natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Driebergen-Zeist (nr. 252) | Acht Zeister landgoederen

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling11 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDriebergen-Zeist (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Heerlijke wandeling! Jaren geleden liep ik hem op een sombere dag. Vandaag is het volop lente. En die laat alle acht landgoederen flink shinen. Bijna een landgoed per kilometer krijg je op deze tocht. Dichte bossen, minieme slingerpaadjes, schitterende landhuizen. Doen, deze wandeltocht. Wacht tot de zon schijnt.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Parels aan een snoer

Anders dan verreweg de meeste Groene Wissels is dit geen rondwandeling: je wandelt vanaf station Driebergen-Zeist naar station Bunnik. Met daartussen dus die enorme stapel landgoederen die aaneengeregen zijn als prachtige parels aan een snoer.

Het ene landgoed is het andere niet

Dat je over zoveel landgoederen wandelt, heb je niet door. Het ene landgoed gaat naadloos over in het andere. Toch zijn er verschillen: het ene landgoed bestaat vrijwel alleen uit bos, het andere heeft meer open stukken, met kaarsrechte sloten die frisgroene weilanden doorklieven.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Romantisch landgoed Bornia

Direct vanaf station Driebergen-Zeist start je met het romantische landgoed Bornia. Vroeger was dit landgoed bezit van de familie Uyterwerff Sterling, die woonde op de ‘Bornia State’ in Leeuwarden. Bornia is een oud-Fries woord dat grensgebied betekent. Heel toepasselijk, omdat het landgoed op de grens ligt van Driebergen en Zeist.

Smalspoorlijntje

Let in de dichte bossen even op de verweerde, oude ‘perronnetjes’ waar je langskomt. Overblijfselen van het smalspoorlijntje tussen de zandput op Heidestein en een kalkzandsteenfabriek bij het Haagje.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Klein Heidestein, De Breul & nog veel meer

Na Bornia wandel je vrijwel asfaltloos door en langs de volgende Zeister landgoederen: Beerschoten, Klein Heidestein, De Breul, Rijnwijck, Schoonoord, Blikkenburg en Wulperhorst. Op dat laatste landgoed woonde ooit Wibi Soerjadi, maar die is vanwege geldzorgen verkast. Niet naar driehoog achter in De Pijp, maar naar een landgoedje in Overijssel. Hij moet het tegenwoordig doen met maar 25 kamers.

Schitterende landhuizen

Elk landgoed heeft zo zijn eigen sfeer, karakter en charme; de één met romantische bruggetjes en vijvers, de ander met prachtige landwegen en bospaadjes en natuurlijk de schitterende bijbehorende landhuizen.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Blikkenburg & Wulperhorst

Je krijgt vol zicht op drie van die landhuizen: het wat streng ogende De Breul uit 1830, het eenvoudige neoclassicistische Blikkenburg uit 1850. De schitterende Wulperhorst uit 1858 staat vandaag (4 mei 2020) volop in de steigers.

Oogverblindend

Jammer, want juist De Wulperhorst is een landhuis zoals een landhuis bedoeld is. Oogverblindend, omgeven door weiden groener dan groen en oude beuken- en eikenbossen ligt het daar alsof het daar altijd gelegen heeft. Maar vandaag dus even niet.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Vijf hectare natuurgebied

Het neoclassicistische huis ligt temidden van liefst vijf hectare natuurgebied. Wibi's landhuis wordt verbouwd tot zorginstelling. In 25 studio’s kunnen ouderen “in een huiselijke sfeer wonen met hoogwaardige zorg en service”, zo valt te lezen op de website.

Groene Wissel Driebergen-Zeist

Verscholen paadjes

Op het omliggende landgoed geniet ik volop van de verscholen paadjes tussen rijen hoge bomen, gelardeerd met boerenvelden. Koeien kijken me dromerig aan, een kikker kwaakt in een donker slootje. En in m’n fantasie begeleiden de pianoklanken van Wibi's ‘Liszt for lovers’ me op m’n pad.

Groene Wissel Driebergen-Zeist Groene Wissel Driebergen-Zeist

Jaagpad langs de Kromme Rijn

Dan stap ik het rivierenlandschap van de Kromme Rijn binnen. Over een smal jaagpad wandel ik langs de zacht slingerende rivier naar het mooie centrum van Bunnik. Let daar nog even op het bijzondere kerkje en het oude raadhuis. Als corona het toelaat, kun je iets drinken op het terras van het authentieke café-restaurant 't Wapen van Bunnik. Een rijke wandeling is het, al met al.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling: mei 2020

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Foto’s van deze wandeling: maart 2016

 

Tags: Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>