Groene Wissel Breukelen (nr. 31): Utrechtse Veenweiden 2 Groene Wissel Breukelen (nr. 31): Utrechtse Veenweiden 2
Utrecht – Groene Wissel – 18km

Groene Wissel Breukelen (nr. 31): Utrechtse Veenweiden 2

Groene Wissel Breukelen (nr. 31): Utrechtse Veenweiden 2 Groene Wissel Breukelen (nr. 31): Utrechtse Veenweiden 2
Utrecht – Groene Wissel – 18km

Groene Wissel Breukelen (nr. 31): Utrechtse Veenweiden 2

Goed weer is een voorwaarde voor genieten op deze wandeling rond het dorpje Kockengen. Waait of regent het hard, dan bieden de open veenweides nul komma nul beschutting. Maar zoals elk nadeel hep dit ook een voordeel: voortdurend heb je weids en prachtig uitzicht over het Groene Hart van Nederland.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Weidse uitzichten
  • Veenweidelandschap
  • Pittoresk dorpje Kockengen
  • Lommerrijk laantje met oude wilgen
  • Lekkere horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling = specialer

Zon hadden we volop, al waaide er wel een dusdanig straffe wind dat een muts een must was. Een tijdje terug liep ik de NS-wandeling door ditzelfde gebied. Die vond ik net iets specialer, om twee redenen: je krijgt er gratis het jaagpad vanuit Woerden bij plus het asfaltgehalte is lager.

Prachtige vergezichten

Een groot deel van de wandeling door dit symmetrische veenweidelandschap gaat over lange rechte wegen. Dat klinkt saai, maar een straf is het allerminst door de prachtige vergezichten die je hebt en doordat de wegen gelardeerd zijn met tal van bijzondere boerderijen.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kockengen: mooi dorpje

Af en toe klauter je omhoog en voert het pad over een smal dijkje. Op een strategisch punt, halverwege, kom je door het mooie Kockengen.

Lommerrijk laantje

Daarna volgt nog een bijzonder stuk – de slagroom op de taart van deze wandeling: na een wat moeizaam stuk over een drukke weg, duik je een lommerrijk laantje met oude wilgen in. Prachtig! Alleen daarom is deze wandeling al de moeite waard.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Kunst & Koffie

Mocht je trek hebben in koffie met taart, dan is Abrona Kunst & Koffie in Kockengen een aanrader. Dit aparte combi-tentje is gevestigd in een mooi gerestaureerd kerkje.

Exposities van lokale kunstenaars

Zelfs op donkere dagen is het binnen licht en sfeervol. Extra zonnig is de vrolijke bediening door mensen met een verstandelijke beperking, die ons op het hart drukten dat de appeltaart “uit onze eigen oven” komt. De wisselende expositie toont werk uit eigen atelier en van lokale kunstenaars.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Heicop & Bijleveld

Kockengen is sowieso bezienswaardig. Het ligt tussen de schilderachtige waterlopen de Heicop (gegraven in 1385) en de Bijleveld (gegraven in 1413). Kockengen heeft tijdenlang, vooral op religieus gebied, een centrumfunctie vervuld, en de Maria Hemelvaartkerk is een p-p-p-pareltje.

Kaarsrechte kades

Hoe kaarsrecht de wegen en paden zijn, is goed te zien op de topografische kaart. Rechte sloten, soms wel acht meter breed, doorsnijden het gebied en verdelen het land in regelmatige lange stroken.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Ontginning

Het strokenpatroon herinnert aan de ontginning, zo’n 1000 jaar geleden. Destijds werd dit oude veengebied door middel van deze kades beschermd tegen wateroverlast. Dit type verkaveling wordt ook wel boerderijstroken of copen genoemd. Het woord ‘cope’ is in veel plaatsnamen nog terug te vinden, zoals Gerverscop, Heicop, Nieuwkoop.

Nadeeltje

Een echt minpunt van deze wandeling: je loopt alles bij elkaar minstens vijf kilometer over wegen waar ook aardig wat verkeer overheen komt.

Groene Wissel Breukelen (nr. 31) | Utrechtse Veenweiden 2

Rietgedekte boerderijen

Dat is bepaald onprettig, want de voortrazende auto’s dwingen je voortdurend de modderige berm in. De – vaak rietgedekte – boerderijen langs deze weggetjes zijn de moeite waard, dat dan weer wel.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan op vrijdag 13 januari 2012. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

GW-Breukelen 002
GW-Breukelen 003
GW-Breukelen 007
GW-Breukelen 011
GW-Breukelen 016
GW-Breukelen 018
GW-Breukelen 021
GW-Breukelen 025
GW-Breukelen 035
GW-Breukelen 036
GW-Breukelen 040
GW-Breukelen 041
GW-Breukelen 042
GW-Breukelen 043
GW-Breukelen 044
GW-Breukelen 046
GW-Breukelen 048
GW-Breukelen 052
GW-Breukelen 053
GW-Breukelen 056
GW-Breukelen 059
GW-Breukelen 060
GW-Breukelen 061
GW-Breukelen 063
GW-Breukelen 064
GW-Breukelen 068
GW-Breukelen 069
GW-Breukelen 075
GW-Breukelen 077
groetende wandelaars

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy