wissel hollandsche rading-11
groene wissel hollandsche rading-12
groene wissel hollandsche rading-13
groene wissel hollandsche rading-14
groene wissel hollandsche rading-15
groene wissel hollandsche rading-16
groene wissel hollandsche rading-17
groene wissel hollandsche rading-18
groene wissel hollandsche rading-19
groene wissel hollandsche rading-20
groene wissel hollandsche rading-21
groene wissel hollandsche rading-22
groene wissel hollandsche rading-23
groene wissel hollandsche rading-24
groene wissel hollandsche rading-25
groene wissel hollandsche rading-26
groene wissel hollandsche rading-27
groene wissel hollandsche rading-28
groene wissel hollandsche rading-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy