Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 16 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDen Dolder (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Deze prachtige Groene Wissel voert je over de landgoederen Splinterenburg, Pijnenburg en Venwoude. Via de kasteeltuin van Drakensteyn loop je vlak langs het verstilde Pluismeer. Soms gaat de tocht door donker bos, dan weer door een coulisselandschap met weilanden, akkers en vennetjes. Het Nonnenland zorgt voor mooie vergezichten.

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Romantisch Pijnenburg

Halverwege kun je het befaamde pannenkoekendorp Lage Vuursche aandoen (je moet dan even van de route af). De terugweg naar Den Dolder gaat door het uitgestrekte en romantische landgoed Pijnenburg, waar je geniet van uitgestrekte bossen. Landgoed Pijnenburg is een walhalla voor allerlei soorten vogels en zoogdieren.

Van de gebaande paden

Groene Wissels springen er voor mij uit wat variatie en keuze van paden betreft. Bij deze wandeling geldt dat in het kwadraat. Routemaker WandelBart schept er veel plezier in om je van de gebaande paden af te houden. En dat betekent goed opletten als je de routebeschrijving volgt: de verscholen paadjes loop je makkelijk voorbij.

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Pannenkoekendorp Lage Vuursche

Drukker wordt het halverwege, als je langs pannenkoekenoord Lage Vuursche scheert. Maar net als je denkt ‘waar is hier de nooduitgang?’, schiet je een klein, half overwoekerd paadje in waar je weer volop van je welverdiende rust kunt genieten. Echt leuk!

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Hoogtepuntjes

Bijna halverwege de wandeling, na een flink stuk door prachtig oud bos, beland je in een meer open landschap: het zogeheten ‘Nonnenland’. Dit natuurgebiedje was vroeger in bezit van het vrouwenklooster in De Bilt, vandaar de naam. Daar wandel je een paar kilometer langs een moerasachtig gebied met vennetjes, voor je de bossen weer induikt. Magnifiek!

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Groeien op Venwoude

Op Venwoude groeit niet alleen de natuur dat het een lieve lust is. Nee, het landgoed huisvest ook een ‘centrum voor groei- en bewustwordingprocessen’. Op Venwoude kun je dus volop aan jezelf werken, heel holistisch middenin de natuur. Over natuur gesproken: in de herfst barst het op de landgoederen van de paddenstoelen.

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Restaurant Het Spiehuis

Ook bijzonder is het traject voorbij restaurant Het Spiehuis (met beuken van vóór 1865). Daar loop je opeens kilometerslang over een met berken en eiken omzoomd pad tussen open landerijen met koeien, schapen en paarden.

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Klokjesgentiaan & witte snavelbies

Bij het Pluismeer moet je echt even een kijkje nemen: een mooi verstild meertje, met behalve heide en zand ook wat gemengd bos en vennetjes. Het meertje oogt natuurlijk, maar is ooit gegraven en werd in 1996 flink onderhanden genomen. Het voedselrijke slib is afgevoerd, om zo ruimte te bieden voor de oorspronkelijke venvegetatie: zonnedauw, witte snavelbies, klokjesgentiaan en veenpluis.

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Vogelkijkhut bij het Pluismeer

De flora en fauna bij het Pluismeer zijn kwetsbaar. Een deel van het meer is daarom voor mensen én koeien afgesloten. Rond het meer was een paar eeuwen geleden ook landbouw, nog steeds te zien aan gegraven sleuven. Bij het meertje staat een vogelkijkhut. Aanrader deze wandeling!

Provinciewandelgids Utrecht

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Utrecht van Bart van der Schagt. Met 21 leuke rondwandelingen door de veelzijdige provincie Utrecht. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

groene wissel den dolder-10
groene wissel den dolder-11
groene wissel den dolder-12
groene wissel den dolder-13
groene wissel den dolder-14
groene wissel den dolder-15
groene wissel den dolder-16
groene wissel den dolder-17
groene wissel den dolder-18
groene wissel den dolder-19
groene wissel den dolder-20
groene wissel den dolder-21
groene wissel den dolder-22
groene wissel den dolder-23
groene wissel den dolder-24
groene wissel den dolder-25
groene wissel den dolder-26
groene wissel den dolder-27
groene wissel den dolder-28
groene wissel den dolder-29
groene wissel den dolder-30
groene wissel den dolder-31
groene wissel den dolder-32
groene wissel den dolder-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, 15-20 km, Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels

  • Hits: 24148

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy