Ideale wandelroute als je maar een paar uurtjes hebt en toch lekker gevarieerd wilt wandelen. In 10 kilometer loop je over het prachtige landgoed Groeneveld, waarbij je langs het nog mooiere kasteel komt. Ook op je pad: rustige bossen, een akelig mooie villawijk en heerlijke horeca.
Op wandelbare zondagen is het op landgoed Groeneveld flink druk, maar Baarn zelf en de omliggende bossen zijn vergeven van de rust. Na regenachtig weer zijn waterdichte schoenen zeer aan te bevelen: wij soppen zowat in onze sokken.
Vanaf het station wandel je door de voorname villawijk 'Hoog-Baarn'. Wie last heeft van jaloezie heeft het zwaar, vanwege de kasten van huizen. Wij scheren de bewoners over 3 kammen: oud geld, nieuw geld of crimineel geld. Want zo zijn wij.
Afijn, leuk om naar te kijken (en over te dromen) zijn ze zeker. Al snel ga je het bos in, dat op deze winterse dag louter kale takken en zompige paden in de aanbieding heeft. Maar sfeervol is het bos wel.
Nog sfeervoller is het op Landgoed Groeneveld. Je wandelt hier over prachtige kaarsrechte lanen, gelardeerd met eeuwenoude eiken en beuken, over romantische paadjes en langs vijvers met dobberende zwanen.
Zoals zoveel landgoederen in Nederland is ook Groeneveld in Engelse landschapsstijl aangelegd. Bos werd afgewisseld met glooiend gazon, maar ook met weilanden en akkers. Kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en heuvels zorgen voor een variatie die heel natuurlijk oogt.
Echt bijzonder is het kasteel, dat rond 1710 werd gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Het kasteel heeft aan weerszijden vleugels, die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw.
In 1940 kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Na een restauratie vestigde het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap zich in het kasteel. Het Centrum houdt exposities over thema’s rond natuur en milieu (openingstijden dinsdag t/m zondag 11-17 uur). Op de benedenverdieping van het kasteel is een restaurant.
Kijk even over je schouder als je het kasteel voorbij bent: het spiegelt zich in de omliggende vijver. Schitterend gezicht.
Bij het kasteel is het flink druk met ommetjes-mensen en hun al dan niet trouwe viervoeters. Maar even verderop sla je een zijpaadje in en heb je het bos en de weidse velden voor jezelf. Het lijkt of alle wandelaars alleen maar rondjes om het kasteel lopen. Rouwig zijn we er niet om.
Ook deze Groene Wissel zoekt de kleine, maar vaak zeer modderige paadjes op. Heel leuk natuurlijk, bedenk ik vlak voor ik struikel over een losliggende boomstam die zich over het pad had gedrapeerd. Want ze laten nogal wat slingeren, bij Staatsbosbeheer. 'Natuurlijk beheer' heet dat. En er is over vergaderd, dus dan zit het goed.
Verderop kom je bij Kasteel De Hooge Vuursche. En wat nou zo leuk is: dit kasteel heeft een totaal andere uitstraling dan Kasteel Groeneveld. Is Groeneveld gezellig, uitbundig en extravert, De Hooge Vuursche oogt juist ongenaakbaar als een onneembare vesting. Mooi gebouw, maar wel een beetje een binnenvetter.
En nog helemaal niet zo oud: De Hooge Vuursche stamt uit 1912. Vooraanstaande Nederlandse kunstenaars hebben zich bemoeid met de inrichting en de versieringen aan de buitenkant. Veel ornamenten zijn afbeeldingen die met scheepvaart te maken hebben. Opdrachtgever Johannes Adrianus van den Bosch was namelijk koopvaardijofficier.
Bij café-restaurant Vuur, even verderop, kun je dat allemaal laten bezinken bij koffie, thee of iets sterkers. Echt een aanrader met aardige bediening. Via het rustige Roosterbos en langs nog een serie walgelijk mooie villa's wandel je weer terug naar het station.
Mocht je inwendige mens nog onvoldoende uit de verf zijn gekomen, dan is Eethuys-Café 'De Generaal' aan te bevelen. Al is het alleen maar vanwege de stijlvolle monumentale villa uit 1870 waarin het gevestigd is. Vroeger deed die dienst als station Baarn, inclusief wachtkamer voor de Koninklijke familie. Want die woonde natuurlijk op een flinke steenworp afstand.
Deze wandeling hebben we gedaan op zaterdag 12 december 2015. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!