Groene Wissel Baarn (nr. 590): Pannenkoekroute De Vuursche Boer Groene Wissel Baarn (nr. 590): Pannenkoekroute De Vuursche Boer
Utrecht – Groene Wissel – 11km

Groene Wissel Baarn (nr. 590): Pannenkoekroute De Vuursche Boer

Groene Wissel Baarn (nr. 590): Pannenkoekroute De Vuursche Boer Groene Wissel Baarn (nr. 590): Pannenkoekroute De Vuursche Boer
Utrecht – Groene Wissel – 11km

Groene Wissel Baarn (nr. 590): Pannenkoekroute De Vuursche Boer

Wandeling door de schitterende boswachterij rond Lage Vuursche. Vooral in de herfst merk je hoe gevarieerd de bossen hier zijn. Op deze zalige najaarsdag blaast de kleurenpracht ons omver. Gevalletje van WAUWWW! En ik overdrijf niet.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Boswachterij De Vuursche
  • Dorpje Lage Vuursche
  • Stille paden
  • Heideveld
  • Lekkere horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling De Vuursche

De wandeling volgt grotendeels het spoor van de bekende NS-wandeling De Vuursche. Deze is nog mooier: je volgt kleinere paadjes en je hoeft niet langs een drukke provinciale weg te sjouwen. Wel mis je een blik op Paleis Soestdijk. Ben je zwaar koningsgezind, doe dan vooral de NS-wandeling.

NS-wandeling De Vuursche >>

Muisstil op deze drukke dag

Op de mooiste zondag van het jaar middenin de herfstvakantie rond Lage Vuursche gaan wandelen: je moet wél lef hebben. Want druk dat het op sommige plekken is. Vreemd genoeg is het in grote delen van het bos juist muisstil.

Groene Wissel Baarn (nr. 590) | Pannenkoekroute De Vuursche Boer

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Rode puntmutsjes & knapzakken

Bij de start, restaurant De Generaal in Baarn, worden we nog onder de voet gelopen door dagjesouders-met-herfstvakantie. Hun kroost is – heel schattig – voorzien van rode puntmutsjes en knapzakken. Met genoeg proviand om een stoere tocht in spannende bossen te overleven.

Eeuwenoude eiken

Die avontuurlijke bossen trekken we nu in. En mooi dat ze zijn in de herfst. Het Baarnse bos is het domicilie van eeuwenoude eiken en beuken. In de 18de eeuw was het nog een echte buitenplaats met brede lanen en romantische vijvers. Een eeuw later werd het aangepast in Engelse landschapsstijl, maar gelukkig is veel van het 18e eeuwse parkbos bewaard gebleven. Zoals de mooie vijver en de heerlijke beukenlaan waar je in het begin overheen loopt.

Groene Wissel Baarn (nr. 590) | Pannenkoekroute De Vuursche Boer

Boswachterij De Vuursche

De wandeling voert ons naar boswachterij De Vuursche, waar het zo mogelijk nog mooier is. In de 17e eeuw was De Vuursche een uitgestrekt heidegebied, maar door de bouw van buitenverblijven ontstonden hier weelderige tuinen en fraaie parkbossen.

63 soorten vogels

De Vuursche is niet alleen geliefd bij wandelaars, ook vogels zijn er smoorverliefd op. In het gevarieerde bos verblijven maar liefst 63 soorten, waaronder alle 4 soorten spechten die in ons land voorkomen. Nu horen we alleen een koor van roodborstjes die onze wandeling met gezang komen opvrolijken. Gezellie.

Groene Wissel Baarn (nr. 590) | Pannenkoekroute De Vuursche Boer

Heideveld De Stulp

De bossen openen zich en we wandelen over een schitterend, heuvelig heideveld: De Stulp. Een oud heideveld is het, al in de Middeleeuwen deed het dienst als jachtgebied. Destijds graasden er schapen om het gebied open te houden. Nu vinden we een kudde grote witte runderen op ons pad. Zijn het Schotse Hooglanders die een total make-over hebben ondergaan?

Groene Wissel Baarn (nr. 590) | Pannenkoekroute De Vuursche Boer

Lage Vuursche: wat een drukte!

Al snel arriveren we in het pannenkoekendorpje Lage Vuursche. Kom er niet op een zonnige zondagmiddag, schrijf ik bij NS-wandeling De Vuursche. En verdomd: wat heb ik gelijk. Want nu ís het een zonnige zondagmiddag. En het dorp wordt volkomen overspoeld door kuddes dagjesmensen.

Groene Wissel Baarn (nr. 590) | Pannenkoekroute De Vuursche Boer

Restaurant De Lage Vuursche

Om alle hongerige magen in goede banen te leiden is het dorp vergeven van de pannenkoekenrestaurants. Niet verder vertellen, maar helemaal aan het eind van het dorp ligt de allermooiste uitspanning: café-restaurant De Lage Vuursche met een heerlijk terras. Hier kun je nog genieten van ouderwetse bediening. Hoewel ze vandaag de benen uit hun lijf moeten rennen om de vele klanten te bedienen. Appeltaart met slag krijgt van ons 5 sterren. In de keuken staat vast een oud omaatje overuren te draaien.

Grenspalen & dassen

Dan lopen we nog een mooi traject door het Maartensdijkse Bos tot de finish in Hollandsche Rading. Grenspalen herinneren aan de grens tussen Utrecht en Holland, waar vroeger flink over gesteggeld werd. In deze bossen schijnt overigens de meest westelijke dassen-populatie van Nederland te wonen. Maar ze geven vandaag niet thuis. Da's wel jammer.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan op donderdag 20 oktober 2016. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Utrecht

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Utrecht van Bart van der Schagt. Met 21 leuke rondwandelingen door de veelzijdige provincie Utrecht. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel vuursche boer-10
groene wissel vuursche boer-11
groene wissel vuursche boer-12
groene wissel vuursche boer-13
groene wissel vuursche boer-14
groene wissel vuursche boer-15
groene wissel vuursche boer-16
groene wissel vuursche boer-17
groene wissel vuursche boer-18
groene wissel vuursche boer-19
groene wissel vuursche boer-20
groene wissel vuursche boer-21
groene wissel vuursche boer-22
groene wissel vuursche boer-23
groene wissel vuursche boer-24
groene wissel vuursche boer-25
groene wissel vuursche boer-26
groene wissel vuursche boer-27
groene wissel vuursche boer-28
groene wissel vuursche boer-29
groene wissel vuursche boer-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy