Groene Wissel Baarn (nr. 2): paleis, Kroondomeinen & kastelen Groene Wissel Baarn (nr. 2): paleis, Kroondomeinen & kastelen
Utrecht – Groene Wissel – 14km

Groene Wissel Baarn (nr. 2): paleis, Kroondomeinen & kastelen

Groene Wissel Baarn (nr. 2): paleis, Kroondomeinen & kastelen Groene Wissel Baarn (nr. 2): paleis, Kroondomeinen & kastelen
Utrecht – Groene Wissel – 14km

Groene Wissel Baarn (nr. 2): paleis, Kroondomeinen & kastelen

Heerlijke rondwandeling door de gevarieerde bossen bij Baarn en langs twee mooie kastelen: Groeneveld en Hoge Vuursche. We boffen: er ligt een dun maar fijn laagje sneeuw. De voormalige Kroondomeinen rond Paleis Soestdijk veranderen in betoverende sprookjesbossen. Wist je dat het paleis ooit te koop stond voor 18.775 gulden?

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Gevarieerde bossen
  • Twee kastelen
  • Berceau
  • Paleis Soestdijk
  • Romantische paadjes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Zompige paden

Houd na een regenperiode rekening met zeer zompige paden. Wij feliciteren onszelf dat we onze waterdichte schoenen dragen, want we moeten flink door de modder stampen.

Baarnse Bos

Vanaf station Baarn wandel je zo het Baarnse Bos in. Hier heersen de eeuwenoude eiken en beuken, die op deze zonnige winterzondag getooid zijn met een dun laagje poedersneeuw.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De Grote Kom

Oorspronkelijk was dit een parkbos, aangelegd in Franse stijl. In het midden ligt De Grote Kom: een centraal punt waarop lange rechte lanen uitkomen. Een brede 'zichtlaan' deelt het bos in tweeën. Zo'n zichtlaan werd vroeger aangelegd om de bewoners van een buitenhuis of kasteel op de kop van de laan lekker ver te laten kijken.

Landhuis De Eult & Jan Bicker

En verdomd, vroeger stond er ook echt een huis op de kop van die laan: Landhuis De Eult, in de 17e eeuw in bezit van de schatrijke Amsterdamse koopman Jan Bicker, burgemeester van Amsterdam en een geducht tegenstander van de Oranjes.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

(Jongens van) Jan de Witt

Bickers schoonzoon, de invloedrijke raadpensionaris Jan de Witt, heeft veel op De Eult gelogeerd. Die twee bedisselden in die jaren grotendeels de landspolitiek. Je loopt in dit park dus op historische grond. De Bickers dolven het onderspit tegen de Oranjes en met Jan de Witt liep het in 1672 bar slecht af: hij werd vermoord, z'n lijk werden ontkleed op het Groene Zoodje aan de wipgalg ondersteboven opgehangen, opengereten en gecastreerd. Of wilde je dat liever niet weten? Buitenplaats 'de Eult' is daarna vele eeuwen het eigendom van de Oranjes geweest.

Berceaus & bleke jongedames

Maar genoeg (akelige) geschiedenis, terug naar de (bijzonder gezellige) wandeling. Die voert door een prachtig berceau: een romantisch wandelpad met aan beide zijden een mengeling van beuken en eiken waarvan de takken over het pad zijn gebogen. Een blanke huid was in die periode helemaal hip. Dankzij de beschaduwde berceaus konden adellijke jongedames buiten wandelen terwijl hun huid niet aan dat ordinaire zonlicht werd blootgesteld. Wat wil je nog meer?

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Paleis Soestdijk: een koopje

Het spierwitte Paleis Soestdijk ligt verderop te blakeren in de winterzon. Stadhouder Willem III kocht het paleis in 1674 als buitenverblijf dat hij verbouwde tot jachtslot. Een koopje was het: voor 18.775 gulden mocht-ie het hebben.

Logement voor Franse soldaten

Toen de Fransen in 1795 ons land binnenvielen, vluchtte stadhouder Willem V naar Engeland. Het paleis werd enkele jaren gebruikt als logement voor Franse soldaten. In 1816 kwam Soestdijk weer in bezit van de Oranjes, werd het verbouwd in neoclassicistische stijl en diende het als woning voor leden van het Koninklijk Huis.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Kasteel De Hooge Vuursche

Na een wat minder stuk langs de drukke provinciale weg duiken we weer de dichte bossen in. En dan krijgen we ons eerste kasteel te zien: De Hooge Vuursche. Een prachtig wat introvert ogend kasteel, dat uit 1912 stamt. Vooraanstaande Nederlandse kunstenaars hebben de inrichting en de versieringen aan de buitenkant voor hun rekening genomen. Veel ornamenten zijn afbeeldingen die met scheepvaart te maken hebben. Opdrachtgever Johannes Adrianus van den Bosch was namelijk koopvaardijofficier.

Kaarsrechte lanen & romantische paadjes

Na een mooi stuk op de rand van bos en weilanden verandert het karakter van de wandeling: we lopen hier door het prachtige park van Kasteel Groeneveld. Kaarsrechte lanen, gelardeerd met eeuwenoude eiken en beuken worden afgewisseld met romantische paadjes langs vijvers met stoïcijns kijkende zwanen.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Kasteel met vleugels

Het kasteel zelf werd rond 1710 gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Het kasteel heeft aan weerszijden vleugels die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw.

Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap

In 1940 kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Na een restauratie vestigde het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap zich in het kasteel. Het Centrum houdt exposities over thema’s rond natuur en milieu (openingstijden dinsdag t/m zondag 11-17 uur). Op de benedenverdieping van het kasteel is een restaurant.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Rondjes om het kasteel

Bij het kasteel kan het flink druk zijn. Wij moeten invoegen in een lange stoet van dagjesmensen die hun hond en/of hun kinderen uitlaten. Als we even verder een zijpaadje inslaan, is er opeens geen kip te bekennen en hebben we het heerlijk besneeuwde bos tot Baarn voor onszelf.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan op zondag 17 januari 2016. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

groene wissel baarn-10
groene wissel baarn-11
groene wissel baarn-12
groene wissel baarn-13
groene wissel baarn-14
groene wissel baarn-15
groene wissel baarn-16
groene wissel baarn-17
groene wissel baarn-18
groene wissel baarn-19
groene wissel baarn-20
groene wissel baarn-21
groene wissel baarn-22
groene wissel baarn-23
groene wissel baarn-24
groene wissel baarn-25
groene wissel baarn-26
groene wissel baarn-27
groene wissel baarn-28
groene wissel baarn-29
groene wissel baarn-30
groene wissel baarn-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy