Groene Wissel Baarn (nr. 370): landgoed & Kasteel Groeneveld Groene Wissel Baarn (nr. 370): landgoed & Kasteel Groeneveld
Utrecht – Groene Wissel – 10km

Groene Wissel Baarn (nr. 370): landgoed & Kasteel Groeneveld

Groene Wissel Baarn (nr. 370): landgoed & Kasteel Groeneveld Groene Wissel Baarn (nr. 370): landgoed & Kasteel Groeneveld
Utrecht – Groene Wissel – 10km

Groene Wissel Baarn (nr. 370): landgoed & Kasteel Groeneveld

Ideale wandelroute als je maar een paar uurtjes hebt en toch lekker gevarieerd wilt wandelen. In 10 kilometer loop je over het prachtige landgoed Groeneveld, waarbij je langs het nog mooiere kasteel komt. Ook op je pad: rustige bossen, een akelig mooie villawijk en heerlijke horeca.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Landgoed Groeneveld
  • Kastelen
  • Romantische paadjes
  • Mooie villawijk
  • Leuke horeca onderweg
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Soppen in je sokken

Op wandelbare zondagen is het op landgoed Groeneveld flink druk, maar Baarn zelf en de omliggende bossen zijn vergeven van de rust. Na regenachtig weer zijn waterdichte schoenen zeer aan te bevelen: wij soppen zowat in onze sokken.

Villawijk Hoog-Baarn

Vanaf het station wandel je door de voorname villawijk 'Hoog-Baarn'. Wie last heeft van jaloezie heeft het zwaar, vanwege de kasten van huizen. Wij scheren de bewoners over 3 kammen: oud geld, nieuw geld of crimineel geld. Want zo zijn wij.

Groene Wissel Baarn (nr. 370) | Landgoed & Kasteel Groeneveld

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Sfeervol bos

Afijn, leuk om naar te kijken (en over te dromen) zijn ze zeker. Al snel ga je het bos in, dat op deze winterse dag louter kale takken en zompige paden in de aanbieding heeft. Maar sfeervol is het bos wel.

Landgoed Groeneveld

Nog sfeervoller is het op Landgoed Groeneveld. Je wandelt hier over prachtige kaarsrechte lanen, gelardeerd met eeuwenoude eiken en beuken, over romantische paadjes en langs vijvers met dobberende zwanen.

Groene Wissel Baarn (nr. 370) | Landgoed & Kasteel Groeneveld

Engelse landschapsstijl

Zoals zoveel landgoederen in Nederland is ook Groeneveld in Engelse landschapsstijl aangelegd. Bos werd afgewisseld met glooiend gazon, maar ook met weilanden en akkers. Kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en heuvels zorgen voor een variatie die heel natuurlijk oogt.

Kasteel met vleugels

Echt bijzonder is het kasteel, dat rond 1710 werd gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. Het kasteel heeft aan weerszijden vleugels, die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw.

Groene Wissel Baarn (nr. 370) | Landgoed & Kasteel Groeneveld

Exposities over natuur en milieu

In 1940 kocht Staatsbosbeheer het landgoed. Na een restauratie vestigde het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap zich in het kasteel. Het Centrum houdt exposities over thema’s rond natuur en milieu (openingstijden dinsdag t/m zondag 11-17 uur). Op de benedenverdieping van het kasteel is een restaurant.

Spiegelkasteel

Kijk even over je schouder als je het kasteel voorbij bent: het spiegelt zich in de omliggende vijver. Schitterend gezicht.

Groene Wissel Baarn (nr. 370) | Landgoed & Kasteel Groeneveld

Rondjes om het kasteel

Bij het kasteel is het flink druk met ommetjes-mensen en hun al dan niet trouwe viervoeters. Maar even verderop sla je een zijpaadje in en heb je het bos en de weidse velden voor jezelf. Het lijkt of alle wandelaars alleen maar rondjes om het kasteel lopen. Rouwig zijn we er niet om.

Natuurlijk beheer

Ook deze Groene Wissel zoekt de kleine, maar vaak zeer modderige paadjes op. Heel leuk natuurlijk, bedenk ik vlak voor ik struikel over een losliggende boomstam die zich over het pad had gedrapeerd. Want ze laten nogal wat slingeren, bij Staatsbosbeheer. 'Natuurlijk beheer' heet dat. En er is over vergaderd, dus dan zit het goed.

Groene Wissel Baarn (nr. 370) | Landgoed & Kasteel Groeneveld

Kasteel De Hooge Vuursche

Verderop kom je bij Kasteel De Hooge Vuursche. En wat nou zo leuk is: dit kasteel heeft een totaal andere uitstraling dan Kasteel Groeneveld. Is Groeneveld gezellig, uitbundig en extravert, De Hooge Vuursche oogt juist ongenaakbaar als een onneembare vesting. Mooi gebouw, maar wel een beetje een binnenvetter.

Scheepvaart

En nog helemaal niet zo oud: De Hooge Vuursche stamt uit 1912. Vooraanstaande Nederlandse kunstenaars hebben zich bemoeid met de inrichting en de versieringen aan de buitenkant. Veel ornamenten zijn afbeeldingen die met scheepvaart te maken hebben. Opdrachtgever Johannes Adrianus van den Bosch was namelijk koopvaardijofficier.

Groene Wissel Baarn (nr. 370) | Landgoed & Kasteel Groeneveld

Café-restaurant Vuur

Bij café-restaurant Vuur, even verderop, kun je dat allemaal laten bezinken bij koffie, thee of iets sterkers. Echt een aanrader met aardige bediening. Via het rustige Roosterbos en langs nog een serie walgelijk mooie villa's wandel je weer terug naar het station.

Eethuys-Café 'De Generaal'

Mocht je inwendige mens nog onvoldoende uit de verf zijn gekomen, dan is Eethuys-Café 'De Generaal' aan te bevelen. Al is het alleen maar vanwege de stijlvolle monumentale villa uit 1870 waarin het gevestigd is. Vroeger deed die dienst als station Baarn, inclusief wachtkamer voor de Koninklijke familie. Want die woonde natuurlijk op een flinke steenworp afstand.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan op zaterdag 12 december 2015. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel baarn-10
groene wissel baarn-11
groene wissel baarn-12
groene wissel baarn-13
groene wissel baarn-14
groene wissel baarn-15
groene wissel baarn-16
groene wissel baarn-17
groene wissel baarn-18
groene wissel baarn-19
groene wissel baarn-20
groene wissel baarn-21
groene wissel baarn-22
groene wissel baarn-23
groene wissel baarn-24
groene wissel baarn-25
groene wissel baarn-26
groene wissel baarn-27
groene wissel baarn-28
groene wissel baarn-29

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy