De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingBaarn (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Heerlijke rondwandeling door de gevarieerde bossen bij Baarn en langs twee mooie kastelen: Groeneveld en Hoge Vuursche. We boffen: er ligt een dun maar fijn laagje sneeuw. De voormalige Kroondomeinen rond Paleis Soestdijk veranderen in betoverende sprookjesbossen. Wist je dat het paleis ooit te koop stond voor 18.775 gulden?

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Zompige paden

Houd na een regenperiode rekening met zeer zompige paden. Wij feliciteren onszelf dat we onze waterdichte schoenen dragen, want we moeten flink door de modder stampen.

Baarnse Bos

Vanaf station Baarn wandel je zo het Baarnse Bos in. Hier heersen de eeuwenoude eiken en beuken, die op deze zonnige winterzondag getooid zijn met een dun laagje poedersneeuw.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

De Grote Kom

Oorspronkelijk was dit een parkbos, aangelegd in Franse stijl. In het midden ligt De Grote Kom: een centraal punt waarop lange rechte lanen uitkomen. Een brede 'zichtlaan' deelt het bos in tweeën. Zo'n zichtlaan werd vroeger aangelegd om de bewoners van een buitenhuis of kasteel op de kop van de laan lekker ver te laten kijken.

Landhuis De Eult & Jan Bicker

En verdomd, vroeger stond er ook echt een huis op de kop van die laan: Landhuis De Eult, in de 17e eeuw in bezit van de schatrijke Amsterdamse koopman Jan Bicker, burgemeester van Amsterdam en een geducht tegenstander van de Oranjes.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

(Jongens van) Jan de Witt

Bickers schoonzoon, de invloedrijke raadpensionaris Jan de Witt, heeft veel op De Eult gelogeerd. Die twee bedisselden in die jaren grotendeels de landspolitiek. Je loopt in dit park dus op historische grond. De Bickers dolven het onderspit tegen de Oranjes en met Jan de Witt liep het in 1672 bar slecht af: hij werd vermoord, z'n lijk werden ontkleed op het Groene Zoodje aan de wipgalg ondersteboven opgehangen, opengereten en gecastreerd. Of wilde je dat liever niet weten? Buitenplaats 'de Eult' is daarna vele eeuwen het eigendom van de Oranjes geweest.

Berceaus & bleke jongedames

Maar genoeg (akelige) geschiedenis, terug naar de (bijzonder gezellige) wandeling. Die voert door een prachtig berceau: een romantisch wandelpad met aan beide zijden een mengeling van beuken en eiken waarvan de takken over het pad zijn gebogen. Een blanke huid was in die periode helemaal hip. Dankzij de beschaduwde berceaus konden adellijke jongedames buiten wandelen terwijl hun huid niet aan dat ordinaire zonlicht werd blootgesteld. Wat wil je nog meer?

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Paleis Soestdijk: een koopje

Het spierwitte Paleis Soestdijk ligt verderop te blakeren in de winterzon. Stadhouder Willem III kocht het paleis in 1674 als buitenverblijf dat hij verbouwde tot jachtslot. Een koopje was het: voor 18.775 gulden mocht-ie het hebben.

Logement voor Franse soldaten

Toen de Fransen in 1795 ons land binnenvielen, vluchtte stadhouder Willem V naar Engeland. Het paleis werd enkele jaren gebruikt als logement voor Franse soldaten. In 1816 kwam Soestdijk weer in bezit van de Oranjes, werd het verbouwd in neoclassicistische stijl en diende het als woning voor leden van het Koninklijk Huis.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Kasteel De Hooge Vuursche

Na een wat minder stuk langs de drukke provinciale weg duiken we weer de dichte bossen in. En dan krijgen we ons eerste kasteel te zien: De Hooge Vuursche. Een prachtig wat introvert ogend kasteel, dat uit 1912 stamt. Vooraanstaande Nederlandse kunstenaars hebben de inrichting en de versieringen aan de buitenkant voor hun rekening genomen. Veel ornamenten zijn afbeeldingen die met scheepvaart te maken hebben. Opdrachtgever Johannes Adrianus van den Bosch was namelijk koopvaardijofficier.

Kaarsrechte lanen & romantische paadjes

Na een mooi stuk op de rand van bos en weilanden verandert het karakter van de wandeling: we lopen hier door het prachtige park van Kasteel Groeneveld. Kaarsrechte lanen, gelardeerd met eeuwenoude eiken en beuken worden afgewisseld met romantische paadjes langs vijvers met stoïcijns kijkende zwanen.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Kasteel met vleugels

Het kasteel zelf werd rond 1710 gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Het kasteel heeft aan weerszijden vleugels die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw.

Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap

In 1940 kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Na een restauratie vestigde het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap zich in het kasteel. Het Centrum houdt exposities over thema’s rond natuur en milieu (openingstijden dinsdag t/m zondag 11-17 uur). Op de benedenverdieping van het kasteel is een restaurant.

Groene Wissel Baarn (nr. 2) | Paleis, Kroondomeinen & Kastelen

Rondjes om het kasteel

Bij het kasteel kan het flink druk zijn. Wij moeten invoegen in een lange stoet van dagjesmensen die hun hond en/of hun kinderen uitlaten. Als we even verder een zijpaadje inslaan, is er opeens geen kip te bekennen en hebben we het heerlijk besneeuwde bos tot Baarn voor onszelf.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>