natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Den Dolder (nr. 26) | Splinterenburg & Pijnenburg

Aan de wandel?

16 km

Groene Wissel

Den Dolder (station)

Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijving

Prachtige Groene Wissel-wandeling vol variatie. De wandeling voert je over de landgoederen Splinterenburg, Pijnenburg en Venwoude. Via de kasteeltuin van Drakensteyn loop je vlak langs het verstilde Pluismeer. Soms gaat de tocht door donker bos, dan weer door een coulisselandschap met weilanden, akkers en vennetjes.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Romantisch Pijnenburg

Halverwege kun je het befaamde pannenkoekendorp Lage Vuursche aandoen (je moet dan even van de route af). De terugweg naar Den Dolder gaat door het uitgestrekte en romantische landgoed Pijnenburg, waar je ook kunt genieten van de uitgestrekte bossen. Landgoed Pijnenburg is een walhalla voor allerlei soorten vogels en zoogdieren.

Van de gebaande paden

De Groene Wissel-wandelingen springen er voor mij uit wat variatie en keuze van paden betreft. Bij deze wandeling geldt dat in het kwadraat. Routemaker WandelBart heeft echt z’n stinkende best gedaan om gebaande paden te vermijden.

Pannenkoekendorp Lage Vuursche

Op deze wandeling kom je dan weliswaar halverwege in de buurt van pannenkoekenoord Lage Vuursche met alle drukte van dien. Maar net als je denkt 'waar is hier de nooduitgang?', schiet je een klein, half overwoekerd paadje in waar je weer volop van je welverdiende rust kunt genieten. Echt leuk! Adequate routebeschrijving ook.

Hoogtepuntjes

Bijna halverwege de wandeling, na een flink stuk door prachtig oud bos, beland je in een meer open landschap: het zogeheten 'Nonnenland’ (vroeger in bezit van het vrouwenklooster in De Bilt) op de rand van landgoed Venwoude. Daar ga je een paar kilometer langs moerasachtig gebied met vennetjes, voor je de bossen weer induikt. Magnifiek!

Groeien op Venwoude

Op Venwoude groeit niet alleen de natuur dat het een lieve lust is. Nee, het landgoed huisvest ook een ‘centrum voor groei- en bewustwordingprocessen’. Op Venwoude kun je dus volop aan jezelf werken, heel holistisch middenin de natuur. Volg een tantra-training om je seksualiteit handen en voeten te geven, duik het diepe in en ervaar de kracht van je oerman-zijn of leer net als een Centaur de teugels van je leven strak in handen te nemen. Af en toe kun je rare kreten horen vanaf Venwoude. Weet dan dat die niet noodzakelijkerwijs afkomstig zijn van krassende kraaien of hitsige herten.

Restaurant Het Spiehuis

Ook heel bijzonder is het stuk voorbij restaurant Het Spiehuis (met beuken van vóór 1865). Daar loop je opeens kilometerslang over een met berken en eiken omzoomd pad tussen open landerijen met koeien, schapen en paarden.

Klokjesgentiaan & witte snavelbies

Bij het Pluismeer moet je echt even een kijkje nemen: een mooi verstild meertje, met behalve heide en zand ook wat gemengd bos en vennetjes. Het meertje oogt natuurlijk, maar is ooit gegraven en werd in 1996 flink onderhanden genomen. Het voedselrijke slib is afgevoerd, om zo ruimte te bieden voor de oorspronkelijke venvegetatie: zonnedauw, witte snavelbies, klokjesgentiaan en veenpluis.

Vogelkijkhut bij het Pluismeer

De flora en fauna bij het Pluismeer zijn kwetsbaar. Een deel van het meer is daarom voor mensen én koeien afgesloten. Rond het meer was een paar eeuwen terug ook landbouw, nog steeds te zien aan gegraven sleuven. Bij het meertje staat een vogelkijkhut.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>