De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingBreukelen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 68/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Goed weer is een voorwaarde voor genieten op deze wandeling rond het dorpje Kockengen. Waait of regent het hard, dan bieden de open veenweides nul komma nul beschutting. Maar zoals elk nadeel hep dit ook een voordeel: voortdurend heb je weids en prachtig uitzicht over het Groene Hart van Nederland.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling = specialer

Zon hadden we volop, al waaide er wel een dusdanig straffe wind dat een muts een must was. Een tijdje terug liep ik de NS-wandeling door ditzelfde gebied. Die vond ik net iets specialer, om twee redenen: je krijgt er gratis het jaagpad vanuit Woerden bij plus het asfaltgehalte is lager.

Prachtige vergezichten

Een groot deel van de wandeling door dit symmetrische veenweidelandschap gaat over lange rechte wegen. Dat klinkt saai, maar een straf is het allerminst door de prachtige vergezichten die je hebt en doordat de wegen gelardeerd zijn met tal van bijzondere boerderijen.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Kockengen: mooi dorpje

Af en toe klauter je omhoog en voert het pad over een smal dijkje. Op een strategisch punt, halverwege, kom je door het mooie Kockengen.

Lommerrijk laantje

Daarna volgt nog een bijzonder stuk – de slagroom op de taart van deze wandeling: na een wat moeizaam stuk over een drukke weg, duik je een lommerrijk laantje met oude wilgen in. Prachtig! Alleen daarom is deze wandeling al de moeite waard.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Kunst & Koffie

Mocht je trek hebben in koffie met taart, dan is Abrona Kunst & Koffie in Kockengen een aanrader. Dit aparte combi-tentje is gevestigd in een mooi gerestaureerd kerkje.

Exposities van lokale kunstenaars

Zelfs op donkere dagen is het binnen licht en sfeervol. Extra zonnig is de vrolijke bediening door mensen met een verstandelijke beperking, die ons op het hart drukten dat de appeltaart “uit onze eigen oven” komt. De wisselende expositie toont werk uit eigen atelier en van lokale kunstenaars.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Heicop & Bijleveld

Kockengen is sowieso bezienswaardig. Het ligt tussen de schilderachtige waterlopen de Heicop (gegraven in 1385) en de Bijleveld (gegraven in 1413). Kockengen heeft tijdenlang, vooral op religieus gebied, een centrumfunctie vervuld, en de Maria Hemelvaartkerk is een p-p-p-pareltje.

Kaarsrechte kades

Hoe kaarsrecht de wegen en paden zijn, is goed te zien op de topografische kaart. Rechte sloten, soms wel acht meter breed, doorsnijden het gebied en verdelen het land in regelmatige lange stroken.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Ontginning

Het strokenpatroon herinnert aan de ontginning, zo’n 1000 jaar geleden. Destijds werd dit oude veengebied door middel van deze kades beschermd tegen wateroverlast. Dit type verkaveling wordt ook wel boerderijstroken of copen genoemd. Het woord ‘cope’ is in veel plaatsnamen nog terug te vinden, zoals Gerverscop, Heicop, Nieuwkoop.

Nadeeltje

Een echt minpunt van deze wandeling: je loopt alles bij elkaar minstens vijf kilometer over wegen waar ook aardig wat verkeer overheen komt.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Rietgedekte boerderijen

Dat is bepaald onprettig, want de voortrazende auto’s dwingen je voortdurend de modderige berm in. De – vaak rietgedekte – boerderijen langs deze weggetjes zijn de moeite waard, dat dan weer wel.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>