Groene Wissel Hilversum (nr. 91): Gooilust & Spanderswoud Groene Wissel Hilversum (nr. 91): Gooilust & Spanderswoud
Utrecht – Groene Wissel – 16km

Groene Wissel Hilversum (nr. 91): Gooilust & Spanderswoud

Groene Wissel Hilversum (nr. 91): Gooilust & Spanderswoud Groene Wissel Hilversum (nr. 91): Gooilust & Spanderswoud
Utrecht – Groene Wissel – 16km

Groene Wissel Hilversum (nr. 91): Gooilust & Spanderswoud

In de trein terug had ik het gevoel: ik heb niet één maar vier wandelingen gedaan. Op deze bijzonder afwisselende rondwandeling ga je door de stad én door oude bossen, over intieme buitenplaatsen én over uitgestrekte heidevelden. En je neemt gaandeweg ook nog de imposante Televisietoren en het bijzondere Wereldomroepgebouw mee.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Intieme buitenplaatsen
  • Heidevelden
  • Fraai landhuis
  • Leuke onverharde paadjes
  • Amsterdamse School van Hilversum
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Doordeweekse dag

Deze wandeling kun je het best op een doordeweekse dag doen, de zondag is er te druk voor (of drukte moet zeg maar echt jouw ding zijn). Ik was er op een zaterdag, en dat was nog goed te doen, afgezien van het afgeladen winkelcentrum in het begin.

Koopgoot & vreetspleet

Met z'n zestien kilometer haalt de wandeling alles uit de kast. Na de drukke koopgoot en vreetspleet van Hilversum (sommigen noemen het 'een winkelcentrum'), volgen een vergeten villawijkje en een aardig stadspark

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Buitenplaatsen & heideveld

Dan trekt de Wissel door weilanden en bossen, langs mooie slootjes en vijvers, door verschillende buitenplaatsen, een heideveld en tot slot een onbekend stukje Hilversum.

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Hoofdkantoor van Endemol

Leuk is dat je van die typisch Hilversumse elementen tegenkomt, zoals de Televisietoren die hoog boven het omringende bos uittorent, het hoofdkantoor van Endemol (in het begin), en het vliegtuigvormige gebouw van de Wereldomroep.

Hoogtepuntjes

Een mooi stuk voert over de sfeervolle buitenplaats Gooilust, waar je heerlijk kunt wandelen in een parkachtige omgeving. Dat klinkt erg 'aangelegd', maar die indruk maakt het niet.

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Buitengoed Trompenburg

Je doorkruist een rodondendronvallei, en hebt doorkijkjes naar 'buitengoed' Trompenburg. Trompenburg was ooit het bezit van een Hollandse zeeheld: Cornelis Tromp. Het landgoed werd hem in de zeventiende eeuw door de Staten van Holland geschonken. In 1672 brachten de Fransen een bezoek aan het gebied en verwoestten tussen neus en lippen door Tromps buitenverblijf.

17de eeuws admiraalschip

Zoals een heuse held betaamt, bleef Tromp niet bij de pakken neerzitten. Hij heeft het in alle luister herbouwd, waarbij hij z’n eigen ideeën erin verwerkte. Misschien heeft de indeling daarom iets weg van die van een 17de eeuws admiraalschip dat zich – ijdel als Narcissus – spiegelt in de omringende vijver.

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Amsterdamse School

Ook het laatste stuk door Hilversum vond ik een hoogtepuntje. Je komt door authentieke buurten, met veel Amsterdamse School-elementen. Extra bonus: zoals het hoort hebben de meeste bewoners de gordijnen openstaan, wat ruimte biedt aan een van mijn hobby's: bij mensen naar binnen gluren. Twee feiten kon ik constateren: de meeste mensen kijken op zaterdag rond vijf uur naar de tv, en het inrichten van een huis is een kunst die maar weinigen beheersen.

De atmosfeer

Op grote delen van de wandeling merk je aan de 'atmosfeer' dat je nooit ver van de bewoonde wereld bent. Het is wat drukker dan op de andere Groene Wissels die ik liep, en ook gaat de wandeling door meer bebouwd gebied.

Groene Wissel Hilversum (nr. 91) | Gooilust & Spanderswoud

Intieme paadjes

Toch valt er veel te genieten aan natuur- en stedelijk schoon. En de wandeling zit weer lekker volgepakt met een vast Groene Wissel-ingrediënt: intieme kleine paadjes. Ik ga 'm zeker nog een keer lopen.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan op zaterdag 19 november 2011. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

gw-hilversum 001
gw-hilversum 002
gw-hilversum 003
gw-hilversum 009
gw-hilversum 011
gw-hilversum 013
gw-hilversum 014
gw-hilversum 021
gw-hilversum 025
gw-hilversum 026
gw-hilversum 027
gw-hilversum 028
gw-hilversum 032
gw-hilversum 034
gw-hilversum 036
gw-hilversum 038
gw-hilversum 042
gw-hilversum 046
gw-hilversum 047
gw-hilversum 049
gw-hilversum 052
gw-hilversum 054
gw-hilversum 055
gw-hilversum 058
gw-hilversum 059
gw-hilversum 063
gw-hilversum 068
gw-hilversum 071
gw-hilversum 074
gw-hilversum 077
gw-hilversum 079
gw-hilversum 080
gw-hilversum 081
gw-hilversum 082

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy