natuurhuisje banner 750px

Groene Wissel Driebergen-Zeist (nr. 252) | Acht Zeister landgoederen

Groene Wissel Driebergen-Zeist Heerlijke wandeling, maar waarom werkt het weer niet een beetje mee? Op de somberste dag van het jaar proberen liefst 8 landgoederen me op te vrolijken. Zo ongeveer een landgoed per kilometer dus. Dichte bossen, minieme slingerpaadjes, het jaloersmakende landhuis van Wibi Soerjadi. Doen, deze wandeltocht. Maar wacht op zonniger weer....

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste Groene Wissels >>

Parels aan een snoer

Anders dan verreweg de meeste Groene Wissels is dit geen rondwandeling: je wandelt vanaf station Driebergen-Zeist naar station Bunnik. Met daartussen dus die enorme stapel landgoederen die aaneengeregen zijn als prachtige parels aan een snoer.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling11 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDriebergen-Zeist (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het ene landgoed is het andere niet

Dat je over zoveel landgoederen wandelt, heb je niet door. Het ene landgoed gaat naadloos over in het andere. Toch zijn er verschillen: het ene landgoed bestaat vrijwel alleen uit bos, het andere heeft meer open stukken, met kaarsrechte sloten die frisgroene weilanden doorklieven.

Romantisch landgoed Bornia

Direct vanaf station Driebergen-Zeist start je met het romantische landgoed Bornia. Vroeger was dit landgoed bezit van de familie Uyterwerff Sterling, die woonde op de ‘Bornia State’ in Leeuwarden. Bornia is een oud-Fries woord dat grensgebied betekent. Heel toepasselijk, omdat het landgoed op de grens ligt van de gemeenten Driebergen en Zeist.

Smalspoorlijntje

Let in de dichte bossen even op de verweerde, oude ‘perronnetjes’ waar je langskomt. Overblijfselen van het smalspoorlijntje tussen de zandput op Heidestein en een kalkzandsteenfabriek bij het Haagje.

Klein Heidestein, De Breul & nog veel meer

Na Bornia wandel je vrijwel asfaltloos door en langs de volgende Zeister landgoederen: Beerschoten, Klein Heidestein, De Breul, Rijnwijck, Schoonoord, Blikkenburg en Wibi Soerjadi's Wulperhorst.

 

Schitterende landhuizen

Elk landgoed heeft zo zijn eigen sfeer, karakter en charme; de een met romantische brugjes en vijvers, de ander met prachtige landwegen en bospaadjes en natuurlijk de schitterende bijbehorende landhuizen.

Blikkenburg & Wulperhorst

Je krijgt vol zicht op drie van die landhuizen: het wat streng ogende De Breul uit 1830, het eenvoudige neoclassicistische Blikkenburg uit 1850 en natuurlijk het schitterende Wulperhorst uit 1858.

Oogverblindend

De Wulperhorst ligt er echt oogverblindend bij, daar kan het chagrijnige weer van vandaag niets aan afdoen. Het is een landhuis zoals een landhuis bedoeld is. Omgeven door weiden groener dan groen en oude beuken- en eikenbossen ligt het daar alsof het daar altijd gelegen heeft.

5 hectare natuurgebied

Eigenaar Wibi Soerjadi heeft het goed bekeken. Het neoclassicistische huis ligt temidden van liefst 5 hectare natuurgebied. Hij kocht het huis in 2001. Zijn droom was om een piano-academie op te richten en daarvoor had hij rust en ruimte nodig. Het huis was geheel vervallen, dus Wibi moest alles laten restaureren. Iedere kamer is in een andere kleur ingericht. Via de roze hall kom je in de Michelangelo-blauwe studeerkamer of in de zachtgele zitkamer.

Salonconcerten voor de schoorsteen

Graag zou ik binnen een kijkje nemen. En dat kan ook: regelmatig kun je salonconcerten bijwonen. Kost wel ruim 70 euro, maar Wibi's schoorsteen moet ook wel heel hard roken natuurlijk. De laatste weekenden van augustus geeft hij ook openluchtconcerten in zijn tuin.

Verscholen paadjes & Liszt for lovers

Wibi's landhuis is het hoogtepunt van deze mooie wandeling. En op het omliggende landgoed geniet ik volop van de verscholen paadjes tussen rijen mooie bomen, gelardeerd met boerenvelden. Vooral omdat de pianoklanken van Wibi's 'Liszt for lovers' me begeleiden op m'n pad. Heel vriendelijk van hem. Of verbeeld ik me dat nou?

Jaagpad langs de Kromme Rijn

Na Wibi's landgoed stap je het rivierenlandschap van de Kromme Rijn binnen. Over een smal jaagpad wandel je langs de zacht slingerende rivier naar het het mooie centrum van Bunnik. Let daar nog even op het bijzondere kerkje en het oude raadhuis, of ga iets drinken in het authentieke café-restaurant 't Wapen van Bunnik. Een rijke wandeling is het, al met al.

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

 

Tags: Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>