Actieve vakanties bij SNP Natuurreizen
Boek een actieve vakantie op Snp.nl

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer Verrassende wandeltocht door het deel van de Utrechtse Heuvelrug dat ik op m'n duimpje dacht te kennen: de dichte bossen rond Lage Vuursche. Verschillende NS-wandelingen doorkruisen dezelfde prachtige en afwisselende bossen. Maar deze Groene Wissel steekt erbovenuit.

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste Groene Wissels >>

Lage Vuursche

Je wandelt over stille bospaden door dichte sparren- en majestueuze beukenbossen naar pannenkoekendorp Lage Vuursche. Daar is het natuurlijk flink druk met uitgelaten kinderen met vermoeid ogende ouders. Daarna keert de rust gelukkig weer en ga je door even prachtige bossen en langs een mooi zandverstuivinkje terug naar Hollandsche Rading.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingHollandsche Rading (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 79/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Koninklijke lanen

De bossen rond Lage Vuursche behoren tot de mooiste van Nederland. Er is zoveel afwisseling, met vele soorten loof- en naaldbomen, eeuwenoude beuken en eiken, en prachtige, bijna Koninklijke lanen. Vooral bij een herfstzonnetje zijn de kleuren om te huilen zo mooi. En in het voorjaar lokt de gevarieerde vegetatie vele soorten vogels.

Lekker korte wandeling

Extra prettig aan deze wandeling: ze is niet al te lang, zo'n 12 kilometer. Dat nodigt uit om in sjoktempo te wandelen en extra te genieten van de schitterende omgeving en de heerlijke bosgeuren (zet al je zintuigen open!).

Wasmeer

Na een kilometer of vijf stuit je op het meer waaraan de wandeling haar naam dankt: het Hilversumse Wasmeer. Een mooi meertje, dat vroeger een heideven was en dat pas in de 20ste eeuw door bos werd omsloten.

Schotse Hooglanders

Het gebied rond het meer is wegens zijn kwetsbare oevervegetatie niet vrij toegankelijk. Zowel de oevers als het omliggende gebied worden begraasd door Schotse Hooglanders. Aan de oever staat een grote observatiehut waar je, zo wordt je beloofd, van het rijke vogelleven kunt genieten (toen ik er was, was er kip noch kraai te bekennen).

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Spoorzoeken

Het leuke van de Groene Wissels, ik heb het ook elders al gemeld, is dat je er wat moeite voor moet doen. Je downloadt de gratis routebeschrijving, die gedetailleerd aangeeft welke paadjes je moet nemen. Daar moet je goed je hoofd bij houden, anders raak je onherroepelijk het spoor bijster.

Zoeken naar wandelpaden

Op deze wandeling komt daar nog iets extra's bij: omdat de paadjes zo smal zijn en de bladeren in enorme getale gevallen zijn, zijn sommige paadjes niet meer als zodanig herkenbaar. Alsof er een dik pak sneeuw is gevallen. Bijzonder leuk, maar het nemen van "het derde paadje links" wordt dan ineens een probleem, sorry: uitdaging. Maar jij houdt wel van een uitdaging, toch?

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>