De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDen Dolder (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Deze prachtige Groene Wissel voert je over de landgoederen Splinterenburg, Pijnenburg en Venwoude. Via de kasteeltuin van Drakensteyn loop je vlak langs het verstilde Pluismeer. Soms gaat de tocht door donker bos, dan weer door een coulisselandschap met weilanden, akkers en vennetjes. Het Nonnenland zorgt voor mooie vergezichten.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Romantisch Pijnenburg

Halverwege kun je het befaamde pannenkoekendorp Lage Vuursche aandoen (je moet dan even van de route af). De terugweg naar Den Dolder gaat door het uitgestrekte en romantische landgoed Pijnenburg, waar je geniet van uitgestrekte bossen. Landgoed Pijnenburg is een walhalla voor allerlei soorten vogels en zoogdieren.

Van de gebaande paden

Groene Wissels springen er voor mij uit wat variatie en keuze van paden betreft. Bij deze wandeling geldt dat in het kwadraat. Routemaker WandelBart schept er veel plezier in om je van de gebaande paden af te houden. En dat betekent goed opletten als je de routebeschrijving volgt: de verscholen paadjes loop je makkelijk voorbij.

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Pannenkoekendorp Lage Vuursche

Drukker wordt het halverwege, als je langs pannenkoekenoord Lage Vuursche scheert. Maar net als je denkt ‘waar is hier de nooduitgang?’, schiet je een klein, half overwoekerd paadje in waar je weer volop van je welverdiende rust kunt genieten. Echt leuk!

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Hoogtepuntjes

Bijna halverwege de wandeling, na een flink stuk door prachtig oud bos, beland je in een meer open landschap: het zogeheten ‘Nonnenland’. Dit natuurgebiedje was vroeger in bezit van het vrouwenklooster in De Bilt, vandaar de naam. Daar wandel je een paar kilometer langs een moerasachtig gebied met vennetjes, voor je de bossen weer induikt. Magnifiek!

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Groeien op Venwoude

Op Venwoude groeit niet alleen de natuur dat het een lieve lust is. Nee, het landgoed huisvest ook een ‘centrum voor groei- en bewustwordingprocessen’. Op Venwoude kun je dus volop aan jezelf werken, heel holistisch middenin de natuur. Over natuur gesproken: in de herfst barst het op de landgoederen van de paddenstoelen.

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Restaurant Het Spiehuis

Ook bijzonder is het traject voorbij restaurant Het Spiehuis (met beuken van vóór 1865). Daar loop je opeens kilometerslang over een met berken en eiken omzoomd pad tussen open landerijen met koeien, schapen en paarden.

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Klokjesgentiaan & witte snavelbies

Bij het Pluismeer moet je echt even een kijkje nemen: een mooi verstild meertje, met behalve heide en zand ook wat gemengd bos en vennetjes. Het meertje oogt natuurlijk, maar is ooit gegraven en werd in 1996 flink onderhanden genomen. Het voedselrijke slib is afgevoerd, om zo ruimte te bieden voor de oorspronkelijke venvegetatie: zonnedauw, witte snavelbies, klokjesgentiaan en veenpluis.

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Vogelkijkhut bij het Pluismeer

De flora en fauna bij het Pluismeer zijn kwetsbaar. Een deel van het meer is daarom voor mensen én koeien afgesloten. Rond het meer was een paar eeuwen geleden ook landbouw, nog steeds te zien aan gegraven sleuven. Bij het meertje staat een vogelkijkhut. Aanrader deze wandeling!

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes geworden. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>