Groene Wissel Driebergen-Zeist (nr. 252): acht Zeister landgoederen Groene Wissel Driebergen-Zeist (nr. 252): acht Zeister landgoederen
Utrecht – Groene Wissel – 11km

Groene Wissel Driebergen-Zeist (nr. 252): acht Zeister landgoederen

Groene Wissel Driebergen-Zeist (nr. 252): acht Zeister landgoederen Groene Wissel Driebergen-Zeist (nr. 252): acht Zeister landgoederen
Utrecht – Groene Wissel – 11km

Groene Wissel Driebergen-Zeist (nr. 252): acht Zeister landgoederen

Heerlijke wandeling! Jaren geleden liep ik hem op een sombere dag. Vandaag is het volop lente. En die laat alle acht landgoederen flink shinen. Bijna een landgoed per kilometer krijg je op deze tocht. Dichte bossen, minieme slingerpaadjes, schitterende landhuizen. Doen, deze wandeltocht. Wacht tot de zon schijnt.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Heel veel landgoederen
  • Schitterende landhuizen
  • Paadjes door natuurgebieden
  • Jaagpad langs de Kromme Rijn
  • Vooral mooi in de herfst
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Parels aan een snoer

Anders dan verreweg de meeste Groene Wissels is dit geen rondwandeling: je wandelt vanaf station Driebergen-Zeist naar station Bunnik. Met daartussen dus die enorme stapel landgoederen die aaneengeregen zijn als prachtige parels aan een snoer.

Het ene landgoed is het andere niet

Dat je over zoveel landgoederen wandelt, heb je niet door. Het ene landgoed gaat naadloos over in het andere. Toch zijn er verschillen: het ene landgoed bestaat vrijwel alleen uit bos, het andere heeft meer open stukken, met kaarsrechte sloten die frisgroene weilanden doorklieven.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Romantisch landgoed Bornia

Direct vanaf station Driebergen-Zeist start je met het romantische landgoed Bornia. Vroeger was dit landgoed bezit van de familie Uyterwerff Sterling, die woonde op de ‘Bornia State’ in Leeuwarden. Bornia is een oud-Fries woord dat grensgebied betekent. Heel toepasselijk, omdat het landgoed op de grens ligt van Driebergen en Zeist.

Smalspoorlijntje

Let in de dichte bossen even op de verweerde, oude ‘perronnetjes’ waar je langskomt. Overblijfselen van het smalspoorlijntje tussen de zandput op Heidestein en een kalkzandsteenfabriek bij het Haagje.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Klein Heidestein, De Breul & nog veel meer

Na Bornia wandel je vrijwel asfaltloos door en langs de volgende Zeister landgoederen: Beerschoten, Klein Heidestein, De Breul, Rijnwijck, Schoonoord, Blikkenburg en Wulperhorst. Op dat laatste landgoed woonde ooit Wibi Soerjadi, maar die is vanwege geldzorgen verkast. Niet naar driehoog achter in De Pijp, maar naar een landgoedje in Overijssel. Hij moet het tegenwoordig doen met maar 25 kamers.

Schitterende landhuizen

Elk landgoed heeft zo zijn eigen sfeer, karakter en charme; de één met romantische bruggetjes en vijvers, de ander met prachtige landwegen en bospaadjes en natuurlijk de schitterende bijbehorende landhuizen.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Blikkenburg & Wulperhorst

Je krijgt vol zicht op drie van die landhuizen: het wat streng ogende De Breul uit 1830, het eenvoudige neoclassicistische Blikkenburg uit 1850. De schitterende Wulperhorst uit 1858 staat vandaag (4 mei 2020) volop in de steigers.

Oogverblindend

Jammer, want juist De Wulperhorst is een landhuis zoals een landhuis bedoeld is. Oogverblindend, omgeven door weiden groener dan groen en oude beuken- en eikenbossen ligt het daar alsof het daar altijd gelegen heeft. Maar vandaag dus even niet.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Vijf hectare natuurgebied

Het neoclassicistische huis ligt temidden van liefst vijf hectare natuurgebied. Wibi's landhuis wordt verbouwd tot zorginstelling. In 25 studio’s kunnen ouderen “in een huiselijke sfeer wonen met hoogwaardige zorg en service”, zo valt te lezen op de website.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Verscholen paadjes

Op het omliggende landgoed geniet ik volop van de verscholen paadjes tussen rijen hoge bomen, gelardeerd met boerenvelden. Koeien kijken me dromerig aan, een kikker kwaakt in een donker slootje. En in m’n fantasie begeleiden de pianoklanken van Wibi's ‘Liszt for lovers’ me op m’n pad.

Groene Wissel Driebergen-Zeist Groene Wissel Driebergen-Zeist

Jaagpad langs de Kromme Rijn

Dan stap ik het rivierenlandschap van de Kromme Rijn binnen. Over een smal jaagpad wandel ik langs de zacht slingerende rivier naar het mooie centrum van Bunnik. Let daar nog even op het bijzondere kerkje en het oude raadhuis. Als corona het toelaat, kun je iets drinken op het terras van het authentieke café-restaurant 't Wapen van Bunnik. Een rijke wandeling is het, al met al.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik voor het laatst gedaan op vrijdag 22 mei 2020. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel driebergen zeist-10
groene wissel driebergen zeist-11
groene wissel driebergen zeist-12
groene wissel driebergen zeist-13
groene wissel driebergen zeist-14
groene wissel driebergen zeist-15
groene wissel driebergen zeist-16
groene wissel driebergen zeist-17
groene wissel driebergen zeist-18
groene wissel driebergen zeist-19
groene wissel driebergen zeist-20
groene wissel driebergen zeist-21
groene wissel driebergen zeist-22
groene wissel driebergen zeist-23
groene wissel driebergen zeist-24
groene wissel driebergen zeist-25
groene wissel driebergen zeist-26
groene wissel driebergen zeist-27
groene wissel driebergen zeist-28
groene wissel driebergen zeist-29
groene wissel driebergen zeist-30
groene wissel driebergen zeist-31
groene wissel driebergen zeist-32
groene wissel driebergen zeist-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy