De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingHilversum (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

In de trein terug had ik het gevoel: ik heb niet één maar vier wandelingen gedaan. Op deze bijzonder afwisselende rondwandeling ga je door de stad én door oude bossen, over intieme buitenplaatsen én over uitgestrekte heidevelden. En je neemt gaandeweg ook nog de imposante Televisietoren en het bijzondere Wereldomroepgebouw mee.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Doordeweekse dag

Deze wandeling kun je het best op een doordeweekse dag doen, de zondag is er te druk voor (of drukte moet zeg maar echt jouw ding zijn). Ik was er op een zaterdag, en dat was nog goed te doen, afgezien van het afgeladen winkelcentrum in het begin.

Koopgoot & vreetspleet

Met z'n zestien kilometer haalt de wandeling alles uit de kast. Na de drukke koopgoot en vreetspleet van Hilversum (sommigen noemen het 'een winkelcentrum'), volgen een vergeten villawijkje en een aardig stadspark

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Buitenplaatsen & heideveld

Dan trekt de Wissel door weilanden en bossen, langs mooie slootjes en vijvers, door verschillende buitenplaatsen, een heideveld en tot slot een onbekend stukje Hilversum.

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Hoofdkantoor van Endemol

Leuk is dat je van die typisch Hilversumse elementen tegenkomt, zoals de Televisietoren die hoog boven het omringende bos uittorent, het hoofdkantoor van Endemol (in het begin), en het vliegtuigvormige gebouw van de Wereldomroep.

Hoogtepuntjes

Een mooi stuk voert over de sfeervolle buitenplaats Gooilust, waar je heerlijk kunt wandelen in een parkachtige omgeving. Dat klinkt erg 'aangelegd', maar die indruk maakt het niet.

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Buitengoed Trompenburg

Je doorkruist een rodondendronvallei, en hebt doorkijkjes naar 'buitengoed' Trompenburg. Trompenburg was ooit het bezit van een Hollandse zeeheld: Cornelis Tromp. Het landgoed werd hem in de zeventiende eeuw door de Staten van Holland geschonken. In 1672 brachten de Fransen een bezoek aan het gebied en verwoestten tussen neus en lippen door Tromps buitenverblijf.

17de eeuws admiraalschip

Zoals een heuse held betaamt, bleef Tromp niet bij de pakken neerzitten. Hij heeft het in alle luister herbouwd, waarbij hij z’n eigen ideeën erin verwerkte. Misschien heeft de indeling daarom iets weg van die van een 17de eeuws admiraalschip dat zich – ijdel als Narcissus – spiegelt in de omringende vijver.

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Amsterdamse School

Ook het laatste stuk door Hilversum vond ik een hoogtepuntje. Je komt door authentieke buurten, met veel Amsterdamse School-elementen. Extra bonus: zoals het hoort hebben de meeste bewoners de gordijnen openstaan, wat ruimte biedt aan een van mijn hobby's: bij mensen naar binnen gluren. Twee feiten kon ik constateren: de meeste mensen kijken op zaterdag rond vijf uur naar de tv, en het inrichten van een huis is een kunst die maar weinigen beheersen.

De atmosfeer

Op grote delen van de wandeling merk je aan de 'atmosfeer' dat je nooit ver van de bewoonde wereld bent. Het is wat drukker dan op de andere Groene Wissels die ik liep, en ook gaat de wandeling door meer bebouwd gebied.

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Intieme paadjes

Toch valt er veel te genieten aan natuur- en stedelijk schoon. En de wandeling zit weer lekker volgepakt met een vast Groene Wissel-ingrediënt: intieme kleine paadjes. Ik ga 'm zeker nog een keer lopen.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>