De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingHollandsche Rading (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 81/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Verrassend mooie wandeltocht door het deel van de Utrechtse Heuvelrug dat ik op m'n duimpje dacht te kennen: de dichte bossen rond Lage Vuursche. Verschillende NS-wandelingen doorkruisen dezelfde prachtige en afwisselende bossen. Maar deze Groene Wissel steekt erbovenuit.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Lage Vuursche

Je wandelt over stille bospaden door dichte sparren- en majestueuze beukenbossen naar pannenkoekendorp Lage Vuursche. Daar kan het flink druk zijn, vooral op zonnige zondagen. Daarna keert de rust weer en ga je door even prachtige bossen en langs een mooi zandverstuivinkje terug naar Hollandsche Rading.

Vergeet overigens niet goddelijke appeltaart te eten bij café-restaurant De Lage Vuursche (anno 1865).

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Koninklijke lanen

De bossen rond Lage Vuursche behoren tot de mooiste van Nederland. Er is zoveel afwisseling, met vele soorten loof- en naaldbomen, eeuwenoude beuken en eiken, en prachtige, bijna Koninklijke lanen. Vooral bij een herfstzonnetje zijn de kleuren adembenemend. En in het voorjaar lokt de gevarieerde vegetatie vele soorten vogels.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Lekker korte wandeling

Extra prettig aan deze wandeling: ze is niet al te lang, zo'n 12 kilometer. Dat nodigt uit om in sjoktempo te wandelen en extra te genieten van de schitterende omgeving en de heerlijke bosgeuren (zet al je zintuigen open!).

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Wasmeer

Na een kilometer of vijf stuit je op het meer waaraan de wandeling haar naam dankt: het Hilversumse Wasmeer. Een mooi meertje, dat vroeger een heideven was en dat pas in de 20ste eeuw door bos werd omsloten.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Schotse Hooglanders

Het gebied rond het meer is wegens zijn kwetsbare oevervegetatie niet vrij toegankelijk. Schotse Hooglanders begrazen de oevers en het omliggende gebied. Aan de oever staat een grote observatiehut waar je, zo wordt je beloofd, van het rijke vogelleven kunt genieten. Toen ik er was, was er kip noch kraai te bekennen.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Spoorzoeken

Het leuke van de Groene Wissels, ik heb het ook elders al gemeld, is dat je er wat moeite voor moet doen. Je downloadt de gratis routebeschrijving, die gedetailleerd aangeeft welke paadjes je moet nemen. Daar moet je goed je hoofd bij houden, anders raak je onherroepelijk het spoor bijster. Tenzij je de (ook al gratis) GPS-track gebruikt.

Groene Wissel Hollandsche Rading (nr. 113) | Hilversums Wasmeer

Zoeken naar wandelpaden

Op deze wandeling komt daar nog iets extra's bij: omdat de paadjes zo smal zijn en de bladeren in enorme getale gevallen zijn, zijn sommige paadjes niet meer als zodanig herkenbaar. Alsof er een dik pak sneeuw is gevallen. Bijzonder leuk, maar het nemen van "het derde paadje links" wordt dan ineens een probleem, sorry: uitdaging. Maar jij houdt wel van een uitdaging, toch?

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>