Goed weer is een voorwaarde voor genieten op deze wandeling rond het dorpje Kockengen. Waait of regent het hard, dan bieden de open veenweides nul komma nul beschutting. Maar zoals elk nadeel hep dit ook een voordeel: voortdurend heb je weids en prachtig uitzicht over het Groene Hart van Nederland.
Zon hadden we volop, al waaide er wel een dusdanig straffe wind dat een muts een must was. Een tijdje terug liep ik de NS-wandeling door ditzelfde gebied. Die vond ik net iets specialer, om twee redenen: je krijgt er gratis het jaagpad vanuit Woerden bij plus het asfaltgehalte is lager.
Een groot deel van de wandeling door dit symmetrische veenweidelandschap gaat over lange rechte wegen. Dat klinkt saai, maar een straf is het allerminst door de prachtige vergezichten die je hebt en doordat de wegen gelardeerd zijn met tal van bijzondere boerderijen.
Af en toe klauter je omhoog en voert het pad over een smal dijkje. Op een strategisch punt, halverwege, kom je door het mooie Kockengen.
Daarna volgt nog een bijzonder stuk – de slagroom op de taart van deze wandeling: na een wat moeizaam stuk over een drukke weg, duik je een lommerrijk laantje met oude wilgen in. Prachtig! Alleen daarom is deze wandeling al de moeite waard.
Mocht je trek hebben in koffie met taart, dan is Abrona Kunst & Koffie in Kockengen een aanrader. Dit aparte combi-tentje is gevestigd in een mooi gerestaureerd kerkje.
Zelfs op donkere dagen is het binnen licht en sfeervol. Extra zonnig is de vrolijke bediening door mensen met een verstandelijke beperking, die ons op het hart drukten dat de appeltaart “uit onze eigen oven” komt. De wisselende expositie toont werk uit eigen atelier en van lokale kunstenaars.
Kockengen is sowieso bezienswaardig. Het ligt tussen de schilderachtige waterlopen de Heicop (gegraven in 1385) en de Bijleveld (gegraven in 1413). Kockengen heeft tijdenlang, vooral op religieus gebied, een centrumfunctie vervuld, en de Maria Hemelvaartkerk is een p-p-p-pareltje.
Hoe kaarsrecht de wegen en paden zijn, is goed te zien op de topografische kaart. Rechte sloten, soms wel acht meter breed, doorsnijden het gebied en verdelen het land in regelmatige lange stroken.
Het strokenpatroon herinnert aan de ontginning, zo’n 1000 jaar geleden. Destijds werd dit oude veengebied door middel van deze kades beschermd tegen wateroverlast. Dit type verkaveling wordt ook wel boerderijstroken of copen genoemd. Het woord ‘cope’ is in veel plaatsnamen nog terug te vinden, zoals Gerverscop, Heicop, Nieuwkoop.
Een echt minpunt van deze wandeling: je loopt alles bij elkaar minstens vijf kilometer over wegen waar ook aardig wat verkeer overheen komt.
Dat is bepaald onprettig, want de voortrazende auto’s dwingen je voortdurend de modderige berm in. De – vaak rietgedekte – boerderijen langs deze weggetjes zijn de moeite waard, dat dan weer wel.
Deze wandeling heb ik gedaan op vrijdag 13 januari 2012. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!