Groene Wissel Baarn | Landgoed en Kasteel Groeneveld

Groene Wissel Baarn langs Kasteel Groeneveld

Ideale wandeling als je maar een paar uurtjes hebt en toch lekker gevarieerd wilt lopen. In 10 kilometer wandel je door het prachtige landgoed Groeneveld met een nog prachtiger kasteel, door zeer rustige bossen, door een akelig mooie villawijk en langs heerlijke horeca.

Soppen in je sokken

Op wandelbare zondagen is het op landgoed Groeneveld flink druk, maar Baarn zelf en de omliggende bossen zijn vergeven van de rust. Na regenachtig weer zijn waterdichte schoenen zeer aan te bevelen: wij soppen zowat in onze sokken.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel Baarn langs Kasteel Groeneveld

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingBaarn

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanaf het station wandel je door de voorname villawijk 'Hoog-Baarn'. Wie last heeft van jaloezie heeft het zwaar, vanwege de kasten van huizen. Wij scheren de bewoners over 3 kammen: oud geld, nieuw geld of crimineel geld. Want zo zijn wij.

Sfeervol bos

Afijn, leuk om naar te kijken (en over te dromen) zijn ze zeker. Al snel ga je het bos in, dat op deze winterse dag louter kale takken en zompige paden in de aanbieding heeft. Maar sfeervol is het bos wel.

Landgoed Groeneveld

Nog sfeervoller is het op Landgoed Groeneveld. Je wandelt hier over prachtige kaarsrechte lanen, gelardeerd met eeuwenoude eiken en beuken, over romantische paadjes en langs vijvers met dobberende zwanen.

Engelse landschapsstijl

Zoals zoveel landgoederen in Nederland is ook Groeneveld in Engelse landschapsstijl aangelegd. Bos werd afgewisseld met glooiend gazon, maar ook met weilanden en akkers. Kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en heuvels zorgen voor een variatie die heel natuurlijk oogt.

Kasteel met vleugels

Echt bijzonder is het kasteel, dat rond 1710 werd gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Het kasteel heeft aan weerszijden vleugels, die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw.

Exposities over natuur en milieu

In 1940 kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Na een restauratie vestigde het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap zich in het kasteel. Het Centrum houdt exposities over thema’s rond natuur en milieu (openingstijden dinsdag t/m zondag 11-17 uur). Op de benedenverdieping van het kasteel is een restaurant.

Spiegelkasteel

Kijk even over je schouder als je het kasteel voorbij bent: het spiegelt zich in de omliggende vijver. Schitterend gezicht.

Rondjes om het kasteel

Bij het kasteel is het flink druk met ommetjes-mensen en hun al dan niet trouwe viervoeters. Maar even verderop sla je een zijpaadje in en heb je het bos en de weidse velden voor jezelf. Het lijkt of alle wandelaars alleen maar rondjes om het kasteel lopen. Rouwig zijn we er niet om.

Natuurlijk beheer

Ook deze Groene Wissel zoekt de kleine, maar vaak zeer modderige paadjes op. Heel leuk natuurlijk, bedenk ik vlak voor ik struikel over een losliggende boomstam die zich over het pad had gedrapeerd. Want ze laten nogal wat slingeren, bij Staatsbosbeheer. 'Natuurlijk beheer' heet dat. En er is over vergaderd, dus dan zit het goed.

Kasteel De Hooge Vuursche

Verderop kom je bij Kasteel De Hooge Vuursche. En wat nou zo leuk is: dit kasteel heeft een totaal andere uitstraling dan Kasteel Groeneveld. Is Groeneveld gezellig, uitbundig en extravert, De Hooge Vuursche oogt juist ongenaakbaar als een onneembare vesting. Mooi gebouw, maar wel een beetje een binnenvetter.

Scheepvaart

En nog helemaal niet zo oud: De Hooge Vuursche stamt uit 1912. Vooraanstaande Nederlandse kunstenaars hebben zich bemoeid met de inrichting en de versieringen aan de buitenkant. Veel ornamenten zijn afbeeldingen die met scheepvaart te maken hebben. Opdrachtgever Johannes Adrianus van den Bosch was namelijk koopvaardijofficier.

Café-restaurant Vuur

Bij café-restaurant Vuur, even verderop, kun je dat allemaal laten bezinken bij koffie, thee of iets sterkers. Echt een aanrader met aardige bediening. Via het rustige Roosterbos en langs nog een serie walgelijk mooie villa's wandel je weer terug naar het station.

Eethuys-Café 'De Generaal'

Mocht je inwendige mens nog onvoldoende uit de verf zijn gekomen, dan is Eethuys-Café 'De Generaal' aan te bevelen. Al is het alleen maar vanwege de stijlvolle monumentale villa uit 1870 waarin het gevestigd is. Vroeger deed die dienst als station Baarn, inclusief wachtkamer voor de Koninklijke familie. Want die woonde natuurlijk op een flinke steenworp afstand.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!