De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Doorn (nr. 330) | De Utrechtse Heuvelrug op en af

Groene Wissel Doorn (nr. 330) | De Utrechtse Heuvelrug op en af

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDoorn (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 79/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Leuke rondwandeling over de Utrechtse Heuvelrug, ondanks het sombere weer van vandaag. Je verkent de prachtige bossen waar de Heuvelrug bekend om is, maar zoekt ook de openheid van akkers, weilanden en het rustieke Landgoed Sandenburg. Als toetje tref je nog het fraaie Huis Doorn. Aanrader voor rustzoekers!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Weersvoorspellingen

De KNMI had 's ochtends voorspeld dat de regen aan het eind van de middag zou losbarsten. Maar al om een uur of één vallen de eerste buien. Die weersvoorspellingen, het valt me wel vaker op, zijn zo ongelofelijk voor verbetering vatbaar. Maar dit geheel terzijde.

Utrechtse Heuvelrug: mijn favoriet

De Utrechtse Heuvelrug is een van mijn favoriete wandelgebieden. Tientallen wandelingen heb ik er gemaakt, waaronder een paar toppers waar je u tegen zegt. Het leuke van deze wandeling: hij combineert de dichte bossen met het boerenland daarachter.

Groene Wissel Doorn (nr. 330) | De Utrechtse Heuvelrug op en af

Glooiende Heuvelrug

Eerst wandel je door de uitgestrekte Kaapse Bossen. Die naam is ontleend aan De Kaap in Zuid-Afrika. Na terugkomst uit Zuid-Afrika kocht de familie Swellengrebel dit gebied rond 1750 en gaf het z'n bijzondere naam. Destijds was hier geen boom te bekennen: het was een en al heide en zandverstuivingen.

Favoriet wandelgebied

Die Kaapse Bossen, in het hart van de Heuvelrug, zijn een zeer populair wandelgebied. Het kan er op zonnige zondagen stervensdruk zijn, maar op de paadjes waar deze Groene Wissel overheen loopt is het zelfs dan superstil.

Groene Wissel Doorn (nr. 330) | De Utrechtse Heuvelrug op en af

Appelvink, bosuilen & geluksvogels

Appelvinken, bosuilen en verschillende soorten spechten zijn vaste bewoners. De boommarter gebruikt oude spechtenholen om zijn jongen in groot te brengen. De das schijnt hier ook voor te komen, maar je bent een geluksvogel als je die treft.

Chalet Helenaheuvel

Wel druk – vooral ook met trouwe viervoeters en loslopende baasjes – is het rondom het heideveld bij Chalet Helenaheuvel. Dit mooi gelegen café-restaurant is in 1932 gebouwd als theehuis voor wandelaars. Vanaf het Chalet kijk je uit over een heerlijk heideveld. Overblijfsel van de eindeloze heide die 200 jaar geleden de hele Heuvelrug bedekte.

Groene Wissel Doorn (nr. 330) | De Utrechtse Heuvelrug op en af

Het Witte Huis

Verderop arriveer je bij Huis te Maarn, een idyllisch landhuis omgeven door een beeldschoon park. Het witgepleisterde huis stamt uit 1915, met opvallende kolossale ionische zuilen. Het doet een beetje denken aan het Witte Huis in Washington.

Uitgestrekt boerenland

Al snel verlaat de wandeling het bos en wandel je door uitgestrekt boerenland. Braakliggende akkers en weiden met koeien en paarden die er vandaag wat verregend bij staan. Een heel mooi stuk van de wandeling voert je over de grens tussen bos en weilanden met knotwilgen en slootjes.

Groene Wissel Doorn (nr. 330) | De Utrechtse Heuvelrug op en af

Sandenburg & Achterberg

Dan kom je bij het kleinschalige en rustieke landgoed Sandenburg, met z'n beukenlanen en eikenwallen. Jammer genoeg kom je niet bij het gelijknamige middeleeuwse kasteeltje. In het koetshuis van dat kasteel is de dichter Gerrit Achterberg geboren. Op het landgoed tref je panelen aan met zijn gedichten.

Huis Doorn & Duitse keizer

Het toetje van deze wandeling is niet te versmaden: Huis Doorn. Dit enorme landhuis dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vluchtte na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en bewoonde Huis Doorn van 1920 tot aan zijn overlijden in 1941. De keizerlijke residentie van weleer is nu een museum.

Groene Wissel Doorn (nr. 330) | De Utrechtse Heuvelrug op en af

Rozentuin & romantiek

Wandel ook even door het prachtige park rond Huis Doorn. Groot risico om in een romantische stemming te belanden loop je in de rozentuin. Deze liet Wilhelm in 1920 aanleggen, als een verkleinde kopie van de rozentuin in Potsdam. Mooi wandelingetje al met al, bedenk ik tevreden, terwijl de weergoden de kraan nog even extra opendraaien.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>