Heerlijke rondwandeling door de gevarieerde bossen bij Baarn en langs twee mooie kastelen: Groeneveld en Hoge Vuursche. We boffen: er ligt een dun maar fijn laagje sneeuw. De voormalige Kroondomeinen rond Paleis Soestdijk veranderen in betoverende sprookjesbossen. Wist je dat het paleis ooit te koop stond voor 18.775 gulden?
Houd na een regenperiode rekening met zeer zompige paden. Wij feliciteren onszelf dat we onze waterdichte schoenen dragen, want we moeten flink door de modder stampen.
Baarnse Bos
Vanaf station Baarn wandel je zo het Baarnse Bos in. Hier heersen de eeuwenoude eiken en beuken, die op deze zonnige winterzondag getooid zijn met een dun laagje poedersneeuw.
Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom
Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?
Oorspronkelijk was dit een parkbos, aangelegd in Franse stijl. In het midden ligt De Grote Kom: een centraal punt waarop lange rechte lanen uitkomen. Een brede 'zichtlaan' deelt het bos in tweeën. Zo'n zichtlaan werd vroeger aangelegd om de bewoners van een buitenhuis of kasteel op de kop van de laan lekker ver te laten kijken.
Landhuis De Eult & Jan Bicker
En verdomd, vroeger stond er ook echt een huis op de kop van die laan: Landhuis De Eult, in de 17e eeuw in bezit van de schatrijke Amsterdamse koopman Jan Bicker, burgemeester van Amsterdam en een geducht tegenstander van de Oranjes.
(Jongens van) Jan de Witt
Bickers schoonzoon, de invloedrijke raadpensionaris Jan de Witt, heeft veel op De Eult gelogeerd. Die twee bedisselden in die jaren grotendeels de landspolitiek. Je loopt in dit park dus op historische grond. De Bickers dolven het onderspit tegen de Oranjes en met Jan de Witt liep het in 1672 bar slecht af: hij werd vermoord, z'n lijk werden ontkleed op het Groene Zoodje aan de wipgalg ondersteboven opgehangen, opengereten en gecastreerd. Of wilde je dat liever niet weten? Buitenplaats 'de Eult' is daarna vele eeuwen het eigendom van de Oranjes geweest.
Berceaus & bleke jongedames
Maar genoeg (akelige) geschiedenis, terug naar de (bijzonder gezellige) wandeling. Die voert door een prachtig berceau: een romantisch wandelpad met aan beide zijden een mengeling van beuken en eiken waarvan de takken over het pad zijn gebogen. Een blanke huid was in die periode helemaal hip. Dankzij de beschaduwde berceaus konden adellijke jongedames buiten wandelen terwijl hun huid niet aan dat ordinaire zonlicht werd blootgesteld. Wat wil je nog meer?
Paleis Soestdijk: een koopje
Het spierwitte Paleis Soestdijk ligt verderop te blakeren in de winterzon. Stadhouder Willem III kocht het paleis in 1674 als buitenverblijf dat hij verbouwde tot jachtslot. Een koopje was het: voor 18.775 gulden mocht-ie het hebben.
Logement voor Franse soldaten
Toen de Fransen in 1795 ons land binnenvielen, vluchtte stadhouder Willem V naar Engeland. Het paleis werd enkele jaren gebruikt als logement voor Franse soldaten. In 1816 kwam Soestdijk weer in bezit van de Oranjes, werd het verbouwd in neoclassicistische stijl en diende het als woning voor leden van het Koninklijk Huis.
Kasteel De Hooge Vuursche
Na een wat minder stuk langs de drukke provinciale weg duiken we weer de dichte bossen in. En dan krijgen we ons eerste kasteel te zien: De Hooge Vuursche. Een prachtig wat introvert ogend kasteel, dat uit 1912 stamt. Vooraanstaande Nederlandse kunstenaars hebben de inrichting en de versieringen aan de buitenkant voor hun rekening genomen. Veel ornamenten zijn afbeeldingen die met scheepvaart te maken hebben. Opdrachtgever Johannes Adrianus van den Bosch was namelijk koopvaardijofficier.
Kaarsrechte lanen & romantische paadjes
Na een mooi stuk op de rand van bos en weilanden verandert het karakter van de wandeling: we lopen hier door het prachtige park van Kasteel Groeneveld. Kaarsrechte lanen, gelardeerd met eeuwenoude eiken en beuken worden afgewisseld met romantische paadjes langs vijvers met stoïcijns kijkende zwanen.
Kasteel met vleugels
Het kasteel zelf werd rond 1710 gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Het kasteel heeft aan weerszijden vleugels die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw.
Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap
In 1940 kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Na een restauratie vestigde het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap zich in het kasteel. Het Centrum houdt exposities over thema’s rond natuur en milieu (openingstijden dinsdag t/m zondag 11-17 uur). Op de benedenverdieping van het kasteel is een restaurant.
Rondjes om het kasteel
Bij het kasteel kan het flink druk zijn. Wij moeten invoegen in een lange stoet van dagjesmensen die hun hond en/of hun kinderen uitlaten. Als we even verder een zijpaadje inslaan, is er opeens geen kip te bekennen en hebben we het heerlijk besneeuwde bos tot Baarn voor onszelf.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!